Τα πιο ιδιαίτερα café της Αθήνας

Οκτώ sui generis café στις γειτονιές της Αθήνας γίνονται τα πιο ιδιαίτερα στέκια για τον καφέ μας – και όχι μόνο.
Τα πιο ιδιαίτερα café της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα café αποκλειστικά για ποδηλάτες κι ένα καφενείο στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της χώρας. Ένα στέκι-τυπογραφείο, κι άλλο ένα που είναι και βιβλιοπωλείο. Ένα café χρονομηχανή, ένας πολυχώρος με κοινωνική ευαισθησία και ένα παραμυθένιο μπιστρό με κολασμένα… θεματικά γλυκά. Με άλλα λόγια, σας έχουμε συγκεντρώσει τα πιο ιδιαίτερα στέκια της Αθήνας, οκτώ γλυκύτατα café που είναι μοναδικά, το καθένα με τον τρόπο του.

Little Kook  
Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή, τηλ: 2103214144

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι το πιο παραμυθένιο café του κέντρου.
Στις μεγάλες του αίθουσες, οι κούκλες, οι φιγούρες των παραμυθιών, οι παλιές απλίκες, οι λουλουδάτες ταπετσαρίες, τα παιχνίδια, τα μπισκότα και τα δοχεία με τα γλυκίσματα ξεχειλίζουν παιδικότητα και ομορφιά. Προτιμήστε τα δωματιάκια του πάνω ορόφου, ιδανικά για ρομαντικά ραντεβού, και δοκιμάστε θεϊκή ζεστή σοκολάτα σε ιδιαίτερες γεύσεις, αλλά και γλυκά, κέικ, cupcakes και κολασμένες τούρτες – υπολογίστε περί τα 5€ για κάθε γλυκό ή σοκολάτα ρόφημα.

Poems & Crimes  
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3228839

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι το μοναδικό café – τυπογραφείο
Συγκεκριμένα, στεγάζεται στο ισόγειο του τυπογραφείου των εκδόσεων Γαβριηλίδη, μια ανάσα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, και αποτελεί μία από τις αγαπημένες λογοτεχνικές γωνιές της πόλης. Στα τραπεζάκια του σερβίρεται καφές σε ήσυχο περιβάλλον, ιδανικό για να διαβάσετε το βιβλίο σας, ενώ όταν βραδιάζει για τα καλά, δεν αποκλείεται να πετύχετε λογοτεχνικές συζητήσεις ή παρουσιάσεις στο πατάρι ή και live ρεμπέτικα στον κάτω όροφο. Όσο ο καιρός φτιάχνει, μας αρέσει ιδιαίτερα η arty πίσω αυλή του με τις άνετες πολυθρόνες και το urban σκηνικό με την street art στους αντικρινούς τοίχους.

Superfly  
Εμπεδοκλέους 38, Παγκράτι, τηλ: 2114046076

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι η καλύτερη χρονομηχανή για τα παιδικά μας χρόνια που έχει εφευρεθεί ως τώρα
Στην πιο ήσυχη γωνιά του Παγκρατίου, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Βαρνάβα, το Superfly απλώνει θρανία και vintage βαλίτσες αντί τραπεζιών, και γεμίζει τους τοίχους και τα ράφια του με παλιά επιτραπέζια, γραφομηχανές, παιχνίδια των ‘80s και των ‘90s, παλιούς δίσκους, περιοδικά των παιδικών μας χρόνων – από Μανίνα μέχρι Τρίποντο, μπασκετάκι, ποδοσφαιράκι, τρένο που κάνει βόλτες πάνω από την μπάρα και Ατάρι που δουλεύει κανονικά. Όλα αυτά γίνονται το σκηνικό για καφέδες στις χουχουλιαστές του γωνιές, αλλά και για μπύρες με ωραίες μουσικές τα βράδια.

Flamme Rouge cycle café
Τριπτολέμου 26, Γκάζι, τηλ: 2103473903

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι το πιο ποδηλατόφιλο μαγαζί του κέντρου
Τα πάντα μέσα στο Flamme Rouge έχουν να κάνουν με το πετάλι: Μέχρι και τα τραπέζια, τα σκαμπό, οι μπάρες, τα φωτιστικά και η διακόσμηση του χώρου είναι φτιαγμένα από κομμάτια ποδηλάτων, ενώ εδώ θα πετύχετε συχνά και παρουσιάσεις σχετικών προϊόντων, bazaar ποδηλάτων, ποδηλατικών τσαντών και άλλων ειδών, όσο εσείς θα απολαμβάνετε το καφεδάκι σας από νωρίς το πρωί, τις μπαγκέτες και τα υγιεινά σνακ μέσα στη μέρα, και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ με το παλαιωμένο ρούμι τα βράδια. Τακτικά, οι θαμώνες συγκεντρώνονται και συμμετέχουν όλοι μαζί στις καθιερωμένες εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες.

The Garden Café
Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, τηλ: 2105324792

Ξεχωρίζει γιατί: Βρίσκεται δίπλα στο δάσος και μέσα στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ανατολικής Μεσογείου
Πρόκειται για το café που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στην καρδιά του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου, του μοναδικού κήπου παγκοσμίως όπου η φυσική δασική βλάστηση συνυπάρχει με τον διαμορφωμένο κήπο, ο οποίος περιλαμβάνει ιστορικά φυτά, θερμοκήπια, λιμνούλες και σηματοδοτημένα μονοπάτια. Τα τραπεζάκια απλώνονται σε μια όμορφη έκταση, την οποία συχνά-πυκνά επισκέπτονται… ως και οι αλεπουδίτσες του δάσους, ενώ όσο διαρκεί ο χειμώνας, υπάρχει ο ζεστός σκεπαστός χώρος για να απολαύσετε τον καφέ σας.

Myrtillo  
Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι, τηλ: 6949112927
Ξεχωρίζει γιατί: Είναι ίσως το πιο ευαισθητοποιημένο κοινωνικά café της πόλης
Στο Μύρτιλλο εργάζονται αποκλειστικά άτομα από ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού, κυρίως νέοι με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες που έτσι μπορούν να έχουν μια ομαλή ένταξη στην κοινωνία. Μάλιστα, το στέκι, που μας συστήθηκε πριν από δύο χρόνια στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου, έρχεται πλέον πιο κοντά στο κέντρο: Ο δήμος Αθηναίων του παραχώρησε τον χώρο του πάρκου ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, ο οποίος θα ανοίξει τις πόρτες τους μέσα στον Φεβρουάριο, και θα γεμίσει με αρωματικό καφέ, ζεστά κέικ, αλλά και παρουσιάσεις, εκθέσεις τέχνης, live και άλλες εκδηλώσεις.

Booktalks  
Αρτέμιδος 47, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109802520

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι ένα πανέμορφο βιβλιοπωλείο-café
Ξεφυλλίζεις ολοκαίνουρια βιβλία. Ξετρυπώνεις παλαιότερα και τα αποκτάς με 2€. Και στην συνέχεια, κάθεσαι σε ένα από τα τραπεζάκια για να ξεκινήσεις την ανάγνωσή του, με καφέ που γίνεται ακόμη φθηνότερος εφόσον έχεις αγοράσει το βιβλίο. Και δεν αποκλείεται να βρεθείτε μπροστά σε κάποια παρουσίαση γνωστού βιβλίου, από αυτές που διοργανώνονται συχνά-πυκνά στη φιλόξενη σάλα του Booktalks. Σημειώστε επίσης ότι είναι τέλεια λύση για βιβλιοδωράκια της τελευταίας στιγμής, αφού μπορείτε να τα αγοράσετε ακόμη και μετά τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων, όσο είναι δηλαδή ανοιχτό το cafe. 

Cap Cap  
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ: 2105904116

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι το πρώτο, και το πιο παραμυθένιο café της Αθήνας
Δεν θα κουραστούμε ποτέ να γράφουμε πόσο όμορφα νιώθουμε κάθε φορά που περνάμε το κατώφλι του Cap Cap. Είναι σαν να περνάμε μέσα από τη δική μας ποντικότρυπα και να βρισκόμαστε σε ένα μέρος γεμάτο αναφορές σε αγαπημένα παραμύθια, ανάμεσα σε μάγους. Όχι μόνο διακοσμητικούς, αλλά και στους «μάγους» της κουζίνας του Cap Cap που ετοιμάζουν τα θεϊκά γλυκά για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή τις βουτυρόμπιρές μας. Αυτή την περίοδο, θα πετύχετε μενού Lord of the Feasts, αφιερωμένο στο σύμπαν του Τόλκιν, από φρεσκοζυμωμένο ψωμί ξωτικών μέχρι cupcakes – «μάτια του κακού» και τσιζκέικ «Γκρίζος Μάγος» με σοκολάτα, καραμέλα και φιστικοβούτυρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v