Νέα μπαρ στην Αθήνα: Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι

Δύο wine bars, ένα beer bar, ένα jazz bar, ένα… ταϊλανδέζικο μπαρ, ένα μπαρ που αγαπήσαμε στου Ψυρρή, και πολλές ακόμα νέες αφίξεις στη νυχτερινή Αθήνα.
Νέα μπαρ στην Αθήνα: Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι
της Ηρώς Κουνάδη

Η Αθήνα είναι από εκείνες τις πόλεις που δεν βαριούνται ποτέ: Να επανανακαλύπτουν τον εαυτό τους, να αποκτούν νέα στέκια, να απαρνούνται εκείνα που «πάλιωσαν» και μετά να τα νοσταλγούν και να τα επανεφεύρουν. Δεν το λέμε έτσι αυθαίρετα αυτό, έχουμε στοιχεία, αφίξεις και ονόματα νέων μαγαζιών που μετρούν λίγες μέρες ζωής και το αποδεικνύουν περίτρανα. 

Kanji 
Σοφοκλέους 5, τηλ.: 210 3235011

Καθώς το «ρεύμα» της Αγίας Ειρήνης επεκτείνεται προς τις άκρες της Αιόλου, ήταν θέμα χρόνου να δούμε τα πρώτα café-bar να κάνουν την εμφάνισή τους στη «σκοτεινή» μέχρι πρότινος Σοφοκλέους. Το Kanji ήταν ένα από τα δύο που άνοιξαν τον χορό (το άλλο είναι το Some Bizarre, για το οποίο σας τα είπαμε πρόσφατα εδώ) λίγο πριν τα Χριστούγεννα, επενδύοντας όχι μόνο σε καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και σε οικονομικότατα καφεδάκια για το πρωί, all day εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και events που περιλαμβάνουν γνωστούς DJs να διαλέγουν dance και ηλεκτρονικές μουσικές, indie rock parties αλλά και… μασκαρέματα α λα Cotton Club (πάρτε μια γεύση εδώ). Τα ποτά ξεκινούν από 5€. 

Bock
Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9200369

Ένα υπέροχο κτίριο του Μεσοπολέμου, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, μεταμορφώθηκε σε beer bar & restaurant, που σερβίρει δυσεύρετες ετικέτες μπύρας, λαχταριστή κεντρο- και βορειο-ευρωπαϊκή κουζίνα, και εξαιρετικά κοκτέιλ. Αυτά τα τελευταία είναι δημιουργίες του ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει «θητεύσει» πίσω από μπάρες όπως το Soul, το Tiki Athens και το Μωσαϊκό. Το βιομηχανικό design είναι και εδώ (όπως και… πανταχού πια) παρόν, με ενδιαφέρουσες χειροποίητες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€. 

Vibe Loft
Σκουζέ 3, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 6976915747

Οι παλαιότεροι θα θυμάστε σίγουρα το Vibe του ραδιοφωνικού παραγωγού Γρηγόρη Σαμουρκάσογλου στου Ψυρρή, τότε που ήταν η αγαπημένη γειτονιά των παιδικών της νύχτας. Η… μετεμψύχωσή του λέγεται Vibe Loft, βρίσκεται –φυσικά– στη νέα αγαπημένη γειτονιά αυτών των παιδιών, την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, και μας (ξανα)συστήνεται ως food bar, που παντρεύει την world κουζίνα (με γεύσεις από τη Μεσόγειο μέχρι την Ασία) με τα signature κοκτέιλ, και τις μουσικές επιλογές του γνωστού παραγωγού με το video art και τα οπτικοακουστικά shows. Φυσικά, δεν θα λείπουν οι αποκλειστικές resident συνεργασίες αλλά και οι μετακλήσεις κορυφαίων guests από το εξωτερικό. 

Warehouse 
Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, τηλ. 6986214872

Πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε νέες αφίξεις στα Εξάρχεια, και το Warehouse που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Ιανουάριο μας έκανε διπλά χαρούμενους, αφού παίζει σε… διπλό ταμπλό: Καφεδάκια με χαρμάνια από ιδιαίτερες ποικιλίες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής (τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι) το πρωί, κρασί μετά μεζέδων α λα wine bar και ιδιαίτερα κοκτέιλ το βράδυ. Το μενού συναποτελούν περίπου είκοσι ετικέτες κρασιού σε ποτήρι και άλλες πενήντα σε μπουκάλι, ψαγμένες μπύρες κλασικά και speakeasy cocktails από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και μεζεδάκια εμπνευσμένα από το street food κάθε γωνιάς του κόσμου –πέρα από την κλασική επιλογή των τυριών-αλλαντικών. Στα μείον, μόνο το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, επειδή (όπως μας εξήγησαν οι ιδιοκτήτες) η μυρωδιά του καπνού αλλοιώνει τα πολύ ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις που σερβίρουν. 

Καφέ Αρκούδα 
Εριφύλης 2 και Σπύρου Μερκούρη, Παγκράτι, τηλ.: 697 689 5291

Η Καφέ Αρκούδα δεν είναι ακριβώς «νέα»: Μετρά, ούτε λίγο ούτε πολύ, εικοσιδύο χρόνια ζωής. Νέο είναι η μετακόμισή της στο Παγκράτι, από την Ελάτη Τρικάλων όπου βρισκόταν μέχρι πρόσφατα. Στο νέο της στέκι, απέναντι από το Άλσος Παγκρατίου, η Αρκούδα συνεχίζει να μας σερβίρει καφεδάκια από τις 10.00 το πρωί και ωραία καθαρά ποτά μέχρι αργά το βράδυ, και να παίζει εξαιρετικές rock και jazz μουσικές από τα 60s και τα 70s μέχρι σήμερα. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο το ότι το πλήρες όνομά της είναι “Καφέ Αρκούδα Jazz Rock Bar”. Οι τιμές των ποτών ξεκινούν από 6€. 

Kiki de Grece 
Ηπίτου και Βουλής 38

Το μικρό δρομάκι της Ηπίτου το γνωρίσαμε το περασμένο καλοκαίρι, που πιάναμε θέση στα τραπεζάκια έξω από τις κατακόκκινες τζαμαρίες του Blue Bird. Τώρα, ο χαριτωμένος πεζόδρομος απέκτησε και δεύτερο στέκι, το γλυκύτατο wine bar που λέγεται Kiki de Grece, και έχει για μασκότ μια όμορφη στρουμπουλή… κότα. Οι σκουρόχρωμοι τοίχοι του κοσμούνται από έργα τέχνης φωτισμένα με σποτάκια α λα γκαλερί, και η μπάρα του προτείνει πενήντα διαφορετικές –αποκλειστικά ελληνικές– ετικέτες κρασιού, που σερβίρονται όλες και σε ποτήρι. Συνοδεύουμε με μεζεδάκια βασισμένα σε ελληνικά προϊόντα, όπως φάβα με καπνιστό χέλι και καραμελωμένα κρεμμύδια, και πεϊνιρλί με μανιτάρια και ξινοτύρι από την Ίο. Διοργανώνει συχνά και aperitivo, από τις 19.00 έως τις 21.00, όπου με κάθε ποτήρι κρασί (από 4€) τσιμπάμε ελεύθερα από τον μπουφέ. 

Andaman
Πειραιώς 187 & Αλώπης, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 211 2104939

Εδώ και λίγο καιρό, τα Κάτω Πετράλωνα μυρίζουν… Ταϊλάνδη. Το κατακόκκινο κτίριο στη γωνία Πειραιώς και Αλώπης (που αποκλείεται να μην σας έχει τραβήξει την προσοχή αν έχει τύχει να περάσετε από εκεί) είναι ένα πολύ ατμοσφαιρικό ταϊλανδέζικο bar-restaurant που μας σερβίρει, εκτός από εξωτικές νοστιμιές, και πολύ ιδιαίτερα, χρωματιστά κοκτέιλ. Έθνικ διακόσμηση, χειροποίητα φαναράκια, χαμηλοί καναπέδες, αφράτες μαξιλάρες και world μουσικές συμπληρώνουν το ατμοσφαιρικό παζλ. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€. 

Bodjie 
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6828274

Ο όμορφος Πινόκιο του Χαλανδρίου μπορεί να μην μακροημέρευσε, όμως τη θέση του πήρε εδώ και λίγες μέρες (από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, για την ακρίβεια) ένα επίσης συμπαθέστατο μπαράκι, το οποίο κάτι μας λέει ότι πολύ σύντομα θα γίνει στέκι. Το βιομηχανικό design δεν κατάφερε να το αποφύγει, η νότα πρωτοτυπίας όμως προστίθεται με τις μουσικές, που δεν περιορίζονται στα γνωστά jazz/funk πλαίσια, αλλά ποντάρουν σε πιο «δύσκολα» ακούσματα, όπως alternative rock, hip hop και oldschool rap. Το απλό ποτό ξεκινά από 6€, και τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-9€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v