Τα καλύτερα wine bars της πόλης

Δοκιμάζουμε εκλεκτές ετικέτες από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες, σε όμορφους χώρους συνοδεία εκλεπτυσμένων γεύσεων σε δέκα κορυφαία wine bars.
Τα καλύτερα wine bars της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για κάποιους εξ ημών το κρασί υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το σκοπό της συνοδείας μιας λαχταριστής μπριζόλας ή ενός μαγειρευτού σε κουτούκι ή ταβερνείο. Για κάποιους άλλους, οι τανίνες είναι υπόθεση αυστηρά… προσωπική και η οινογνωσία/ οινοκατανάλωση είναι σκοπός ιερός.

Για αυτούς λοιπόν, τα wine bars είναι ο απόλυτος οινικός προορισμός: αράζεις στη μπάρα ή στα τραπεζάκια, παραγγέλνεις σε ποτήρι κάποια από τις δεκάδες ετικέτες του καταλόγου, δοκιμάζεις, ξαναπαραγγέλνεις, τσιμπολογάς ή συνοδεύεις με εκλεκτά πιάτα και εν συντομία περνάς φίνα σε χώρους με ατμόσφαιρα 100% οινόφιλη.

Ζωή να’χουν, τα wine bars εν Αθήναις είναι μπόλικα. Εμείς ξεχωρίζαμε και παρουσιάζουμε τα 10 αγαπημένα μας, παλιά και νέα.

Oinoscent  
Βουλής 45-47, τηλ.: 210 3229374

Βάζουμε πορεία οινική στην ήσυχη πλευρά της οδού Βουλής, όπου το μικρό και cozy Oinoscent προσφέρει άκαπνη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το κρασί μας. Η λίστα των κρασιών, τα οποία άλλωστε μπορείτε να αγοράσετε από το «κελάρι» του καταστήματος, αλλάζει ανά 3-4 ημέρες, και περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ετικέτες από εγχώριους αμπελώνες αλλά και “special” επιλογές που δε θα βρείτε εύκολα. Η απαραίτητη γευστική συνοδεία πραγματοποιείται με προσεγμένες ποικιλίες μεζέδων. Οι τιμές των ποτηριών ξεκινούν από 4,5€, ενώ το κόστος για το απαραίτητο τσιμπολόγημα με πλατό επιλεγμένων τυριών ή αλλαντικών ξεκινά από 6,5€. Το Oinoscent διοργανώνει βραδιές οινογνωσίας με διάφορους ιδιοκτήτες αμπελώνων, τις οποίες ανακοινώνει στη σελίδα του στο FB. 

Fabrica De Vino
Εμμ. Μπενάκη 3, τηλ.: 210 3214148

Βιομηχανική διακόσμηση, funky μουσικές που ανεβάζουν ένταση όσο περνά η ώρα, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί και cool ατμόσφαιρα είναι τα δυνατά χαρτιά ενός από τα πρώτα (και καλύτερα) wine bars της πόλης. Στην «Φάμπρικα» δοκιμάζουμε εκατοντάδες ετικέτες, του ελληνικού κυρίως αμπελώνα και τις παντρεύουμε με εκλεκτά μεζεδάκια όπως το χαλούμι με μαρμελάδα πορτοκάλι, τα hot dog με κιμά, τα μίνι «πιτσάκια» και τα μυρωδάτα μπιφτέκια (όλα τα πιάτα κυμαίνονται στα 3€ με 5€). Οι τιμές των κρασιών σε ποτήρι (μικρό) ξεκινούν από τα 2,40€. Τα Σαββατοκύριακα τη μουσική αναλαμβάνουν αγαπημένοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και DJs με θεματικά αφιερώματα και όχι μόνο.

Heteroclito
Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, τηλ.: 210 3239406

Χρωματιστό και funky, με χαλαρή διάθεση και ένα παταράκι ιδανικό για τα events οινογνωσίας που διοργανώνει τακτικά, το Ετερόκλητο σερβίρει «ψαγμένες» και αγαπημένες ετικέτες από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες, με τη λίστα του να ανανεώνεται κάθε 1η του μήνα. Δείτε τη λίστα για τον Ιανουάριο εδώ. Στα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το κρασί σας συγκαταλέγονται ωραιότατα ελληνικά τυριά, που σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα σύκο, ποικιλίες αλλαντικών, μίνι σαλάτες, φρεσκοψημένες κις και πιατάκια ημέρας. Οι τιμές ανά ποτήρι κυμαίνονται από 4 μέχρι 7€.

Vintage wine bar & bistro
Μητροπόλεως 66-68, τηλ.: 213 0296570

Wine Bar με άποψη και στιλ, το Vintage βρίσκεται στον σικάτο χώρο του ιστορικού κτιρίου του Χυτήρογλου στη Μητροπόλεως. Eδώ σερβίρονται σε ποτήρι όλες (ακόμα και οι πιο σπάνιες και πιο δυσεύρετες) ετικέτες κρασιών της κάβας, ενώ το «άνοιγμα» γίνεται με ειδική βελόνα έτσι ώστε να μην αφαιρείται ο φελλός (η τεχνολογία αυτή λέγεται coravin). Περισσότερες από εκατό ετικέτες λοιπόν, οι οποίες συνδυάζονται με γευστικές προτάσεις από το μενού, όπως σάντουιτς με τραγανό bacon και σάλτσα αλμυρής σοκολάτας, νοστιμότατα ριζότο, παλαιωμένη πικάνια και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών από κάθε γωνιά του κόσμου. Τα ποτήρια κρασιού ξεκινούν από 4€, ενώ οι γευστικές επιλογές από 10€.

Scala Vinoteca
Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3610041

Κατέχει τον τίτλο του πρώτου wine bar restaurant της πόλης και συνεχίζει ακάθεκτο σε πείσμα των καιρών να σερβίρει πλήθος ετικετών και… λιχουδιών στα μίνιμαλ τραπεζάκια του. Ο χώρος ιδανικός για wine tasting κυριαρχείται από το ανοιχτόχρωμο ξύλο και ντύνεται με πινελιές σκανδιναβικού design. Στα του κρασιού, η λίστα του περιλαμβάνει περισσότερες από 100 επιλογές από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα, ενώ ενισχύεται κάθε μήνα με νέες ετικέτες. Τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του μενού επιμελείται ο Δημήτρης Κοντόπουλος κα περιλαμβάνουν επιλογές όπως Sirloin Angus με αρωματικό βούτυρο και πουρέ πατάτας, ριζότο με καραβίδες, και καλαμάρι ψητό με αγκινάρες και σάλτσα μανιταριών. Για ένα ωραιότατο γεύμα και ένα ποτήρι κρασί υπολογίστε περί τα 30€ ή περί τα 12€ κατ΄ άτομο για ένα ποτήρι κρασί και μια απλή ποικιλία τυριών.

By the glass  
Φιλελλήνων και Γεωργίου Σουρή 3, τηλ.: 210 3232560

Ένας πανέμορφος χώρος στην στοά Ράλλη, μια ανάσα από το Σύνταγμα, απλώνει τα τραπεζάκια του με φόντο τους ροζ τοίχους και το αίθριό του. Στην wine list θα βρείτε 240 ετικέτες ελληνικών κρασιών, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 70 σερβίρονται και σε ποτήρια τριών μεγεθών για να διαλέξετε πόσο θα πιείτε – και αντίστοιχα, πόσο θα πληρώσετε. Αξιομνημόνευτα είναι και τα μεζεδάκια του By the Glass, που στοιχίζουν περί τα 5-6€ και περιλαμβάνουν επιλογές όπως ντακάκια με πέστο, φιλετίνια κοτόπουλο και μπιφτεκάκια με homemade μουστάρδα. Σημειώστε ότι το wine bar ανοίγει από νωρίς το πρωί για λαχταριστό πρωινό και αχνιστό καφεδάκι και συνεχίζει με εξίσου… αμαρτωλό brunch, όπως επίσης και εκλεκτό μενού δια χειρός Τάσου Αλμπάνη (Pentelikon). Οι τιμές για το ποτήρι κρασί ξεκινούν από 3,50€.

Monk Grapes And Spirits
Καρόρη 4, πλ. Αγίας Ειρήνης, Κέντρο, τηλ: 2103211117

Όχι ιδιαίτερα βαριά η… καλογερική στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εκεί όπου το κομψό και ψηλοτάβανο Monk έκανε πριν από μερικούς μήνες την εμφάνισή του, ντύνοντας με μοντέρνα στοιχεία αλλά και κλασικά το εσωτερικό του. Οι 152 ετικέτες του από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα σερβίρονται (και) σε ποτήρι χάρη στο σύστημα Coravin ενώ από το μενού δε λείπουν και οι νοστιμότατες γευστικές επιλογές ελληνομεσογειακής κουζίνας με την υπογραφή του Άλκη Βιρβίλη. Σημειώστε ότι από τις 26 Ιανουαρίου έως και την 1 Φεβρουαρίου θα μπορείτε να δοκιμάσετε μια «ΒορΟινή» wine list με 28 επιλεγμένα κρασιά από 15 διαφορετικούς οινοπαραγωγούς που συμμετέχουν στην έκθεση «ΒορΟινά». Το Monk σερβίρει και cocktails με βάση το κρασί για όσους έχουν διάθεση να πειραματιστούν. Οι τιμές ανά ποτήρι κυμαίνονται από 2,5€ μέχρι 20€.

Vinarte
Μαραγκού 18, Γλυφάδα τηλ: 2108941511

Η αγάπη για το καλό κρασί και τις ιταλικές γεύσεις οδήγησε στη δημιουργία αυτού του συμπαθέστατου χώρου στα Νότια Προάστια, ο οποίος προσφέρει σε ποτήρι περί τις 30 ετικέτες από την walk in κάβα του, η οποία εστιάζει στον ελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα και ενισχύεται κάθε μήνα. Ο χώρος είναι άκρως… καλλιτεχνόφιλος και ατμοσφαιρικός, ενώ φιλοξενεί επιλεγμένες ημέρες μουσικά σχήματα με μελωδίες από όλον τον κόσμο. Το μενού περιλαμβάνει επιλογές όπως φρέσκες παπαρδέλες al ragu με μοσχαράκι σε κρασί Valpolicella superior, γαρίδες black tiger με λαχανικά στη σχάρα και ωραιότατα γλυκά (panacotta, semifredo, calzone κ.α.). Οι τιμές ανά ποτήρι ξεκινούν από 5€, ενώ έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και σε μικρότερη ποσότητα με μειωμένη τιμή (75ml). Αν τώρα δοκιμάσετε τρία ποτήρια των 75ml το τέταρτο είναι κερασμένο.

Classic Nouveau
Ελευθερίου Βενιζέλου 25, Νέα Σμύρνη, τηλ: 21 0931 6535

Έλειπε από τη Νέα Σμύρνη ένα wine bar. Όχι πια όμως. το Classic Nouveau δεν επαναπαύεται με τη… μοναδικότητά του στην περιοχή, διαθέτει φιλικά μοντέρνο περιβάλλον που ευνοεί τη χαλαρή κουβεντούλα και εμπλουτίζει συνεχώς την – ελληνική – wine list του με ετικέτες για κάθε βαλάντιο. Μέχρι στιγμής «παίζουν» περί τις 60 ετικέτες ελλήνων μικρών παραγωγών, εκ των οποίων οι δέκα σερβίρονται και σε ποτήρι, καθώς επίσης και αρκετά wine cocktails. Το βρίσκουμε ανοικτό από νωρίς το πρωί για αρωματικό καφεδάκι, ενώ συνοδεύουμε το κρασί μας με τάρτες, σάντουιτς, μπρουσκέτες με μήλο και πέστροφα, αλλά και κλασσικές ποικιλίες ελληνικών τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές ανά ποτήρι ξεκινούν από 4€.

Winepoint
Αθανασίου Διάκου και Πορινού 2, Ακρόπολη, τηλ: 2109227050

Δύο βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, σε ένα ήσυχο στενάκι το Winepoint μας υποδέχεται στο cosy και άνετο εσωτερικό του με τα ψηλά τραπεζάκια και την όμορφη διακόσμηση για να μας ξεναγήσει στην ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία ετικετών του. Οι επιλογές σε φιάλη ή ποτήρι είναι δεκάδες και εστιάζουν στον ελληνικό αμπελώνα, ενώ συνοδεύονται άψογα με γενναιόδωρες ποικιλίες ιδιαίτερων τυριών και αλλαντικών. Συχνά πυκνά το Winepoint διοργανώνει οινογνωστικές συναντήσεις για...πρωτάρηδες αλλά και ψαγμένους στο κρασί και αφιερώματα σε οινοπαραγωγούς, μουσικές βραδιές και events. Οι τιμές των ποτηριών ξεκινούν από 5€.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v