Τα δωρεάν του Απριλίου: 11 καλά νέα

Φεστιβάλ κόμικς, jazz συναυλίες, ρεμπέτικες βραδιές, θεατρικές συναντήσεις και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και δωρεάν φέρνει στην πόλη ο Απρίλιος.
Τα δωρεάν του Απριλίου: 11 καλά νέα
της Ηρώς Κουνάδη 

Οι λάτρεις της τέχνης δεν θα έχουν παράπονο αυτόν τον μήνα: Εκθέσεις ζωγραφικής σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών, ενδιαφέρουσες συναυλίες τζαζ, ρεμπέτικου και παραδοσιακής μουσικής, πλημμυρίζουν το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων του μήνα. Το… μενού, όμως, δεν έχει μόνο τέχνη: προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ, ξεναγήσεις σε οινοποιεία και ανοιχτές συζητήσεις βρίσκονται επίσης στη μηνιαία διάταξη. Και το κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών είναι το 10ο φεστιβάλ Comicdom Con Athens, που έρχεται φορτσάτο στο τέλος του μήνα. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα δούμε δωρεάν τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Πάσχα με τον Δήμο Αθηναίων
1η έως 8 Απριλίου, σε όλη την πόλη
(*) δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις, κάνοντας κλικ στη δεξιά στήλη, Συνοδευτικά Έγγραφα

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων ανοίγει τις εκδηλώσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (λεπτομέρειες παρακάτω). Στις 5/4 στο Μουσείο Μπενάκη εμφανίζεται η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου στην πασχαλινή τους συναυλία και τη Μ. Δευτέρα 6/4 ο Λάκης Χαλκιάς και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά».

Την Παρασκευή 3 Απριλίου το Πολιτιστικό Κέντρο Νορντάου (Νορντάου 7, στου Γκύζη) φιλοξενεί από τις 18.00 ως τις 19.00 ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, με τίτλο «Ξεφυλλίζοντας ένα σπάνιο φωτογραφικό album με πασχαλινές αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα». Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 6433128.

Παράλληλα, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» παρουσιάζει από 4 έως 19 Απριλίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο Ελληνίδων την έκθεση «Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη».

Θρησκευτική μουσική στο Βυζαντινό Μουσείο
Τετάρτη 1 Απριλίου στις 20.00

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει έργα των Παναγιώτη Σκούφη, Francesco Corteccia, Άνθιμου Νικολαΐδη, Νικόλαου Μαραγκού, Θεμιστοκλή Πολυκράτη, Sergei Rachmaninoff, Lajos Bárdos, Stevan Hristic, György Deák-Bárdos και Μίκη Θεοδωράκη. Διευθύνει ο Σταύρος Μπερής. Η συναυλία, που τιτλοφορείται “Eli, Eli, lama sabachthani?” και είναι αφιερωμένη στη θρησκευτική μουσική με έργα εμπνευσμένα από το Θείο Δράμα, που ακολουθούν βυζαντινούς και αναγεννησιακούς μουσικούς δρόμους.

Ένα ψέμα, μια αλήθεια στον κινηματογράφο Άστορ
Τετάρτη 1 Απριλίου στις 20.00

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Δημήτρη Πιατά Παν-δή-Μια, ο ιστορικός κινηματογράφος της Σταδίου που ξανάνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του φιλοξενεί συζήτηση και after party με θέμα «ένα ψέμα, μια αλήθεια». Όσοι παραβρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα της ταινίας και να συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με τους ομιλητές του πάνελ: τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, Δημήτρη Πιατά, Κώστα Αρβανίτη, Ανδρέα Ρουμελιώτη και Κώστα Βαξεβάνη. Η βραδιά θα κλείσει με after party dj set από τους μουσικούς παραγωγούς του σταθμού Στο Κόκκινο, Θανάση Μήνα και Μαρία Πανοσιάν.

Μ’ ένα σακίδιο για συνοδηγό στο Χυτήριο
Πέμπτη 2 Απριλίου στις 21.30

Μια μουσική βραδιά με μελωδίες και ρυθμούς από τη Λατινική Αμερική παρουσιάζει, με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου της δίσκου, η Εύα Λουκάτου. Στη νέα δισκογραφική της δουλειά, η νεαρή δημιουργός ενώνει το tango με το latin και τη λαϊκή μουσική της Λατινικής Αμερικής, με ήχους και μελωδίες της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, και υπογράφει τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση. Στην εμφάνισή της στο Χυτήριο, θα την πλαισιώσουν η Άννα Λάκη στο ακορντεόν, ο Παντελής Πετρίδης στα πλήκτρα, ο Yoel Soto στο μπάσο και ο Demian Gomez στα ντραμς.

Τζαζ βραδιές στο Zp87
Πέμπτη 2 και Σάββατο 18 Απριλίου στις 21.00

Ο ατμοσφαιρικός χώρος της Ζωοδόχου Πηγής που μας συστήθηκε με τις δωρεάν θεατρικές παραστάσεις του Passport Project (οι οποίες συνεχίζονται και τον Απρίλιο) φιλοξενεί για δύο μοναδικές τζαζ βραδιές το Dimitris Kakavoulis Quartet (την Πέμπτη 2/04) και το Harris Labrakis Quartet (το Σάββατο 18/04).

Οι ρεμπέτες της Σμύρνης στον Γαλαξία της Νέας Σμύρνης
Θηβών 245, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9334064
Πέμπτη 2 και Σάββατο 4 Απριλίου στις 19.30

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη μουσική ιστορία της Μικράς Ασίας φιλοξενεί ο δημοτικός πολυχώρος Γαλαξίας της Νέας Σμύρνης. Την Πέμπτη 2 Απριλίου η Αρετή Κετιμέ τραγουδά έργα των Βαγγέλη Παπάζογλου, Γιάννη Δραγάτση, Γιώργου Ροβερτάκη, Κώστα Καπλάνη, ενώ το Σάββατο 4 Απριλίου ο Χρόνης Αηδονίδης ερμηνεύει έργα των Ανέστη Δέλια και Σπύρου Περιστέρη.

Ξενάγηση και οινικές δοκιμές στο Κτήμα Βασιλείου
Κυριακή 5 Απριλίου από τις 11.00 ως τις 18.00

Το οινοποιείο του Κτήματος Βασιλείου στο Κορωπί (1ο χλμ. Λεωφ. Κορωπίου – Μαρκοπούλου, τηλ. 210 6627686) ανοίγει τις πόρτες του για μία ανοιξιάτικη μέρα, και μας περιμένει για γευστικές δοκιμές της νέας σοδειάς όλων των κρασιών του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον, νόστιμα μεζεδάκια, ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και στις διαδικασίες παραγωγής και προβολή ντοκυμαντέρ για το κρασί και την οινική παράδοση της περιοχής των Μεσογείων.

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Έως την Κυριακή 5 Απριλίου (ώρες λειτουργίας: 18:00 -22:00)

Σπουδαία έργα από την ιδιωτική συλλογή της Μαρίας Αγγελοπούλου, που περιλαμβάνουν υπογραφές σαν αυτές των Ακριθάκη, Γεραλή, Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη, Ποταμιάνου, Τσαρούχη, Παρθένη και Ψυχοπαίδη εκτίθενται στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Κακογιάννη.

Θεατρικές συναντήσεις στο Από Μηχανής Θέατρο
Δευτέρες 6 και 20 Απριλίου στις 21.00

Με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη «Στροχάιμ» στις 22 Απριλίου, το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί δύο βραδιές με προβολές των ταινιών του, συζητήσεις με τους πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης Άκι Βλουτή, Καριοφυλλιά Καραμπέτη και Αγλαΐα Παππά και μουσικές τόσο της εποχής όσο και πιο σύγχρονες, που αντανακλούν το έργο του Έριχ Φον Στροχάιμ.

Ιστορικά ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Δευτέρα 6 Απριλίου στις 19.00

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο της στρατιωτικής επίθεσης της Γερμανίας στην Ελλάδα το 1941 συνδιοργανώνουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Πολεμικό Μουσείο. Σε πρώτη προβολή θα παρουσιαστεί το ντοκυμαντέρ «Οχυρά Ρούπελ», παραγωγής Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην πρώτη μάχη του πολέμου στο Οχυρό Ρούπελ, το οποίο δεν κατακτήθηκε ποτέ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμη προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από «Γερμανικά Επίκαιρα», που γυρίστηκαν από Γερμανούς στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.

Το μεγάλο φεστιβάλ των κόμικς στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
24, 25 και 26 Απριλίου

Το Comicdom Con Athens, το ετήσιο φεστιβάλ κόμικς της Αθήνας, κλείνει φέτος τα δέκα του χρόνια και το γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει επίτιμους καλεσμένους όπως οι Declan Shalvey, Patrice Killoffer, Peter Snejbjerg, Barbara Stok, Miguel Gallardo, Jordie Bellaire, Ulises Farinas, Łukasz Mazur και Maciej Pałka. Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, Great American Cοmics, αποτελεί τμήμα της ομώνυμης συλλογής του Cartoon Art Museum του San Francisco, και φιλοξενεί αυθεντικές σελίδες και αναπαραγωγές έργων από σημαντικούς δημιουργούς, όπως οι Milton Caniff, Mort Walker, Jules Feiffer, Patrick McDonell, Mike Mignola, και Sergio Aragones.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v