Η έξοδος του Σαββάτου: Τζαζ βουτιές στην Αρτέμιδα

Αυτό το Σάββατο, μια ανάσα από το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς, απολαμβάνουμε βουτιές, θαλασσινές γεύσεις και δωρεάν τζαζ συναυλία στην Αρτέμιδα.
Η έξοδος του Σαββάτου: Τζαζ βουτιές στην Αρτέμιδα
Η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους θα εμφανιστεί στον ουρανό το βράδυ της Κυριακής 10 Αυγούστου, και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής ετοιμάζουν πολλές εκδηλώσεις για την συγκεκριμένη νύχτα. Υπάρχει όμως κι ένα μουσείο που κάνει τη διαφορά και μας προσφέρει μια βραδιά γεμάτη τζαζ μελωδίες και πολιτισμό υπό το φως της (σχεδόν) Πανσελήνου, με τον παφλασμό των κυμάτων για… βοηθητικά φωνητικά.

Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας, που μας δίνει μια ωραία ιδέα για γεμάτη μέρα στις ανατολικές ακτές της Αττικής, όπου σχεδιάζουμε να βουτήξουμε, να απολαύσουμε θαλασσινούς μεζέδες και να χορτάσουμε τέχνη στο φεγγαρόφωτο.

Βουτιές και γεύσεις στην Αρτέμιδα
Ξεκινάμε τη μέρα με την απαραίτητη βουτιά για να δροσιστούμε μετά από μια εβδομάδα καύσωνα. Επιλέγουμε την μεγάλη αμμουδιά της Αρτέμιδας, είτε κάτω από τον ομώνυμο ναό, είτε λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, στην αμμουδιά της Βραυρώνας, ακτές που κρίθηκαν κατάλληλες για τους λουόμενους από τις φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ. Θα τις βρείτε περί τα 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα με κατεύθυνση προς Μεσόγεια και θα επιλέξετε είτε ελεύθερο σημείο για να απλώσετε την ψάθα σας είτε κάποιο οργανωμένο beach bar για καφεδάκι υπό σκιάν.

Μετά την βουτιά, πέφτουμε με τα μούτρα… στα θαλασσινά. Πιάνουμε τραπεζάκι στην ακροθαλασσιά, εκεί που σερβίρει ψαρομεζέδες ο «Ξυπόλητος» (Ρόδoυ και 25ης Μαρτίου, Αγ. Νικόλαος, Λούτσα, τηλ: 22940 28342). Με σκηνικό βγαλμένο από κυκλαδίτικο νησί και υπέροχη θέα στα δύο αντικρινά νησάκια, θα δοκιμάσετε εξαιρετικά καλαμαράκια, γαύρο μαρινάτο, γαρίδες και σαλάτες θαλασσινών, καθώς και φρέσκο ψάρι αν σας το επιτρέπει το budget σας. Μην χάσετε το καπνιστό χέλι με κρεμμυδάκι. Για ουζάκι και χορταστικούς μεζέδες, υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο. 

Τζαζ και αρχαίος πολιτισμός στο φως του φεγγαριού
Μία νύχτα πριν την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, το φεγγάρι θα είναι εξίσου εντυπωσιακό στον αττικό ουρανό, και ο δήμος Μαρκοπούλου φροντίζει να συνοδεύσει τη θέα του με ατμοσφαιρικούς ήχους στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας, κοντά στην παραλία της Λούτσας, σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον στα δυτικά του ιερού λόφου της Βραυρώνας.

Εκεί, στις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου, θα απολαύσουμε δωρεάν την συναυλία του διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, τα φωνητικά και τα πνευστά του οποίου θα συνοδεύσει η Μαρία Χριστίνα με την ηλεκτρική της άρπα και ο Γιώργος Πολυχρονάκος με κρουστά και τύμπανα. Το τρίο τους ονομάζεται Moondance και θα παρουσιάσει συνθέσεις αφιερωμένες στο φεγγάρι, καθώς και κλασικά jazz και ethnic κομμάτια.

Επιπλέον, ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας, που θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20.00 ως τις 22.00 το βράδυ για να δείτε στους ανακαινισμένους χώρους του αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, έργα κεραμικής μικροτεχνίας, κοσμήματα, αγγεία, είδωλα και αγάλματα από την προϊστορική ως τη ρωμαϊκή εποχή. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v