Ποιο είναι το καλύτερο κρασί για κάθε ψάρι;

Ποιο κρασί ταιριάζει σε κάθε είδος ψαριού και πώς μπορούμε να τα συνδυάσουμε αρμονικά για να απογειώσουμε το γεύμα μας;
Ποιο είναι το καλύτερο κρασί για κάθε ψάρι;

Το ψάρι αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε λιπαρά και περιέχει ωφέλιμες ποσότητες ω-3 λιπαρών, τα οποία μεταξύ άλλων θωρακίζουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα και βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και συνταγές και να δώσει πολύ ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα, αρκεί να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους, αλλά και να επιλέγουμε ποιοτικά ψάρια, όπως εκείνα από τις εταιρείες - μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Μεγαλώνουν στη διάφανη, ελληνική θάλασσα με τις πιο αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και τρέφονται με υψηλής ποιότητας ιχθυοτροφές, από επαγγελματίες του κλάδου με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία κάτι που είναι εμφανές στην γεμάτη φρεσκάδα γεύση τους.

Η όλη γευστική εμπειρία φυσικά, απογειώνεται όταν παντρέψουμε τις ψαρο-συνταγές μας με το κατάλληλο κρασί. Ποιο θα είναι αυτό όμως;

Η σομελιέ (DipWset) του Botilia.gr Εύα Μαρκάκη, προτείνει τους καλύτερους οινικούς συνδυασμούς για το ψάρι μας, οι οποίοι εγγυώνται ένα άκρως απολαυστικό γεύμα με άρωμα ελληνικής θάλασσας και… άμπελου.

Τσιπούρα ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας



H Τσιπούρα έχει τρυφερή υφή και σχετικά άπαχο κρέας. Για πολλούς θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά ψάρια. Αν επιλέξουμε να ψήσουμε την τσιπούρα μας στα κάρβουνα ή τον φούρνο και σερβίρουμε με αρωματικό λαδολέμονο, τότε μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ένα κοφτερό Σαββατιανό. Η υψηλή του οξύτητα και ο διακριτικός mineral χαρακτήρας θα ταιριάξουν υπέροχα με το ψητό, λεμονάτο ψάρι. Αν από την άλλη επιλέξουμε να φιλετάρουμε το ψάρι και να κάνουμε ένα φιλέτο σoτέ με κάποια λιπαρή, λευκή σάλτσα τότε θα πρότεινα να το συνδυάσετε με ένα βαρελάτο Βιδιανό. Η λιπαρότητα του κρασιού θα ταιριάξει μοναδικά με την κρεμώδη υφή της σάλτσας, ενώ η οξύτητα του κρασιού θα χαρίσει φρεσκάδα και ισορροπία στο πιάτο.

Λαβράκι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας


Το Λαβράκι έχει βελούδινη υφή και ντελικάτη γεύση. Το φιλέτο του αποτελεί πρωταγωνιστή σε πολλά διάσημα εστιατορικά πιάτα. Μπορείτε να το σoτάρετε μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή και να το σερβίρετε με μια ζέστη σαλάτα με χόρτα και εσπεριδοειδή ή να φτιάξετε ένα λάδι άνηθου και να το μαρινάρετε, μαζί με λεμόνι, πριν το ψήσετε στο φούρνο. Και στις δυο περιπτώσεις μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα αρωματικό Pinot Gris ή ένα φυτικό Gruner Veltliner. Aν μιλάμε για ωμές καταστάσεις όπως το ceviche τότε θα πρότεινα να δοκιμάσετε να το συνδυάσετε με ένα φρουτώδες Riesling! Η οξύτητα του κρασιού και ο έντονος φρουτώδης χαρακτήρας του κρασιού θα ταιριάξουν υπέροχα με την οξύτητα και τις πικάντικες νότες του πιάτου.

Βραχύπτερο Φαγκρί ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας



To Φαγκρί, εκτός από γοητευτικό ροζέ χρώμα έχει και μεστή, ελαφρώς γλυκιά γεύση και πιο σαρκώδη υφή. Μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο αφού γεμίσετε με μυρωδικά και ξύσμα lime την κοιλιά του και να το συνδυάσετε με μια ζουμερή και αρωματική Μαλαγουζιά από τη βόρεια Ελλάδα, με υψηλή οξύτητα και βοτανικό χαρακτήρα. Θα ταιριάξει μοναδικά με την υφή του ψαριού ενώ παράλληλα τα μυρωδικά και τα βότανα του κρασιού ταιριάζουν με τον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού. Αν το ψήσετε στα κάρβουνα και αποκτήσει αυτά τα ελαφρώς καπνιστά αρώματα, επιλέξτε μια εντυπωσιακή Σαντορίνη που με την οξύτητα και τα mineral αρώματα που έχει θα πλαισιώσει όμορφα το ψάρι.

Κρανιός ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας



O Κρανιός έχει σφιχτή σάρκα και ντελικάτη γεύση, όχι πολύ έντονα ψαρένια. Μπορείτε να τον μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους όπως πλακί στο φούρνο, στη λαδόκολλα με λαχανικά, ψητό αλλά και σoτέ. Στην περίπτωση που τον κάνετε πλακί συνοδεύστε τον με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Τα ντοματένια αρώματα και η οξύτητα του κρασιού να δέσουν με αυτά του πιάτου. Αν, από την άλλη, επιλέξετε να τον κάνετε στη λαδόκολλα με baby πατατούλες, σπαράγγια, λεμόνι, βούτυρο και σελινόριζα επιλέξτε ένα λίγο πιο στιβαρό κρασί, με οξύτητα, δομή και πολύπλοκο, φυτικό χαρακτήρα όπως ένα Sauvignon Blanc με ωρίμαση σε βαρέλι.

Μαγιάτικο ιχθυοκαλλιέργειας



To Μαγιάτικο, έχει πιο κρεάτινη υφή και πολύ νόστιμη σάρκα. Μπορεί να γίνει ψητό, σε φέτες ή ολόκληρο, φρικασέ ή  σoτέ με διάφορες σάλτσες όπως piccata. Το κρασί που θα σταθεί δίπλα του πρέπει να έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, λιπαρή υφή και στιβαρή δομή. Θα μπορούσε να ταιριάξει υπέροχα με ένα πλούσιο, βαρελάτο Chardonnay ή ένα Νυχτέρι Σαντορίνης! Το βαρέλι θα χαρίσει βουτυράτη υφή, δομή και πολύπλοκο χαρακτήρα στο κρασί που θα ταιριάξει τέλεια με το ψάρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v