Η έξοδος του Σαββάτου: Σαν παλιά ταινία… στου Στρέφη

Αυτό το Σάββατο δοκιμάζουμε ελληνικές και γαλλικές γεύσεις στη νέα άφιξη των Εξαρχείων και παρακολουθούμε σινεφίλ αφιερώματα στο Γκάζι και την Καλλιθέα.
Η έξοδος του Σαββάτου: Σαν παλιά ταινία… στου Στρέφη
Πόσο καιρό έχετε να ανεβείτε στον λόφο του Στρέφη; Αυτό το Σάββατο, έχουμε όρεξη για θέα αφ’ υψηλού και ανηφορίζουμε τα δρομάκια των Εξαρχείων για να φτάσουμε στην κορυφή του πιο βολικού λόφου της πόλης (συνδυάζει τη θέα με την ήπια ανάβαση, χωρίς λαχάνιασμα) για λίγο μεσημεριανό χάζι 360 μοιρών στην πόλη.

Από τα βόρεια προάστια μέχρι απέναντι τον Λυκαβηττό και από την Ακρόπολη ως τη θάλασσα, το τσιμεντένιο μεγαλείο της Αθήνας ξετυλίγεται όσο εσείς κάθεστε κάτω από τα πεύκα του Στρέφη, παρέα με ζευγαράκια που ρομαντζάρουν, παιδιά που παίζουν μπάσκετ και τουρίστες που εξερευνούν όσα εμείς αγνοούμε επιδεικτικά (κι όμως, όσο είναι ακόμα ημέρα, αυτό το σκηνικό θα αντικρίσετε στο λόφο). Δείτε τη δική μας ενδεικτική βόλτα… επί Στρέφη εδώ

Κατεβείτε τον λόφο από τη νότια πλευρά του, κάτω από το ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ, εκεί που τα σκαλάκια οδηγούν προς τα Εξάρχεια, και συγκεκριμένα κατευθείαν στην οδό Καλλιδρομίου, που τυχαίνει να είναι και ο επόμενος προορισμός μας.



Εκεί, το «Άμα λάχει», το γνωστό «χύμα» ταβερνείο με τον πανέμορφο κήπο έχει ανανεωθεί, έχει αλλάξει χέρια, και πλέον θα βρείτε στους δύο ορόφους του δύο διαφορετικές οικοδέσποινες που περιμένουν να σας ξεναγήσουν στα γευστικά μυστικά της Γαλλίας και της Ελλάδας αντίστοιχα. Στον κάτω όροφο, το «Άμα Λάχει στης Βιολέτ» (Μεθώνης 66, κάτω είσοδος) έχει μετατρέψει τον χώρο σε γαλλικό μπιστρό, με κις, τάρτες, σούπες, μπουργκινιόν και άλλες παριζιάνικες λιχουδιές, ενώ στον πάνω όροφο με τα δύο ξέχωρα ψηλοτάβανα φωτεινά δωμάτια, θα βρείτε το «Άμα λάχει στης Νεφέλης» (Καλλιδρομίου 69, πάνω είσοδος).

Εκεί, στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια και τα ρετρό σερβίτσια της Νεφέλης, δοκιμάσαμε δροσερή σαλάτα με σπανάκι και κράνα, ψητά λαχανικά με τριμμένη ξινομυζήθρα, υπέροχο ριζότο με καλαμαράκια, χορτοκεφτέδες με τραχανά και κριθαράκι με γαρίδες, φέτα και μαστίχα Χίου σε ικανοποιητικές μερίδες. Τα παραπάνω, μαζί με το άξιο λόγου αχνιστό ελιοψωμάκι που έφτασε στην αρχή και το ροζέ κρασί δεν στοιχίζουν παραπάνω από 15€ κατ’ άτομο. Μάθετε περισσότερα για το μενού εδώ



Για το βράδυ, η πρότασή μας είναι σινεφίλ: Αυτή την εβδομάδα, δύο διαφορετικά αφιερώματα διεκδικούν την προσοχή μας. Στο δίλημμα Γκάζι ή Καλλιθέα, αφήνουμε την απάντηση στο προσωπικό σας γούστο: Στη μεν Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός), πραγματοποιείται αφιέρωμα με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και προβάλλεται ολόκληρη η φιλμογραφία του.  Το Σάββατο έχετε να επιλέξετε από το «Βλέμμα του Οδυσσέα» (στις 18.15) και την «Αναπαράσταση» (21.45). Και οι δύο προβολές συνοδεύονται από την προβολή μικρού μήκους ταινίας – μάλιστα στην πρώτη προβολή, πρόκειται για μικρού μήκους του ίδιου του Αγγελόπουλου σε πρώτη προβολή. Είσοδος € 5 ανά προβολή ταινίας, €10 ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.

Στην Καλλιθέα από την άλλη, ο δημοτικός κινηματογράφος Καλυψώ μας καλεί για ένα ταξίδι στην Ισπανία: Από τις 24 ως τις 26 του μηνός, σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία πραγματοποιείται αφιέρωμα στο ισπανικό σινεμά. Οι δύο προβολές του Σαββάτου κινούνται στην θεματική «Κινηματογράφος και Λογοτεχνία» - στις 19.00 το «La colmena» (Η κυψέλη) του Mario Camus, που βραβεύτηκε με την Άρκτο καλύτερης ταινίας στην Berlinale του 1983 και στις 21.00 το «Remando al viento» (Κωπηλατώντας στον άνεμο) του Gonzálo Suárez, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και έξι βραβεία Γκόγια το 1989. Η είσοδος και στις δύο προβολές είναι δωρεάν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v