Καταδύσεις: Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο

Αν για εσάς η θάλασσα είναι κάτι παραπάνω από τσαλαβουτήματα και ηλιοθεραπεία, τότε αξίζει να ανακαλύψετε την κρυφή μαγεία των καταδύσεων. Μάθετε πώς μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον απέραντο βυθό και τα μυστικά του.
Καταδύσεις: Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τον έλληνα Σύλλα το 500 π.Χ. και τους Καλύμνιους σφουγγαράδες, μέχρι τους σύγχρονους δύτες και scuba divers, Ο άνθρωπος εξασκεί την ελεύθερη κατάδυση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι αυτή η απρόσιτη και απόμακρη μαγεία του βυθού που σε κάνει να θες να τον ανακαλύψεις, ακόμα και αν μερικές φορές σε τρομάζει. Οι πρώτες καταδύσεις ήταν αναγκαστικά μικρής διάρκειας και αρκετά επικίνδυνες. Τον 16ο αιώνα οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται καταδυτικά σκάφη, ενώ τον 19ο αιώνα η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να μένει κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρονιά ορόσημο για τις καταδύσεις ήταν το 1943, όταν όταν ο Γάλλος ωκεανογράφοςΖακ Υβ Κουστώ και ένα Παριζιάνος μηχανικός, ο Εμιλ Γκανιάν, έγραψαν ιστορία με το “Aqua Lung”, έναν ρυθμιστή με απλό σχεδιασμό και συμπαγή κατασκευή που αποτέλεσε μια αξιόπιστη μονάδα για την αθλητική κατάδυση.



Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι κατάδυσης: η κατάδυση με κράτημα της αναπνοής (ελεύθερη κατάδυση), η κατάδυση με βαθυσκάφος, η κατάδυση με συμπιεσμένο αέρα που παρέχεται από την επιφάνεια, και η αυτοκατάδυση. Οι πιο διαδεδομένες είναι η ελεύθερη και η αυτοκατάδυση.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι η μορφή κατά την οποία ο δύτης καταδύεται κρατώντας την αναπνοή του και αμέσως μετά επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει και να πάρει καθαρό Οξυγόνο. Ο τρόπος αυτός είναι και ο πιο δύσκολος και δεν θεωρείται περισσότερο άθλημα παρά σπορ. Αν θέλετε αν ασχοληθείτε με την ελεύθερη κατάδυση δεν χρειάζεται να περάσετε από κάποια ειδική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια όμως με την ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες διοργανώσεις, τουρνουά, αλλά τεχνικές γύρω από το άθλημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων σχολών και εκπαιδευτών που στόχο τους έχουν να βοηθήσουν τον ελεύθερη δύτη και να τελειοποιήσουν τις τεχνικές του. Οι βαθμίδες στην ελεύθερη κατάδυση ειναι τρεις: Free Diver, Advanced Free Diver και Master Free Diver.

Η αυτόνομη κατάδυση, περισσότερο γνωστή ως scuba diving, γίνεται με αυτόνομη συσκευή υποβρύχιας αναπνοής. Η λέξη Scuba είναι τα ακρώνυμα Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή). Πρόκειται για μια απλή και όχι ιδιαίτερα κοπιαστική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει από άτομα όλων των ηλικιών και αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή αθλήματα. Η αρχή γίνεται συνήθως με την «κατάδυση γνωριμίας», κατά την οποία εκπαιδεύεστε για μία ή δύο ώρες και έρχεστε σε επαφή με τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, κάνετε και μία κατάδυση σε μικρό βάθος. Το επόμενο στάδιο, είναι το δίπλωμα ”Open Water Diver” που παρέχεται από το διεθνή καταδυτικό οργανισμό PADI, με τον οποίο συνεργάζονται τα περισσότερα ελληνικά εκπαιδευτικά κέντρα. Η διάρκεια των μαθημάτων ποικίλλει ανάλογα με την σχολή στην οποία θα τα κάνετε.

Αν η ιδέα της υποθαλάσσιας εξερεύνησης σας αφύπνησε το ενδιαφέρον και ζηλέψατε όσο να'ναι τους δύο δύτες της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο τότε οι επιλογές που έχετε είναι αρκετές. Εκπαιδευτικά κέντρα και σχολές λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα για όποιο είδος κατάδυσης σας ενδιαφέρει. Μερικά από αυτά είναι και τα παρακάτω:

* Atlantis Diving (Αγίου Κωνσταντίνου 27 & Σκοπέλου, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9762777). Η εκπαίδευση για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος scuba diving περιλαμβάνει έξι δίωρα θεωρητικά μαθήματα, πέντε μαθήματα σε πισίνα και τέσσερις καταδύσεις στη θάλασσα, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Σαρωνίδα. Το πρόγραμμα για για το πρώτο δίπλωμα ελεύθερης κατάδυσης περιλαμβάνει πέντε δίωρα θεωρίας και τέσσερεις μέρες καταδύσεων στην θάλασσα. Γίνεται επίσης εξάσκηση των υποψηφίων στην αντιμετώπιση υποξίας στην επιφάνεια και επίδειξη διάσωσης ελεύθερου δύτη θύματος υποξίας από τα 8 μέτρα βάθος.
* Mediterranean Dive Center (Παπαναστασίου 95, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4125376 & 210 4227537). Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν 12 ώρες και ολοκληρώνονται σε 2 έως 4 ημέρες, ενώ οι καταδύσεις πραγματοποιούνται σε δύο ημέρες (δύο την ημέρα) στο πρώτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης και την πλαζ του Αγίου Κοσμά. Η σχολή δεν προσφέρει εκπαίδευση για ελεύθερη κατάδυση. Τα μαθήματα για το πρώτο δίπλωμα στο Scuba Diving κοστίζουν 350€ και περιλαμβάνουν 3 θεωρητικά τις απογευματινές ώρες (10 ώρες περίπου) και 6 πρακτικά .
* Divers Club (Λεωφ. Μαραθώνα 417, Μαραθώνας, τηλ.: 22940 69196). Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν 14 ώρες, και οι καταδύσεις πραγματοποιούνται στα Δικαστικά Μαραθώνα, σε ελεγχόμενο περιβάλλον για υποβρύχιες δραστηριότητες. Το χειμώνα τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενη πισίνα. Το δοκιμαστικό για scuba θα σας κοστίσει 50€, ενώ για το δίπλωμα Open Water θα πληρώσετε 470€ (περιλαμβάνει 8 ώρες θεωρίας και 6-7 πρακτικές βουτιές). Τα μαθήματα για ελεύθερη κατάδυση κοστίζουν 300€.
* Mares Athens Diving Club (Βασ. Σοφίας 24, 151 24 Μαρούσι, τηλ.: 210 6140148). Το ευέλικτο πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολής δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες θεωρητικών μαθημάτων –το πρόγραμμα προχωράει ανάλογα με την ταχύτητα εκμάθησης ενοτήτων του κάθε σπουδαστή. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει 5 μαθήματα πισίνας και 4 καταδύσεις στη θάλασσα. Τα μαθήματα κοστίζουν 350€ και περιλαμβάνουν 4 θεωρητικά και 5 καταδύσεις. Επίσης θα χρειαστείτε χαρτί από καρδιολόγο. Τέλος, αν θέλετε στα πλαίσια του μαθήματος μπορείτε να μάθετε και τις βασικές τεχνικές της ελεύθερης κατάδυσης.
* Καταδυτικό Κέντρο Πατεράκη (Ήρας 32, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9680547). Το πρόγραμμα αποτελείται από 6 εκπαιδευτικά σεμινάρια και περιλαμβάνει εγχειρίδια, προβολή video, καταδυτικό ημερολόγιο και πίνακες αποσυμπίεσης. Τα μαθήματα θα σας κοστίσουν 350€. Για το πρώτο επίπεδο της ελεύθερης κατάδυσης θα πληρώσετε 250€ και περιλαμβάνει 5 πρακτικά και 4 θεωρητικά μαθήματα.
* Aqua Divers Club (48o χλμ. λεωφόρου Σουνίου, στην περιοχή της Αναβύσσου, ξενοδοχείο Καλυψώ, τηλ. 2291053461). Η εκπαίδευση για το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει 9 συνολικά βουτιές- 5 στα ρηχά και 4 στα βαθιά. Τα εγχειρίδια σας παρέχονται δωρεάν. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα της ”βουτιάς γνωριμίας”- την καλύτερη και οικονομικά πιο προσιτή εισαγωγή στον κόσμο του βυθού. Το πρώτο δίπλωμα για καταδύσεις κοστίζει 380€, ενώ ο κύκλος μαθημάτων για ελεύθερη κατάδυση κοστίζει 380€.
* Ελεύθερη κατάδυση Free Blue (Παπάφη 157, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310912488). Η εκπαίδευση από τη Free Blue, είναι δομημένη με τρόπο ώστε το ξεκίνημα να είναι εύκολο και απλό. Σε ανώτερο επίπεδο υπάρχουν εξειδικευμένα σχολεία για τις απαιτήσεις των έμπειρων δυτών. Η αξιολόγηση της εμπειρίας των υποψήφιων δυτών γίνεται από τους ειδικούς εκπαιδευτές της σχολής. Ο κύκλος μαθημάτων θα σας κοστίσει 250€ και περιλαμβάνει 3 θεωρητικά μαθήματα και 2 μέρες καταδύσεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v