Euro 2012: Οι 16 μονομάχοι στα σαλόνια της Πολωνίας

Τα φαβορί στις μάχες της Πολωνίας και της Ουκρανίας, οι αδυναμίες και οι κρυφοί άσοι. Τα ρόστερ, οι γκολτζήδες, οι "παππούδες" και τα στοιχήματα που θα μας βγάλουν κερδισμένους, αν (δεν) γίνει πάλι το "θαύμα της Πορτογαλίας". Λέτε;
Euro 2012: Οι 16 μονομάχοι στα σαλόνια της Πολωνίας
του Γιώργου Φλώκα

«Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι, η ώρα ζυγώνει, αρχίζει το ματς», τραγουδούσε το 1979 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, και το τραγούδι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρεμιέρα σήμερα για το Euro 2012 που διεξάγεται στα γήπεδα της Πολωνίας (αρχικά) και της Ουκρανίας (εν συνεχεία) και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου την 1η Ιουλίου.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στις 19:00 μεταξύ της Εθνικής Ελλάδας και της διοργανώτριας, Εθνικής Πολωνίας, σηματοδοτεί και την έναρξη της ποδοσφαιρικής πανδαισίας, με δυο ματς την ημέρα μέχρι και τις 19 Ιουνίου που ολοκληρώνεται η φάση των ομίλων.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους 16 μονομάχους, τα προγνωστικά, τα τσικό της διοργάνωσης και τα πάντα ενδιαφέροντα στατιστικά.

Α Όμιλος
Ελλάδα
Το δεμένο σύνολο του Φερνάντο Σάντος ξεκινά από την υποδειγματική άμυνα με αλληλοκαλύψεις, ενώ εμφανίζει προβλήματα παραγωγικότητας από τη μέση και μπροστά. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, θα μπορεί να παίξει και ο Βασίλης Τοροσίδης, σχεδόν αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας σε ολόκληρη την προκριματική φάση.

Από τις διαθέσεις του Γ. Σαμαρά, αλλά και των Σωτήρη Νίνη και Γιάννη Φετφατζίδη θα κριθεί μεγάλο κομμάτι του δημιουργικού τομέα για την Εθνική, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν ο Πορτογάλος τεχνικός θα εμπιστευθεί θέσεις στην ενδεκάδα για τον φορμαρισμένο Κώστα Μήτρογλου και τον 19χρονο Κώστα Φορτούνη που από τον Αστέρα Τρίπολης «έβγαλε μάτια» με την Καϊσερσλάουτερν, όπως και στο φιλικό της Εθνικής με το Βέλγιο που είχε λήξει ισόπαλο.

Τσεχία
Ομάδα με μεγάλη δύναμη μπροστά, λάτρης του ποδοσφαίρου κατοχής, η Τσεχία αναμένεται να κοντραριστεί με την Εθνική Ελλάδας για μια θέση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Βασικός πυλώνας της ομάδας ο τερματοφύλακας, Πετρ Τσεχ, ενώ παίκτες-κλειδιά για την απόδοση της Τσεχίας είναι ο Τόμας Ροζίτσκι, ο Πλασίλ και ο παλιός γνώριμος Μίλαν Μπάρος, στην κορυφή της επίθεσης στο σύστημα 4-2-3-1 που επιλέγει ο προπονητής Μιχαλ Μπίλεκ.

Πολωνία
Με όνειρα να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα στη διοργάνωση, η Πολωνία κατεβαίνει με τον αέρα της διοργανώτριας και τον κόσμο στο πλευρό της. Βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού των Πολωνών είναι ο Γιάκουμπ Μπλατζικόφσκι της Ντόρτμουντ, ενώ πιο επικίνδυνο «όπλο» της ομάδας είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, επίσης της Ντόρτμουντ, πολυσύνθετος και παραγωγικός επιθετικός τον οποίο κυνηγάνε πλέον μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Ρωσία
Έχοντας τον τίτλο του φαβορί από τον πρώτο όμιλο, η Ρωσία με προπονητή τον Ντίκ Άντβοκατ κατεβαίνει στη διοργάνωση με ένα από τα καλύτερα ρόστερ και υψηλές βλέψεις.
Στην επίθεση δεσπόζουν οι μορφές των Αρσάβιν, Πογκρέμνιακ και Παβλιτσένκο, ο οποίος ωστόσο ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και το επίπεδο ετοιμότητάς του είναι αβέβαιο. Στον πρώτο αγώνα με την Τσεχία θα δούμε και ποια από τις δυο oμάδες θα πάρει τη θέση του οδηγού στον όμιλο.

Β Όμιλος

Δανία
Κόντρα σε τρία από τα φαβορί ακόμη και για την κατάκτηση του Euro, Γερμανία, Ολλανδία και Πορτογαλία, και χωρίς «αστέρια» στη σύνθεσή της, εκτός ίσως του Νίκλας Μπέντνερ της Άρσεναλ, η Δανία φαντάζει ως το απόλυτο αουτσάιντερ και το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στο ποια από τις άλλες τρεις ομάδες του ομίλου δεν θα συνεχίσει.
Ωστόσο, οι Δανοί, όπως και οι Έλληνες, έχουν δείξει ότι στο ποδόσφαιρο όλα είναι δυνατά, ακόμη και η κατάκτηση του πανευρωπαϊκού…


Γερμανία
Με την τονωτική «ένεση» των ξένων παικτών που παίζουν χρόνια στη Γερμανία, όπως ο Ποντόλσκι, ο Μάριο Γκόμεζ, ο Σάμι Κεντίρα, ο Μεσούτ Οζίλ και ο Ζερόμ Μπόατενγκ, τα πάντσερ έχουν εγκαταλείψει το βαρετό ποδόσφαιρο στρατηγικής που έπαιζαν τα τελευταία χρόνια και έχουν μια από τις πιο ανταγωνιστικές και παραγωγικές ομάδες του Euro.
Με «μαγιά» από την ομάδα της Μπάγερν που εντυπωσίασε στο Champions League (Νόιερ, Λαμ, Κρος, Μίλερ, Σβάινστάιγκερ), η ομάδα της Γερμανίας θεωρείται, μαζί με τους Ισπανούς, ως το μεγαλύτερο φαβορί της διοργάνωσης.

Ολλανδία
Από τη μέση και μπροστά, η Ολλανδία βγάζει «φωτιές», με μέσους όπως ο Φαν Μπόμελ της Μίλαν, ο Γουέσλι Σνάιντερ της Ίντερ, ο Άριεν Ρόμπεν της Μπάγερν και ο Φαν ντερ Φάαρτ της Τότεναμ. Τελικοί κρίκοι στην «μηχανή» των οράνιε ο Χούντερλααρ της Σάκλε και ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι της Άρσεναλ. Ωστόσο, αχίλλειος πτέρνα της ομάδας είναι η άμυνα, τόσο λόγω της έλλειψης αξιόπιστων κεντρικών αμυντικών όσο και λόγω του συστήματος της Ολλανδίας που είναι «εμπροσθοβαρές».

Πορτογαλία
Με τον απόλυτο ηγέτη της ομάδας, Κριστιάνο Ρονάλντο, να πλαισιώνεται στην επίθεση από τους Νάνι (Μ. Γιουνάιτεντ) και Κουαρέσμα, με μέσους όπως ο Ζοάο Μουτίνιο της Πόρτο και ο Ραούλ Μεϊρέλες της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσέλσι και με τη μορφή του Πέπε να δεσπόζει στο κέντρο της άμυνας, η Πορτογαλία είναι πάντα ένας ιδιαίτερα υπολογίσιμος αντίπαλος. Αν καταφέρει να περάσει από τη φάση των ομίλων, ίσως πάει ψηλά στη διοργάνωση…

Γ Όμιλος

Κροατία

Με Ιταλία και Ισπανία στον όμιλο, η Κροατία (λιγότερο) και η Ιρλανδία αναμένεται να αποτελέσουν τους «σάκους του μποξ» για τα δυο φαβορί. Τα μεγάλα αστέρια της ομάδας, Λούκα Μόντριτς (Τότεναμ) και Γέλαβιτς (Έβερτον) θα πρέπει να προσπαθήσουν για το καλύτερο...


Ιταλία
Η ομάδα της Ιταλίας είναι σαφώς υποδεέστερη της ομάδας που είχε σηκώσει το Μουντιάλ του 2006, χωρίς πολλά παιχνίδια στα πόδια της και με έλλειψη γκολτζή επιθετικού. Ωστόσο, είναι πάντα η Ιταλία, ξεκινάει το παιχνίδι της από την άμυνα, με στόπερ όπως ο Κιελίνι της Γιουβέντους και τερματοφύλακα τον Μπουφόν. Μεγάλο ρόλο στην παρουσία της Ιταλίας θα παίξει η φόρμα του Ντανιέλε Ντε Ρόσι της Ρόμα, βασικού πυλώνα στο κέντρο, αλλά και οι ορέξεις των Μπαλοτέλι, Κασάνο και Ντι Νατάλε στην επίθεση.

Ιρλανδία
Με αστέρια τους «παλιούς» Ρόμπι Κιν και Ντάμιεν Ντάφ και προπονητή τον ιταλό Τζοβάνι Τραπατόνι, η ομάδα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας δεν δείχνει να έχει μέλλον στη διοργάνωση καθώς κοντράρεται στους ομίλους με την Κροατία, την Ισπανία και την Ιταλία.


Ισπανία
To απόλυτο φαβορί και αυτής της διοργάνωσης, με απόλυτη υπεροπλία σε όλες τις γραμμές, και «κορμό» από τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, η Ισπανία αναμένεται να προσφέρει θέαμα και γκολ. Ινιέστα, Τσάβι, Φάμπεργκας, Πικέ, Τόρες, Λιορέντε, Κασίγιας, Μπούσκετς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μεγάλοι απόντες από τη διοργάνωση ο Κάρλες Πουγιόλ και Νταβίντ Βίγια της Μπάρτσα, ενώ προπονητής είναι ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Δ Όμιλος

Αγγλία
Η εμπειρία των «παλιών» Τζέραρντ και Τέρυ σε συνδυασμό με το ταλέντο των πιτσιρικάδων Τσάμπερλαιν και Γουόλκοτ συνθέτουν ένα δυνατό και δυσκολοκατάβλητο σύνολο που αναμένεται να βασιστεί και πάλι στο γνωστό physical game των Βρετανών.
Αστέρι στην επίθεση ο Γουέιν Ρούνει, ο οποίος όμως δεν παίζει στα δυο πρώτα ματς λόγω τιμωρίας.

Γαλλία
Η Γαλλία μετά την απογοήτευση του Μουντιάλ έχει μπολιάσει την ομάδα με φρέσκο αίμα υπό τις οδηγίες του Λοράν Μπλαν. Με έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο (Λιορίς), εξαιρετικούς μέσους όπως ο Ριμπερί, ο Μαλουντά και ο Νασρί και τον εκτός φόρμας Καριμ Μπενζεμά στην επίθεση, η Γαλλία παραμένει ένα από τα ερωτηματικά της διοργάνωσης.

Σουηδία
Δύσκολο το έργο των Σουηδών εναντίον Αγγλίας, Γαλλίας και της συνδιοργανώτριας Ουκρανίας. Η παρέα του Μέλμπεργκ και του Ρόζενμπεργκ, με «μπροστάρη» και πάλι τον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, δύσκολα θα βρει το δρόμο της για την επόμενη φάση.

Ουκρανία
Το πρώτο ματς των Ουκρανών στις 11 Ιουνίου απέναντι στη Σουηδία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό εάν η ομάδα του "δικού μας" Όλεγκ Μπλαχιν έχει τα φόντα να διεκδικήσει παρουσία μπροστά στο κοινό της (στην Ουκρανία διεξάγεται η δεύτερη φάση της διοργάνωσης). Σκληρή ομάδα στα μετόπισθεν, η Ουκρανία βασίζεται κατά πολύ στις εμπνεύσεις του Βορονίν, του Γιαρμολένκο και του Τίμοσουκ στο παραγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού, ενώ ο γερασμένος πλέον Σεβτσένκο δείχνει δύσκολο να βγάλει 90 λεπτά αγώνα.

Τα προγνωστικά

Ισπανία και Ολλανδία χρίζουν οι μπουκ ως τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, δίνοντας πιθανότητα 21,8% στους πρώτους και 20,8% στους δεύτερους.

Η Γερμανία είναι το τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Euro με πιθανότητα 13,2% ενώ αρκετά χαμηλότερα είναι τα προγνωστικά για Αγγλία (8,8%) και Πορτογαλία (8,4%). Ακολουθούν Ιταλία με 4,2%, Ουκρανία με 3,7%, Γαλλία με 3,6%, Κροατία με 3%, Σουηδία με 2,8%, Τσεχία με 2,2%, Δανία (1,8%), Ρωσία (1,7%), Ιρλανδία (1,5%) και Πολωνία, επίσης με 1,5%.

Ξεκάθαρο αουτσάιντερ ακόμη και για πρόκριση είναι η Ελλάδα, στην οποία δίνουν πιθανότητα 1% για κατάκτηση του τροπαίου. Οι δε εταιρίες στοιχημάτων, την «παίζουν» με απόδοση 1 προς 100. Η πιθανότητα πρόκρισης της χώρας μας στην επόμενη φάση δίνεται στο 40% -η χαμηλότερη μεταξύ των τεσσάρων ομάδων, ενώ η πιθανότητα πρόκρισης στα ημιτελικά δίνεται στο 10,6% και πρόκρισης στον τελικό στο 3,4%.



Τα στατιστικά


Η Ολλανδία έχει το πιο έμπειρο ρόστερ, με το μέσο όρο εμφανίσεων των παικτών με την εθνική ομάδα να ανέρχεται στις 42. Τις περισσότερες εμφανίσεις «γράφει» ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ. Στον αντίποδα, περισσότερο νεανικές ομάδες είναι αυτές της Γαλλίας και της Πολωνίας, με μέσο όρο εμφανίσεων των παικτών στις 21.

Ο τίτλος του ρέκορντμαν συμμετοχών σε ολόκληρο το τουρνουά ανήκει στον τερματοφύλακα της εθνικής Ισπανίας, Ίκερ Κασίγιας. Η Γερμανία και η Κροατία είναι οι πιο «ψηλές» ομάδες της διοργάνωσης, με μέσο ύψος 1,85 μ. Ο υψηλότερος παίκτης της διοργάνωσης είναι ο τερματοφύλακας της Σουηδίας Αντρέας Ίσακσον (1,99 μ.).

Κοντύτερος ο Ιταλός Τζιοβίνκο (1,64), με δεύτερο τον δικό μας Γιάννη Φετφατζίδη (1,65).
Η Ολλανδία ήταν η πιο παραγωγική ομάδα στους προκριματικούς, σκοράροντας 37 φορές ενώ η Ελλάδα πέρασε στα τελικά σκοράροντας τα λιγότερα τέρματα (14), έξι εκ των οποίων προήλθαν από αμυντικούς. Ο Γιαν Χούντερλαρ της Ολλανδίας σκόραρε τα περισσότερα γκολ στη φάση των προκριματικών (12) ενώ δεύτερος έρχεται ο γερμανός Κλόζε με 9.

«Παππούς» της διοργάνωσης, στα 38 πλέον, ο Κώστας Χαλκιάς ενώ οι νεότεροι, μόλις στα 18 τους, είναι οι Βίλεμς της Ολλανδίας και Τσάμπερλαιν της Αγγλίας. Εάν ο Ολλανδός αμυντικός παίξει, θα σπάσει το ρεκόρ του Έντζο Σίφο που είχε την πρώτη του εμφάνιση στην ηλικία των 18 και115 ημερών. Το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, στα 28, έχουν οι ομάδες της Ιταλίας, της Ρωσίας, της Ιρλανδίας και της Σουηδίας ενώ η νεαρότερη ομάδα της διοργάνωσης είναι η Γερμανία με μέσο όρο 24.

ΥΓ: Για όσους πιστεύουν στα «γούρια», η Ελλάδα παίζει πάλι το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης, πάλι εναντίον του διοργανωτή και κατεβαίνει και πάλι ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Όπως τότε…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v