Βραδινό μπάνιο: 7 παραλίες με φεγγάρι

Ζεστά νερά, απαλές αμμουδιές για να μην σκουντουφλάμε βουτώντας, beach bars που μας προμηθεύουν τις παγωμένες μπύρες μας, και ο έναστρος ουρανός για background. Εφτά από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής για βραδινές βουτιές.
Βραδινό μπάνιο: 7 παραλίες με φεγγάρι
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγο το ρομάντζο του ασημί καθρεφτισμού του φεγγαρόφωτος πάνω στη θάλασσα και λίγο το «ημι-επικίνδυνο» της βουτιάς στο σκοτάδι, εκείνης για την οποία οι μαμάδες μας φώναζαν όταν ήμασταν μικροί, δίνουν στο βραδινό μπάνιο μια δική του γοητεία, που δύσκολα συγκρίνεται με τις πρωινές βουτιές μας. Αν μάλιστα μένεις σε μια πόλη σαν την Αθήνα, όπου για να πας για μπάνιο τον Ιούλιο πρέπει να υπομείνεις τρεις ώρες στην Παραλιακή και εν συνεχεία να εντοπίσεις ένα τετραγωνικό μέτρο για να απλώσεις την πετσέτα σου, έχεις έναν λόγο παραπάνω να το εκτιμάς. Άδεια παραλία, κανείς;

Το να εντοπίσεις, όμως, την ιδανική παραλία για βραδινό μπάνιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση, για να μην σκαρφαλώνεις βραχάκια και φράχτες μες στα μαύρα σκοτάδια, να είναι αμμουδερή και χωρίς βραχάκια μέσα στο νερό για να μην σκουντουφλάς βουτώντας και, ει δυνατόν, να έχει λίγο φως για να μην ψάχνεις το μαγιό σου με το φως του κινητού αν θελήσεις να αλλάξεις βγαίνοντας, μια νύχτα χωρίς φεγγάρι.

Υποβάλλαμε τις αγαπημένες μας αττικές παραλίες στο παραπάνω τεστ, και καταλήξαμε σε ένα top-7 που εγγυάται απολαυστικές (και ασφαλείς) βουτιές στη φεγγαράδα.

#1 Καβούρι: Η απόλυτη παραλία για βραδινό μπάνιο έχει υπέροχη, αφράτη άμμο, ρηχά νερά χωρίς βοτσαλάκια, βραχάκια και άλλα μυστήρια, απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και φωτίζεται επαρκώς από τα φώτα του μικρού δρόμου πίσω της –ναι, εκείνου που τα πρωινά είναι μονίμως φρακαρισμένος κι έχει για soundtrack τις κόρνες και τις φωνές της μισής Αθήνας που μαζεύεται για μπάνιο εδώ. Την πρώτη φορά που θα έρθετε βράδυ εδώ, θα δυσκολευτείτε να την αναγνωρίσετε.

#2 Χάρακας: Σίγουρα, «δίπλα» δεν τη λες. Απέχει περί τα εξήντα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, οπότε πάρτε μαζί και τα sleeping bag, για έξτρα αίσθηση εκδρομής. Άμμος μέσα κι έξω από το νερό και ιδανική απόσταση από κατοικημένες περιοχές ώστε να βλέπετε περισσότερα αστέρια στον ουρανό, είναι τα δυνατά σημεία της. Στα συν, ότι η ανατολή από εδώ φαίνεται υπέροχη, αν τύχει και το ξημερώσετε. Αν ξεμείνετε από μπύρες, επάνω στην παραλία υπάρχει μια καντίνα, η οποία όμως δεν έχει σταθερό ωράριο –περισσότερες πιθανότητες έχετε να την πετύχετε ανοιχτή πριν τις 21.30.

#3 Κακιά Θάλασσα: Βεβαιωθείτε ότι δεν φυσάει Βοριάς –ο οποίος την «πιάνει» πολύ– και ξεκινήστε να οδηγήσετε την μία περίπου ώρα που την χωρίζει από την Αθήνα. Θα ανταμειφθείτε με βοτσαλάκι έξω (για να μη γεμίζουν άμμους οι μπύρες σας) και άμμο μέσα στο νερό (για να βουτάτε άφοβα) και δωρεάν, εννοείται, ξαπλώστρες για να αράξετε –ναι, και το βράδυ.

#4 Πανόραμα, Πόρτο Ράφτη: «Πανόραμα» λέγεται το ταβερνάκι ακριβώς από πάνω, που έχει δώσει στην παραλία το όνομά της, και το οποίο εξασφαλίζει τόσο τον επαρκή φωτισμό όσο και τις επαρκώς παγωμένες μπύρες σας. Κατά τα λοιπά, άμμος μέσα κι έξω από το νερό, καθαρά νερά κι ένας κλειστός κολπίσκος στη μικρή αμμουδιά του οποίου χωρούν λίγοι και καλοί. Σαρανταπέντε χιλιόμετρα την χωρίζουν από το κέντρο της Αθήνας.

#5 Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Ναι, παραβαίνει κάθε κανόνα της σωστής παραλίας για βραδινό μπάνιο –εκτός από τον φωτισμό, τον οποίο εξασφαλίζει το συμπαθέστατο beach bar που ξενυχτά κάθε βράδυ. Τεχνικά, δεν είναι καν παραλία: είναι βραχάκια, επάνω στα οποία το πρωί απλώνονται οι πετσέτες όλης της Αθήνας, και το βράδυ τα τραπεζάκια του προαναφερθέντος beach bar. Αν, τώρα, μπορείτε να δείξετε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση με τα σφηνάκια του, τα βραχάκια φωτίζονται επαρκώς ώστε να βουτήξετε και να ξανανεβείτε πάνω σώοι και αβλαβείς. Συν ότι το χρώμα των νερών τους είναι μακράν το εντυπωσιακότερο σε όλη την αττική ακτογραμμή –και ο νυχτερινός φωτισμός το αναδεικνύει τέλεια.

#6 Ζούμπερι: Περί τα τριάντα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, με πολλά beach bar στη σειρά από τα οποία θα ξεκινήσετε και μια μεγάλη αμμουδιά στην οποία θα καταλήξετε. Το καλύτερο, ίσως, σημείο για βραδινές βουτιές βρίσκεται μπροστά από το Diver’s Club, με αφράτη αμμουδιά και ρηχά νερά τα οποία αργούν να βαθύνουν. Οι ερημίτες πιθανότατα δεν θα την προτιμήσουν, καθώς τα beach bars της εγγυώνται ότι σχεδόν ποτέ δεν θα είστε μόνοι σας.

#7 Ερωτοσπηλιά, Πόρτο Ράφτη: Τα πρωινά βουλιάζει από κόσμο, τα βράδια ενδέχεται να πετύχετε κάποιο beach party –χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε ούτε λίγα τετραγωνικά να αράξετε, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα ένα πρωί Κυριακής. Ειδικά τα οργανωμένα beach party, που φωτίζουν την μικρή αμμουδιά και τις σπηλιές πίσω της με δάδες και κεράκια, κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο ρομαντικό. Στο διά ταύτα, η παραλία έχει άμμο μέσα κι έξω από το νερό και απέχει περί τα τριανταέξι χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v