Οι κήποι της Αθήνας: 5 δροσερές οάσεις

Σκιερά μονοπάτια, πολύχρωμα λουλούδια, ηλιόλουστα ξέφωτα, γενναίες δόσεις τέχνης και… δωρεάν θερινό σινεμά. Όλα αυτά, σε πέντε υπέροχους αθηναϊκούς κήπους.
Οι κήποι της Αθήνας: 5 δροσερές οάσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν έχει η Αθήνα κήπους; Ξανασκεφτείτε το: Κήποι που φιλοξενούν τις ωραιότερες καλοκαιρινές συναυλίες, κήποι μέσα στους οποίους στήνονται εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, κήποι που μεταμορφώνονται σε θερινά σινεμά και προβάλλουν δωρεάν υπέροχες ταινίες. Παρακάτω έχουμε πέντε πανέμορφους αθηναϊκούς κήπους που ξέρουμε ότι θα θέλετε να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι.

Εθνικός Κήπος

Μεγάλος και καταπράσινος, ο πάλαι ποτέ «Βασιλικός Κήπος», έμπνευση της Αμαλίας και δημιουργία του Γερμανού κηπουρού της, Friedrich Schmidt, εκτείνεται σε 155 στρέμματα –ή 285, αν προσθέσουμε και τα στρέμματα του Κήπου του Ζαππείου, με τον οποίο επικοινωνεί– και φιλοξενεί έναν μίνι ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά, δύο λιμνούλες, και το café Ο Κήπος, που σερβίρει μεταξύ άλλων (τσιμπημένες) ουζοποικιλίες στη σκιά των δέντρων. Το πραγματικό αξιοθέατο, όμως, εδώ είναι τα μονοπάτια που περνούν κάτω από θεόρατους κορμούς δέντρων και πλάι σε καταπράσινα ξέφωτα, όπου οικογένειες και παρέες στρώνουν τις κουβερτούλες του πικνίκ. Μόνο εσείς λείπετε από το σκηνικό.
Διαβάστε περισσότερα - Εθνικός Κήπος: Φωτο-βόλτα σε αθηναϊκά μονοπάτια 

Κήπος του Μεγάρου Μουσικής

Μεγάλος και καταπράσινος, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, συν πολλά βράδια που φιλοξενεί σούπερ ατμοσφαιρικές συναυλίες και κεφάτα πάρτι σαν αυτά που έχουν προγραμματιστεί για φέτος: Ο Κωστής Μαραβέγιας για τρία απολαυστικά live (26, 27 και 28 Ιουνίου), ο Νίκος Πορτοκάλογλου και οι Φτερωτές Κιθάρες σε ένα «Ταξίδι στο Κέντρο της Πόλης» (στις 10/07), η Μαριέττα Φαφούτη (στις 17/07), το «Painted Black» με τους Idra Kayne, Mc Yinka, Jerome, Word of Mouth (στις 20/07), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας να τραγουδά Μάνο Ελευθερίου (στις 22/07), οι Wedding Singers (στις 27/07) και ο Μίκης Θεοδωράκης (στις 29/07).

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος
Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι

Θα ξεκινήσουμε από τα δυσάρεστα: Κλείνει στις 15.00 το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα, και στις 14.00 τις καθημερινές. Αξίζει, όμως, κάθε «ντριν» του ξυπνητηριού που θα χτυπήσει στις 10.00 το πρωί για να τον επισκεφτείτε. Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην Ανατολική Ευρώπη, έχει υπέροχες καταπράσινες διαδρομές, σπάνια λουλούδια και φυτά, ιστορικό τμήμα που φιλοξενεί μεταξύ άλλων εντυπωσιακών τον νάρθηκα, ή Ferula communis, μέσα στον οποίο η μυθολογία λέει ότι ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους, και το το κώνειο, ή Conium maculatum, που σκότωσε τον Σωκράτη.

Ακόμα, όμως και αν δεν σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις, είναι ο τέλειος κήπος για να στρωθείτε στο γρασίδι κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές ή να περπατήσετε στα μονοπάτια του χαζεύοντας πολύχρωμα λουλουδάκια, που δεν έχετε ιδέα πώς λέγονται.

Κήπος της Γαλλικής Σχολής
Διδότου 6, Κολωνάκι

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν τον είχατε ούτε ακουστά, υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση: Δεν είναι ανοιχτός για το κοινό. Ή τουλάχιστον δεν ήταν, μέχρι πριν από λίγο καιρό, που εγκαινιάστηκε η έκθεση Terrapolis που συνδιοργανώνουν εδώ ο Neon και η Whitechapel Gallery, και η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουλίου –προλαβαίνετε άνετα. Στον υπέροχο κήπο της ιστορικής σχολής που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της το μακρινό 1846, παρουσιάζονται έργα 37 σύγχρονων καλλιτεχνών από 18 διαφορετικές χώρες. Η είσοδος είναι ελεύθερη, και οι ώρες λειτουργίας έχουν ως εξής: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-21:00 και Κυριακή 12:00-18:00. Περισσότερα για την έκθεση θα βρείτε εδώ

Κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134-136, Θησείο

Στο ομορφότερο κτίριο της «κάτω» Ερμού (του πεζόδρομου που ξεκινά από το σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο και φτάνει στην Τεχνόπολη στο Γκάζι) βρίσκεται ένας από τους ωραιότερους κήπους της Αθήνας. Και σαν όλα αυτά τα υπερθετικά να μην ήταν αρκετά, σε αυτό το φανταστικό περιβάλλον βλέπουμε και δωρεάν σινεμά, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Για τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί ταινίες όπως το Πέρα Ιστάρ των Ελισάβετ Λαλουδάκη - Mάσιμο Πιτζοκάρο (στις 2/07), το Κορίτσι των Ονείρων σου του Φερνάντο Τρουέμπα με τους Πενελόπε Κρουζ και Αντόνιο Ρεσίνες (στις 7/07), η Περιφρόνηση του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ με την Μπριζίτ Μπαρντό (στις 14/7), το Σωματείο Ρακοσυλλεκτών της Μαρίνας Δανέζη (στις 16/07) και η Ρώσικη Κιβωτός του Αλεξάντερ Σοκούροφ (στις 21/07). Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο. Ολόκληρο το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v