Διαμάντια σε βούρκους: Μπαρ σε σκοτεινές γειτονιές

Τρούμπα, Ομόνοια, Σοφοκλέους, Μεταξουργείο, Γεράνι. Πέντε καταπληκτικά μπαράκια σε πέντε γοητευτικά σκοτεινές γειτονιές.
Διαμάντια σε βούρκους: Μπαρ σε σκοτεινές γειτονιές
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θα βρεθείς να περνάς τις πόρτες τους αν δεν έχεις ξεκινήσει συγκεκριμένα με σκοπό να πας εκεί. Δεν θα τα δεις περνώντας τυχαία απ' έξω, βολτάροντας στη γειτονιά τους, γιατί η γειτονιά τους δεν είναι αυτό που λέμε ιδανική για βόλτα –πολλώ δε μάλλον δεν είναι εκείνο το άλλο που λέμε πιάτσα. Τα πέντε μπαράκια που ακολουθούν, όμως, αξίζουν τον κόπο του να απομακρυνθείς από το κέντρο της δράσης και να τα αναζητήσεις στα σκοτεινά δρομάκια τους, στα οποία ρίχνουν φως και φέρνουν κόσμο, κάνοντάς τα να μοιάζουν λιγότερο τρομακτικά. 

Πλυντήριο στα βάθη του Μεταξουργείου
Κολοκυνθούς 30 και Λεονάττου 5-7, Μεταξουργείο, τηλ.: 697 8218867

Υπάρχει το «κάτω» Μεταξουργείο, αυτό γύρω από την οδό Κεραμεικού και την Πλατεία Αυδή, που έχει πλημμυρίσει πανέμορφα μπαράκια και μεζεδοπωλεία με άποψη, και εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά στην πιο hip γειτονιά της Αθήνας (δεν τα λέμε εμείς, οι New York Times τα λένε και μας φουσκώνουν τα μυαλά). Δεν μιλάμε για αυτό το Μεταξουργείο. Μιλάμε για τα σκοτεινά δρομάκια με τα κόκκινα φανάρια πάνω από την Πλατεία Αυδή, και πιο κοντά στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Σε ένα από αυτά βρίσκεται το Πλυντήριο, ένα από τα πιο κεφάτα sui generis μπαράκια που έχει να επιδείξει η Αθήνα.

Τα trash 80s και 90s πάρτι που διοργανώνει είναι πλέον θρυλικά, ενώ εκτός αυτών οι πολυσυλλεκτικές μουσικές του κινούνται με την ίδια άνεση από την funk στη house και τα drum’n’bass ακούσματα. Τη δε διακόσμησή του συναποτελούν παλιά πλυντήρια, «ανακυκλωμένα» ξύλινα παντζούρια που μεταμορφώνονται σε τραπεζάκια, αμπαζούρ βγαλμένα από γαλλικό μπουντουάρ, ένας εξωγήινος σε φυσικό μέγεθος στα decks και μερικές… απλωμένες μπουγάδες. Κερασάκι στην τούρτα: οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 5,50€ για το απλό ποτό. 

Spinster στην Ομόνοια
Ικτίνου 3, τηλ.: 210 522 2232

Σας το συστήσαμε στο τελευταίο μας αφιέρωμα σε νέα μπαράκια στην Αθήνα. Το σουρεάλ μπαράκι πίσω από το Δημαρχείο μετρά λίγες εβδομάδες ζωής και έχει ήδη κατακτήσει το δικό του φανατικό κοινό, που το αγαπά για την ρετρό 50s αισθητική του, αλλά και για τα καταπληκτικά κοκτέιλ που φτιάχνουν οι bartenders του Pop της Κλειτίου –το οποίο άφησε ένα μεγάλο κενό στο ιστορικό τρίγωνο και στις καρδιές μας όταν έκλεισε. Το απλό ποτό κοστίζει 6€. 

Troubar στην Τρούμπα 
Φίλωνος 131, τηλ.: 6940556837

Στην τώρα σκοτεινή αλλά κάποτε θρυλική γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια πίσω από το λιμάνι ανακαλύψαμε πρόσφατα το νέο αγαπημένο μας μπαρ: Το ατμοσφαιρικά ξύλινο Troubar, με την διακόσμησή του που θυμίζει καμπαρέ των 50s και τις μουσικάρες του που κινούνται σε όλο το φάσμα της ροκ και των alternative ακουσμάτων –σκεφτείτε Specials, Kasabian, Madness, Arctic Monkeys και Mano Negra. Έχει και live συχνά-πυκνά, στη μικρή σκηνή του που όταν είναι άδεια κλείνει με κίτρινη κορδέλα “crime scene”. Έχει και ωραιότατες τιμές, στα 5€ το ποτό και στα 2€ το σφηνάκι, για να μην το σκέφτεστε αν θα κεράσετε ή όχι. Μετά απ’ όλα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς που το βρίσκουμε μονίμως γεμάτο κόσμο. Θα το βρείτε ανοικτό Τετάρτη ως Κυριακή, από τις 21.00 και μετά. 

Some Bizzare στη Σοφοκλέους 
Σοφοκλέους 7-9, τηλ.: 215 5154568

Λέγαμε, όταν είχε πρωτοανοίξει ότι μας θύμιζε το Cantina Social του Ψυρρή: Ένας χώρος μια σταλίτσα, κι ένας μεγάλος «κρυμμένος» ακάλυπτος δίπλα του που θα φιλοξενούσε το καλοκαίρι τα πιο πολυσυζητημένα πάρτι της πόλης –όπως και έγινε. Με μεγάλα ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής (Varotsos, Chris Kontos, Voltnoi και Disconekt) να αναλαμβάνουν τα decks του, και ιδιαίτερη αδυναμία στα progressive και ηλεκτρονικά ακούσματα, το Some Bizarre με τη βιομηχανική αισθητική και τα νέον φώτα του κατάφερε να ρίξει φως στη σκοτεινή στοά της Σοφοκλέους, ακριβώς απέναντι από το Χρηματιστήριο. Και συνεχίζει ακάθεκτο, ένα χρόνο από τότε που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του. 

Ρομάντσο στο Γεράνι 
Αναξαγόρα 3-5, τηλ.: 216 7003325

Δεν είναι ένα ακόμα μπαρ, είναι θεσμός της αθηναϊκής σκηνής –κι ας μετρά κάτι λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας. Το σούπερ επιτυχημένο εγχείρημα του Bios σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, φιλοξενεί μερικά από τα πιο επιτυχημένα πάρτι της πόλης, διοργανώνει πρωτότυπες εκθέσεις, κάνει μαθήματα γιόγκα, φιλοξενεί δυνατά live και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις δίσκων και γενικά δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με τις ολόφρεσκες ιδέες του. Δείτε τι μας έλεγε λίγο πριν τα εγκαίνιά του ο ιθύνων νους Βασίλης Χαραλαμπίδης, βολτάροντας μαζί μας στη γειτονιά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v