2° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς: Σκίτσα… σαν άλλοτε

Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς κάνει το δυναμικό comeback του, και ο εμπνευστής του, Γιάννης Στεφανάκις, μιλά στο in2life για την δύναμη της ένατης τέχνης εν μέσω κρίσης αλλά και εν μέσω… ελπίδας για τους νέους σχεδιαστές.
2° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς: Σκίτσα… σαν άλλοτε
του Γιώργου Κόκουβα

Ιανουάριος του 1994. Η τέχνη των κόμικς ως τότε δεν είχε κανένα «αποκούμπι» στην Ελλάδα. Και τότε είναι που κάνει την εμφάνισή του το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στην Αθήνα, που πλημμύρισε το Πάρκο Ελευθερίας με έργα σχεδιαστών. Σαν να περίμενε υπομονετικά να ενηλικιωθεί, ακριβώς δεκαοκτώ χρόνια μετά, το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικά στον ίδιο χώρο, για να ταράξει και πάλι τα νερά στον χώρο της ένατης τέχνης.

Γιατί χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να ξαναγεννηθεί; Τι λόγο αρθρώνει σήμερα, σε μια γονατισμένη οικονομικά Ελλάδα η τέχνη του κόμικς; Πού… κρύβονται οι νέοι κομίστες; Ο ζωγράφος και υπεύθυνος του περιοδικού Νέο Επίπεδο που συνδιοργανώνει και πάλι το Φεστιβάλ, Γιάννης Στεφανάκις, μοιράζεται μαζί μας τις απαντήσεις του στα παραπάνω ερωτήματα.

18 χρόνια… φασαρίας και σιωπής

Ο κ. Στεφανάκις μπορεί να μην έχει καμία επαγγελματική σχέση με την τέχνη των κόμικς, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι κομίστας για να τα αγαπάς. Όπως μας λέει, η αμεσότητά τους, η εναλλαγή εικόνας και κειμένου για να συνταχθεί ένα δυνατό μήνυμα τον είχε μαγέψει. Κάπως έτσι, το 1994 γνώρισε αρκετούς Έλληνες κομίστες, συμπεριέλαβε την δουλειά τους στο περιοδικό Νέο Επίπεδο, και τελικά, εμπνεύστηκε την διοργάνωση ενός Φεστιβάλ για την ένατη τέχνη, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα.

«Το πρώτο εκείνο Φεστιβάλ είχε μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα στους νέους. Μάλιστα, πολλοί νέοι κομίστες έδειξαν την δουλειά τους και έγιναν γνωστοί μέσα από αυτό, το Φεστιβάλ έδωσε βήμα σε ταλέντα που μας απασχόλησαν τα επόμενα χρόνια», λέει ο κ. Στεφανάκις. Στην ερώτησή μας γιατί άργησε τόσο να έρθει το δεύτερο Φεστιβάλ, ο κ. Στεφανάκις απαντά: «Εκείνο το Φεστιβάλ ανακίνησε τα πράγματα, εμφανίστηκαν περιοδικά όπως η Βαβέλ και κάτι φαινόταν να γίνεται στον χώρο των κόμικς. Σήμερα, όμως, όλα έχουν σιωπήσει και πάλι», μας λέει, θυμίζοντάς μας πώς όλες οι σχετικές εκδόσεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων της Βαβέλ και του 9 της Ελευθεροτυπίας έχουν κλείσει. «Έτσι, ευελπιστώ με το 2ο Φεστιβάλ να ανανεωθεί και πάλι ο χώρος», επισημαίνει.

Τι έχει μεσολαβήσει όμως στην ίδια την λειτουργία της ένατης τέχνης; «Εμφανίστηκαν νέοι δημιουργοί, πολύ ταλαντούχοι, που έφεραν νέα στοιχεία, κυρίως ηλεκτρονικής φύσης στον χώρο, που πήγαν την τέχνη του κόμικς κάπου αλλού, την εξέλιξαν, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε τέχνη», μας λέει ο κ. Στεφανάκις, που δηλώνει «πιστός» της κοινωνικής λειτουργίας της τέχνης, και αναμένει πολλά από το πενάκι του νέου Έλληνα κομίστα.

«Μέχρι πρότινος, τα κόμικς θεωρούνταν παραλογοτεχνία στην Ελλάδα. Κανείς δεν τα συμπεριλάμβανε στις τέχνες. Δεν είναι έτσι όμως: Το κόμικ μπορεί να κρύβει πολλά νοήματα, σαν τέχνη… σπάει κόκαλα. Ακόμη και μία γελοιογραφία μπορεί να το κάνει», καταλήγει ο διοργανωτής του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Η δεύτερη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το περιοδικό Νέο Επίπεδο από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2012 και θα πλαισιωθεί από εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και workshops, ενώ ως θεματική και τίτλος του έχει επιλεχθεί το εύγλωττο σύνθημα «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα».

Το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο είναι έκθεση κόμικς με έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών και το δεύτερο έκθεση με τα έργα που συμμετείχαν στο πανελλαδικό διαγωνισμό σκίτσου για νέους κάτω των 30 ετών με θέμα «Μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με το ρεύμα» και έχουν προεπιλεχτεί από ειδική επιτροπή.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασίου, Θάνος Ανεστόπουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Έκτορας Αποστολόπουλος, Περικλής Αρκάς, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Νίκος Γιούσεφ, Σπύρος Δερβενιώτης, Ευνομία Δημητριάδου, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Καλαϊτζής, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Γεωργία Καρύδη, Θανάσης Κατσίλης, Άγης Kελπέκης, Μάνος Κοτσιφάκης – Δημήτρης Παπαδόπουλος, Nίκος Μηλιώρης, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Αναστασία Μπαμπέκου, Σόλης Μπαρκής, Αλέξια Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης – Σταύρος Ντίλιος, Βασίλης Παπαγεωργίου, Θανάσης Πέτρου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Βύρων Ταμπάσκος - Jim Sam, Κωστής Τζωρτζακάκης, Δημήτρης Τιμπιλής, Γιάννης Ρουμπούλιας, Soloup, Κώστας Φραγκιαδάκης (ΜΥΘΟΣ), Fotizontas, Πέτρος Χριστούλιας- Γιώργος Τσακιρέλης.

Τα προεπιλεγμένα έργα από την επιτροπή του διαγωνισμού που θα εκτεθούν είναι των Δημήτρη Αγκαράι – Κρίστι, Δαμιανού Αντωνίου, Δέσποινας Βάττη, Γιάννη Γιαννετάκη, Θάνου Γκιώνη, Χρύσας Γκούμα, Άννας Κυριαζή, Γιώργου Λουριδά, Ορέστη Μανωλάκη, Χριστόφορου Μάλαμα, Πέτρου – Στέφανου Μπάλτα, Μαρίας Νεφέλη, Γκραίης Οουίτη, Σωτήρη Παγώνη, Κυριάκου Παρασκευόπουλου, Δημήτρη Ι. Στεφανάκι, Γιώργου Τσαρδανίδη, Τζένης Χαλκιαδάκη – Μαριλένιας Δόργια.

Ο νικητής του διαγωνισμού είναι ο Κυριάκος Παρασκευόπουλος και κερδίζει μια υποτροφία αξίας €5.000 στο Κολέγιο Τέχνης & Design ΑΚΤΟ, ενώ έπαινο έλαβε ο Δημήτρης Αγκαράι – Κρίστι.

Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και Workshops

Παρασκευή 29 Ιουνίου, ώρα 21.00 - 23.00
•Συναυλία με το Βασίλη Βασιλάτο και την Ομάδα Κρουστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
• Αφρικανικός χορός και μουσική από τη Σχολή Seli Kanou

Τρίτη 3 Ιουλίου, ώρα 18.00 - 20.00
• Workshop από τους Δημήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου

Τετάρτη 4 Ιουλίου, ώρα 19.30 - 23.00
• Μουσική με τους Σόλη Μπαρκή και το τρίο του, Neon, Lolek και The Boy.

Πέμπτη 5 Ιουλίου, ώρα 19.30 - 23.00
• Συναυλία με τους Impro Risk, Cold Feet, Intravenus και τον Θάνο Ανεστόπουλο.

Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, ώρα: 19.30
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210-7224028, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v