Euro 2012: Για Πολωνία καλά πάω;

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει το παρόν σε ένα ακόμα Euro και εμείς κλείνουμε από τώρα θέση στη κερκίδα. Οι πόλεις, τα στάδια, το φαγητό, η διαμονή, τα εισιτήρια και όσα χρειάζεται να ξέρετε για την ευρωπαϊκή γιορτή της στρογγυλής θεάς.
Euro 2012: Για Πολωνία καλά πάω;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση έχει ξεκινήσει. Σε ένα (και κάτι) μήνα η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανοίγει την αυλαία του Euro 2012, αντιμετωπίζοντας την συνδιοργανώτρια Πολωνία στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη προγραμματίσει την… εξόρμησή τους στην «ηρωική» πρωτεύουσα, καθώς και στη πόλη Βρότσλαφ στα Νότια της χώρας όπου θα αντιμετωπίσει την επικίνδυνη Τσεχία. Ιδανική αφορμή λοιπόν για τουρισμό στις ιδιαίτερες αυτές πόλεις και φυσικά δυνατές συγκινήσεις στο πλευρό της νεοσύστατης ομάδας του Φερνάντο Σάντος.

Οι πόλεις

Βαρσοβία: Η «γοργόνα» του πρώην ανατολικού μπλοκ

Η αναγεννησιακή ομορφιά της παλαιάς της πόλης, τα πλήρως ανακαινισμένα κτίρια, το Βασιλικό Κάστρο και η γοητεία μιας πόλης που ξαναγεννήθηκε μέσα από τις ίδιες της τις στάχτες αρκούν για να μας πείσουν πως πέρα από τις όποιες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, η Βαρσοβία δεν είναι μια πόλη που περνάει απαρατήρητη. Ακόμα και αν φιλοξενεί ένα τόσο δημοφιλές αθλητικό γεγονός.

Πατρίδα του μεγάλου συνθέτη Σοπέν και της νομπελίστριας φυσικού και χημικού Μαρίας Σκουοντόφσκα Κιουρί, η Βαρσοβία καταστράφηκε ολοσχερώς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ξαναχτίστηκε από την αρχή τη δεκαετία του '50. Έκτοτε πολλοί θεωρούν πως ακόμα αναζητά την ταυτότητά της, όντας ένα «παιδί» του πρώην ανατολικού μπλοκ που προσπαθεί να προλάβει τους απαιτητικούς ρυθμούς της Δύσης μετά την είσοδό της στην Ε.Ε. το 2004.

Η «γοργόνα» αποτελείται από 17 συνολικά συνοικίες, οι οποίες ενώνονται με ένα άριστο δίκτυο μετρό, λεωφορείων και τραμ, επομένως δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις σας. Δείτε εδώ τον χάρτη με τις γραμμές των μέσων συγκοινωνίας και εδώ την επίσημη ιστοσελίδα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πόλης.

Βρότσλαφ: Το στολίδι της άνω Σιλέσια

Μία από τις Γερμανικές πόλεις που απέκτησε η Πολωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βρότσλαφ ή Μπρέσλαου είναι πλέον μια φοιτητούπολη με… τα όλα της. Αποτέλεσε την ιστορική πρωτεύουσα της Σιλεσίας, ενώ θα αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Η «Βενετία της Πολωνίας» όπως την αποκαλούν αποτέλεσε ισχυρότατη πηγή έμπνευσης για τον Πικάσο με την γοτθική της αρχιτεκτονική, ενώ τα πολιτιστικά της δρώμενα, τα όμορφα πάρκα και ο εμπορικός της χαρακτήρας την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Και στο Βρότσλαφ οι συγκοινωνίες είναι υποδειγματικές με δεκάδες γραμμές τραμ και λεωφορείων που πραγματικά μπορεί να σας… μπερδέψουν. Εδώ θα βρείτε αναλυτικά τις διαδρομές των Μέσων.

Τα στάδια

Ο πρώτος και ο τρίτος αγώνας της Εθνικής θα πραγματοποιηθούν στο Stadion Narodowy χωρητικότητας 53.224 θέσεων, την Παρασκευή 8 Ιουνίου και τοπική ώρα 18:00 και το Σάββατο 16 Ιουνίου και τοπική ώρα 20:45. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το προσεγγίσετε είναι με τον προαστιακό (η στάση του είναι ακριβώς δίπλα στο Παλάτι της Κουλτούρας ) με τις γραμμές S1 και S2. Υπολογίστε περίπου πέντε λεπτά για την διαδρομή από το κέντρο της πόλης.


Ο δεύτερος αγώνας της Εθνικής για την πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιουνίου στο Stadion Miejski we Wrocławiu στο Βρότσλαφ, επτά χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Για να φτάσετε εκεί μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από τις γραμμές λεωφορείων 103, 403 και 435 και τις γραμμές Τραμ 3,10 και 20. Για τις ανάγκες του Euro θα λειτουργήσουν επίσης νέες γραμμές τραμ 32Plus και 33Plus που θα κάνουν τέρμα στο στάδιο.



Διαμονή

Στη Βαρσοβία: Στο Logos Hotel  δίπλα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα (από 164€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Hotel Partner 10 λεπτά από την Παλαιά Πόλη (από 165€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Złoty Dworek (από 61€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο Willa Amfora τριακόσια μέτρα από τον προαστιακό (από 197€ για ένα δίκλινο με πρωινό). Για ακόμα περισσότερες επιλογές διαμονής, σε περίπτωση που οι παραπάνω είναι… sold out δείτε εδώ.

Στο Βρότσλαφ: Στο Boogie Hostel (από 14€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Moon Hostel  (από 27€ για ένα δίκλινο), στον ξενώνα Babel (από 33€ για ένα δίκλινο) και στο lux Qubus Hotel (από 194€ για ένα δίκλινο με πρωινό) Περισσότερες low budget επιλογές διαμονής εδώ.

Πολωνική γευσιγνωσία

Σε γενικές γραμμές το φαγητό στην Πολωνία είναι αρκετά «βαρύ». Όλα τα γεύματα περιλαμβάνουν συνήθως σούπα (παντζαρόσουπα, ξινολάχανο, μανιταρόσουπα ή αγγουρόσουπα), δεύτερο πιάτο (τορτελίνια με γέμιση από μανιτάρια μέχρι… φρούτα, σνίτσελ και πίτα από τριμμένη πατάτα) και επιδόρπιο (ginger bread, τηγανίτες γεμιστές με φέτες μήλου, μιλφέιγ και donuts με μαρμελάδα). Το junk food τους είναι ένα είδος hot dog το οποίο σερβίρεται με μανιτάρια, τυρί και οποιοδήποτε υλικό θέλετε να προσθέσετε.

Στη Βαρσοβία: Στο Złota Kurka (3€ για ένα σετ φαγητού), στο ασιατικό Wook (al. Jerozolimskie 65/79) με 7€ για ένα γεύμα με τρία πιάτα και στο Krokiecik, με πολωνικό φαγητό σε στυλ fast food (5€ για ένα σετ φαγητού).

Στο Βρότσλαφ: Στο Pierożek (Marszałka Józefa Piłsudskiego 20) για σούπερ Pierogi (πιροσκί), στο πάμφθηνο φοιτητικό εστιατόριο Bar Mis (48 Kuźnicza Street) και στο Gruzińskie Chaczapuri στη κεντρική πλατεία για πεντανόστιμες Γεωργιανές συνταγές.

Πως θα πάτε

Απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο Σοπέν λίγο έξω από τη Βαρσοβία κάνει η LOT, ενώ πτήσεις με ανταπόκριση πραγματοποιούν η Lufthhansa, η Swiss, η Malev και η CSA. Υπολογίστε από 256€ μετ’ επιστροφής. Για το κέντρο της Βαρσοβίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γραμμές λεωφορείων 175 και 188, τον προαστιακό ή ταξί με ταρίφα για οποιοδήποτε ξενοδοχείο 10€ (αποφύγετε τους κράχτες του αεροδρομίου και βγείτε έξω για ταξί). Για την πόλη Βρότσλαφ περνάνε καθημερινά τρένα από την Βαρσοβία, ενώ το ταξίδι είναι από πέντε μέχρι οκτώ ώρες.

«Πακέτο» για Euro

Οργανωμένες εξορμήσεις για τους αγώνες της Εθνικής στο Euro διοργανώνει το ταξιδιωτικό γραφείο Travel Plan. Τα μονοήμερα πακέτα ξεκινούν από 465€, τα τριήμερα πακέτα (ένας αγώνας euro) από 745€, ενώ υπάρχουν επίσης πακέτα για δύο αγώνες από 1590€ και τρεις αγώνες από 1790€. Στις τιμές δεν περιλαμβάνονται φόροι και εισιτήρια (από 45€ μέχρι 250€). Δείτε τα αναλυτικά εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v