15 αγαπημένες μας διευθύνσεις στην Αθήνα

Μπαράκια, café και γλυκές ή αλμυρές γευστικές γωνιές της Αθήνας, συγκεντρωμένες σε μια λίστα με την… κατά in2life «αφρόκρεμα» της πόλης.
15 αγαπημένες μας διευθύνσεις στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Πού θα πιείτε το πιο φτηνό κοκτέιλ στην πόλη; Σε ποιο ζαχαροπλαστείο ετοιμάζονται τα καλύτερα cupcakes της Αθήνας, πού έχουμε φάει το καλύτερο μπριζολάκι του λεκανοπεδίου και ποιος φούρνος δεν μας απογοητεύει ποτέ με τις τυρόπιτές του; Συγκεντρώνουμε αγαπημένα μας spots της πόλης, από café και μπαρ μέχρι εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, γιατί… θα είχαμε τύψεις αν τα κρατούσαμε για τον εαυτό μας.

Το αγαπημένο μας φτηνό κοκτέιλ:
Το απολαμβάνουμε στον Κόκκινο Λωτό (Ζωοδόχου Πηγής 5, Εξάρχεια, τηλ: 2103801380), το μπαρ με την ανατολίτικη διακόσμηση και το καταπληκτικό μοχίτο φράουλα που στοιχίζει μόλις 5,20€ (το απλό μοχίτο 4,50€).

Το αγαπημένο μας café μουσείου:
Είναι σταθερά το café του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12. Τηλ: 2103610067), που διαθέτει τον πιο όμορφο κήπο του κέντρου για τις ημέρες με καλό καιρό, αλλά και σκεπασμένο χώρο για τα κρύα απογεύματα, ενώ δεν σταματά τα live με τζαζ καλλιτέχνες καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.



Το αγαπημένο μας μπριζολάδικο:
Είναι ο Βλάχος (17ης Νοέμβρη 11, Μελίσσια) που σερβίρει τα καλύτερα μπριζολάκια (και μόνο αυτά) στο λεκανοπέδιο, συνοδεία χωριάτικης πίτας και τηγανητής πατάτας σε έναν ανεπιτήδευτο χώρο στα Μελίσσια. Οι κάτοικοι των Βορείων προαστίων απολαμβάνουν και delivery. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα.

Το αγαπημένο μας ‘90s πάρτι:
Το διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι Trashformers, που στήνουν περίπου δύο Σάββατα τον μήνα στο KooKoo (Ιάκχου 17, Γκάζι) το πιο απολαυστικό trash party της χώρας, με ‘90s τραγούδια, hits που μιλούν στην καρδιά της ποπ κουλτούρας και βιντεο-προβολές αποσπασμάτων από καλτ σειρές της ελληνικής τηλεόρασης.



Το αγαπημένο μας συνεργατικό καφενείο:
Είναι ο Κρίκος (Γ. Κολοκοτρώνη 49, τηλ: 210 9210060), στην πιο ήσυχη γωνιά στα «σύνορα» Κουκακίου και Άνω Πετραλώνων, και σερβίρει πάμφθηνο καφέ (2€), σπιτική λεμονάδα δικής τους συνταγής, οικονομικούς μεζέδες ημέρας από προϊόντα μικρών εγχώριων παραγωγών συνοδεία ωραίων ρακόμελων, σε έναν φωτεινό, άνετο χώρο που διαθέτει και ξεχωριστό δωματιάκι για πριβέ παρτίδες επιτραπεζίων στον άνετο καναπέ.

Το αγαπημένο μας πατάρι σε μπαρ:
Είναι αυτό του Τρανζίστορ στου Ψυρρή (Πρωτογένους 10, τηλ: 2103228658), που διαθέτει τέσσερα τραπεζάκια και έναν βίντατζ, χουχουλιαστό καναπέ όπου απολαμβάνουμε τα μεσημέρια απολαυστικό τσάι μήλο κανέλα, χαζεύοντας την κίνηση στον κάτω όροφο αφ’ υψηλού.


(φωτό: elinag)

Το αγαπημένο μας μέρος για πορτοκαλόπιτα:
Δεν είναι άλλο από το Γιασεμί στην Πλάκα (Μνησικλέους 23) το οποίο διαθέτει έναν μικρό αλλά θαυματουργό μπουφέ με αλμυρές και γλυκές γεύσεις, από τον οποίο σπεύδουμε κάθε φορά να προλάβουμε την λαχταριστή, ζουμερή πορτοκαλόπιτα για να συνοδεύσουμε το καφεδάκι μας. Το οποίο απολαμβάνουμε στα σκαλάκια του πεζόδρομου το καλοκαίρι και στα ξύλινα τραπεζάκια στο εσωτερικό με το αναμμένο τζάκι τον χειμώνα.

Το αγαπημένο μας φαλάφελ:
Το κατασπαράζουμε στον Αιγύπτιο, που μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο από αυτόν στον οποίον τον γνωρίσαμε – αλλά σταθερά στο Μεταξουργείο (Μ. Αλεξάνδρου 102). Το δοκιμάζουμε πάντα χωρίς να παραλείψουμε να παραγγείλουμε και ταμπουλέ ή χούμους, αλλά και πατάτες, οι οποίες καταφθάνουν σε μερίδες… βουνό. Ο λογαριασμός, όσο και να φάμε, παραμένει πάντα σε μονοψήφια επίπεδα.



Οι αγαπημένοι μας λουκουμάδες:
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους παραδοσιακούς και τους «εκμοντερνισμένους». Τους πρώτους τους απολαμβάνουμε στο παραδοσιακό λουκουματζίδικο-καφενέ «Ο Κρίνος» (Αιόλου 82) και στο θρυλικό ημιυπόγειο του «Αιγαίον» (Πανεπιστημίου 46), πάντα με μέλι και κανέλα. Τους «μοντέρνους» λουκουμάδες με πιο πειραγμένες γεύσεις, αλμυρές ή γλυκές τους τρώμε στο «Μελούκ» στο Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη 5 – αγαπημένοι μας αυτοί με την… τονοσαλάτα ή αυτοί με την γεύση μπουγάτσα) και στους «Loukoumades» στην πλατεία Αγίας Ειρήνης (αγαπημένοι μας αυτοί με την πραλίνα, την κρέμα μπισκότο ή το παγωτό καζάν τιπί).

Το αγαπημένο μας café με τζάκι:
Μας ζεσταίνει στο 1 της οδού Επιχάρμου στην καρδιά της Πλάκας και είναι το «Καφενείο», μια γωνιά ατόφιας παράδοσης όπου απολαμβάνουμε καφεδάκι από το πρωί και μερακλίδικους μεζέδες ή πατάτες ψητές μέσα στο τζάκι από το μεσημέρι. 

Το αγαπημένο μας μέρος για τυρόπιτα:
Είναι το Άριστον (Βουλής 10), ένας από τους παλαιότερους φούρνους στην Αθήνα που ξεφουρνίζει 120 διαφορετικά είδη πίτας, από τα οποία σαφώς ξεχωρίζει η λαχταριστή τυρόπιτα κουρού. Δοκιμάστε επίσης το ισλί (τρίγωνο με μαρμελάδα και καρύδια), το ξεροτήγανο και το τσουρέκι – δεν θα χάσετε.



Το αγαπημένο μας μέρος για cupcakes:
Μας σέρνει από τη μύτη (και τον ουρανίσκο) μέχρι το Αιγάλεω και λέγεται Cap Cap (Πανόρμου 26), όπου ψήνονται τα πιο γευστικά αλλά και πιο εντυπωσιακά cupcakes, muffins, cakes και ό,τι γλυκό μπορείτε να φανταστείτε, και σερβίρονται σε ένα παραμυθένια περιβάλλον δύο επιπέδων, με διακόσμηση βγαλμένη από τη φαντασία του Λιούις Κάρολ, του Τιμ Μπάρτον και της Τζ. Ρόουλινγκ. 

Το αγαπημένο μας μπουγατσατζίδικο:
Πέφτει λίγο… μακριά από το κέντρο, αλλά αξίζει τον κόπο κάθε χιλιόμετρο για να φτάσουμε ως το Κερατσίνι, όπου η «Μπουγάτσα του κυρ-Χρήστου» (Δεμερτζή 6) ξεφουρνίζεται με λεπτό χειροποίητο φύλλο και (υπερ)πλούσια γέμιση. Πασπαλίζεται με χοντρή ζάχαρη και όχι άχνη, γιατί η τελευταία κολλάει στον ουρανίσκο, όπως λέει και ο ίδιος ο κυρ-Χρήστος

Τα αγαπημένα μας ζεστά cookies:
Τα παραγγέλνουμε στο παρεΐστικο art café της «Κόκκινης Σβούρας» στο Χαλάνδρι (Αγίου Γεωργίου 17), και τα ψήνουν εκείνη την ώρα, σε μερίδες των τριών μεγάλων, μαλακών μπισκότων με συνδυασμούς γεύσεων που διαλέγουμε εκείνη την ώρα. Δικοί μας αγαπημένοι συνδυασμοί, η bitter σοκολάτα με πορτοκάλι, η λευκή σοκολάτα με φουντούκι και οι τρεις διαφορετικές σοκολάτες. Απλώς θα πρέπει να περιμένετε περίπου μισή ώρα μέχρι να ψηθούν.



Η αγαπημένη μας κρεπερί:
Διαθέτει έναν ατμοσφαιρικό χώρο στα Εξάρχεια, λέγεται Au Grand Zinc (Μπενάκη 88 και Αραχώβης) και φτιάχνει μερακλίδικες κρέπες, τις οποίες δοκιμάζουμε απαραιτήτως σε πιάτο στο τραπέζι μας, για να μην «πέσει» η ζύμη – προτιμήστε την κλασική σοκολάτα-μπισκότο και θα μας θυμηθείτε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v