Τα δωρεάν του Μαρτίου: Ένας μήνας… τσάμπα

Υποδεχόμαστε την Άνοιξη με τον πιο οικονομικό τρόπο και συγκεντρώνουμε 12 δωρεάν εκδηλώσεις για... τσάμπα διασκέδαση αυτόν τον μήνα.
Τα δωρεάν του Μαρτίου: Ένας μήνας… τσάμπα
του Γιώργου Κόκουβα

Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, φεστιβάλ με έθνικ γεύση, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις τέχνης και ολονύχτια πάρτι. Απ’ όλα έχει ο δωρεάν μπαξές της Αθήνας αυτόν τον μήνα και τον τιμάμε συγκεντρώνοντας 12 από τα πιο ενδιαφέροντα free events της πόλης.

*7 Κυριακές στο Γκάζι 
Ο δήμος Αθηναίων την φετινή σεζόν αποφάσισε να αφιερώσει επτά Κυριακές στους μικρούς δημότες της πόλης, και να τους τιμήσει χαρίζοντάς τους δωρεάν είσοδο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών. Παράλληλα, θα υπάρχουν καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές και ομιλίες. Η Κυριακή του Μαρτίου που έχει οριστεί για τις παραπάνω δράσεις είναι αυτή της 16ης Μαρτίου.
Info: Κυριακή 16 Μαρτίου στις 10.00, Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, κράτηση θέσεων στα 2103475518 και 210 3475535

*Φιλοσοφικό Καφενείο στο Άνεσις
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Dasein έχει εγκαινιάσει μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, διαρκούν δύο ώρες και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι με δωρεάν είσοδο για να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να… φιλοσοφήσουν για θέματα που «ξεσκουριάζουν» μυαλά. Για τον Μάρτιο, το πρόγραμμα των συναντήσεων θα έχει γενική θεματική «Η επόμενη μέρα», και κάθε Τετάρτη (5, 12, 19, 26 Μαρτίου) θα μιλούν οικονομολόγοι, καθηγητές φιλοσοφίας και δικαίου για ζητήματα όπως «η λογική της ιστορίας και η προοπτική ενοποίησης της ανθρωπότητας».
Info: Κάθε Τετάρτη στις 19.30 στο Θέατρο Άνεσις (Λ. Κηφησίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 7488881) – κρατήσεις θέσεων στο [email protected]

*Rock’n’Metal Art Meeting Festival στο Γκάζι 
Τι είναι αυτό που κάνει μια μπάντα ξεχωριστή και πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να δουλέψουν μέχρι να ακούσουμε μουσική; Καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής που έχουν ασχοληθεί με το artwork για CD, τα t-shirts για μπάντες, το στήσιμο ιστοσελίδων και mySpace, την παραγωγή videoclip και τα photoshootings συγκεντρώνονται στο Βυρσοδεψείο για να απαντήσουν στα ερωτήματα, σε ένα διήμερο εκδηλώσεων για αυτή την ιδιαίτερη πλευρά της μουσικής βιομηχανίας. Η μουσική επένδυση θα περιλαμβάνει πολλές μπάντες από όλη την Ελλάδα.
Info: Πέμπτη και Παρασκευή 13-14 Μαρτίου από τις 13.00 στο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Γκάζι, τηλ: 2103453203, η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά θα υπάρχει κουτί για όποιον ενδιαφέρεται να ενισχύσει το εγχείρημα

*Δωρεάν προβολές στον κινηματογράφο Καλυψώ 
Ο ιδιαίτερα δραστήριος τους τελευταίους μήνες δημοτικός κινηματογράφος της Καλλιθέας συνεχίζει δυναμικά και τον Μάρτιο με δωρεάν προβολές για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, για το ενήλικο κοινό θα προβληθούν οι εξής ταινίες:
Μια γυναίκα μόνο ξέρει, του Ρασίντ Μπουσαρέμπ (7-8 Μαρτίου στις 20.00)
Μάντεψε ποιος θα έρθει για δείπνο, του Στάνλεϊ Κράμερ (21-22 Μαρτίου στις 20.00)
Χώρα Προέλευσης, του Σύλλα Τζουμέρκα (28 και 29 Μαρτίου στις 20.00)
Για το παιδικό κοινό, θα προβληθούν μεταγλωττισμένες οι εξής ταινίες:
«Βιβλίο της Ζούγκλας-μια φίλη για τον Μόγλη» (9 Μαρτίου στις 12.00)
«Το ασχημόπαπο κι εγώ» (23 Μαρτίου στις 12.00)
«Οδύσσεια» (30 Μαρτίου στις 12.00)
Info: Δημοτικός Κινηματογράφος Καλυψώ, Γρ. Λαμπράκη και Καλυψούς, τηλ: 2109510950

*«Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…» στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας
Δωρεάν θεατρική παράσταση μας περιμένει αυτόν τον μήνα στο θρυλικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη. Εκεί, στο πλαίσιο της εβδομάδας μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη, θα ανέβει μια παράσταση βασισμένη σε σύνθεση κειμένων από τα μεγαλύτερα έργα του, με κορμό την «Ασκητική». Η παράσταση θα συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο, από τους Μάριο Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν.
Info: Στις 18, 20 και 21 Μαρτίου στις 21.00 και στις 22 και 23 Μαρτίου στις 18.00 και στις 21.00, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (Λόρδου Βύρωνος 1, απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 2106131931)

*Αφιέρωμα στον Γαλλικό Κινηματογράφο στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου μας προσκαλεί στο Αφιέρωμά της που θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και θα περιλαμβάνει σημαντικές γαλλικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 21.00 θα προβληθεί η ταινία «Michel Petrucciani» του Michael Radford, με θέμα έναν άνδρα που υποφέρει από την ασθένεια των εύθραυστων οστών αλλά «σώζεται» από την τζαζ μουσική και στις 19 Μαρτίου στις 21.00, η ταινία «La vierge, les coptes et moi» του Namir Abdel Messeeh, για έναν Αιγύπτιο που προσπαθεί να γυρίσει μια ταινία για τα θαυματουργά οράματα της Παναγίας στους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας.
Info: Στις 5 και 19 Μαρτίου στις 21.00, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206, τηλ: 210 3463333 – απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

*Το Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στον Ιανό
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «μετακομίζει» για λίγες βραδιές στον Ιανό και συνεργάζεται με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για να μας συστήσει σε αυτό το κινηματογραφικό είδος και τους έλληνες εκπροσώπους του είδους. Θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ: «Έζρα Πάουντ – Παράδεισο ήθελα να γράψω» του Σύλλα Τζουμέρκα (6/3 στις 22.30) και «Ημερολόγια Καταστρώματος-Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (13/3 στις 22.30) – όπως πιθανότατα καταλάβατε, η θεματική των προβολών είναι η ποίηση. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσουν συζητήσεις.
Info: 6 και 13 Μαρτίου στις 22.30 στον Ιανό, Σταδίου 24, τηλ: 210 3217810

*Ομαδική έκθεση «Up» στο TAF
Στα φιλόξενα δωματιάκια που «αγκαλιάζουν» την αυλή του TAF στο Μοναστηράκι, η έκθεση uP ετοιμάζεται να μας συστήσει το εικαστικό έργο 100 καλλιτεχνών και δημιουργικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έργα που «στρέφουν το βλέμμα ψηλά» και παραφράζουν την οικεία φράση του διαδικτύου «view images in high resolution». Τα έργα θα συγκλίνουν προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα τεράστιο πανόραμα/ουρανό που θα καλύπτει την οροφή της γκαλερί του metamatic:taf – η έκθεση εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαρτίου στις 20.30 με live του Lowtronik κάτω από τον «ουρανό» του uP.
Info: TAF, Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3238757, ώρες λειτουργίας γκαλερί Δευτέρα-Σάββατο, 12.00-21.00 και Κυριακή 12.00-19.00

*Ισπανικός Κινηματογράφος Α λα Καρτ 2014 στο Ινστιτούτο Θερβάντες 
Το περασμένο φθινόπωρο, το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Ισπανική Πρεσβεία μας παρουσίασαν έναν κύκλο προβολών αφιερωμένων στον ισπανικό κινηματογράφο που έκανε… θραύση στο αθηναϊκό κοινό. Γι’ αυτό και οι προβολές επιστρέφουν, με δεύτερο κύκλο αυτόν τον Μάρτιο, για να μας συστήσουν στην ισπανική κωμωδία, στο ιβηρικό δράμα και στο μεσογειακό μυστήριο, μέσα από παραγωγές που καλύπτουν τα τελευταία 35 χρόνια. Συγκεκριμένα, τις Τετάρτες του Μαρτίου (ως και τις 2 Απριλίου) θα προβληθούν οι ταινίες «Η μαμά κλείνει τα εκατό» του Carlos Saura, «Γυναίκες μόνες» του Benito Zambrano, «Ξέρω ποιος είσαι» της Patricia Ferreira, «Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου» της Gracia Querejeta και τα «Ξαδέρφια» του Daniel Sanchez Arevalo.
Info: Κάθε Τετάρτη στις 19.30 στο Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, τηλ: 2103634117 – η είσοδος είναι ελεύθερη, με αριθμημένα δωρεάν εισιτήρια που θα μοιράζονται μισή ώρα πριν από την έναρξη των προβολών

*Ομαδική Έκθεση «Φωνές» στο CAMP
Στο αγαπημένο πολιτιστικό (και όχι μόνο) στέκι της πλατείας Κοτζιά, αυτόν τον Μάρτιο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον μαγικό τρόπο που αλληλεπιδρά η τέχνη με την επιστήμη. Το project «Φωνές» περιλαμβάνει έργα ήχου και εικόνας, ομιλίες, performances και άλλες δράσεις, οι οποίες διερευνούν από κοινού τρόπου με τους οποίους οι ήχοι που παράγονται από ζωντανά σώματα μετατρέπονται σε ύλη για σκέψη και καλλιτεχνικό έργο. Συμμετέχουν 12 φωνές και 13 «προσκεκλημένοι».
Info: CAMP (Contemporary Art Meeting Point), Ευπόλιδος 4 και Απελλού 2, πλατεία Κοτζιά, τηλ: 210 3247679, καθημερινά από τις 14.00 ως τις 21.00 (6 ως 29 Μαρτίου)

*Τα μουσικά όργανα των Αρχαίων Ελλήνων
Η μοναδική έκθεση που έχει γίνει ποτέ με ανακατασκευές των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων θα συνεχιστεί ως τις 25 Μαρτίου, με την σύμπραξη του μουσείου αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων και παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά και του υπουργείου Παιδείας. Μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να δουν από κοντά την λύρα του Ερμή, την κιθάρα του Απόλλωνα και του Ορφέα, τον αυλό του Πανός, την άρπα της Σαπφούς και πολλές ακόμα… αρχαίες μουσικές εκπλήξεις.
Info: Καθημερινές 9.00-14.00 και 17.00-20.00, Σαββατοκύριακα 10.30-17.00 στον εκθεσιακό χώρο Meganalysis (λ. Βεΐκου 19, 2ος όροφος, τηλ: 210 2222813)

*Street food and tunes στο The Bar Broject 
Το Θησείο θα «μυρίσει»… Περουβιανή γοητεία την Τετάρτη 5 Μαρτίου, αφού η σειρά εκδηλώσεων Street Food and Tunes επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση αυτόν τον μήνα στο The Bar Project, αρχής γενομένης από τις μουσικές και τις γεύσεις του Περού. Συγκεκριμένα, με ελεύθερη είσοδο, θα έχετε την ευκαιρία το απόγευμα της Τετάρτης να τηλεμεταφερθείτε στη λατινική Αμερική και να ακούσετε ανεβαστικές μελωδίες από το μακρινό Περού, όσο η ομάδα των Son Latinos θα μαγειρεύουν έθνικ λιχουδιές, όπως ceviche, lomo saltado και arroz con pollo. Πέρα από το δωρεάν πάρτι, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα χορταστικά πιάτα στα 4€ έκαστο και τα κοκτέιλ σε τιμές happy hour.
Info: Τετάρτη 5 Μαρτίου (και κάθε Τετάρτη με μια διαφορετική χώρα) στο The Bar Project (Ηρακλειδών 52, Θησείο) στις 19.00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v