Τι είναι το podcast και γιατί να του δώσεις μία ευκαιρία

Κάπου έχει πάρει το αυτί σου τη λέξη podcast, αλλά δεν έδωσες και πολύ σημασία. Μήπως να δώσεις μία ευκαιρία;
Τι είναι το podcast και γιατί να του δώσεις μία ευκαιρία
Ακούς την λέξη podcast από εδώ κι από εκεί, αλλά δεν έχεις μπει στη διαδικασία να μάθεις περί τίνος πρόκειται. Εδώ θα σου πούμε με πολύ απλά λόγια τι είναι και γιατί αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία.

Τεχνικά, το podcast είναι μία ηχογράφηση (όπως ένα τραγούδι), η οποία αφού ηχογραφηθεί ανεβαίνει σε κάποια πλατφόρμα ή σε κάποια ιστοσελίδα ώστε να είναι διαθέσιμη στον ακροατή. Πρακτικά είναι σαν μία ραδιοφωνική εκπομπή όπου μιλάνε ένα ή δύο ή τρία άτομα που μπορείς να επεξεργαστείς πριν την ανεβάσεις.

Το podcast δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο στον χαοτικό κόσμο του Ίντερνετ. Ανέκαθεν υπήρχε, απλώς ίσως τα τελευταία χρόνια να βρήκε εύφορο έδαφος λόγω των streaming πλατφορμών (πχ. Spotify) και της ακόμη πιο «γεμάτης» σύγχρονης ζωής ενός μέσου ανθρώπου. Στο Spotify το podcast είναι τόσο διαδεδομένο που είναι ένα είδος από μόνο του. Αποτελείται από 13 κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των «Εγκλημάτων», «Κωμωδίας», «Κοινωνικά», «Νέα και Πολιτική» και «Σπορ».

Στην Ελλάδα το podcast έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο όχι όσο στο εξωτερικό. Αν δεν έχεις ασχοληθεί με το podcast θα εκπλαγείς αν σου πούμε ότι εκτός της Μαρίας Σολωμού, podcast κάνουν η γνωστή αθλητικογράφος Λέτα Γκαρέτσου, ο Λάκης Γαβαλάς, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Χρήστος Φερεντίνος, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος και πολλοί άλλοι; Ίσως τώρα να ψήθηκες.

Για να σε βάλουμε στη φάση του podcast θα σου προτείνουμε τρεις εκπομπές/podcasts με τα οποία μπορείς να κάνεις την αρχή.

Προφανώς θα ξεκινήσουμε με την εκπομπή της Ραν… Μαρίας Σολωμού, «Όσα ξέρει η Μαρία». Αν σου έλειψε η Ράνια και οι συμβουλές της από το Singles, η εκπομπή της Μ. Σολωμού έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Τα επεισόδια της δεν ξεπερνάνε τα 30 λεπτά, 30 γεμάτα με απόλαυση και συμβουλές επί παντός επιστητού. 

Ενδεικτικοί τίτλοι: Η επανάσταση αρχίζει μετά τα 40, Μακριά απ’ το σόι!, Δύσκολες σχέσεις.

Συνεχίζουμε με το podcast του αγαπημένου σκηνοθέτη του ελληνικού κοινού για το 2020, Λευτέρη Χαρίτου. Ο σκηνοθέτης των «Άγριων Μελισσών» μεσ’ την καραντίνα ξεκίνησε την εκπομπή «Καραντίνα με τον Λευτέρη Χαρίτο» η οποία εντάξει σταμάτησε να ανανεώνεται όταν έληξε η καραντίνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να την ακούσεις και τώρα. Άσε που σε λίγο θα ξεκινήσει και το καινούριο του podcast «Άγριες Μέλισσες» το οποίο μάλλον θα σε κάνει φανατικό των podcasts. 

Ενδεικτικοί τίτλοι: Έλενα Ακρίτα| Μου έλειψαν οι αγκαλιές και τα ταξίδια, Χριστόφορος Παπακαλιάτης | Με απορρύθμισε ο φόβος και τα «μη».

Για το τέλος, αφήσαμε ως πιο χαλαρό και ευδιάθετο το podcast Μαρμελάδα Φράουλα το οποίο βρίσκεται στο Spotify. Δύο stand up κωμικοί, ο Χάρης Νταρζάνος και Στέλιος Ανατολίτης μιλάνε για τη ζωή και τα ευτράπελα που της δίνουν τον κωμικοτραγικό της τόνο, τις ευκολίες της, τις δυσκολίες της και τις ποικιλίες της. Σχολιάζουν περίεργα λήμματα της Wikipedia και προτείνουν σειρές ή ταινίες από τον αχανή θησαυρό του Netflix.

Ενδεικτικοί τίτλοι: Ο Άγιος ο Πρωτοτρέχτης ο ΖΟΜΡΙ, ο Κροτσκάνον, Φλότσα, ψυγεία ΠΑΣΟΚ και Ανδρέας, Πώς να φτιάξεις παγωτό κουνέλι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v