Scuba diving: Βουτιά… και στα πολύ βαθιά

Γιατί να κάνετε scuba diving; Πόσο θα κοστίσει η πρώτη σας βουτιά; Και πόσα μαθήματα θα χρειαστείτε για να μάθετε όσα ήξερε ο Ζακ στο Απέραντο Γαλάζιο; Όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο, καλοκαιρινό σας χόμπι.
Scuba diving: Βουτιά… και στα πολύ βαθιά
της Ηρώς Κουνάδη 

Ένα χρωματιστό ψαράκι περνάει μπροστά μου κάνοντας ζιγκ-ζαγκ. Αν απλώσω το χέρι το πιάνω –ή τουλάχιστον αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι, πρακτικά όμως το χέρι μέσα στο νερό δεν κινείται τόσο γρήγορα. Λες και διάβασε τη σκέψη μου, σταματάει μπροστά στη μάσκα μου, που πρέπει να του φαίνεται τόσο παράξενη όσο σ’ εμένα τα χρώματά του (δηλαδή, δεν είναι όλα τα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες γκρίζα, όπως αυτά στις ψαραγορές;). Κάνει μεταβολή και φεύγει τρομαγμένο.

Όσο τρομακτική και αν μοιάζει στην αρχή, η κατάδυση με μπουκάλες είναι εμπειρία που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά. Το αν θα κολλήσεις και θα συνεχίσεις στον κανονικό κύκλο μαθημάτων (που συνήθως περιλαμβάνει 10-12 ώρες θεωρητικών μαθημάτων και 4 ή 5 καταδύσεις στη θάλασσα) εξαρτάται από το πόσα χρωματιστά ψαράκια θα δεις να σταματούν μπροστά στη μάσκα σου –και από διάφορους άλλους παράγοντες, που περιλαμβάνουν την σχέση σου με το νερό και τις οικονομικές σου δυνατότητες. Η πρώτη, αναγνωριστική βουτιά στα νερά της Αττικής δεν είναι παράλογα ακριβή –και βέβαια κανείς δεν απαγορεύει να κάνεις και μια δεύτερη και μια τρίτη, χωρίς να δεσμευτείς για μαθήματα.

Ιδού το ενδεικτικό κόστος σε πέντε από τα καλύτερα καταδυτικά κέντρα στην Αττική, για να κάνετε τις πρώτες σας γνωριμίες με το βυθό. 

Atlantis Diving (Αγίου Κωνσταντίνου 27 & Σκοπέλου, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9762777): Η εκπαίδευση για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος scuba diving περιλαμβάνει έξι δίωρα θεωρητικά μαθήματα, πέντε μαθήματα σε πισίνα και τέσσερις καταδύσεις στη θάλασσα μέχρι τα δεκαπέντε μέτρα, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Σαρωνίδα ή την Βουλιαγμένη. Το κόστος των μαθημάτων είναι 480€, ενώ η δοκιμαστική βουτιά κοστίζει 80€ αν είστε μόνοι και 60€ ανά άτομο αν μαζευτείτε παρέα δύο ή τριών ατόμων. 

Aqua Divers Club (48o χλμ. λεωφόρου Σουνίου, στην περιοχή της Αναβύσσου, ξενοδοχείο Καλυψώ, τηλ. 22910 53461): Μία πρώτη, αναγνωριστική βουτιά ίσα για να… κολλήσετε, θα σας κοστίσει 60€ και θα σας μυήσει στα μυστικά του απέραντου γαλάζιου για δυόμισι περίπου ώρες. Αφού "ψηθείτε", θα συνεχίσετε στην βασική εκπαίδευση για αυτόνομους δύτες, οι οποία περιλαμβάνει εννιά συνολικά βουτιές και κοστίζει 400€, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού και του εκπαιδευτικού υλικού (εγχειρίδιο, dvd, ηλεκτρονικό προγραμματιστή καταδύσεων, βιβλίο καταχώρησης καταδύσεων). 

Sotiriou Diving Center (Ταξίλου 33, Ιλίσια, τηλ.: 210 7705470): Δύο κέντρα, στην Αθήνα και τη Σαντορίνη, και πολλά προγράμματα για έμπειρους αλλά και εντελώς αρχάριους δύτες, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Κατάδυση σε σπήλαιο; Κατάδυση με αναπνευστήρα; Κατάδυση με μπουκάλες, για να ανακαλύψετε το scuba diving; Πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων, για να αποκτήσετε το βασικό δίπλωμα αυτόνομου δύτη; Οι τιμές ξεκινούν από 25€ (για την κατάδυση με αναπνευστήρα) και 60€ (για την πρώτη σας δοκιμαστική βουτιά με μπουκάλες) και φτάνουν τα 360€ για τον ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων. 

Mediterranean Dive Center (Παπαναστασίου 95, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4125376 & 210 4227537): Η εκπαίδευση για το βασικό δίπλωμα περιλαμβάνει τρία απογευματινά μαθήματα θεωρίας που πραγματοποιούνται τις καθημερινές και έξι καταδύσεις για δύο Σαββατοκύριακα. Οι βουτιές πραγματοποιούνται αρχικά σε πισίνα και εν συνεχεία στην παραλία Βοτσαλάκια του Πειραιά, και στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Το κόστος για τα μαθήματα είναι 350€, ενώ για μια δοκιμαστική βουτιά θα πληρώσετε 80€.

Divers Club (Λεωφ. Μαραθώνα 417, Μαραθώνας, τηλ.: 22940 69196):Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν από οκτώ μέχρι δέκα ώρες και οι καταδύσεις (έξι με οκτώ) πραγματοποιούνται στα Δικαστικά Μαραθώνα, σε ελεγχόμενο περιβάλλον για υποβρύχιες δραστηριότητες. Το χειμώνα τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενη πισίνα. Το δοκιμαστικό για scuba θα σας κοστίσει 50€ και διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες, ενώ για το δίπλωμα Open Water θα πληρώσετε 480€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v