Τα ωραιότερα πατάρια της πόλης

Πιάνουμε θέση σε αφράτους καναπέδες και ρετρό πολυθρόνες, παραγγέλνουμε αρωματικό τσάι και διαβάζουμε βιβλία, σε έξι «χουχουλιαστά» αθηναϊκά πατάρια.
Τα ωραιότερα πατάρια της πόλης
της Ηρώς Κουνάδη

Ιδανικά για ραντεβού μακριά από τα βλέμματα, για διάβασμα, ή απλώς για… χειμωνιάτικο χουχούλιασμα, με αχνιστό τσάι το απόγευμα ή ποτό το βραδάκι, τα πατάρια των αγαπημένων μας café και bar ταιριάζουν γάντι με την εποχή. Τόσο που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι για τον χειμώνα ό,τι και τα τραπεζάκια έξω για το καλοκαίρι. Γι’ αυτό μας αρέσει πολύ να δίνουμε ραντεβού στους καναπέδες των έξι παταριών που ακολουθούν. 

Τρανζίστορ
Πρωτογένους 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3228658

Ένα από τα αγαπημένα μας vintage στέκια στου Ψυρρή, έχει –εκτός από υπέροχες μουσικές και σούπερ ατμόσφαιρα κάθε ώρα της ημέρας– και ένα ιδιαιτέρως… χουχουλιαστό πατάρι, με αφράτους ρετρό καναπέδες και πολυθρόνες. Εκεί πιάνουμε θέση για να απολαύσουμε το φημισμένο αρωματικό τσάι με μήλο και κανέλα, ή στα τραπεζάκια απέναντί τους για να δοκιμάσουμε λαχταριστά πιάτα ημέρας όταν ανοίξει η όρεξη, χαζεύοντας την «κίνηση» του ισογείου και τα ενδιαφέροντα έργα τέχνης στους τοίχους. 

Καπάκι
Αθηναΐδος & Πλατεία Αγίας Ειρήνης 6, τηλ. 210 3243096

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αθηναϊκά πατάρια «αγκαλιάζει» περιμετρικά το μαγαζί, και χωρά… αυστηρά και μόνο δύο σε καθένα από τα τραπεζάκια του με τις χρωματιστές πολυθρόνες. Οι μουσικές στο πιο ήσυχο από τα στέκια της Αγίας Ειρήνης κινούνται σε funk και jazz μονοπάτια, ενώ τα καφεδάκια σας θα τα συνοδεύσετε με λαχταριστά σνακ όπως φρεσκοψημένα bagels και καλοφτιαγμένα γλυκά. 

Ginger Ale
Θεμιστοκλέους 74, Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 210 3301246

Αν δεν ήταν το πατάρι του Ginger Ale, θα ήταν σίγουρα το σαλονάκι στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό: Ρετρό ταπετσαρίες κοσμούν τους τοίχους του, αφράτα καναπεδάκια και vintage πολυθρόνες παρατάσσονται γύρω από τα αταίριαστα μεταξύ τους τραπεζάκια και μια 70s τηλεόραση βάζει την τελική πινελιά νοσταλγίας στον χώρο. Οι μουσικές στο αγαπημένο μας εξαρχειώτικο στέκι με την 50s αισθητική κινούνται σε world, soul και κινηματογραφικά μονοπάτια.

Homy
Θησέως 18, τηλ.: 211 2145234

Του αξίζει δικαιωματικά ο τίτλος του πιο cult παταριού της πόλης: Βιομηχανικό design στην κυριολεξία του (γυμνοί τοίχοι από μπετόν, καλώδια που κρέμονται σε –όχι επικίνδυνα– σημεία), διάσπαρτα έργα τέχνης, και μια λιλιπούτεια ξύλινη σκάλα-εμπειρία για την ανάβαση. Έχει μόνο τέσσερα-πέντε τραπεζάκια με μαξιλάρια στα χτιστά πεζούλια και καφάσια με μαξιλάρες. Στα αδιαφισβήτητα συν του, η άπλετη θέα στη δράση που εκτυλίσσεται στο ισόγειο, και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου… πολύ έξω από τα συνηθισμένα. Ωραιότερο σημείο, η γωνία στο τέρμα του παταριού, με μεγάλο πλάτωμα για να απλωθείς.

Spollati
Αιόλου 27Α, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 215 5513004

Πιθανότατα ένα από τα πιο ευρύχωρα πατάρια της πόλης (τόσο που μοιάζει περισσότερο με επάνω όροφο και λιγότερο με πατάρι) διαθέτει το, σπάνιο για την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, πλεονέκτημα της εξόδου μακριά από τα βλέμματα –οι μεγάλες τζαμαρίες του, όμως, επιτρέπουν το αντίστροφο, ήτοι το απαραίτητο χάζι στην πλατεία και την περαντζάδα της Αιόλου. Κατά τα λοιπά, το κουκλίστικο διατηρητέο κτίριο που το στεγάζει, συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του με τις πινελιές βιομηχανικού design στο εσωτερικό του. Σερβίρει από νωρίς αχνιστό καφεδάκι και λαχταριστά πρωινά, και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ αργότερα.

9
Κολοκοτρώνη 9, τηλ.: 210 3232795

Το πατάρι του αγαπημένου μας λιλιπούτειου στεκιού της Κολοκοτρώνη θα μπορούσε εύκολα να ανακηρυχτεί το πιο… βιβλιοφιλικό πατάρι bar της πόλης. Οι βιβλιοθήκες του, που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, είναι γεμάτες βιβλία που περιμένουν τον επόμενο αναγνώστη τους –και συνδυάζονται τέλεια με το μοναδικό τσάι τζίντζερ που σερβίρουν εδώ. Οι μουσικές περιλαμβάνουν τα… πάντα, από jazz μέχρι hip-hop και από pop & rock μέχρι free style και soul, ανάλογα την ώρα και τη διάθεση. Το βράδυ, τα κοκτέιλ με σπιτικές μαρμελάδες είναι το hit του καταλόγου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v