Πάμε όλοι μαζί σε οινοποιεία!

Αμπελώνες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, δοκιμές εκλεκτών οίνων και η ζωή είναι ωραία στα οινοποιεία της Ελλάδας.
Πάμε όλοι μαζί σε οινοποιεία!

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το ελληνικό κρασί συγκαταλέγεται στα κορυφαία του κόσμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Κι αν δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με τα ελληνικά κρασιά, δεν πειράζει. Τα οινοποιεία σε κάθε γωνιά της χώρας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για μοναδικές ξεναγήσεις στα κελάρια τους και οινογνωσίες εκλεκτών ετικετών.

Μάζεψε την παρέα, κλείσε θέση και αφέσου στην μαγεία του ελληνικού εμφιαλωμένου οίνου με φόντο απέραντους αμπελώνες και εντυπωσιακά Château.

Κτήμα Θεόπετρα
Ράξα Τρικάλων, τηλ: 24310 85885



Ο οικογενειακός αμπελώνας της οικογένειας Τσιλιλή, εκτείνεται γύρω από το Προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας, στους πρόποδες των Μετεώρων. Το μυστηριακό περιβάλλον  μεταλαμπαδεύεται στον οίνο μέσω ενός ιδιαίτερου terroir, της σπάνιας σύστασης του εδάφους και του ηπειρωτικού κλίματος. Στο οινοποιείο της οικογένειας, πραγματοποιείται η αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών και το «πάντρεμά τους» με ποιοτικές διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Η ξενάγηση και η μύηση στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού και του τσίπουρου διαρκεί περίπου 45 λεπτά και γίνεται κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 2431085885 ή στο [email protected]. H γευστική δοκιμή 3 κρασιών και 1 αποστάγματος κοστίζει 7€ και η δοκιμή 6 κρασιών και 2 αποσταγμάτων 12€/ άτομο. Αμφότερες περιλαμβάνουν συνοδεία ποικιλίας ντόπιων τυριών.

Κτήμα Σκούρα
10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι, Αργολίδα, τηλ: 27510 23688



Διαθέτει μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, ένα εντυπωσιακό κελάρι με 1000 δρύινα βαρέλια, όπου τα κρασιά ωριμάζουν σε ιδανικές συνθήκες, αλλά και μοντέρνους χώρους υποδοχής με έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα γευσιγνωσίας.

Η επίσκεψη εδώ περιλαμβάνει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια γευσιγνωσία κρασιού με συνοδεία από κριτσίνια και τοπικό τυρί σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο. Οι επιλογές που υπάρχουν παρουσιάζονται και συμφωνούνται κατά τη διαδικασία κράτησης και το ελάχιστο κόστος είναι 9€ το άτομο. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω του site, διαφορετικά μπορείτε να καλέσετε στο επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου, στο τηλέφωνο 27510 23688. Για αγορές προϊόντων από το οινοποιείο, υπάρχει μια μικρή έκπτωση. 

Κτήμα Σεμέλη
Koύτσι Νεμέας, Κορινθία, τηλ. 27460-20360, 27460-20361



Σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία από τις ψηλότερες πλαγιές της Νεμέας, το επιβλητικό οινοποιείο προσφέρει ίσως την ωραιότερη θέα στους αμπελώνες της περιοχής. Η μεγάλη αίθουσα στο κεντρικό τμήμα του προσφέρεται για γευστική δοκιμή σε συνδυασμό με τη δοκιμή κρασιών του κτήματος, ενώ οι ξεναγήσεις γίνονται στο εντυπωσιακό κελάρι και στους χώρους οινοποίησης. Διαθέτει και ωραιότατα δωμάτια για φιλοξενία μέσα στη φύση. 

Τα προγράμματα οινοτουρισμού πραγματοποιούνται καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή, εκτός Τρίτης, ενώ η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο παραγωγής, όπου περιγράφεται η διαδικασία συλλογής των σταφυλιών και οινοποίησης, στο χώρο εμφιάλωσης και στο κελάρι όπου γίνεται αναφορά στη διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού. Οι δοκιμές γίνονται στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι, και περιλαμβάνουν διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου, μαζί με τοπικά εδέσματα. Το βασικό πακέτο γευσιγνωσίας περιλαμβάνει δοκιμή 4 ή 6 ετικετών με κόστος 12€ και 20€. Δείτε αναλυτικά εδώ. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο 6985161414 ή στείλτε email στο [email protected]

Βιοκλιματικό Οινοποιείο Παπαγιαννάκος
Μαρκόπουλο Μεσογαίας, τηλ: 2299025206



Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο Εν Ελλάδι, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία με στόχο να εξοικονομεί ενέργεια και να αφήνει μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίαση και τους άνετους χώρους του που κατά καιρούς έχουν φιλοξενήσει εκπομπές, γυρίσματα σειρών και ταινιών. Κάθε γωνιά του είναι φτιαγμένη ώστε να ευνοεί την οινική ξενάγηση, ενώ η διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τους φέρνει κοντά στην παραγωγή του κρασιού, χωρίς να εμποδίζουν την παραγωγική διαδικασία.

Ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες πραγματοποιούν καθημερινές και Σάββατα μέχρι τις 16.00, κατόπιν ραντεβού, ενώ τις Κυριακές δέχονται 11.00 με 15.00 γκρουπ άνω των 10 ατόμων, επίσης κατόπιν ραντεβού. Διαθέτει διάφορα πακέτα γευσιγνωσιών, από 2 έως 9 κρασιά του κτήματος, με το κόστος να ξεκινά από 15€ άτομο, συνοδεία πλατώ τυριών και τοπικών εδεσμάτων, αναλόγως την εποχή. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο τηλ: 22990.25206.

Κτήμα Κοκοτού
Σταμάτα, τηλ: 2108145113, 6946068010, 6948509580



Το κτήμα του Γιώργου και της Άννας Κοκοτού βρίσκεται ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο ό,τι πρέπει για οινικές δοκιμές και ξενάγηση στους βιολογικούς αμπελώνες, σε υψόμετρο 450. Δεν σταματά όμως εκεί: δραστηριότητες όπως ενασχόληση με τον βοτανόκηπό του, συγκομιδή μελιού, τρύγοι, βραδιές γευσιγνωσίας και παιδικά προγράμματα με περιβαλλοντολόγους βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα του.

Ανοίγουν στο κοινό κατόπιν ραντεβού, και πραγματοποιούν επισκέψεις 7 μέρες την εβδομάδα 10.00 με 16.00, οι οποίες περιλαμβάνουν ξενάγηση στους αμπελώνες, στους χώρους παραγωγής, της εμφιάλωσης και στην κάβα με τα βαρέλια. Προσφέρουν επίσης γευσιγνωσία με 6 κρασιά, συνοδεία τυριών κι αλλαντικών, με κόστος 16€ το άτομο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε την ξενάγηση με χρέωση 10€ το άτομο και να επιλέξετε τα κρασιά πού θέλετε να δοκιμάσετε. Σε αυτή την περίπτωση τα αγοράζετε με 15% έκπτωση και μπορείτε να πάρετε μαζί σας τις φιάλες. Όλοι οι επισκέπτες έχουν 15% έκπτωση στις αγορές κρασιών.

Château Nico Lazaridi
Τοπική Κοινότητα Αγοράς, Δήμος Δοξάτου, Δράμα, τηλ: 25210 82049-51



Χτισμένο στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα της πρώτης αμπελουργικής και οινοποιητικής εταιρείας του νομού Δράμας, το Château Nico Lazaridi δεσπόζει σε ένα μοναδικό τοπίο με μοναδική μορφολογία, πλούσια παράδοση και θέα όλη την πεδιάδα και τον επιβλητικό όγκο του όρους Παγγαίο. Το κτήμα υποδέχεται τους επισκέπτες στους χώρους οινοποίησης, το κελάρι και την περίφημη αίθουσα τέχνης «Μαγικό Βουνό», όπου φιλοξενούνται όλα τα έργα των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες του οίνου «Μαγικό Βουνό» εδώ και 25 χρόνια.

Η ξενάγηση πραγματοποιείται στους αμπελώνες δίπλα στο οινοποιείο Château Nico Lazaridi, στους χώρους παραγωγής – εμφιάλωσης, στην κάβα και στην Πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-15:00, τα Σάββατα 10:00-14:00 και από τον Οκτώβριο και τις Κυριακές 10:00-14:00. Εκτός από την ξενάγηση, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 5 διαφορετικών πακέτων γευσιγνωσίας, τα οποία ξεκινούν από 10€, με το βασικό πακέτο να περιλαμβάνει δοκιμή 5 κρασιών συνοδεία φουρνιστών προϊόντων. Για αγορές εντός του οινοποιείου ισχύει έκπτωση -5€ για κάθε αγορά άνω των 30€ και -20% για κάθε αγορά άνω των 100€.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Γιαννακοχώρι, Νάουσα, τηλ. 23320 51100



Σε έκταση περίπου 560 στρεμμάτων, οι αμπελώνες του κτήματος δημιουργήθηκαν το 1970 από το Γιάννη Μπουτάρη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην παραγωγή και έρευνα του Ξινόμαυρου στην περιοχή. Με μια ποικιλομορφία στο terroir με τους διαφορετικούς τύπους εδάφους και τμήματα με διαφορετική κλίση και έκθεση στον ήλιο, το Κτήμα έχει χωριστεί σε 40 διαφορετικά κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία καλλιεργείται ξεχωριστά.

Η μαγευτική θέα των αμπελιών στις πλαγιές του όρους Βέρμιο και οι βόλτες ανάμεσα στα αμπέλια του Ξινόμαυρου κάνουν την οινική εμπειρία εδώ μοναδική, καθώς ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με την πλούσια κληρονομιά της οικογένειας Μπουτάρη. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης Δευτέρα έως Κυριακή 10:00 – 15:00 στο τηλ. 23320 51100 και περιλαμβάνουν ξενάγηση και γευστική δοκιμή. Το κόστος γενικής εισόδου είναι 5€. Στις 3 Οκτωβρίου προγραμματίζουν γευστική δοκιμή των ιδιαίτερων Ξινόμαυρων του κτήματος, με κόστος 8€ το άτομο. Για αγορές από το οινοποιείο έχουν έκπτωση 10%, η οποία ανεβαίνει ανάλογα με το ποσό αγοράς. 

Πρότυπο Οινοποιείο Τετράμυθος
8ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, Άνω Διακοπτό, τηλ: 2691097500



Έντονο βιολογικό πρόσημο, ήπια οινοποίηση και ανάδειξη τοπικών ποικιλιών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του καλαίσθητου οινοποιείου στις πανέμορφες πλαγιές του Χελμού. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του κτήματος ξεκινούν από υψόμετρο 650 μέτρων και φτάνουν στα 1.050, και βγάζουν οίνους εξαιρετικής ποιότητας σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Οι επισκέψεις στο οινοποιείο πραγματοποιούνται καθημερινές 08:00-16:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-18:00 και περιλαμβάνουν περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου, επεξήγηση τον διαδικασιών οινοποίησης και γευστική δοκιμή λευκών και ερυθρών οίνων. Μια απλή επίσκεψη περιλαμβάνει δοκιμή 4 ετικετών και είναι δωρεάν, ενώ για μεγαλύτερα γκρουπ, οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης στο τηλ: 2691097500. Το οινοποιείο παρέχει επίσης τη δυνατότητα εκτενέστερης γευστικής δοκιμής, δηλαδή περισσότερων ετικετών με συνοδεία τοπικών τυριών πάντοτε κατόπιν συνεννόησης. Οι τιμές στο οινοποιείο είναι ex-cellar, δηλαδή οικονομικότερες από την μέση τιμή λιανικής μιας φιάλης, στο ράφι μιας κάβας.

Κτήμα Γεροβασιλείου
Επανομή, Θεσσαλονίκη, τηλ: 23920 44567



Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η είσοδος στο οινοποιείο του Κτήματος γράφει "Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου" και πρόκειται για τίτλο απόλυτα εύστοχο, καθώς εδώ δεν έχουμε απλά έναν χώρο δημιουργίας κρασιού, αλλά ένα πραγματικό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και τη γνώση γύρω από το κρασί.

Η επίσκεψη στο κτήμα περιλαμβάνει τον αμπελώνα, τους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και του Μουσείου Οίνου, αλλά και γευστική δοκιμή, κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00-16.00, Τετάρτη 13.00 -19.00 και Σαββατοκύριακα 11.00 – 17.00. Το κόστος της ξενάγησης είναι 5€, ενώ το κόστος της γευστικής δοκιμής διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλογή του επισκέπτη και ξεκινά από τα 15€, για δοκιμή πέντε κρασιών του κτήματος – δείτε εδώ. Η κράτηση είναι υποχρεωτική για τη γευστική δοκιμή «Αρμονία», για ομαδικές επισκέψεις άνω των 10 ατόμων και για σχολικές επισκέψεις.

Κτήμα Παλυβού
Αρχαία Νεμέα Κορινθίας, τηλ: 2746 0 24190

Κοντά στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, το Κτήμα Παλυβού, είναι ένα μικρό και φιλόξενο οινοποιείο χτισμένο μέσα σε ιδιόκτητο αμπελώνα έκτασης 25.000 στρεμμάτων, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως το "Μπορντό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" με την σημαντικότερη ίσως ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργήτικο.

Εδώ θα γνωρίσετε την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού Νεμέα, ακολουθώντας τη διαδρομή που περνάει μέσα από τον αμπελώνα και την αμπελοοινική καλλιέργεια, εκεί όπου όλα ξεκινούν, συνεχίζει στο οινοποιείο και εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 δρύινα βαρέλια Γαλλικής και Αμερικάνικης δρυός. Η ξενάγηση περιλαμβάνει γευστική δοκιμή των βραβευμένων κρασιών του κτήματος από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού στο τηλ: 2746 0 24190, Δευτέρα με  Κυριακή 09.00 με 17.00, και το κόστος ανέρχεται στα 10€. Κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να κλείσετε και ελληνικό γεύμα συνοδευόμενο αρμονικά με τα κρασιά του κτήματος. 

Κτήμα Οινότρια Γη – Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Κτήμα Οινότρια Γη: 2ο χλμ Καπανδριτίου – Καλάμου, Καπανδρίτι, τηλ: 22950 52 213, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Αδριανή, Δράμα, τηλ: 25210 82 231



Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή της Δράμας είναι από μόνο του ένα κεφάλαιο στην νεότερη ιστορία του Ελληνικού κρασιού, ιδρύθηκε το 1992 και εκτείνεται σε περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων, που φιλοξενούν το οινοποιείο, το αποστακτήριο και τις υπόγειες κάβες παλαίωσης. Ενδιαφέρον είναι και το καλλιτεχνικό φόντο εδώ: Πίνακες, γλυπτά, μαρμάρινα αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων και καλαίσθητες, μοντέρνες κατασκευές, "ντύνουν" το οινικό στοιχείο με μία απαράμιλλη κουλτούρα.

Η Οινότρια Γη τώρα, βρίσκεται στο Καπανδρίτι, σε ιδιαίτερα εύκολο και προσβάσιμο σημείο, διαθέτει Μουσείο Οίνου με παλιά εργαλεία και μηχανήματα από όλη την διαδικασία της αμπελουργίας και οινοποίησης, μουσείο αποσταγμάτων, επιβλητικά κελάρια και αίθουσα οινογνωσίας.

Κατά την επίσκεψη στο Κτήμα (Δευτέρα - Παρασκευή: 09-00 - 15:00) θα ξεναγηθείτε στους χώρους του Οινοποιείου και του Αποστακτηρίου, θα γνωρίσετε την βασική διαδικασία της οινοποίησης και θα δοκιμάσετε αντιπροσωπευτικές ετικέτες του Κτήματος. Κρατήσεις στο τηλ: 25210 82 231. Στο κτήμα στο Καπανδρίτι θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και το Μουσείο Οίνου (Καθημερινά: 9:00 με 17:00 και Σαββατοκύριακο 11:00 - 15:00), κάνοντας ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του κρασιού και γνωρίζοντας όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας: παραγωγή, εμφιάλωση, ωρίμανση και συντήρηση του κρασιού. Παράλληλα παρέχονται και διάφορα πακέτα γευσιγνωσιών, συνοδεία τυριών και λοιπών σνακ με κόστος από 10€ για δοκιμή 3 κρασιών. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο 22950 52 213.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v