Kitesurfing: Αμόλα... σανίδα

Windsurf, wakeboard, waterski και αετός. Το Kitesurfing συνδυάζει λίγο απ’ όλα και στις κατάλληλες δόσεις ώστε να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετάξετε και εσείς στην... θάλασσα.
Kitesurfing: Αμόλα... σανίδα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τους παίρνει και τους σηκώνει ο άνεμος αλλά δεν φαίνεται να τους πειράζει. Αντίθετα, τον χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν ολοένα πιο εντυπωσιακά άλματα και περιστροφές- όσο πιο δυνατός, τόσο το καλύτερο για εκείνους. Το βλέμμα τους στρέφεται συχνά στον ουρανό, όπου ο πολύχρωμος «αετός» τους πετάει δεμένος με σχοινιά στην μάτσα την οποία εκείνοι ελέγχουν. Το Kitesurfing είναι ένα απαιτητικό extreme sport – ενίοτε και επικίνδυνο. Η αδρεναλίνη που προσφέρει όμως σε όσους το εξασκούν, το φέρνει στις πρώτες θέσεις των θαλάσσιων sport

Η γέννηση του
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Γερμανός Dieter Strasilla δημιούργησε μια σειρά από αλεξίπτωτα τα οποία επέτρεπαν στους χρήστες να απογειώνονται στιγμιαία από το έδαφος με την θέλησή τους και τα οποία μπορούσαν να τα κατευθύνουν όπου εκείνοι ήθελαν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Strasilla μαζί με τον Ελβετό φίλο του Andrea Kuhn, χρησιμοποίησαν αυτήν την εφεύρεση σε συνδυασμό με θαλάσσια πέδιλα του σκι και σανίδες του surf, για να φτιάξουν τους πρώτους «επίσημους» αετούς για Kitesurfing.

Έκτοτε, η πατέντα τους εξελίχθηκε και βελτιώθηκε από μεταγενέστερους κατασκευαστές, όπως τα αδέρφια Bruno και Dominique Legaignoux από την Γαλλία, οι οποίοι δημιούργησαν, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τις δικές τους πατέντες. Το άθλημα απέκτησε αργά αλλά σταθερά την δικιά του φήμη και στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 έγινε εμπορικό. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε κάπως καθυστερημένα, μετά στο 2000, αλλά γνώρισε ταχύτατη ανάπτυξη και αγαπήθηκε από όλους εκείνους που έψαχναν κάτι διαφορετικό που να τους δίνει περισσότερες δυνατότητες και ελευθερία στα κύματα.

Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα διοργανώνονται κάθε χρόνο, με ορισμένα από αυτά να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην παραλία της Πούντας στην Αντίπαρο.

Ο εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός για το Kitesurf είναι υποχρεωτικός και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο του καθενός. Προτού αγοράσετε οτιδήποτε, ζητήστε την βοήθεια κάποιου δασκάλου, έτσι ώστε να αποφύγετε ακατάλληλες – και ακριβές – αγορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά σας.

αετός είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να σκίσετε τα κύματα και να κάνετε εντυπωσιακά άλματα. Πρόκειται στην ουσία για ένα απλό αλεξίπτωτο πλαγιάς, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμόζεται στην θάλασσα. Τα μεγέθη των αετών αλλάζουν ανάλογα με το βάρος του surfer, την εμπειρία του και την δύναμη του αέρα, ξεκινώντας από δύο τετραγωνικά μέτρα και φτάνοντας τα είκοσι έξι.

σανίδα μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτή του Wakeboard και είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δίνει περισσότερο έλεγχο στα άλματα και να βοηθά στην ισορροπία του kitesurfer. Αν είστε αρχάριος, τότε συνίσταται να πάρετε κάποιο twintip, δηλαδή μια μικρή σανίδα που έχει μεγαλύτερο όγκο από τις κανονικές, βοηθώντας έτσι πολύ περισσότερο στην ισορροπία πάνω στα κύματα. Το μέγεθος των σανίδων κυμαίνεται από 1.20 μέτρα μήκος για τους έμπειρους και φτάνει μέχρι τα 1.80 για τους αρχάριους.

γάντζος είναι μια ζώνη που μπαίνει στην μέση και σας «συνδέει» με τον αετό και ξεκουράζει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια σας.

*Το κράνος είναι απαραίτητο για την προστασία σας, μιας και στο σπορ αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και μια πτώση μπορεί να είναι επώδυνη.

*Το σωσίβιο θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε από το νερό, εξαιτίας της άνωσης και θα σας προστατέψει από μικροτραυματισμούς (γδαρσίματα κτλ.) μετά από τούμπες, καθώς και από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Μερικά από τα καταστήματα που πωλούν είδη για Kitesurf είναι το Forward στο Χαλάνδρι (Παπανικολή 150, 210 6856946), το Slick στο Μενίδι (Αριστοτέλους 81, 210 2449601), το Right Stuff στην Αρτέμιδα (Σακελλαρίου 99, 6944 250 935) και το Νησάκια surf club στην Λούτσα (Καρύστου 29, 22940 26323). Online παραγγελίες εξοπλισμού μπορείτε να κάνετε μέσω του Naish, όπου θα βρείτε και αρκετές προσφορές σε παλαιότερες σανίδες και αετούς.

Συμβουλές για επίδοξους Kitesurfers
*Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να κάνετε μόνοι σας Kitesurf με βάση το τι είδατε σε βίντεο ή διαβάσατε στο Διαδίκτυο. Η επιλογή δασκάλου είναι απαραίτητη.

* Φοράτε πάντα σωσίβιο και κράνος.

* Θα πρέπει πρώτα να μάθετε να χειρίζεστε τον αετό στην στεριά και μετά στην θάλασσα.

* Αποφύγετε να κάνετε Kitesurf σε περιοχές με πολύ κόσμο.

* Μην δοκιμάσετε να σερφάρετε μόνοι σας αν είστε αρχάριοι.

* Μελετήστε τις τεχνικές αυτοδιάσωσης.

Παραλίες για Kitesurf
Στην Αττική ιδανικές παραλίες για Kitesurf βρίσκονται στην Λούτσα, στο Χαλκούτσι, στο Σχοινιά και στον Φλοίσβο. Ενδεικτικά, μερικά μέρη στην υπόλοιπη Ελλάδα που μπορείτε να εξασκήσετε το extreme sport είναι στην Λευκάδα στους Μύλους, στην Άρτα στην Κορωνησία, στην Πούντα Αντίπαρου, στην Ρόδο στο Πρασονήσι, στην Κόρινθο, στην Πελοπόνησσο στην Αργολίδα, στην Κορινθία ή στην Ακράτα. Δείτε εδώ περισσότερες παραλίες για Kitesurf σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχολές για Kitesurf
Οι επιλογές που έχετε για να μάθετε Kitesurf στην Αττική δεν είναι τόσο οργανωμένες όσο αυτές των νησιών, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές που γνωρίζουν επαρκώς το άθλημα και θα σας βοηθήσουν πολύ στα πρώτα σας βήματα. Σε γενικές γραμμές, το μάθημα μιας ώρας κοστίζει περίπου 50€ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η Kiteboarding Academy διαθέτει ειδικευμένους εκπαιδευτές και πληθώρα πακέτων για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα επτά ωρών κοστίζει 225€, ενώ το ωριαίο μάθημα κοστίζει 50€. Μαθήματα Kitesurf κάνει και το Νησάκια Surf Club στην Λούτσα, το οποίο συνεργάζεται με έμπειρους εκπαιδευτές.

Τα μαθήματα είναι ωριαία και κοστίζουν 50€, ενώ σας παρέχεται όλος ο εξοπλισμός. Στην Πάρο, στο Paros Kite Pro Center τα μαθήματα για το πρώτο επίπεδο στο Kitesurf κοστίζουν 390€ με πλήρη εξοπλισμό και περιλαμβάνουν οχτώ με δέκα ώρες πρακτικής άσκησης. Δείτε περισσότερες σχολές στην Αττική και στα νησιά εδώ.

Κόστος εξοπλισμού
Γενικά, υπολογίστε ότι θα δώσετε περίπου 1000 με 1500€ για να αγοράσετε καινούργιο εξοπλισμό. Το παραπάνω ποσό αλλάζει βέβαια, αναλόγως με τα μοντέλα σανίδας και αετού που θα επιλέξετε, μιας και τα μοντέλα παλαιότερων χρόνων, είναι περίπου 200€ φθηνότερα. Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού μειώνει το κόστος στο μισό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v