Γεύσεις και αρώματα από 20 χώρες στην Αθήνα

Δοκιμάζουμε γεύσεις, γνωρίζουμε πολιτισμούς, χορεύουμε σε εξωτικούς ρυθμούς και κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε 20 διευθύνσεις της αθηναϊκής Βαβέλ.
Γεύσεις και αρώματα από 20 χώρες στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Πόσο χρόνο και πόσα χρήματα θα χρειαζόσασταν για να κάνετε τον γύρο του κόσμου; Πόσα ταξίδια θα χρειαζόσασταν για να γνωρίσετε την κουλτούρα της Αιγύπτου και της Σκανδιναβίας, της Άπω Ανατολής και της λατινικής Αμερικής, της κεντρικής Ευρώπης και της υπόλοιπης Μεσογείου;

Ίσως τελικά είναι πιο εύκολο από όσο νομίζατε. Εμείς καταφέραμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου μέσα σε μία και μόνο πόλη, παίρνοντας γεύση από το ταμπεραμέντο, την κουζίνα, τους χορούς, τις τέχνες και τις ιεροτελεστίες είκοσι χωρών σε ισάριθμες αθηναϊκές διευθύνσεις. Επιβιβαστείτε και εσείς στο… in2life express:

*Η Αίγυπτος στου Αμπού Μαλέκ
Στην συμβολή Σωκράτους και Σοφοκλέους, ο Αμπού Μαλέκ φροντίζει να εφοδιάσει τους φανατικούς της ανατολίτικης κουζίνας με προϊόντα από την πατρίδα του την Αίγυπτο, και όχι μόνο. Κρέατα, τυριά, πάμφθηνο λάδι, ξηροί καρποί, μπαχαρικά και αρωματικά για το τσάι θα σας ταξιδέψουν στην άλλη όχθη της Μεσογείου.

*Η Γαλλία στο Paul Boulangerie 
Η πιο παριζιάνικη γωνιά του Συντάγματος μυρίζει καθημερινά βούτυρο και φρεσκοψημένη μπαγκέτα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα λαχταριστά κρουασάν, τις κις λορέν, τα υπέροχα αυθεντικά μακαρόν και όλα τα σφολιατοειδή που φέρνουν γαλλικό αέρα στην Πανεπιστημίου.



*Η Ισπανία στο Ινστιτούτο Θερβάντες 
Θα μάθετε την ισπανική γλώσσα, θα γνωρίσετε την ισπανική κουλτούρα μέσα από εκθέσεις τέχνης, θα δανειστείτε βιβλία από την μεγάλη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, θα παρακολουθήστε ισπανόφωνα κινηματογραφικά αφιερώματα και θα παίξετε με τα παιδιά σας σε θεατρικά εργαστήρια, φυσικά στα ισπανικά. Στην καρδιά της Αθήνας (Μητροπόλεως 23) κι όμως… πιο ισπανικά δεν γίνεται.

*Η Βραζιλία στο Quilombo
Ο νέος πολυχώρος της ομάδας με την αγάπη για την αφροβραζιλιάνικη κουλτούρα λειτουργεί πλέον στην Ακαδημία Πλάτωνος (Σερβίων 10) και προσκαλεί όσους λατρεύουν την samba, το flamenco, το capoeira και όλες τις τέχνες που σχετίζονται με το latin ταμπεραμέντο να παρακολουθήσει μαθήματα και εκδηλώσεις. Περισσότερα εδώ

*Η Ιρλανδία στην James Joyce 
Η πιο δημοφιλής ιρλανδέζικη pub της πόλης (Άστιγγος 12, Θησείο) είναι διακοσμημένη και διαμορφωμένη όπως τα «μακρινά αδελφάκια» της στο Δουβλίνο, σερβίρει παγωμένη draught μπύρα, steak αλά ιρλανδικά, Guinness pie, λουκάνικα με πουρέ και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο rugby – εκεί οι φαν του είδους θα παρακολουθήσετε live παιχνίδια από πολύ νωρίς το πρωί.

*Η Τσεχία στο Pulp 
Από τις τζαμαρίες της θα πρακολουθείτε την χαλαρή πιάτσα του Κουκακίου, ενώ θα σκέφτεστε ποια τσέχικη μπύρα να παραγγείλετε, χωρίς να ανησυχείτε για τα χρήματα – εδώ η μπύρα είναι πάμφθηνη, ενώ μπορείτε να την παραγγείλετε και σε… δίλιτρο σωλήνα. Συνοδεύεται από ποικιλίες τυριών και λουκάνικων.

*Η Τουρκία στο Hammam Baths 
Εδώ θα αφεθείτε στην αυθεντική εμπειρία του χαμάμ, είτε απολαμβάνοντας μόνοι σας το λουτρό σας, είτε δεχόμενοι τις περιποιήσεις των ειδικών – μάθετε λεπτομέρειες εδώ, ενώ στην συνέχεια, θα πιείτε τσάι και κερασμένο λουκούμι, όπως συνηθίζουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι στα χαμάμ τους. 



*Η Κύπρος στο Κιτρόμηλο 
Σεφταλιές, αφέλιες (χοιρινό μαριναρισμένο σε κρασί και κόλιαντρο), κουπέπια (ντολμαδάκια με ρύζι και κιμά), κούπες (κροκέτες πληγουριού) και φυσικά ζιβανία (το αντίστοιχο της ρακής) είναι λόγοι να ανηφορίσουμε προς την Πανόρμου για να γευτούμε κάτι από… χρυσοπράσινο φύλλο (περί τα 20€ κατ’ άτομο).

*Η Αργεντινή στο El Bandoneon
Είναι café, είναι bar, είναι εστιατόριο, είναι tangueria, αλλά πάνω απ’ όλα είναι… αργεντίνικο. Στο El Bandoneon στην καρδιά του Θησείου θα δοκιμάσετε το περίφημο τσάι Mate του Che Guevara, κλασικό καφέ Cortado, γλυκό από Dulce de Leche και παραδοσιακές Picadas (ποικιλίες) και vino tinto. Φυσικά, θα χορέψετε ταγκό – σημειώστε ότι κάθε Τρίτη διοργανώνεται milonga με “tangos clasicos y alternativos”.

*Η Κίνα στην αθηναϊκή ChinaTown
Αν βρεθείτε στην οδό Αγησιλάου, θα πάρετε γεύση από Κίνα με μια βόλτα στα δεκάδες μαγαζάκια κινέζων εμπόρων της περιοχής, και φυσικά κάθε Σάββατο στο «πανηγύρι» της κινέζικης αγοράς, για υπαίθρια ψώνια από την Άπω Ανατολή.

*Ο Λίβανος στο Μασίς
Και όχι μόνο ο Λίβανος, αλλά οι αυθεντικές γεύσεις της Αρμενίας (από όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης) και των υπόλοιπων ασιατικών χωρών βρίσκονται στα ράφια του παντοπωλείου Μασίς στο 24 της οδού Μενάνδρου. Πέρα από τα συσκευασμένα τρόφιμα, θα βρείτε και φρέσκες φουρνιστές λιχουδιές, γλυκά, φαλάφελ και άλλα εδέσματα.

*Η Ιαπωνία στο Soya Athens
Το πρώτο κατάστημα αποκλειστικά με ιαπωνικά προϊόντα βρίσκεται πίσω από την Μητρόπολη (Απόλλωνος 33-35), και όχι μόνο διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε είδη διατροφής, σκεύη και είδη δώρων από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, αλλά διοργανώνει και μαθήματα sushi για όσους θέλουν να μάθουν την τέχνη του… rolling. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Το Μεξικό στο Rincon Mexicano 
Μικροσκοπικό αλλά φιλόξενο, το μεξικάνικο… «κουτούκι» στου Μακρυγιάννη (Δημητρακοπούλου 5) της κυρίας Ines θα σας «φιλέψει» mole poblano (κοτόπουλο με σως σοκολάτας), burritos, chile relleno (γεμιστή πιπεριά), tacos και υπέροχες μαργαρίτες (υπολογίστε περί τα 18€ για κοκτέιλ και πλήρες γεύμα).

*Η Σκωτία στο Wee Dram 
Η γειτονιά της Πανόρμου έχει αποκτήσει αυθεντική σκοτσέζικη γωνιά, που σερβίρει μπύρες από μικροζυθοποιείες της μακρινής Σκωτίας, ετικέτες ουίσκι που δύσκολα συναντάμε αλλού και τοπία από τα Highlands τριγύρω θα σας μεταφέρουν… βόρεια του Λονδίνου. Το Wee Dram, που σημαίνει «μικρή μεζούρα» θα το βρείτε στο 23 της οδού Κονοπισοπούλου.

*Η Αιθιοπία στο Lalibela
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ αιθιοπική κουζίνα, σπεύστε στο Lalibela (Νάξου 26-28), όπου θα γευματίσετε με τον παραδοσιακό αφρικανικό τρόπο: Φαγητό με τα χέρια, από έναν δίσκο με κρεατικά και εδέσματα όπως ατφου, τιπς και γουότ με παραδοσιακές πιτούλες injeras, σε ένα φολκλόρ αλλά απόλυτα φιλικό σκηνικό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον καφέ που θα σας προτείνουν στο τέλος του γεύματος – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

*Η Κούβα στο Enzzo De Cuba
Μια μικρογραφία της παλιάς πόλης της Αβάνας, της Havana Vieja έχει στηθεί σε έναν από τους απόλυτα latin χώρους του Enzzo de Cuba (Αγ. Παρασκευής 70, Περιστέρι), όπου οι φίλοι των latin χορών και της κουβανέζικης φιλοσοφίας έχουν βρει το αγαπημένο τους στέκι. Φυσικά, το ρούμι ρέει άφθονο.

*Η Αγγλία στο ΨάραNoid 
Να και κάτι που δεν είχαμε στην Αθήνα. Τώρα πια, στο Χαλάνδρι (Σωκράτους 2 και Παπανδρέου), βρίσκουμε το αγαπημένο street food-έδεσμα των Βρετανών, το fish’n’chips, για take away ή σνακ στο χέρι μετά το ξενύχτι. Το μέχρι πρότινος «Fish’n’Chips» ανακαινίστηκε, άλλαξε το όνομά του, αλλά συνεχίζει να σερβίρει εξαιρετικό μπακαλιάρο μαγειρεμένο με κάθε πιθανό τρόπο, fish burger, wrap γαρίδας και τραγανές πατάτες.

*Η Ιταλία στο Mucca 
Η αυθεντική gelateria στην Νέα Ερυθραία μπορεί να «τσιμπάει» ελαφρώς στις τιμές, αλλά η γεύση του ιταλικού παγωτού (δοκιμάστε οπωσδήποτε mucca ή mucca nero, stracciatella, fior di latte ή lattemiele) δεν συγκρίνεται με τίποτα, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

*Η Ταϊλάνδη στο Tamarind 
Υπέροχος χώρος με μοντέρνα έθνικ στοιχεία και ταϊλανδέζικα εδέσματα, από πολλές και διαφορετικές συνταγές curry μέχρι pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και σουβλάκια γαρίδας. Φιλικό για τους μη καπνίζοντες – θα το βρείτε στο 51 της οδού Κεραμεικού στο Μεταξουργείο.

*Η Νορβηγία στο Safka
Και όχι μόνο η Νορβηγία, αλλά ολόκληρη η Σκανδιναβία μετουσιώνεται στις γεύσεις του Safka στο Μεταξουργείο (Μ. Αλεξάνδρου 80-82). Ελαφρώς τσιμπημένες οι τιμές, αλλά το μενού γίνεται πιο οικονομικό στα κυριακάτικα brunch (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Θα δοκιμάσετε καπνιστό σολομό Νορβηγίας με πουρέ από παντζάρι, κομμάτια τάρανδου και μόσχου με ψητά λαχανικά και μούρα και άλλες «βόρειες» γκουρμέ συνταγές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v