Μουντιάλ: Φαβορί, αουτσάιντερ και... προφήτες

Αλλοι το περιμένουν εναγωνίως για τις εμφανίσεις του Ροναλντίνιο και τη νέα πρόκληση για τη Βραζιλία, άλλοι για την ανάκαμψη (;) της Αγγλίας, άλλοι για το κύκνειο άσμα μιας γενιάς ποδοσφαιριστών- σταρ, όπως ο Ζιντάν. Τι θα δούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, ποιες ομάδες θα ξεχωρίσουν και ποια είναι τα φαβορί των ομίλων;
Μουντιάλ: Φαβορί, αουτσάιντερ και... προφήτες

του Διονύση Γκουτζουρή

Και ο μήνας έχει 9...

Όχι ακόμη, μένουν δύο εβδομάδες, αλλά το μυαλό των περισσοτέρων έχει ήδη ”καρφωθεί” στην ένατη μέρα του Ιουνίου, διότι τότε τελειώνει η... πλήξη και ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Και τι έγινε; Απουσιάζει η πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ποιο το ενδιαφέρον;

Η αλήθεια είναι ότι από τη μέρα που ”προσγειώθηκε” η τηλεόραση στα ελληνικά νοικοκυριά και στα πατροπαράδοτα καφενεία της χώρας μας, θα δούμε για πρώτη φορά μία τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση με άλλο μάτι. Με το μάτι των πρωταθλητών Ευρώπης, των φιλάθλων εκείνων που ξέρουν τα μυστικά της μπάλας, τα τερτίπια της ”στρογγυλής θέας”, την... αστροφυσική εξήγηση των εκπλήξεων. Θα δούμε το Μουντιάλ με άλλο γνώμονα, θα έχουμε γνώμη για όλες τις σοφές κινήσεις των 32 προπονητών. Κανένας δεν μπορεί να ξεγελάσει το έμπειρό μας μάτι...

Μπορεί ο Έλληνας να προβλέψει το νικητή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος; Και βέβαια, μπορεί, αφού λείπει ο Ρεχάγκελ και τα παιδιά του, όλοι μας ”ξέρουμε” ποιος θα πάρει το χρυσό τρόπαιο.

Ο... Μπάμπης Πελέκης από την Καισιαριανή ήταν ξεκάθαρος: ”Δεν υπάρχει αμφιβολία, θα το πάρει η Βραζιλία. Στα τρία παιχνίδια του ομίλου με την Κροατία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ο Ροναλντίνιο, ο Κακά και ο Ρομπίνιο θα κάνουν πλάκα σε αυτόν τον Κροάτη τον Πρσο, που όταν πήρε μεταγραφή από τη Μονακό στη Ρέιντζερς, στο Μόντε Κάρλο έκανε ξαστεριά.

Οι Αυστραλοί, για να θυμηθούν πόσα έφαγαν, θα δούνε την άλλη μέρα στην τηλεόραση το ρεπορτάζ για το παιχνίδι, εκτός αν επιλέξουν το ντοκιμαντέρ για την ανάπτυξη των μαρσιποφόρων μακριά από την πανίδα της χώρα τους. Ποια Ιαπωνία; Ποια Γερμανία και ποια Αργεντινή, που στον τελικό του περσινού Κυπέλλου Συνομοσπονδιών υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των μάγων της μπάλας...”.

Δεν έχει άδικο ο Μπάμπης και πολλοί συμφωνούν μαζί του. Η ανωτερότητα της Βραζιλίας είναι δεδομένη και ας μην έχουν ξεκινήσει τα φιλικά προετοιμασίας. Στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση η ”Σελεσάο” δεν έχει αντίπαλο. Οι λόγοι που ίσως την οδηγήσουν στην απώλεια του κυπέλλου είναι λίγοι...

Να πούμε ότι σπανίως μία ομάδα παίρνει δύο συνεχόμενα Μουντιάλ.

Τα κατάφερε η Ιταλία το 1934 και το 1938 και η Βραζιλία το 1958 και τέσσερα χρόνια αργότερα. Σπανίως επίσης μία ομάδα κατακτά την κούπα μακριά από την Ήπειρό της. Το κατάφερε η Βραζιλία στη Σουηδία το 58’ και το 2002 στην Ασία. Η Βραζιλία, λοιπόν, έχει καταστρατηγήσει κάθε λογική και οι δύο αυτοί λόγοι δεν την αφορούν ιδιαίτερα. Ο τρίτος λόγος είναι η άμυνά της και ο τέταρτος και τελευταίος ότι σε παιχνίδια 90 λεπτών, αρκεί μία κακή μέρα ορισμένων ποδοσφαιριστών για να γίνει το κακό.

Οι φανατικοί οπαδοί της Αργεντινής τι έχουν να πουν για όλα αυτά; Ο... Μάριος Μαραντονίδης έχει τη δική του ισχυρή άποψη: ”Χαίρομαι που στον όμιλο θα έχουμε δύσκολο έργο, διότι θα βγούμε από αυτόν δυνατοί και έτοιμοι να κατασπαράξουμε τους φλώρους τους Βραζιλιάνους και τους Γερμαναράδες που μας πήραν το Μουντιάλ του 90’ με το κάλπικο πέναλτι. Καλή η Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά μην τις φοβάστε τις Αφρικανικές ομάδες. Πέρασε η μπογιά τους, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει.

Πριν από 15 χρόνια, όταν η τακτική – σε συνδυασμό με την ταχύτητα – άρχισε να παίρνει τα σκήπτρα από τη δύναμη και το πάθος, το Αφρικανικό ποδόσφαιρο πήρε για λίγο τα πάνω του, εκμεταλλευόμενο την έλλειψη ταυτότητας των μεγάλων Εθνικών συγκροτημάτων. Οι ομάδες από τη μαύρη Ήπειρο, με μεγαλύτερη απόδειξη το Καμερούν, ήταν ανταγωνιστικές και ικανές να κάνουν τη ζημιά, αλλά πάνε αυτά. Τα άθλια Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1990 και του 1994 πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ο Ντρογκμπά και οι αδερφοί Τουρέ είναι καλοί παίκτες, αλλά πλέον χρειάζεται καλή ομάδα και όχι ένα ή δύο αστέρια. Εμείς διαθέτουμε και τα αστέρια, με τον Ρικέλμε και τον Τέβες να λάμπουν εκτυφλωτικά και τους Κρέσπο, Μέσι να δυναμώνουν καθημερινά τη λάμψη τους, και το σύνολο”.

Καλά τα λέει ο κ. Μαραντονίδης. Η Αργεντινή δύσκολα ή εύκολα θα περάσει και στη συνέχεια θα γίνει ”σφαγή” μεταξύ Σερβίας, Ολλανδίας και Ακτής Ελεφαντοστού για τη δεύτερη θέση, με τους Σέρβους του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, του Ματίας Κέζμαν και του Σάβο Μιλόσεβιτς να έχουν τουλάχιστον ίσες πιθανότητες με την Ολλανδία του ανέτοιμου Βαν Νιστελρόι, του Βαν Μπόμελ και του Ρομπέν”.

Σωστές είναι πάνω– κάτω οι προβλέψεις του Μάριου. Βγάζει εκτός μάχης όλες τις Αφρικανικές ομάδες με ελαφριά την καρδιά. Και καλά η Ακτή Ελεφαντουστού- κάτι έχει να επιδείξει. Η Αγκόλα στον τέταρτο όμιλο με το Μεξικό, την Πορτογαλία και το Ιράν θα τερματίσει λογικά τελευταία (και το Μεξικό πρώτο), ενώ την ίδια τύχη θα έχει και η Γκάνα στον πέμπτο όμιλο με την Ιταλία, την Τσεχία και τις ΗΠΑ. Σε αυτόν τον όμιλο υπάρχει μία ομάδα, τη συμπεριφορά της οποίας δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με ευκολία, αν και ο Νίκος Ουναφάτσας κάτι ξέρει...: ”Πλήρης η Ιταλία σε όλες τις γραμμές, όχι σαν τους Βραζιλιάνους. Και Μπουφόν και Καναβάρο και Νέστα και Καμορανέζι, και Ντελ Πιέρο και Τζιλαρντίνιο και Τόνι… Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ελπίδα, ενώ και η Τσεχία φαίνεται κάπως ξεπεσμένη...”.

Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία είναι ”γεμάτη” ομάδα, έχει βαριά κληρονομιά στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, διαθέτει εξαιρετικό προπονητή, το Μαρτσέλο Λίπι, αλλά... Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στη χώρα ίσως επηρεάσει τους γείτονές μας. Πριν από δύο χρόνια, βέβαια, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, οι Ιταλοί έμειναν εκτός ομίλων, επειδή Σουηδοί και Δανοί βολεύτηκαν σε ένα ωραιότατο 2-2! Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα φτάσει στους ”16” και λογικά στους ”8”. Μετά βλέπουμε... Η Τσεχία, αν περάσει τις ΗΠΑ, θα δυσκολευτεί να κάνει κάτι καλύτερο.

Δύο ακόμη σάκους του μποξ περιλαμβάνουν οι τελευταίοι όμιλοι. Ο έβδομος το Τόγκο που θα παλέψει με την Κορέα για την τρίτη θέση, αφού Γαλλία και Ελβετία δε χάνουν τα δύο εισιτήρια. Οι Γάλλοι έχουν τα προσόντα να προχωρήσουν. Είναι μία από τις πιο σοβαρές ομάδες του Μουντιάλ. Είναι το σύνολο που θα ”περάσει” κάθε ομάδα στα μέτρα της και θα δυσκολέψει κάθε αντίπαλο που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες. Δε θα αποτελέσει έκπληξη μία καλή πορεία από τη Γαλλία, αλλά έχει μεγάλη σημασία με ποιους αντιπάλους θα τεθεί αντιμέτωπη.

Στον τελευταίο όμιλο, η Τυνησία ίσως νικήσει τη Σαουδική Αραβία, αλλά και πάλι οι δύο αυτές ομάδες θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις, αφού Ισπανία και Ουκρανία είναι τα φαβορί. Μυστήριες οι δύο αυτές ομάδες, πάντως. Δεν αποκλείεται με έναν αντίπαλο στα μέτρα τους να φτάσουν στα προημιτελικά και ιδίως οι Ισπανοί να προχωρήσουν και άλλο. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο σενάριο...

Δύο ακόμη ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η διοργανώτρια Γερμανία και η αγαπημένη πολλών, Αγγλία. Οι Γερμανοί δεν πείθουν. Την Πολωνία, την Κόστα Ρίκα και το Εκουαδόρ μπορούν να τις υποσκελίσουν. Ίσως φτάσουν και στους ”8”, αλλά πιθανή πρόκριση στον ημιτελικό θα είναι εκτός λογικής και θα στηρίζεται μόνο στην εύνοια που έχει η εκάστοτε διοργανώτρια ομάδα.

Για την Αγγλία θα τα πει όλα ο... Πιτ Μπίρτσλεης: ”Come on... Πώς να το χάσουμε αυτό το Μουντιάλ; Με Τζέραρντ, με Τέρι, με Λαμπάρντ, με Φέρντιναντ, με Ρούνει, με Κόουλ, θα τους σαρώσουμε όλους, θα κατακτήσουμε το βασίλειο των ουρανών, η μπάλα θα περνά τη γραμμή σε όλα μας τα σουτ!!! Yeahhh...”

Γραφικοί, όπως πάντα, οι φίλοι της Αγγλίας. Σε κάθε διοργάνωση θεωρούν τα ”λιοντάρια” πρώτο φαβορί. Αν το Μουντιάλ διεξαγόταν με ένδεκα μόνο παίκτες, η Αγγλία θα είχε κάθε δικαίωμα να ελπίζει, αλλά χωρίς πάγκο, δύσκολα τα πράγματα. Ναι, η Παραγουάη του Κάρλος Γκαμάρα, η Σουηδία του Χένρικ Λάρσον και του Φρέντι Λιούντμπεργκ και το Τρινιτάντ και Τομπάγκο δε θα αποτελέσουν εμπόδια, αλλά μετά;

Αν επικρατήσει η λογική, στους ”16” του Μουντιάλ θα προκριθούν Γερμανία, Αγγλία, Αργεντινή, Μεξικό, Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία, Βραζιλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία και Ουκρανία. Για τις άλλες τέσσερις θέσεις θα παλέψουν οι Πολωνία και Εκουαδόρ από τον πρώτο όμιλο, Παραγουάη και Σουηδία από το δεύτερο, Σερβία, Ολλανδία και ίσως Ακτή Ελεφαντοστού από τον τρίτο, Κροατία και Αυστραλία από τον έκτο. Περισσότερες προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, παρά το ότι ξέρουμε μέχρι και τον τελικό πως ”σταυρώνουν” οι όμιλοι. Ένα φαβορί να αποκλειστεί, αλλάζουν τα πάντα, για μία άλλη ομάδα που πέρασε και ξαφνικά θα έχει ευκολότερο έργο.

Μπορούμε να ”προβλέψουμε” το εξής: H Βραζιλία μπορεί να χάσει μόνο από την Αργεντινή, την Ιταλία και ίσως από τη Γαλλία! Η Αργεντινή μπορεί να χάσει μόνο από τη Βραζιλία, την Αγγλία, την Ιταλία, ίσως και από την Ισπανία. Η Γερμανία, αν πέσει πάνω στην Αργεντινή, θα πει νωρίς αντίο (σταυρώνουν στους ”8”). Περισσότερες προβλέψεις, μετά τα φιλικά προετοιμασίας.

Οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις ίσως επηρεάσουν κάπως τα πράγματα. Η Σερβία- Μαυροβούνιο θα εμφανιστεί ενωμένη; Το Ιράν και οι ΗΠΑ, αν αναμετρηθούν, θα παίξουν μπάλα ή ξύλο; Όπως και να έχει, περιμένουμε καλό θέαμα, αλλά λίγες εκπλήξεις. Για τους φαν του στοιχήματος οι προτάσεις μας είναι οι εξής: Πρώτο φαβορί η Βραζιλία, δεύτερο η Αργεντινή, τρίτο η Ιταλία, τέταρτο η Γαλλία, πέμπτο η Αγγλία, έκτο η Ισπανία, έβδομο η Γερμανία.

Αουτσάιντερ για μία καλή πορεία το Μεξικό, η Σερβία και η Ολλανδία και σύμφωνα με την ιστορία των Μουντιάλ, μία από αυτές θα κάνει την υπέρβαση και θα φτάσει μακριά. Οψόμεθα...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v