Η έξοδος του Σαββάτου: Στα σοκάκια της Πλάκας

Αυτό το Σάββατο επιστρέφουμε στα «ανοιξιάτικα» στέκια της αγαπημένης μας αθηναϊκής γειτονιάς και ανακαλύπτουμε εκ νέου το Λουτρό των Αέρηδων.
Η έξοδος του Σαββάτου: Στα σοκάκια της Πλάκας
Δεν σας φαίνεται ότι σιγά-σιγά… μπαίνει η Άνοιξη; Ο καιρός της τελευταίας εβδομάδας, με τις λιακάδες που η πρόγνωση μας λέει πως θα συνεχιστούν και το Σάββατο, μας ανοίγει την όρεξη για ηλιόλουστες βόλτες στην πλέον ενδεδειγμένη περιοχή της πόλης, την Πλάκα, στην οποία αυτή την περίοδο έχουμε μια ιδιαίτερη αφορμή να ανηφορίσουμε. Βάλτε τα αθλητικά σας και ξεκινάμε από νωρίς για να ανακαλύψουμε τα μυστικά… της Πλάκας.

Πρωινός καφές στο Λουτρό των Αέρηδων
Ξεκινάμε την ημέρα μας νωρίς, για να απολαύσουμε ήσυχα την περιήγηση στο Λουτρό της Πλάκας, το οποίο εδώ και μερικές ημέρες απέκτησε ξανά ζωή, χάρη στην interactive έκθεση που εγκαινιάστηκε στους χώρους του. Προτού όμως το επισκεφτούμε, απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας στο πλακόστρωτο της Κλεψύδρας στο ομώνυμο ανηφορικό δρομάκι της Πλάκας, ένα από τα αγαπημένα μας σημεία για ελληνικό καφέ στη χόβολη και αγνάντεμα προς την περαντζάδα με τις μπουκαμβίλιες, τα ωραία γκράφιτι και τα γραφικά σουβενίρ.

Μετά την απαραίτητη δόση καφεΐνης, κατηφορίζουμε μέχρι το Λουτρό των Αέρηδων. Πρόκειται για το μοναδικό από τα ιστορικά χαμάμ της Αθήνας που επιβίωσε ως τις μέρες μας, το οποίο βρίσκεται στο 8 της οδού Κυρρήστου στις παρυφές της Πλάκας. Οι χώροι του χαμάμ, των αποδυτηρίων και των θολωτών αιθουσών των Λουτρών φιλοξενούν πλέον διαδραστικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά παιχνίδια, μέσα από τα οποία μαθαίνουμε την ιστορία τους αλλά και τα πάντα για την ιεροτελεστία του χαμάμ. Με τα τάμπλετ που μας δίνουν στην είσοδο ανά χείρας, μαθαίνουμε για τα σωζόμενα λουτρά ανά την Ελλάδα και παίρνουμε μια γεύση από τους ατμούς και τα τρεχούμενα νερά χάρη στα οπτικά εφέ. Η έκθεση λειτουργεί από τις 8.00 ως τις 15.00 και η είσοδος στοιχίζει μόλις 2€.

Γεύσεις… από τα παλιά

Παραμένουμε στην Πλάκα και αφού βολτάρουμε στα σοκάκια και στις ανηφόρες των Αναφιώτικων ώσπου να… φωτοσυνθέσουμε αρκετά, φροντίζουμε να αναπληρώσουμε ενέργεια με νόστιμα μεζεδάκια. Και έχουμε δύο ωραιότατες προτάσεις που μυρίζουν παλιά Αθήνα για να διαλέξετε: Από τη μία, η αυλίτσα του «Γλυκύ» (Αγγέλου Γέροντα 2) με τα δεντράκια και τα πατροπαράδοτα μπλε τσίγκινα τραπεζάκια μας προκαλεί για ουζάκι συνοδεία κρεατομεζέδων, ή επιλογών από παραδοσιακές πίτες και λαχταριστά ορεκτικά σιγοψημένα σε πήλινα σκεύη (υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο). Από την άλλη, το «Καφενείο» (Επιχάρμου 1), σε εξίσου κομβική θέση στην γειτονιά της Πλάκας, μας υποδέχεται σε ένα κτίριο του 1836 και μας φιλεύει μεζέδες όπως χοιρινό με δαμάσκηνα, ζουμερή τηγανιά, λεμονάτο μόσχο με φινόκιο και ωραιότατο μπεκρή μεζέ. Μαζί με εξαιρετικό χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Το θέατρο του Σαββάτου

Εγκαταλείπουμε την Πλάκα μόνο αφού έχει πέσει ο ήλιος και ξεμακραίνουμε μέχρι το Εθνικό Θέατρο, όπου ο Αργύρης Ξάφης παρουσιάζει μία εξαιρετικά ενδιάφερουσα παράσταση στην κεντρική σκηνή του. Πρόκειται για τις «Απόψεις ενός κλόουν» του Χάινριχ Μπελ, ενός εκ των σπουδαιότερων μεταπολεμικών συγγραφέων και αφορά την εναντίωση ενός μοναχικού κλόουν στην υποκριτική στάση της κοινωνίας. Στην σκηνή θα δούμε τους ηθοποιούς Γιώργο Γάλλο, Δέσποινα Κούρτη, Θανάση Λέκκα, Δημήτρη Παπανικολάου και Κορνήλιο Σελαμσή. Η παράσταση ανεβαίνει αυτό το Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 και το εισιτήριο στοιχίζει 15€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v