Επτά ιδιαίτεροι πολυχώροι στην Αθήνα

Σεμινάρια, δωρεάν δράσεις, προβολές ταινιών, χαλαρό ποτάκι ή καφέ, συναυλίες και αναγνωστήρια όλα σε… επτά αγαπημένους πολυχώρους της πόλης.
Επτά ιδιαίτεροι πολυχώροι στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ευκαιρίες για (επι)μόρφωση, πολιτισμική καλλιέργεια, ψυχαγωγία ή απλά χαλάρωση συντροφιά με ένα βιβλίο και μια κούπα ζεστό καφέ. Οι πολυχώροι της Αθήνας βρίσκουν καλλιτεχνικές διεξόδους μέσα από ποικίλες δράσεις και προσφέρουν στον επισκέπτη μία all inclusive πολιτισμική εμπειρία.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να βρεθείτε μέσα στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης, που θα θέλετε να ακούσετε μια ιδιαίτερη φωνή ή να δείτε μια πρωτότυπη performance ή απλά να απολαύσετε ένα arty ποτάκι σε μια όμορφη ταράτσα, έχουμε επτά πολύ-διευθύνσεις για να το κάνετε.

BIOS exploring urban culture
Πειραιώς 84, Κεραμικός

«Κέντρο συνάντησης για τις τέχνες και τα μέσα του σήμερα» όπως αναγράφει στη σελίδα του το Bios έχει γίνει κάτι σαν αστικό ορόσημο για την πόλη. Ένας πολυ-λειτουργικός χώρος, ο οποίος σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο της Πειραιώς περιλαμβάνει δύο χώρους για live συναυλίες, τέσσερα μπαρ, χώρους για θεατρικές παραστάσεις και περφόρμανς, χώρους για πρόβες, δημιουργικό γραφείο, αίθουσα προβολών και χώρο εικαστικών εγκαταστάσεων. Η ταράτσα του το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για το πολυσυλλεκτικό κοινό της Αθήνας, ενώ στο “Bar πάνω από το Bios” φιλοξενούνται Djs από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Αυτήν την περίοδο ο πολυχώρος φιλοξενεί την παράσταση Bloom από την ομάδα Cheek Bones, την παράσταση Exit σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, το Stand up Comedy Κακή Πίστη και την performance Χορός Ξανά.

Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3, Αθήνα, τηλ: 21 0342 5335

Το τεράστιο βιομηχανικό κτήριο στο νούμερο 5 της οδού Αναξαγόρα ανακαινίστηκε από την ομάδα του Bios το 2012, διατήρησε την ρετρό του ταμπέλα «ΡΟΜΑΝΤΣΟ» και μεταμορφώθηκε σε σε ένα hub που φιλοξενεί μεγάλα πάρτι, παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και dj sets. Το ισόγειό του είναι χωρισμένο σε δύο χώρους, έναν για συναυλίες και έναν για το café bar- σημείο συνάντησης του καλλιτεχνικού και όχι μόνο κόσμου της πόλης. Στο υπόγειο υπάρχει ακόμα μια αίθουσα για μουσικές εκδηλώσεις, οκτώ studio για πρόβες και ένα studio ηχογράφησης, ενώ στον 1ο όροφο στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Οι τρέχουσες εκδηλώσεις του Ρομάντσο περιλαμβάνουν ανοικτά μαθήματα Yoga με ελεύθερο αντίτιμο εισόδου και Social Fitness, ενώ στις 27/3 13 Djs της πόλης μοιράζονται τα δύο stages του με ρυθμούς των 60s.

Βρυσάκι - Χώρος Τέχνης & Δράσης
Βρυσακίου 17, Αθήνα, τηλ: 21 0321 0179

Το Project της εταιρείας Πολιτισμού «Σύνθεση» είναι μια… κρυμμένη γωνιά καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Πλάκα, ένας «πολυδιάστατος και διακαλλιτεχνικός χώρος», όπως διαβάζουμε στη σελίδα του με αποστολή «την προώθηση της Τέχνης και την κατεύθυνση της Δράσης». Πώς την εκπληρώνει; Μέσα από διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπως θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μέσα από αυτό που χαρακτηρίζει «ειρηνικό ακτιβισμό» με την εμπλοκή ενεργών πολιτών και μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, αρκετά εκ των οποίων προσφέρονται με δωρεάν είσοδο.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από την ομάδα Al Mar, έκθεση Μόδας με δημιουργίες από διάφορα υλικά και τεχνικές, η δωρεάν Performance Όνειρο, πραγματικότητα και τέχνη και το Θέατρο Κούκλας Ψέματα Μπερδέματα είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο ή θα «τρέξουν» στο Βρυσάκι. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Cheap Art
Στρατάρχου Παπάγου 13, Χαλάνδρι, τηλ: 2106833620 και Ανδρέα Μεταξά 25, Αθήνα

Ξεκίνησε το 1995 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και σήμερα βρίσκεται πίσω από δύο πολυχώρους/σημεία συνεύρεσης και προβολής της σύγχρονης τέχνης έχοντας μάλιστα συνεισφέρει στην δημιουργία και άλλων χώρων όπως το Taf και το CAMP. Το κυρίως κτήριο της Cheap Art στην Αθήνα φιλοξενεί κατά κύριο λόγο εκθέσεις και project υπό την αιγίδα του οργανισμού, ενώ το δεύτερο στο Χαλάνδρι στήθηκε το 2013 σε μια εμβληματική διώροφη κατοικία του ’60. Στον κήπο της στήνονται εκθέσεις, ζωντανές performance, προβολές και παρουσιάσεις από νέους δημιουργούς, ενώ στο ισόγειο το Cheapart Café αποτελεί πόλο έλξης καλλιτεχνών και μη για χαλαρό ποτάκι και cocktails.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Στον χώρο του Χαλανδρίου συνεχίζεται η έκθεση «On Board: Επαναπροσδιορίζοντας το πολλαπλό» όπου παρουσιάζεται η πολύπλευρη μορφή της καλλιτεχνικής τυπογραφίας, ενώ στις 16 Μαρτίου φιλοξενείται η παρουσίαση εικαστικών έργων και διηγημάτων με τίτλο Stop Syria War. Στην Αθήνα, από τις 27 Μαρτίου ξεκινούν τα Places of Duration από την ομάδα P.A.S με performances από καλλιτέχνες της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών.

Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118, τηλ: 2113003580

Άνοιξε τις πύλες του το 2006 ως μια διέξοδος επικοινωνία για τους υπευθύνους των εκδόσεων με τους αναγνώστες και εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε έναν άρτια εξοπλισμένο και διαμορφωμένο πολυχώρο σε δύο ιστορικές γειτονιές του κέντρου. Στο «Μεταίχμιο» φιλοξενούνται σεμινάρια και εργαστήρια για επαγγελματίες και μη (δημιουργική γραφή, διόρθωση κειμένων κ.α.), δημιουργικά εργαστήρια για πιτσιρίκια, μουσικές βραδιές, εκδηλώσεις για λογοτεχνικά θέματα, ημερίδες για γονείς και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Επίσης διαθέτει ένα συμπαθέστατο καφέ για να απολαύσετε την ανάγνωση των αγαπημένων σας βιβλίων και να σερφάρετε ελεύθερα στο Internet.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Συζήτηση με τους συγγραφείς Άλκη Ζέη, Πέτρο Τατσόπουλο και Τατιάνα Αβέρωφ για το αυτοβιογραφικό στοιχείο στο μυθιστόρημα (17/3), βραδιά ποίησης αφιερωμένη στον Γιάννη Κοντό την ίδια ημέρα, Cinema Therapy κάθε Δευτέρα του μήνα και δεκάδες ακόμα δράσεις για μικρούς και μεγάλους που θα βρείτε εδώ.

Art bar Poems ’n Crimes
Αγίας Ειρήνης 17, 21 0322 8839

Ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης βρίσκεται πίσω από αυτόν τον arty πολυχώρο, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς την αγάπη του για το βιβλίο όπως ο χαρακτήρας του χώρου δεν περιορίζεται εκεί. Τα Ποιήματα και Εγκλήματα είναι ένας χώρος ο οποίος συνδυάζει τυπογραφείο, βιβλιοπωλείο, μπαρ και χώρο για πάσης φύσεως εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.) σε ένα όμορφο κτίριο του 1850. Το βιβλιοπωλείο διαθέτει δύο θεματικές κατηγορίες, μία για αστυνομική λογοτεχνία και μια για ποιήματα (εξ ου και το όνομα του πολυχώρου), ενώ στο ίδιο κτήριο βρίσκεται και χώρος εστίασης για νόστιμα τσιμπολογήματα και χαλαρό καφεδάκι μετά διαβάσματος. Το βράδυ ο χώρος αλλάζει χαρακτήρα και τζαζ ήχοι πλημμυρίζουν τη βραδιά ή ακόμα και… ρεμπέτικα εφ’ όσον η θεματική νύχτα το επιβάλλει.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Μονόλογος από το έργο της Simone de Beauvoir ''Monologue'' από τη Μάνια Παπαδημητρίου με ελεύθερη είσοδο στις 19 Μαρτίου, βραδιές οινογνωσίας με τον οινολόγο Παναγιώτη Κορνιώτη, συναυλία με αυθεντικά ρεμπέτικα δια χειρός του δεξιοτέχνη Νίκου Τατασόπουλου στις 28 Μαρτίου και πολλά ακόμα.

Beton 7
Πύδνας 7, Αθήνα, τηλ: 210 751 2625

Ένας industrial πολυχώρος που στοχεύει στην απελευθέρωση της Τέχνης, το Βετον 7 ξεκίνησε την πορεία του το 2009 με τη φιλοδοξία να αποτελέσει χώρο έλξης για νέες ιδέες και τάσεις στη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό και να προβάλλει νέους καλλιτέχνες. Μέχρι σήμερα τα καταφέρνει περίφημα μέσα από δεκάδες πολιτισμικές δράσεις στους άνετους χώρους του, οι οποίοι περιλαμβάνουν αίθουσα τέχνης, χώρο παραστάσεων και καφέ. Εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, workshops, παραστάσεις χορού, προβολές ταινιών και Dj Sets συμπληρώνουν το πολιτισμικό περιεχόμενο του δραστήριου αυτού χώρου.

Τι βλέπουμε/ακούμε: Μέχρι και τις 26 Μαρτίου το Beton 7 παρουσιάζει την παράσταση Η Πείνα, μια θεατρική διασκευή του λογοτεχνικού έργου του Κνουτ Χάμσουν, ενώ παράλληλα φιλοξενεί δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις της Κρήνης Δημοπούλου και της Δήμητρας Δημοπούλου, καθώς και την ατομική έκθεση του Γιάννη Κόκκαλη Στροφές. Κατά καιρούς, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δωρεάν προβολές ταινιών μικρού μήκους από κάθε γωνιά του κόσμου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v