Τι νέα από τα Εξάρχεια;

Επιστρέφουμε για καφέ, ποτό και τσιμπολόγημα στην γειτονιά των Εξαρχείων και ανακαλύπτουμε τις πιο φρέσκες γωνιές για να τα απολαύσουμε.
Τι νέα από τα Εξάρχεια;
του Γιώργου Κόκουβα

Το αθηναϊκό κέντρο είναι ένα καζάνι που βράζει. Και μπορεί τα café και τα εστιατόρια τον τελευταίο χρόνο να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης που αναγεννιέται από τις στάχτες του, αλλά το ίδιο γίνεται και στα πέριξ του κέντρου: Η γειτονιά των Εξαρχείων αποκτά τα νέα της στέκια και συνεχίζει να διεκδικεί το μερτικό της από τις μπουκιές μας και τα «στην υγειά μας», στα πιο φρέσκα στέκια για καφέ, ποτό ή φαγητό από τους πρόποδες του Στρέφη ως την Ακαδημία.

Captain Fish-eye
Εμμ. Μπενάκη 27-29, τηλ: 2103300035

Κατέφτασε πριν λίγο καιρό ανάμεσα στη Σόλωνος και την Ακαδημίας για να μας συστήσει μια νέα συνήθεια, την «γρήγορη ψαροφαγία». Εδώ θα δοκιμάσετε (στο χέρι ή στους ξύλινους πάγκους) fast fish food όπως σάντουιτς αλά Κωνσταντινούπολη, με φρέσκο φιλέτο από λαβράκι και σος ταρτάρ, αλλά και αφρόψαρα στο τηγάνι και φρέσκα ψάρια που θα διαλέξετε από τη βιτρίνα – υπολογίστε περί τα 4-5€ για τα σάντουιτς και τα τηγανιτά ψαράκια και περί τα 8€ για το φρέσκο ψάρι. 

Κονσερβοκούτι
(Ιπποκράτους 148 και Βατατζή, τηλ: 210 6461244)

Το συνεργατικό στέκι που άνοιξε τις πόρτες του προ ολίγων μηνών στο υπερυψωμένο ισόγειο του πανέμορφου νεοκλασικού μας σερβίρει πάμφθηνους μεζέδες με υλικά από όλη την Ελλάδα, όπως λουκάνικα από τη Θεσσαλία και τυριά από την Ήπειρο. Καθίστε στα παραδοσιακά τραπεζάκια ενός από τα τρία ξεχωριστά δωμάτια και δοκιμάστε τα μικρά αλλά οικονομικότατα πιατάκια ή κάποιο από τα πιάτα ημέρας και να αναμένετε λογαριασμό μονοψήφιου ποσού κατ’ άτομο. 

Εξ αρχής 
Θεμιστοκλέους 78 και Βαλτετσίου, τηλ: 2103802274

Η γωνία της Βαλτετσίου πάνω στην πλατεία Εξαρχείων από το καλοκαίρι έχει γίνει το νέο αγαπημένο σποτ όσων εκτιμούν το καλό σουβλάκι, και δη σε προσεγμένο περιβάλλον. Το Εξ αρχής αυτοαποκαλείται «γευματοπωλείο/καφέ» και στον καλαίσθητο χώρο του με τα λευκά τραπεζάκια (μέσα αλλά και πάνω στην πλατεία) μπορείτε να απολαύσετε από το πρωί καφέ και λουκουμάδες και από το μεσημέρι τα ωραία καλαμάκια του (από 1,60€), τα οποία περιλαμβάνουν πέρα από τα πατροπαράδοτα χοιρινό/κοτόπουλο, και μοσχάρι, αρνί, μανιτάρι ή χαλούμι. Θα βρείτε επίσης και πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως μερίδες γαρίδας, σολομού ή ξιφία και πουγκί με κυπριακή, χαλούμι και ψητά λαχανικά. Δείτε τον κατάλογο εδώ.  

Γκρι Καφέ 
Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 6947663003

Είναι και γκρι και καφέ, αλλά γέμισε την πλατεία των Εξαρχείων με πολλά ακόμη «χρώματα», όπως αυτά των κόμικ, των φωτογραφικών bazaar, των προβολών στον εξώστη του και των live events που διοργανώνει αυτό το νέο art café της πόλης. Αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή αν αναζητάτε κάποιον ήσυχο χώρο για να δουλέψετε, να διαβάσετε ή να γράψετε από το πρωί – παραγγείλτε καφέ και πιάστε θέση στα άνετα τραπέζια και τους πάγκους του ισογείου ή του cozy παταριού. 

Άμα λάχει
Καλλιδρομίου 69/Μεθώνης 66 

Μέχρι πέρυσι, αποτελούσε ένα γνωστό και κλασικό ταβερνείο στα πόδια του Στρέφη, με μάλλον αδιάφορους μεζέδες αλλά απολαυστική μποέμ αίσθηση, χάρη στο όμορφο κτίριο και τον τεράστιο κήπο με τις λεμονιές. Από αυτόν τον μήνα, το Άμα Λάχει ανανεώθηκε, άλλαξε διεύθυνση και χάρη σε δύο φίλες γεννήθηκε ξανά: Πλέον αποτελείται από δύο χώρους, το «Άμα λάχει στης Νεφέλης», που μας υποδέχεται από την είσοδο της Καλλιδρομίου και σερβίρει ελληνικές γεύσεις στο παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο του πάνω ορόφου και το «Άμα λάχει στης Βιολέτ» που μετέτρεψε το κάτω σπίτι σε γαλλικό μπιστρό με πολυπολιτισμικές γεύσεις και ατμοσφαιρική διακόσμηση – τα κόκκινα τραπεζάκια και το πάτωμα σκακιέρα θα σας βάλουν αμέσως στο κλίμα. 

Jack in the BOX 
Κωλέττη 4, τηλ: 2103802035

Το παλιό αγαπημένο ΒΟΧ άλλαξε, ανακαινίστηκε και από το φθινόπωρο που μας πέρασε μας παρουσίασε το καινούριο του πρόσωπο – και το καινούριο του όνομα: Jack in the BOX. Καθημερινά στα decks του βρίσκονται διαφορετικοί DJs που πειραματίζονται με ήχους soul, funk, rock, trip hop και hip hop, ενώ τα περιποιημένα κοκτέιλ του bartender, όπως το spiced vanilla daiquiri και το μαρτίνι με μαρμελάδα βερίκοκο τα απολαμβάνουμε στα 6€ μέχρι τις 21.00 – ποτό 5€. 

Σχοινοβάτης 
Σουλτάνη 4, τηλ: 2111841596

Ο Σχοινοβάτης φέρνει στα Εξάρχεια λίγη από την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου, με μια «παλαιάς κοπής» μπάρα, διακόσμηση γαλλικού καμπαρέ και ένα πατάρι γεμάτο τέχνη: Πέρα από τον φθηνό καφέ (2€ από τις 12.00 ως τις 16.00) στο πατάρι θα απολαύσετε κάθε φορά και μια διαφορετική έκθεση ή καλλιτεχνικό happening. Επίσης, καθημερινά ισχύει happy hour από τις 17.00 ως τις 21.00 με τα ποτά και τα κοκτέιλ στα 5€, συνοδεία swing και rock’n’roll ρυθμών. 

Boox 
Ακαδημίας και Ζ. Πηγής 1, τηλ: 2103801942

Άνοιξε την περασμένη άνοιξη τις πόρτες του εκεί που παλαιότερα βρισκόταν μεγάλο βιβλιοπωλείο – στο οποίο άλλωστε παραπέμπει και το όνομά του – και διεκδικεί τον τίτλο του πιο «λονδρέζικου» μπαρ της Αθήνας, με σπάνιες ετικέτες παλαιωμένο ουίσκι, μπράντι και κονιάκ, σερβιρισμένα στα κατάλληλα κρυστάλλινα ποτηράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν τα ευφάνταστα κοκτέιλ ή οι κλασικές επιλογές αλκοόλ. Επίσης, από το πρωί θα απολαύσετε καφέ και σπιτικά κέικ ή σάντουιτς – ιδανικό για lunch break αν δουλεύετε στο κέντρο. 

Komma bar 
Μαυροκορδάτου 6, τηλ: 2130238555

Δεν πρόκειται για το μπαρ που άνοιξε κάποιο πολιτικό κόμμα, αλλά για την προσπάθεια να αναδειχθεί μια μάλλον «επικίνδυνη» περιοχή των Εξαρχείων, αυτή του σκοτεινού στενού της Μαυροκορδάτου. Το Komma παραπέμπει στο σημείο στίξης και εδώ και έναν χρόνο έχει γίνει το νέο εναλλακτικό στέκι της περιοχής, με ωραία alternative μουσική και γευστικές επιλογές από τις 8.00 το πρωί, αν δεν το επισκεφθείτε βράδυ. 

Κόκκινος Λωτός 
Ζωοδόχου Πηγής 5, τηλ: 2103801380

Αυτό το χαριτωμένο μπαράκι με τα πάμφθηνά ποτά (4-5€ το κοκτέιλ και από 0,80€ ο καφές) έχει φανερά ανατολίτικες επιρροές (κόκκινοι τοίχοι, βεντάλιες και ένα ξεχωριστό δωμάτιο «οντάς» με μαξιλάρες), ενώ η μουσική διαφέρει ανάλογα με την ημέρα – εμείς πετύχαμε dancehall βραδιά και (πράγμα σπάνιο στην Αθήνα) είδαμε κόσμο να χορεύει. Επίσης, δοκιμάσαμε και το καταπληκτικό μοχίτο φράουλα του Κόκκινου Λωτού, μόλις 4,50€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v