Ελληνικά podcast για να γίνεις σοφότερος

Θέλεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στην Ιστορία, τις επιστήμες, τις τέχνες, αλλά βαριέσαι να διαβάζεις; Podcast να βάλεις να ακούσεις.
Ελληνικά podcast για να γίνεις σοφότερος
της Ηρώς Κουνάδη

Τα podcast, έχουμε ξαναπεί, είναι σαν να ακούς μια καλή ραδιοφωνική εκπομπή, με την διαφορά ότι μπορείς να πατήσεις παύση, να γυρίσεις πίσω και να ξανακούσεις κάτι αν αφαιρέθηκες ή αν χτύπησε το τηλέφωνο και σε διέκοψε, να τα ακούσεις όποτε και για όσο θέλεις εσύ. Συνδυάζονται ιδανικά με μεγάλες βόλτες στη γειτονιά, ή με τη «νεκρή» ώρα του σιδερώματος, αν είσαι από τους ανθρώπους που σιδερώνουν ακόμα. Και, καθώς γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, αυξάνονται και πληθύνονται και οι ελληνικές προτάσεις… που έχουν όντως πράγματα να πουν. Πράγματα για την Ιστορία, την επιστήμη, την τέχνη, τη μυθολογία, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Ρίξε μια… αυτιά (αντί για ματιά) σε μερικά από τα αγαπημένα μας.

(*) Τα link παρακάτω θα σε πάνε στο Spotify, αλλά όλα τα podcast μπορείς να τα βρεις κάνοντας μια αναζήτηση με το όνομά τους και σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή για podcast χρησιμοποιείς (iTunes, Google Podcasts και πάει λέγοντας).

To Archaeostoryteller του αρχαιολόγου Θόδωρου Παπακώστα θα σου μιλήσει για την αρχαία ελληνική Ιστορία και μυθολογία… όπως δεν την έχεις ξανακούσει. Με μπριόζικο χιούμορ και ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να μην θεωρήσεις ποτέ ξανά κανένα μουσείο –και κανέναν αρχαιολογικό χώρο– βαρετό.

Το SciTalksGR είναι η… ακουστική εκδοχή των γνωστών και με εξαιρετέων YouTubers της επιστήμης (Astronio, Mad Sc1ent1st, Skeptic Theory, και λοιπών) να αναλύουν πράγματα για τα οποία όλοι πάντα θέλαμε να μάθουμε, αλλά δεν μας τα πολυείπαν στο σχολείο. Σκέψου μαύρες τρύπες, κβαντική φυσική, γάτες του Σρέντιγκερ και δε συμμαζεύεται.

Στην ίδια θεματολογία κινούνται και τα εξαιρετικά podcast του Ιδρύματος Ευγενίδου: Σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, κουβέντες για το διάστημα, αλλά και 15λεπτα αφιερώματα σε επιστήμονες που «εύρηκαν» για την ανθρωπότητα, όπως ο Αρχιμήδης, ο Ερταοσθένης και η εν πολλοίς άγνωστη Έλιζαμπεθ Μπλάκγουελ, η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο Ιατρικής στην Αμερική.

Στα Διορθωτικά Μαθήματα Ιστορίας, ο καθηγητής Γιώργος Μαυρογορδάτος εξηγεί… όλα αυτά που έμαθες λάθος στο σχολείο, μαζί με κάμποσες ιστορικές παρανοήσεις, όπως είναι η θρησκεία και η γλώσσα στην ελληνική περίπτωση, και το τι μας κάνει τελικά Έλληνες. Πολλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα επεισόδια είναι αφιερωμένα στους διχασμούς, τους εμφυλίους και τις διαμάχες –γιατί ο διχασμός δεν είναι ποτέ μόνο ένας.

Στο Να Ένα Βιβλίο, ο συγγραφέας και βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης επιλέγει βιβλία που ξεχώρισε, διαβάζει αποσπάσματά τους και μοιράζεται σκέψεις και εντυπώσεις που του άφησαν. Από Παπαδιαμάντη μέχρι Τζορτζ Όργουελ και από Κάζουο Ισιγκούρο μέχρι την πολυσυζητημένη βιογραφία του Γούντι Άλλεν, η λίστα ανανεωνεται διαρκώς και έχει κάτι για όλους.

Το Game of Money θα σου μάθει όλα αυτά που σου φαίνονται υπερβολικά περίπλοκα για να κάτσεις να διαβάσεις: Τι παίζει επιτέλους με τα κρυπτονομίσματα, τι ακριβώς κάνει ένας trader, τι πάει να πει network marketing, τι συμβαίνει με την αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτήν; Προσκεκλημένοι ειδικοί αναλαμβάνουν να εξηγήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο.

Στο Άκου την Επιστήμη ένας διακεκριμένος επιστήμονας κάθε εβδομάδα μιλά για τις συναρπαστικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα της ερευνητικής γνώσης: Από τους αλγόριθμους μέχρι την επιστήμη της ιατροδικαστικής, και από τη γενετική ως την ψυχολογία.

Τα podcast του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι ένα ολόκληρο… θέατρο στα ακουστικά σου. Από την Οδύσσεια του Ομήρου στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη «ερμηνευμένη» ραψωδία-ραψωδία από 38 ηθοποιούς του ΚΘΒΕ ως την Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου και τον Τίμιο Κλέφτη του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, εδώ θα ακούσεις όσο θέατρο σου έλειψε τις μέρες της καραντίνας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v