Café για διάβασμα: 7 μέρη για να στρωθείτε στη μελέτη

Συγκεντρώνουμε τα καλύτερα café της Αθήνας που δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να διαβάσετε το βιβλίο σας ή να δουλέψετε στον υπολογιστή σας.
Café για διάβασμα: 7 μέρη για να στρωθείτε στη μελέτη
του Γιώργου Κόκουβα

Ο καφές δεν είναι πάντα... παρεΐστικη υπόθεση. Όλο και περισσότεροι είμαστε αυτοί που απολαμβάνουμε να καθόμαστε μόνοι, παρέα με ένα βιβλίο, μια εφημερίδα ή το laptop μας, για να δουλέψουμε σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Κι ευτυχώς, όλο και περισσότεροι γίνονται στην Αθήνα οι χώροι που ενδείκνυνται γι’ αυτού του τύπου τον «καφέ», αυτόν δηλαδή που συνοδεύεται με δωρεάν wi-fi, άνετα τραπεζάκια και πάγκους εργασίας με καλό φωτισμό και πρίζες για τις συσκευές μας και την κατάλληλη, χαμηλών τόνων μουσική υπόκρουση για να κάνουμε άνετα τη δουλειά μας. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε επτά από τους αγαπημένους μας χώρους του είδους, που προσφέρονται για αναγνώσεις, συναντήσεις για λέσχες ανάγνωσης ή μελέτη και δουλειά στον υπολογιστή μας. 

Yellow café 
Λουκά Μπέλλου 14, Αμπελόκηποι
Πολύ κοντά στην πιάτσα της Πανόρμου, αλλά μακριά από την φασαρία της, το Yellow είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν όσοι θέλουν να δουλέψουν με τις ώρες στον υπολογιστή τους. Κι αυτό γιατί ο εσωτερικός χώρος του διαθέτει μόνο πάγκους εργασίας, με άφθονα πολύπριζα για να είστε συνεχώς… στην πρίζα, ατομικά φωτιστικά, απαλή τζαζ μουσική και σπιτικό περιβάλλον – γύρω από τα τραπέζια υπάρχουν γλάστρες, κουρτινάκια, διακοσμητικά που δημιουργούν ατμόσφαιρα καθιστικού. Θα απολαύσετε επίσης την ποικιλία καφέ Redd, που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του café, σε πολύ φιλικές τιμές – από 2,80€. Για να κάνετε ένα διάλειμμα ή ένα τσιγάρο, υπάρχουν και τραπεζάκια στην ωραιότατη σκεπαστή αυλή του, ενώ προσφέρονται και σάντουιτς ή γλυκά ημέρας. Ανοιχτό από το πρωί μέχρι τις 23.30 περίπου. 

Γκρι καφέ 
Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 6947663003

Στο ισόγειο θα βρείτε άνετα τραπέζια και πάγκους για να διαβάσετε το βιβλίο σας μαζί με τον καφέ σας. Στο πατάρι του Γκρι Καφέ όμως βρίσκεται η δική μας αγαπημένη γωνιά, αυτή του μεγάλου πάγκου δίπλα από την τζαμαρία, που επιτρέπει άφθονο φως να μπει και να κάνουμε παράλληλα χάζι στην πλατεία. Στον χώρο επίσης διοργανώνονται συχνά bazaar φωτογραφίας, κόμικ, προβολές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

Ianos Café 
Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210-3217917
Στον πρώτο όροφο του κεντρικού καταστήματος των βιβλιοπωλείων Ianos, θα βρείτε έναν μεγάλο χώρο που αγαπά το βιβλίο και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσετε την μελέτη και την ανάγνωση. Λιτή διακόσμηση, άνετα καθίσματα, ωραίος εσπρέσο και τσάι… σε λογοτεχνικές εκδοχές (διαλέξτε μία από τις γεύσεις «Καβάφη», «Ντοστογέφσκι», «Λόρκα» ή «Προυστ») δημιουργούν την κατάλληλη, ζεστή ατμόσφαιρα. Ο χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 ως τις 21.00 και τα Σάββατα ως τις 18.00. Σημειώστε ότι ενδείκνυται και για lunch break, με πίτες, σάντουιτς και φρέσκες τάρτες. 

Poems and Crimes 
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3228839
Ο κάτω όροφος του τυπογραφείου των εκδόσεων Γαβριηλίδη, στην καρδιά της Αθήνας, έχει μετατραπεί στο πιο ήσυχο λογοτεχνικό στέκι του κέντρου. Στα ξύλινα τραπεζάκια του θα καθίσετε με το βιβλίο σας από το πρωί ως το απόγευμα – στην συνέχεια σας περιμένουν λογοτεχνικές συζητήσεις στον επάνω όροφο ή live μουσικές στο ισόγειο. Όταν ο καιρός το επιτρέψει, το διάβασμα στην πίσω βεράντα του café είναι μια μικρή αθηναϊκή απόλαυση που πρέπει να δοκιμάσετε - ή να κάνετε ένα διάλειμμα για... σύννομο τσιγάρο, αν είστε καπνιστές.

Pure Bliss 
Ρόμβης 24, τηλ: 2103250362

Κλασικό εναλλακτικό στέκι στον όμορφο πεζόδρομο της Ρέμβης στο κέντρο, το Pure Bliss διαθέτει μεγάλους ξύλινους πάγκους, ο,τι πρέπει για μεγάλες ομάδες εργασίας ή για μελέτη. Το ίδιο φιλικός είναι και ο χώρος του πάνω ορόφου – αξίζει να δοκιμάσετε το βιολογικό τσάι, τα γλυκά ημέρας ή τα (επίσης βιολογικά) πιάτα που ετοιμάζονται στην κουζίνα.

Starbucks στοάς Κοραή
Κοραή 4, τηλ: 210 3257580

Μπορεί να φαίνεται το αναμενόμενο όνομα που θα σκεφτεί κανείς για café με ειδικούς πάγκους για laptops και μελέτη (θα βρείτε τέτοιους σε κάθε κατάστημα Starbucks) αλλά το café της στοάς Κοραή είναι ίσως το καλύτερο από αυτά. Κι αυτό γιατί μετά την πυρκαγιά η οποία το κράτησε κλειστό για αρκετό καιρό (η ίδια πυρκαγιά που κατέστρεψε το Αττικόν και προκάλεσε ζημιές στο Άστυ), ανακαινίστηκε και ο πάνω όροφός του έγινε ακόμη πιο ενδεδειγμένη λύση για τους «μελετηρούς» τύπους. Πλέον, εκτός από τους πάγκους εργασίας, θα βρείτε κατά μήκος του τοίχου, ατομικά «γραφεία» που μοιάζουν με αυτά που θα είχαμε και στο δωμάτιό μας, με ατομικά φωτιστικά ακριβώς πάνω από το καθένα και φυσικά, δωρεάν wi-fi. Για κάπνισμα, πιάνουμε τραπεζάκι στο πλακόστρωτο της Κοραή.

Έναστρον 
Σόλωνος 101, τηλ: 210 3828161

Το café Έναστρον δημιουργήθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που ίδρυσαν και τις ομώνυμες εκδόσεις, σε έναν από τους πιο «βιβλιοφιλικούς» δρόμους της Αθήνας, στα πέριξ των Εξαρχείων. Διαθέτει βιβλιοπωλείο, αλλά και δύο χώρους για να καθίσετε με το βιβλίο ή το laptop σας στις ιδιαίτερα άνετες πολυθρόνες και τους καναπέδες – πιο ήσυχο είναι το πατάρι, που μάλιστα συχνά-πυκνά φιλοξενεί συναντήσεις λεσχών ανάγνωσης. Σημειώστε πως η μουσική υπόκρουση προέρχεται από το πιάνο του καταστήματος, στο οποίο μπορεί οποιοσδήποτε από τους πελάτες να παίξει κάτι για τους υπόλοιπους θαμώνες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v