Chianti Da Vinci: Πίνουμε και... σπάμε τον κώδικα

Πού έβρισκε ο μεγάλος ”Μαέστρος” την έμπνευση για να δημιουργεί αθάνατα έργα τέχνης, διαχρονικές εφευρέσεις, αλλά και άλυτους γρίφους και κώδικες; Στο εξαιρετικό κρασί της περιοχής που κατοικούσε, της Τοσκάνης, πιστεύουν πολλοί. Αυτή την εβδομάδα, ακολουθήστε το In2Life σε ένα ταξίδι γεμάτο τέχνη αλλά και μυστήριο, στους αμπελώνες που περπάτησε και αγάπησε ο ίδιος ο Leonardo Da Vinci.
Chianti Da Vinci: Πίνουμε και... σπάμε τον κώδικα

του Θεόδωρου Λέλεκα

Όλοι γνωρίζουμε ότι η περιοχή της Τοσκάνης, και ειδικά αυτή του Chianti Classico, τα 300 χιλιόμετρα δηλαδή που ενώνουν την πόλη της Φλωρεντίας με αυτήν της Σιένα, φημίζεται για τα δυνατά κόκκινα κρασιά της. Αρκετοί τυχεροί από εμάς μάλιστα έχουμε δοκιμάσει (και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε...) αρκετά από αυτά.

Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν ότι στην όμορφη αυτή οινοπαραγωγική περιοχή έβρισκαν καταφύγιο μερικοί από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης, όπως ο Ντα Βίντσι και ο Μακιαβέλι;

Αυτό βέβαια δεν είναι απορίας άξιο, καθώς η περιοχή του Κιάντι ήταν και παραμένει η... εξοχή της Φλωρεντίας. Από εκείνα τα χρόνια, μέχρι και σήμερα, αποτελεί μία εύφορη και πανέμορφη έκταση με λιβάδια, λόφους γεμάτους κυπαρίσσια, ελιές και ηλίανθους, ποτάμια, κάστρα και όμορφες βίλλες.

Σε μία τέτοια βίλλα, στο Vignamaggio της περιοχής Greve, φημισμένης για τα κρασιά της, περνούσε ώρες ξεκούρασης και περισυλλογής ο μεγάλος Λεονάρντο Ντα Βίντσι, φιλοξενούμενος του παντοδύναμου έμπορου της περιοχής, Francesco di Bartolomeo del Giocondo.

Το όνομα σας λέει κάτι; Ακούστε τη συνέχεια: κατά την διάρκεια κάποιων διακοπών του εκεί, ο Ντα Βίντσι γνώρισε την σύζυγο του οικοδεσπότη του, την Monna Lisa Gherardini, την γνωστή Τζοκόντα, που αποτέλεσε τη μούσα του, και πηγή έμπνευσης του ομώνυμου πίνακα.

Το κρασί Κιάντι Κλάσικο (ειδική Ονομασία Προέλευσης που το διαχωρίζει από τα απλά Κιάντι) έχει περάσει από χίλια κύμματα - νομοθετικά και καταναλωτικά - μέχρι να φτάσει σήμερα να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κρασιά στον κόσμο. Φαντάζομαι ότι την εποχή που το απολάμβανε ο Ντα Βίντσι, το κρασί διατίθετο κατά κύριο λόγο χύμα, και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος κάθε γεύματος στην περιοχή.

Σήμερα, τα κρασιά του Κιάντι Κλάσικο προστατεύονται από μία σειρά νόμων ελεγχόμενης ποιότητας και προέλευσης, υπό την αιγίδα ενός πρότυπου συνεταιρισμού που εδρεύει στην περιοχή, του παντοδύναμου Consorzio Del Vino Chianti Classico, με σήμα το μαύρο κοκοράκι.

Τα κρασιά Κιάντι Κλάσικο έχουν δια νόμου βάση την ποικιλία Sangiovese, και ως επί το πλείστον είναι στιβαρά, ταννικά, ερυθρά κρασιά βαθιάς παλαίωσης, που συνοδεύουν την πλούσια κρεατοφαγική κουζίνα της Τοσκάνης. Από τους πιο γνωστούς παραγωγούς Κιάντι Κλάσικο της περιοχής, αναφέρουμε ενδεικτικά τους Querciabella, Villa Cafaggio, Melini, Castello Vicchiomaggio.

Ενόψει της επικαιρότητας γύρω από την ταινία ”Ο Κώδικας Ντα Βίντσι”, αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζω ένα κρασί που πήρε το όνομα του Μεγάλου Δημιουργού, το Da Vinci Chianti 2004 DOCG.

Το κρασί αυτό παράγεται από το οινοποιείο Cantine Leonardo Da Vinci, που βρίσκεται στην περιοχή Vinci, στην δυτική πλευρά του Κιάντι Κλάσικο. Η φιλοσοφία του οινοποιείου βασίζεται στις αρχές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος έλεγε ότι ”Το μεγαλείο της έμπνευσης έχει τις ρίζες του βαθιά στη γη”.

Το Da Vinci Chianti φέρει την ονομασία προέλευσης/ποιότητας DOCG, που είναι η υψηλότερη κατά την Ιταλική νομοθεσία, και αποτελεί σταθερή επιλογή των συντακτών του Αμερικάνικου περιοδικού Wine Spectator για την προσιτή τιμή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cantine Leonardo Da Vinci διατηρεί στενή συνεργασία με το μεγάλο Αμερικάνικο οινοποιείο E&J Gallo στην Καλιφόρνια, το οποίο είναι και ο αποκλειστικός διανομέας των κρασιών Da Vinci στην Αμερικάνικη αγορά.

Η πλήρης σειρά προϊόντων της Cantine Leonardo Da Vinci περιλαμβάνει κρασιά Chianti και Chianti Classico, μία μεγάλη γκάμα από άλλα ερυθρά, ροζέ και λευκά κρασιά, γκράπα, γλυκό κρασί Vinsanto, καθώς και ελαιόλαδο.

Ταυτότητα Κρασιού

Ονομασία: Da Vinci Chianti

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ονομασία Προέλευσης/Ποιότητας: Chianti DOCG

Ποικιλία: 85% Sangiovese, 10% Merlot, 5% Syrah

Παραγωγός: Cantine Leonardo Da Vinci

Περιοχή (Χώρα): Chianti Classico (Ιταλία)

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: -

Σημειώσεις από επίσημες δοκιμές του Da Vinci Chianti μας ενημερώνουν ότι πρόκειται για ένα κρασί με χρώμα βαθύ ρουμπινί και κομψά αρώματα από κόκκινα φρούτα (κεράσι), και γλυκά μπαχαρικά (βανίλια και κανέλλα)– τυπικά αρώματα Chianti δηλαδή. Οι ταννίνες του είναι ευγενείς, και η επίγευσή του μακρά και ευχάριστη.

Ως προς τον συνδυασμό του με φαγητό, ο οινοποιός μας συμβουλεύει να ”παντρέψουμε” το Da Vinci Chianti με ψητό κόκκινο κρέας, καθώς και με πιάτα που περιέχουν τρούφα ή τυρί Πεκορίνο. Προτού εμφιαλωθεί, το Da Vinci Chianti ωρίμασε για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια (καινούρια και παλιά).

Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι το Da Vinci Chianti δεν το έχω δοκιμάσει, καθώς από την έρευνά μου προέκυψε ότι δεν διατίθεται στην Ελλάδα από κάποιον από τους γνωστούς εισαγωγείς. Σκέφτηκα όμως ότι είναι αρκετά επίκαιρο και ενδιαφέρον ως θέμα για να το γνωρίσουμε μαζί αυτήν την εβδομάδα.

Δεσμεύομαι πάντως να προσπαθήσω να το βρω για να το δοκιμάσω και να σας μεταφέρω εντυπώσεις από πρώτο χέρι. Σκέφτομαι όμως να πάω να εξομολογηθώ πρώτα καλού-κακού, για να μην έχω μπελάδες με την εκκλησία μετα! (αστειεύομαι...)

Για τους φίλους πάντως του καλού Κιάντι (είμαι κι εγώ ένας από αυτούς), οφείλω να πω ότι ακόμα κι αν δεν βρείτε Da Vinci Chianti στην ελληνική αγορά, θα βρείτε πολλά καλά δείγματα αυτού του εξαιρετικού κρασιού για το τραπέζι σας. Κάποια από αυτά θα τα δούμε και μαζί σύντομα, και θα ανακαλύψουμε τα περίτεχνα μυστικά τους που -ειδικά μετά από λίγα ποτηράκια - λύνουν τον Κώδικα του Ντα Βίντσι και όχι μόνο!...

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v