9 «τίμια» εστιατόρια στις γειτονιές της Καλλιθέας

Η Καλλιθέα έχει και… καλή γεύση, και την ανακαλύπτουμε σε 9 εστιατόρια που αναδεικνύουν την πιο νόστιμη πλευρά μιας αναπάντεχα ευωδιαστής γειτονιάς.
9 «τίμια» εστιατόρια στις γειτονιές της Καλλιθέας
του Γιώργου Κόκουβα

Δύσκολα μπορεί κανείς να ονομάσει την Καλλιθέα «hot πιάτσα». Και όντως, δεν έχει πολλά να επιδείξει σε στέκια για ποτό ή café που να αποτελούν λόγο για την υπόλοιπη Αθήνα να κατηφορίσει τη Συγγρού. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φαγάδικά της.

Στις γειτονιές της Καλλιθέας, εντοπίσαμε πεντανόστιμες ελληνικές γωνιές, αλλά και έθνικ γεύσεις. Ναούς της ρωσικής και της καζακικής κουζίνας – η Καλλιθέα φιλοξενεί πολλούς εκπροσώπους των προσφύγων από εκείνες τις περιοχές- με πιάτα που δεν μπορείτε να δοκιμάσετε πουθενά αλλού στην πόλη, αλλά και μοντέρνες επιλογές, όπως καφεστιατόρια που εξειδικεύονται στις παραλλαγές του hot dog. Με άλλα λόγια, η Καλλιθέα έχει και καλή… γεύση, και την ανακαλύπτουμε σε εννιά γωνιές της. 

Μοτοσακό 
Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9588390

Όμορφος, «σπιτικός» χώρος με ένα μοτοσακό… να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και ένας μεγάλος μαυροπίνακας που μας ενημερώνει για όλους τους πεντανόστιμους μεζέδες και τα πιάτα ημέρας είναι το σκηνικό που συναντάμε στο Μοτοσακό, κοντά στις γραμμές του ηλεκτρικού. Μας κέρδισε όχι μόνο για τις ωραίες γεύσεις – δοκιμάστε τα αυγά με τη στάκα, την χοιρινή τηγανιά, τους κεφτέδες μπακαλιάρου, λουκουμάδες με φέτα, fish and chips και χοχλιούς (το Μοτοσακό έχει αδυναμία στα θαλασσινά), αλλά και για τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του: Για μια χορταστική ποικιλία μεζέδων με χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο. 

K. Grill 
Ελ. Βενιζέλου 330, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9431765

Casual αλλά στιλάτος, ο χώρος του K. Grill με την βιομηχανική αισθητική της αποθήκης και την λογική του «μοντέρνου» σουβλακιού, σερβίρει κρεατοφαγικές λιχουδιές, από μπριζολάκια με σπιτικές σάλτσες και αρνίσια παϊδάκια μέχρι τα πατροπαράδοτα σουβλάκια (1,50€ για το καλαμάκι και 2€ για το τυλιχτό). Αν μείνετε στα σουβλάκια, θα χορτάσετε με 10€ κατ’ άτομο, ενώ αν επιλέξετε από τα υπόλοιπα κυρίως πιάτα, υπολογίστε περί τα 15-20€. Δείτε το μενού του εστιατορίου εδώ

Ρακί Μεζέ 
Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9429027

Το γνωστό εστιατόριο «Καστελλόριζο» μεταμορφώθηκε σε μεζεδοπωλείο με ιδιαίτερη αγάπη στα θαλασσινά. Χώρος όμορφος, φωτεινός και με μοντέρνες ανέσεις, αν και βασίζεται σε ρετρό διακόσμηση (οι τοίχοι φιλοξενούν παλιές διαφημίσεις ούζου), το Ρακί Μεζέ μυρίζει θάλασσα, η οποία καταφθάνει στο τραπέζι σας σε μορφή ουράς πεσκανδρίτσας, κυδωνιών με μυρωδικά, πολίτικων μυδιών, τσίρου, μυδοπίλαφου και πολλών ακόμα γεύσεων σε value for money τιμες: Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για πλήρη μεζεδοκατάνυξη συνοδεία ρακής ή ούζου, ενώ για περισσότερη οικονομία υπάρχει και το ειδικό «μενού της παρέας» με επτά πιατάκια και απεριόριστη κατανάλωση κρασιού ή ρακής, στα 13€ κατ’ άτομο. 

Momo Café bar resto 
Σαπφούς 95, Καλλιθέα

Αν η μισή παρέα μαστίζεται από λιγούρα και η άλλη μισή επιθύμησε ποτάκι, το Momo αποτελεί την χρυσή τομή, καθώς η ατμόσφαιρά του είναι καθαρά «café-bar» αλλά η κουζίνα του ετοιμάζει νοστιμιές πολύ πιο προσεγμένες από «απλά σνακ». Μαζί με το ποτό ή τη μπύρα σας, θα δοκιμάσετε απολαυστικό «haute dog», ήτοι ψητό λουκάνικο σε φρέσκο λευκό ψωμάκι και σος γκοργκοτζόλα ή μπολονέζ ή σε κάποια άλλη από τις δεκάδες παραλλαγές του hot dog, και melt cheese σάντουιτς με φρυγανισμένο ψωμί, λιωμένο τυρί, μπέικον και καραμελωμένα κρεμμύδια. Για να κατευνάσετε την υπογλυκαιμία, θα βρείτε επίσης αφράτα muffins και donuts καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας – για τα σάντουιτς υπολογίστε περί τα 5€. 

Willy’s 
Δημοσθένους 54 & Αγ. Πάντων, Καλλιθέα

Στον ζεστό χώρο του Willy’s, που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στην πιάτσα της Καλλιθέας, θα ξεκινήσετε με ορεκτικό τσιμπολόγημα – φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι, σπιτικές πατάτες φούρνου σε ασημόχαρτο και mini-burgers από 1€ είναι ωραιότατες επιλογές για να σας ανοίξει η όρεξη για το κυρίως, που δεν είναι άλλο από την φημισμένη πίτσα του Willy. Σε τρία μεγέθη και με μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, οι δικές μας αγαπημένες γεύσεις είναι η λιτή μιλανέζε με χοιρινή ωμοπλάτη, φρέσκα μανιτάρια και κρεμμύδι, η φιλαδέλφεια με τυρί φιλαδέλφεια, μπέικον και κρεμμύδι, η hot dog pizza με λουκάνικο Φρανκφούρτης, καραμελωμένο κρεμμύδι, σος μουστάρδας και πικάντικης κέτσαπ, λάχανο και καρότο, και η Arkadia για τους vegetarians, με φέτα, ανθότυρο, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, τομάτα και πιπεριά. Κλείστε το γεύμα με κάποιο από τα γλυκά-εκπλήξεις, με τα οποία το μενού ανανεώνεται συνεχώς, όπως η πρόσφατη «έμπνευση» Affocado, ήτοι σπιτικό παγωτό βανίλια λουσμένο με καφέ εσπρέσο. Υπολογίστε περί τα 17-20€ κατ’ άτομο.

Ευγένιος
Ανδρομάχης 267, τηλ: 2109410001 (Δευτέρες κλειστά)
Ένας ναός της… καζακικής κουζίνας έχει στήσει την πιο έθνικ ρετρό γωνιά στην νότια Καλλιθέα. Ο Ευγένιος σερβίρει πιάτα από τη Ρωσία και το Καζακστάν, ιδιαίτερα μερακλίδικα και με βαριές, όπως επιβάλλεται σε αυτές τις κουζίνες, γεύσεις. Θα δοκιμάσετε βαρβάτα μαντύ (πουγκιά με κιμά και κρεμμύδι), σκορδάτα σεσλίκ (τα δικά τους σουβλάκια), κουιρντάκ (ψιλοκομμένα κρεατικά με κόκκινη σάλτσα) και κρεατόπιτες (τσεμπουρέκι), συνοδεία… βότκας. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε άλλες εποχές – τα παλιά σιδερένια τραπέζια, οι βαριές κουρτίνες και οι έθνικ αναφορές ίσως αδικούν την ποιότητα του μαγαζιού, αλλά από την άλλη, ίσως και να αποτελούν μέρος της «μαγείας» του. Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο: Δύσκολα ο λογαριασμός ξεπερνά τα 10€ κατ’ άτομο, όσο και να φάτε.



Βαλεντίνα
Λυκούργου 235, τηλ: 210 9431871
Άλλη μία περίπτωση που το φαίνεσθαι αδικεί την ουσία, η Βαλεντίνα μπορεί να υστερεί σε… design και διακόσμηση, αλλά σερβίρει ίσως τα καλύτερα πιάτα ρωσικής κουζίνας και μας υπενθυμίζει τις ποντιακές καταβολές των περισσότερων κατοίκων της Καλλιθέας. Στη γωνιά της Βαλεντίνας θα δοκιμάσετε σασλίκ, εξαιρετικό στρογγανόφ, πλοφ (πικάντικο πιλάφι), αλλά και βαρενίκι (ρωσικά ζυμαρικά με παραδοσιακές συνταγές). Θα δοκιμάσετε επίσης ουκρανική μπύρα και γεύσεις από την Αρμενία. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Ελιές 
Ξενοφώντος 155, τηλ: 2109431698

Δύο μεγάλες ελιές μας υποδέχονται στην είσοδο. Μια μικρή σκεπαστή αυλή και ένας ζεστός, ξύλινος χώρος με τραπεζάκια που έχουν… τενεκέδες ελαιόλαδου για βάση τους αποτελούν το σκηνικό που θα φιλοξενήσει το φαγοπότι μας. Και οι τέσσερις φίλοι που έστησαν αυτό το εστιατόριο σε μια ήσυχη γειτονιά της Καλλιθέας φροντίζουν γι’ αυτό, σερβίροντας αποκλειστικά ελληνικές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές: Κρεμμυδοντολμάδες, ωραιότατη φάβα και μελιτζανοσαλάτα και μαστέλο για την… όρεξη, επιλογές με τραχανά, παπαρδέλες ή καλογέρικο για τους λάτρεις των ζυμαρικών, και κυρίως πιάτα από απλό αλλά νόστιμο φιλέτο κοτόπουλο με μυρωδάτο πουρέ μέχρι τηγανιά λουκάνικου με μανιτάρια και πιάτα ημέρας. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί ή βιολογική μπύρα υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. 

Ραμόνα 
Μίνωος 11-13, τηλ: 2109515952

Στο φιλόξενο υπόγειο της Ραμόνας, θα συναντήσετε μια εικόνα από τα παλιά: Κρασοβάρελα «ντυμένα» με κληματόφυλλα, παλιές φωτογραφίες της πόλης και τραπεζάκια αρκετά στριμωγμένα, τόσο ώστε να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα αυθεντικού παρεΐστικου κουτουκιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο τίμιο ταβερνεία της Καλλιθέας, που «αριστεύει» και στα μαγειρευτά (προτείνουμε το κοκκινιστό μοσχαράκι, είτε με πατατούλες είτε με ζυμαρικά), αλλά και στα κρεατικά της ώρας ή σε πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως τα σαλιγκάρια γιαχνί και οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο. Το ωραίο χύμα κρασί της Ραμόνας στοιχίζει 2€/500ml – υπολογίστε συνολικά περί τα 15-20€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v