ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗHOBBIES

Ψάχνοντας τα γκράφιτι της Αθήνας

Γυρνάμε την Αθήνα, φωτογραφίζουμε τα ωραιότερα έργα τέχνης που στολίζουν τους δρόμους της και (δεν) αναρωτιόμαστε αν η τέχνη χωρά σε ορισμούς. Δείτε το photo gallery και φιλοσοφήστε μαζί μας.

Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη

Τι είναι, τελικά, τέχνη; Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν γίνει, στο πέρασμα των αιώνων –ίσως και των χιλιετιών– για το αν μπορεί και πρέπει να ορίζεται η τέχνη, αν το τι συνιστά τέχνη είναι θέμα υποκειμενικό και το μήπως, τελικά, τα πάντα είναι τέχνη.

Είναι, για παράδειγμα, ένα χρωματιστό γκράφιτι στον τοίχο μιας πολυκατοικίας, λιγότερο τέχνη από ένα ρωμαϊκό άγαλμα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο;

Επικοινωνεί ένας πίνακας ζωγραφικής, που φυλάσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, περισσότερα μηνύματα, από μια εικόνα που κάποιος ζωγράφισε στον δρόμο, και την άφησε εκεί;

Τίθεται θέμα «δημοκρατικότητας» στην τέχνη; Όσοι απάντησαν βιαστικά όχι, παρακαλούνται να αναλογιστούν αν μια έκθεση σε μια gallery απευθύνεται σε (και επικοινωνεί με) συγκεκριμένους ανθρώπους, ενώ ένα μήνυμα στον τοίχο είναι εκεί για όλους –περιλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν την έννοια της λέξης “gallery”.

Υποβιβάζει την τέχνη το γεγονός ότι είναι εφήμερη; Κι από πού μας προέκυψε η αντίληψη πως η τέχνη (πρέπει να) είναι αιώνια;

Αν δεχτούμε ως ορισμό της τέχνης εκείνον της Εγκυκλοπαίδεια Britannica, ότι «τέχνη είναι η χρήση του ταλέντου και της φαντασίας στην δημιουργία αισθητικών αντικειμένων, χώρων ή εμπειριών που μπορούν να μοιραστούν με άλλους», εξακολουθεί ένα χρωματιστό γκράφιτι στον τοίχο να είναι λιγότερο τέχνη από ένα ρωμαϊκό άγαλμα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο;

Σκόρπιες σκέψεις περί της τέχνης του street art, αυτού που οι παλιοί λένε ακόμα «γκράφιτι», που χωρούν σε 258 λέξεις. Στο photo gallery, μαζί με τα καλύτερα «γκράφιτι» της Αθήνας, στριμώχνονται περισσότερες από 20.000.

Δείτε το, πριν απαντήσετε τις ερωτήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2