Μικρά μυστικά στις γειτονιές της Αθήνας vol.4

Απολαυστικά πεϊνιρλί, φθηνές βουτιές στο κέντρο, σφηνάκια γεμάτα υγεία, εκπληκτικό ινδικό street food, βιβλιοθήκη comics και άλλα 5 μικρά (αλλά τεράστια) αθηναϊκά μυστικά.
Μικρά μυστικά στις γειτονιές της Αθήνας vol.4
του Γιώργου Κόκουβα

Πού θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα πεϊνιρλί της Αθήνας; Ποιο θρυλικό ξενοδοχείο της πόλης ξανάνοιξε τις πόρτες του και γιατί αξίζει να φορέσετε το μαγιό σας στην Ομόνοια; Πόσα μυστήρια κρύβονται σε μια σπηλιά της Πεντέλης και πόσα superfoods χωρούν σε ένα χαλανδριώτικο βαζάκι; Τριγυρίζουμε στις γειτονιές της πόλης και ανακαλύπτουμε (άλλες) δέκα απολαυστικές μυστικές γωνιές της.

Στην Πανόρμου θα φάτε το καλύτερο πεϊνιρλί της Αθήνας.
Θα το βρείτε στο «Πεϊνιρλί Ιωνίας» (Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106462854), λαχταριστά, με σπιτική ζύμη, ψημένα στον ξυλόφουρνο από τον κύριο Σπύρο και με συνταγή αυθεντικά μικρασιάτικη (από 2,50€). Ζητήστε επιπλέον βούτυρο για περισσότερη απόλαυση. Δοκιμάστε επίσης εξαιρετική τυρόπιτα με άνηθο, πουγκάκια σπανάκι ή πίτσα.

Στο Χαλάνδρι θα χορτάσετε χυμό.
Στο Βαζάκι Juice Bar (Αριστοτέλους 33, Χαλάνδρι, τηλ: 2106800067) θα βρείτε την πιο design γωνιά που εξειδικεύεται στα φρούτα και τα superfoods και σερβίρει στον όμορφο χώρο του (ή κάνει delivery) juice cleanse προϊόντα, φρέσκους χυμούς και smoothies με συνδυασμούς υλικών για δύναμη, άθληση, δροσιά κ.ο.κ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5,50€.

Στο Γεράνι θα φάτε πάμφθηνο ινδικό φαγητό.
Στο Indian Curry House (Διπλάρη 3, κέντρο) θα καθίσετε σε έναν καλτ, άνετο χώρο με ινδική διακόσμηση και Bollywood ταινίες να παίζουν στην οθόνη, και θα διαλέξετε από τη βιτρίνα τα εξαιρετικά ινδικά ή μπαγκλαντεσιανά πιάτα, όπως το beef karahi (μοσχάρι στην κατσαρόλα με τζίντζερ, σκόρδο, βούτυρο, τσίλι, πιπέρι και ρύζι), γαρίδες με τζίντζερ και τσίλι ή hilsa curry (παραδοσιακό πιάτο ψαριού με κύμινο) με συνοδευτικά naan και τιμές περί τα 3-4€ ανά πιάτο.

Στην Ομόνοια, θα γνωρίσετε ένα από τα πιο αρχοντικά κτίρια της παλιάς Αθήνας.
Το Μπάγκειον, το τετραώροφο διατηρητέο ξενοδοχείο της Ομόνοιας που σχεδίασε ο Τσίλλερ και αποτέλεσε εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας στα τέλη του 19ου αιώνα, και που άλλοτε στέγαζε στο ισόγειό του και το φιλολογικό καφενείο «Μπάγκειον», άνοιξε ξανά αυτό το καλοκαίρι τις πόρτες του για να μας προϊδεάσει για την αθηναϊκή Μπιενάλε που έρχεται το φθινόπωρο. Όλο τον Ιούλιο του 2015 μπορείτε να το επισκεφθείτε ελεύθερα και να δείτε και τα δύο έργα που στήθηκαν σε αίθουσές του.



Στο μετρό της Εθνικής Άμυνας, θα βρείτε ένα δάσος.
Πρόκειται για το έργο τέχνης του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Υπόγειο Πάρκο», το οποίο βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο του σταθμού, μόλις ανεβαίνετε τη σκάλα από την αποβάθρα. Ξαφνικά μπροστά σας εμφανίζονται μεταλλικά δέντρα, που χάρη στην εγκατάσταση κατόπτρων μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται στο βάθος, σχηματίζοντας την εντύπωση ενός δάσους.



Στην Πλάκα, θα φάτε εξαιρετικό μπακαλιάρο.
Το κατώφλι της υπόγειας ταβέρνας στην Πλάκα, από όπου περνούσε και ο Ορέστης Μακρής στον «Μεθύστακα» του Τζαβέλλα, υποδέχεται τους καλοφαγάδες της πόλης που ξέρουν να εκτιμήσουν τον σωστό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Στα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 210 3225084),που μετρά πάνω από ενάμιση αιώνα ζωής, θα δοκιμάσετε επίσης ζουμερό καλαμάρι, γαύρο, αλλά και σπιτικά ντολμαδάκια – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Στην πλατεία Μαβίλη, θα φάτε μιλφέιγ σαν της μαμάς σας.
Στου Μικέ (Σούτσου 9 και Δορυλαίου, τηλ: 2106463091), το μιλφέιγ έχει την γεύση των παιδικών μας χρόνων, εκείνο με την πλούσια, βαρβάτη κρέμα πατισερί και το χοντρό φύλλο για γεμάτη γεύση που λαχταρούσαμε εκείνη τη μέρα της εβδομάδας που το μενού στο οικογενειακό τραπέζι είχε «καλό γλυκό».

Στου Ψυρρή, θα βρείτε την μοναδική βιβλιοθήκη comics στην πόλη.
Η Athens Comics Library (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, τηλ: 2103210146) ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της, προσφέροντας ένα καταφύγιο στους λάτρεις της 9ης τέχνης, που έχουν εδώ την ευκαιρία να διαβάζουν 2.500 τίτλους comics, graphic novels, BD και manga, να βρουν εκπαιδευτικούς τίτλους και να μάθουν, να εξερευνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις. Το ημερήσιο pass στοιχίζει 2€, ενώ η εξάμηνη συνδρομή (με δυνατότητα ταυτόχρονου δανεισμού 5 comics) στοιχίζει 50€ (ισχύει έκπτωση για ανέργους, ΑΜΕΑ και άτομα άνω των 65).



Στην καρδιά της Αθήνας, θα βουτήξετε με 10€.
Δύο βήματα από την Ομόνοια, το ξενοδοχείο Dorian Inn αποτελεί την οικονομικότερη λύση για άνετες βουτιές σε υπέροχη πισίνα (με εξίσου υπέροχη θέα από το roof bar). Βρίσκεται στο 15 της Πειραιώς (τηλ:2105239782, ώρες 10.00-19.00) και η είσοδος στοιχίζει 10€, και περιλαμβάνει καφέ ή αναψυκτικό και πετσέτα. 

Στα «ψηλά» της Πεντέλης, θα ανακαλύψετε τον μεγαλύτερο αστικό θρύλο της Αττικής.
Οδηγήστε στον περιφερειακό δρόμο της Πεντέλης, στρίψτε προς τα δεξιά στη διασταύρωση του Αγίου Παντελεήμονα, και κατεβείτε όταν φτάσετε στον χωματόδρομο, για να ακολουθήσετε τα σημάδια «ΣΝ». Θα φτάσετε στην Σπηλιά του Νταβέλη, το κρησφύγετο του θρυλικού λήσταρχου, που είναι γεμάτη «μυστηριώδη μυστικά». Οι θρύλοι μιλούν για μυστικές υπόγειες στοές, για σατανιστικές τελετές στο εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι, για ένα ίχνος χεριού που αλλάζει συνεχώς σημείο στα τοιχώματα της σπηλιάς και για περίεργα σύμβολα, μυρωδιές, κρυμμένες θησαυρούς, πυρηνικά και ηλεκτρομαγνητικά πειράματα περασμένων δεκαετιών, που καθιστούν αυτό το μέρος ένα από τα πιο spooky της Αττικής. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v