Θαλάσσια σπορ: Δαμάζοντας τα κύματα εντός Αττικής

Παίρνουμε τα κουβαδάκια μας, την σανίδα μας και τα σύνεργα του surf (και όχι μόνο), αλλά δεν πάμε σε άλλη παραλία. Μένουμε εντός Αττικής και βρίσκουμε πού και με πόσα θα γνωριστούμε με τα πιο δημοφιλή summer sports. 
Θαλάσσια σπορ: Δαμάζοντας τα κύματα εντός Αττικής
Δε λέμε, καλό το κολύμπι, καλή η ηλιοθεραπεία, καλό και το ανώδυνο πλατσούρισμα στις παραλίες. Κάποιοι εξ ημών, όμως, έχουμε το «μικρόβιο» να μην μας είναι αρκετά όλα αυτά. Θέλουμε να απολαύσουμε το υδάτινο στοιχείο στο έπακρο – και το να τρέχουμε να προλάβουμε το μπαλάκι στα ρηχά, όσο παίζουμε ρακέτες ενοχλώντας τους γύρω μας δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την επιταγή.

Με λίγα λόγια, κάποιοι από εμάς θέλουμε να συνδυάσουμε την χαλάρωση της θάλασσας με την αδρεναλίνη της άθλησης. Θέλουμε να δαμάσουμε τα κύματα πάνω σε μια σανίδα, να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας απέναντι στον άνεμο κρατώντας ένα πανί ή να πετάξουμε, κοιτάζοντας τους λουόμενους από ψηλά. Και θέλουμε να το κάνουμε, χωρίς να ξενιτευτούμε. Γίνεται;

Γίνεται, και το in2life αναζητά εκείνα τα παραθαλάσσια μέρη της Αττικής όπου μπορούμε άφοβα να γνωριστούμε και να επιδοθούμε στα θαλάσσια σπορ του surfing, του windsurfing, του water ski και του kitesurfing. Αντικαθιστούμε τα κουβαδάκια με εξοπλισμό και οδηγίες, και συγκεντρώνουμε τις σχολές, τις τιμές και τις παραλίες που θα μας φιλοξενήσουν αυτό το καλοκαίρι.

*Windsurfing: Κι αέρα στα πανιά μας 
- Ta SOS:
Το windsurfing (ελληνιστί ιστιοσανίδα) απαιτεί την ισορροπία σας πάνω σε μια σανίδα, αλλά με σύμμαχο όχι τα κύματα, όπως στο surf, αλλά τον άνεμο, γι’ αυτό και η σανίδα συνοδεύεται από το πανί, το άλμπουρο (το «κατάρτι» του πανιού) και την μάτσα (η λαβή για να κάνετε τους χειρισμούς). Τα μεγέθη της σανίδας και του πανιού ποικίλλουν ανάλογα με το σώμα και την εμπειρία του καθενός, γι΄ αυτό οι αρχάριοι θα πρέπει να αφιερώσουν λίγες ώρες σε φαρδιά σανίδα με την επίβλεψη και τις συμβουλές δασκάλου, ώστε να εξοικειωθούν με το σπορ. Για περισσότερες πληροφορίες περί ιστιοσανίδας, συμβουλευτείτε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.  

-Πού:
Στο Moraitis Sports Center (Παραλία Μαραθώνα, Σχινιάς, τηλ. 22940 55965): Η σχολή βρίσκεται στην παραλία Σχινιά και πραγματοποιεί θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Το βασικό Πρόγραμμα Εκμάθησης (First Course) είναι ένας κύκλος 10 Ωρών, με δυνατότητα ατομικών ή ομαδικών μαθημάτων. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ, για να πάρετε μια γεύση, το πρώτο course περιλαμβάνει πρώτη επαφή και εξοικείωση με τον εξοπλισμό, βασικές θεωρητικές γνώσεις, οδηγίες για την ασφάλεια και χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Επίσης, περιλαμβάνει πρακτική σε εξομοιωτή (Simulator) στην παραλία και, τέλος, πρακτική στην θάλασσα.

Στο Wind Therapy (Ποσειδώνος 202, παραλία Σχινιά, τηλ. 6977 798028): Λειτουργεί επίσης στην παραλία Σχινιά όλο τον χρόνο και οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εμπειρία και την ηλικία τους. Για το καλοκαίρι του 2012, υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για ομάδες από 3 ως 5 άτομα και οικονομικά προγράμματα 12 ωρών για την πρώτη γνωριμία. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.  

Στο Surfsail (Πρωτέως 22, Π. Φάληρο - 175 61, τηλ. 6946381204): Το μάθημα λαμβάνει χώρα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, κατόπιν συνεννόησης με τον καθηγητή – μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες εδώ.  

-Πόσο:
Για έναν αρχάριο που πραγματοποιεί τα πρώτα του μαθήματα, το κόστος ανά μάθημα περιλαμβανομένου του εξοπλισμού ξεκινά από τα 25€ και κυμαίνεται ως τα 50, ανάλογα με την σχολή και τις ώρες που διαρκεί το καθένα. Ειδικές προσφορές γίνονται για ομάδες ή πακέτα μαθημάτων.

*Kitesurfing: Αετοί… θαλάσσης 
- Ta SOS:
Απαιτητικό, δύσκολο και καμιά φορά επικίνδυνο, το Kitesurf απαιτεί σειρά μαθημάτων για να μπορέσει κανείς να «πετάξει» -βασικός σκοπός του σπορ- αλλά και να πλανάρει πάνω στο νερό. Καταρχήν περιλαμβάνει πολύπλοκο εξοπλισμό (αετός –δηλ. αλεξίπτωτο πλαγιάς, σανίδα –όμοια με αυτή του wakeboard, γάντζος –που συνδέει τον kitesurfer με τον αετό, κράνος, σωσίβιο), κατά δεύτερον απαιτεί συγκεκριμένες παραλίες και κατά τρίτον πολλά μαθήματα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.  

-Πού:
Οι επιλογές που έχετε για να μάθετε Kitesurf στην Αττική δεν είναι τόσο οργανωμένες όσο αυτές των νησιών, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές που γνωρίζουν επαρκώς το άθλημα και θα σας βοηθήσουν πολύ στα πρώτα σας βήματα, αλλά και στη συνέχεια, όταν εξοικειωθείτε και θελήσετε πιο προχωρημένη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η Kiteboarding Academy (τηλ. 210 6856937) διαθέτει ειδικευμένους εκπαιδευτές και πληθώρα πακέτων για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, ενώ μαθήματα Kitesurf κάνει και το Νησάκια Surf Club στην παραλία – σήμα κατατεθέν των απανταχού kite surfers στη Λούτσα (τηλ. 22940 26323).

- Πόσο:
Σε γενικές γραμμές, το μάθημα μιας ώρας κοστίζει περίπου 50 - 60€ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ υπάρχουν και πακέτα περισσότερων ωρών με ειδικές τιμές.

*Θαλάσσιο σκι: Σλάλομ στα κύματα
- Ta SOS:
Το δύσκολο με το θαλάσσιο σκι είναι… η αρχή. Να βουλιάξει δηλαδή ο αθλητής στο νερό με τα γόνατα λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα σε ευθεία κρατώντας το σκοινί, με τα πέδιλα να κοιτούν προς τα πάνω και το σκοινί να βρίσκεται ανάμεσα στα πέδιλα. Από αυτήν την στάση, όταν το σκάφος ξεκινά, ο αθλητής ισιώνει και απολαμβάνει την επιφάνεια της θάλασσας. Ακούγεται δύσκολο αλλά μετά από μερικές προσπάθειες θα σας φανεί παιχνιδάκι –σε κάθε περίπτωση, για την πρώτη φορά θα χρειαστείτε μάθημα.

-Πού: 
Θαλάσσιο σκι (με ή χωρίς μαθήματα) μπορείτε να απολαύσετε σχεδόν παντού –σε κάθε, δηλαδή, πραγματικά οργανωμένη παραλία της Ελλάδας. Στην Αττική, συγκεκριμένα, για θαλάσσιο σκι μπορείτε να βρεθείτε στην Grand Beach Resort στο Λαγονήσι, στο Yabanaki, στην πλαζ του Αστέρα και στην πλαζ του Divani Apollon της Βουλιαγμένης.

- Πόσο: 
Τα μαθήματα για αρχάριους ξεκινούν από 85€, ενώ αν «το έχετε» και θέλετε απλά να κάνετε τα… σλάλομ σας, υπολογίστε περί τα 30€ για δεκαπέντε λεπτά.

*Surfing: Καβάλα στο κύμα
- Tα SOS:
Το surfing δεν απαιτεί κανόνες αλλά υπομονή, καλή φυσική κατάσταση και φυσικά… κύμα. Αυτό που πρέπει κανείς καταρχήν να ξέρει για το δύσκολο -φαινομενικά- σπορ με την σανίδα να σκίζει τα κύματα είναι το λεγόμενο paddling. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ο surfer, ξαπλωμένος μπρούμυτα στη σανίδα και με το στήθος ανασηκωμένο, χρησιμοποιεί τα χέρια σαν κουπιά για να κινηθεί στο νερό. Μετά το paddling θα πρέπει να ανέβει κανείς στη σανίδα και να παραμείνει όρθιος πάνω της, καθώς το κύμα θα πλησιάζει. Προκειμένου αυτό να γίνει με επιτυχία χρειάζεται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, τέλεια ισορροπία και σχετική ταχύτητα. Περισσότερα για το surfing εδώ.  

-Πού: 
Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, χαρακτηριστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας. Στην Αττική, γνωστοί προορισμοί που ευνοούν τα μεγάλα κύματα είναι η Βάρκιζα, η Ραφήνα, η Ανάβυσσος, ο Ωροπός και η Βουλιαγμένη. Όσον αφορά τα μέρη στα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε έχει να κάνει με το surf (από εξοπλισμό μέχρι μαθήματα) ενδεικτικά αναφέρουμε το Slick Bitch (Μπότσαρη 11, Γλυφάδα, τηλ. 210-8949323), το ΑΙΟΛΟΣ windsurfing club (Παραλία 25ης Μαρτίου 88 - Άρτεμις
τηλ: 2294026326) και το Kouros Surf Club στην Ανάβυσσο (τηλ. 22910 40804). 

- Πόσο: 
Το ωριαίο μάθημα με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό κοστίζει 30€, ενώ αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε συστηματικά μαθήματα, υπάρχουν ειδικές τιμές και πακέτα για περισσότερες ώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v