Λονδίνο 2012: Ταξιδιωτική… προθέρμανση

Πού θα βρούμε εισιτήρια; Πότε πρέπει να κλείσουμε αεροπορικά; (Χτες). Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία; Είναι, τελικά, οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου άπιαστο ταξιδιωτικό όνειρο; (Όχι). Ένας μίνι οδηγός για όσους θέλουν να ξαναζήσουν το μεγαλύτερο πάρτι του πλανήτη.
Λονδίνο 2012: Ταξιδιωτική… προθέρμανση
της Ηρώς Κουνάδη

Όποιος θυμάται εκείνον τον Αύγουστο στην Αθήνα το 2004, ξέρει πολύ καλά πως δεν χρειάζεται να είσαι φαν κανενός είδους σπορ για να έχεις ήδη ξεκινήσει να κάνεις αιματηρές οικονομίες προκειμένου να περάσεις λίγα από τα φετινά καλοκαιρινά βράδια στο Λονδίνο. Αν είσαι, βέβαια, ακόμα καλύτερα. Αν δεν είσαι, όμως, αρκεί –και περισσεύει– η ατμόσφαιρα ολοήμερου και ολονύχτιου πάρτι, η συσσωρευμένη θετική ενέργεια που σχεδόν μπορείς να αγγίξεις στους δρόμους (πώς είναι με τα επεισόδια στην Αθήνα; το αντίθετο) και το «μεγαλύτερο φεστιβάλ που έγινε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία», ή αλλιώς η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, λεπτομέρειες για την οποία θα βρείτε εδώ.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να βρεθεί κανείς (και δη κάποιος που ανησυχεί ότι το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει λεφτά/ δουλειά/ ευρώ/ χώρα) στο κέντρο του κόσμου τον Αύγουστο του 2012; Τι γίνεται με τις τιμές; Ισχύουν και εκεί τα τερατώδη σενάρια για αυξήσεις της τάξης του 300% που ακούγαμε στην Αθήνα; Προλαβαίνουμε, αν κάνουμε την καρδιά μας πέτρα –και την περί χρημάτων απαισιοδοξία μας γαργάρα– να κλείσουμε αεροπορικά και διαμονή; Συγκεντρώσαμε όλα τα πώς, τα πού και τα γιατί στον μίνι οδηγό που ακολουθεί, για να ξαναζήσετε, έστω και για λίγο, το μεγαλύτερο πάρτι του πλανήτη.



Εν αρχή ην τα αεροπορικά εισιτήρια…
Εκτός, βέβαια, αν έχετε προπονηθεί αρκετά για να σπάσετε κάποιο ρεκόρ περπατώντας –κι εν συνεχεία κολυμπώντας λίγο– τα 2.389 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Λονδίνο από την Αθήνα. Αν ξεκινήσετε σήμερα προλαβαίνετε. Αν, βέβαια, ξεκινήσετε σήμερα, προλαβαίνετε να κλείσετε και σχετικά οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια, και να καλύψετε την απόσταση σε τέσσερις ώρες, αντί για έξι μήνες.

Οι τιμές ξεκινούν από 174€ μετ’ επιστροφής και φόρων με την easyJet, αλλά τα 200€ είναι μια πιο ρεαλιστική τιμή για να έχετε στο μυαλό σας αν είστε από τους φυσιολογικούς ανθρώπους που χρειάζονται δυο-τρεις αλλαξιές ρούχα για μία εβδομάδα –οπότε θέλετε και μια βαλίτσα μαζί σας. Ιδιαίτερα συμφέρουσα, τόσο από άποψη ωραρίου όσο και τιμών, είναι η επιλογή της Air France, που σας πετά μέσω Παρισιού, με 203€ μετ’ επιστροφής και φόρων. Αν θέλετε οπωσδήποτε απευθείας πτήση, προσθέτετε 24€ και πετάτε με την Aegean (από 227€ μετ’ επιστροφής και φόρων).

…Κι εν συνεχεία τα εισιτήρια των αγώνων
Μεμονωμένα εισιτήρια για κάθε αγώνισμα ξεχωριστά θα ξεκινήσουν να διατίθενται από τον Απρίλιο. Προς το παρόν, ο “Authorised Ticket Reseller” μας, η εταιρεία δηλαδή που πουλά τα εισιτήρια για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα διαθέτει πακέτα εισιτηρίων και διαμονής για το beach volley, την άρση βαρών, το ποδόσφαιρο, το μποξ και το μπάσκετ. Οι τιμές ξεκινούν από 290,50 λίρες (ήτοι περί τα 344€) για μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 3 αστέρων και δύο εισιτήρια για έναν αγώνα. Αν σας φαίνονται πολλά, είναι επειδή όντως είναι.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε (αφού εγγραφείτε, δωρεάν ευτυχώς) στη σελίδα του THG Sports Tours, του «Εντεταλμένου Μεταπωλητή Εισιτηρίων» μας, που λέει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Πολλά και ενδιαφέροντα (αλλά όχι ιδιαίτερα φτηνότερα) πακέτα διαμονής και εισιτηρίων διαθέτει και το Thomas Cook Travel, μέσω του site που έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για τα ταξίδια στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Από τον Απρίλιο και μετά, μεμονωμένα εισιτήρια αγοράζουμε online από το επίσημο site των αγώνων



Και πού θα μείνουμε;
Εδώ, αν είστε ο μοναδικός Έλληνας πολίτης που δεν έχει φίλους/ γνωστούς/ σόι στο Λονδίνο, αρχίζουν τα δύσκολα. Μια γρήγορη ματιά στο Booking.com, για παράδειγμα, πιστοποιεί αυτό που όλοι περιμέναμε: από τα 1.211 λονδρέζικα ξενοδοχεία που υπάρχουν καταχωρημένα στη βάση, διαθεσιμότητα –κι αυτή περιορισμένη– έχουν τα 320. Οι δε τιμές ξεκινούν από 50 λίρες (ήτοι 60€) για ένα δωμάτιο στο Heathrow Inn, που βρίσκεται στο Hillingdon, 20 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο, και από 120 λίρες (δηλαδή 141€) για το μικρό δίκλινο δωμάτιο με κοινόχρηστο μπάνιο, στο Homebells Guest House στο Νότιο Λονδίνο –κι αυτή είναι η φθηνότερη επιλογή εντός τειχών πόλεως.

Εναλλακτικές, βέβαια, πάντα υπάρχουν: Στο Air b’n’B, για παράδειγμα (λεπτομέρειες για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life) βρήκαμε περισσότερα από 300 ωραιότατα δωμάτια σε διαμερίσματα και σπίτια ντόπιων, που δεν ξεπερνούν τα 50€ ανά διανυκτέρευση, για δύο άτομα. Στη δεξιά στήλη του site μπορείτε να επιλέξετε το εύρος των τιμών στο οποίο θέλετε να κινηθείτε, όπως και άλλα κριτήρια –π.χ. την γειτονιά, τις παροχές, το αν θέλετε να νοικιάσετε ολόκληρο διαμέρισμα ή μόνο ένα δωμάτιο κλπ.

Επίσης, αν σκοπεύετε να μείνετε αρκετές μέρες, και είστε μεγάλη παρέα, συμφέρουσα μπορεί να αποδειχθεί και η επιλογή της ενοικίασης διαμερίσματος. Στα London ChoiceHome from Home και London Apartments Rentals θα βρείτε διαμερίσματα ταξινομημένα ανά κατηγορία –luxury, οικογενειακά, business και low budget– και μέγεθος: ενός, δύο ή τριών υπνοδωματίων. Λεπτομέρειες για την ενοικίαση διαμερισμάτων θα βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Τέλος, αν γενικώς είστε από τους ανθρώπους που έχουν συνήθως την τύχη με το μέρος τους, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις εναλλακτικές της δωρεάν διαμονής: Τις ανταλλαγές σπιτιών, ήτοι να «ανταλλάξετε» για λίγες μέρες το σπίτι ή το εξοχικό σας με το διαμέρισμα ενός Λονδρέζου που έχει βαρεθεί το hype των Ολυμπιακών και θέλει να κάνει διακοπές με ήλιο και θάλασσα, και το CouchSurfing, στο οποίο οι καινούριοι σας φίλοι στο Λονδίνο θα αναλάβουν να σας φιλοξενήσουν, και να σας μυήσουν στα μυστικά της πόλης τους. Ναι, πιθανότατα θα τους το έχει ζητήσει ήδη ολόκληρος ο πλανήτης πριν από εσάς –δε χάνετε, όμως, τίποτα να δοκιμάσετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v