Του κόσμου οι γεύσεις σε 10 διευθύνσεις

Περσία, Κίνα, Ινδία, Φινλανδία. Ταξιδεύουμε γευστικά σε κάθε γωνιά του κόσμου και δοκιμάζουμε ιδιαίτερες γεύσεις σε δέκα έθνικ εστιατόρια της Αθήνας.
Του κόσμου οι γεύσεις σε 10 διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ωραίο το σουβλάκι, σταθερή αξία οι ψαρομεζέδες, λαχταριστά σε κάθε περίπτωση και τα μαγειρευτά. Όμως τι γίνεται αν θέλουμε να δοκιμάσουμε γεύσεις από… λίγο πιο μακριά; Οι επιλογές που έχουμε για να μυηθούμε στις γεύσεις του κόσμου είναι – ευτυχώς- δεκάδες: Ινδία, Κίνα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γερμανία, Φινλανδία. Το γευστικό ταξίδι στην Αθήνα δεν έχει τέλος.

Έτσι λοιπόν, συγκεντρώσαμε δέκα διευθύνσεις όπου μπορούμε να απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις των χωρών του κόσμου, σε όμορφο περιβάλλον που (μας) ταξιδεύει.

Το γευστικό βαπόρι από την Περσία στο Αναχίτα (Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6891222)

Λιτός και απέριττος χώρος, διακοσμημένος με παραδοσιακά αντικείμενα , άψογο σέρβις και προσεγμένη κουζίνα είναι τα μυστικά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του Αναχίτα, που δανείζεται το όνομά του από την περσική θεά της γονιμότητας. Εξαιρετικά… γόνιμες είναι και οι γεύσεις του, οι οποίες θα σας εκπλήξουν ευχάριστα αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει περσική κουζίνα. Για ορεκτικό δοκιμάστε Ναζχατούν, δηλαδή ψητή μελιτζάνα με σκόρδο, λαχματζούν με κρεμμύδι, κιμά και καυτερή πιπεριά και μαστοχιάρ, δηλαδή γιαούρτι με σκόρδο και αγγούρι (κάτι σαν το δικό μας τζατζίκι) και θα μας θυμηθείτε. Στα κυρίως συνιστούμε ζερέσκ πόλο (κοτόπουλο με ρύζι φρακοστάφυλλο), σιρίν πόλο (κοτόπουλο με ρύζι με φλούδες πορτοκαλιού) και την ποικιλία κεμπάπ. Οι μερίδες είναι γενναίες. Αν παρ’ όλα αυτά τις καταφέρετε και θέλετε γλυκάκι, τότε η καρυδόπιτα με περσικό παγωτό σαφράν είναι ό,τι πρέπει. Υπολογίστε 17€ ανά άτομο με κρασί.

Tandoori και Korma στο Red Elephant (Λαρίσης 42, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6924421)

Ο Μοχάμεντ Ίμραν, αφού παρέδωσε μαθήματα ινδοπακιστανικής κουζίνας με το Noor στο Μεταξουργειο, μετακόμισε κοντά στην Πανόρμου χωρίς να αλλάξει καθόλου φιλοσοφία. Λιτά τραπεζάκια, όμορφες αν και ολίγον τι κιτς τοιχογραφίες, πορφυρά χρώματα στους τοίχους και τίμια ινδική κουζίνα, συνθέτουν το χαρακτήρα του «Κόκκινου Ελέφαντα». Στο μενού τώρα φοβερές οι πίτες naan με κρεμμύδι και τσίλι, αρωματική και αρκούντως πικάντικη η σούπα λαχανικών, πολύ καλό το κοτόπουλο Korma για όσους… προστατεύουν τον ουρανίσκο τους και εξαιρετικό το κοτόπουλο Jalfarezi, ελαφρώς πικάντικο με κόκκινη σάλτσα και πιπεριές. Αφήστε λίγο χώρο στο τέλος για το highlight των γλυκών του: το φοβερό Ρασγκούλα είναι γλυκές μπάλες από σκόνη γάλακτος τηγανισμένες σε παραδοσιακό ινδικό βούτυρο και καλυμμένες με σιρόπι καραμέλας. Θα χορτάσετε και θα πιείτε με 15€ ανά άτομο.

Γεύσεις Αιθιοπίας στο LaLibela (Νάξου 26-28, Κυψέλη, τηλ.: 210 8652495)

Αυθεντικά αιθιοπικό εστιατόριο με το ντεκόρ του να σε προϊδεάζει . Κινείται στα όρια του κιτς φολκλόρ, με καναπέδες στα χρώματα της αιθιοπικής σημαίας, πλαστικά λουλούδια και παραδοσιακά διακοσμητικά. Στο μενού κυριαρχεί το κρέας σε κάθε πιθανή εκδοχή του, με μοναδική εξαίρεση την πράσινη σαλάτα που συνοδεύει τα πάντα, και την ζεστή φάβα που θα σας θυμίσει αρκετά την «δική μας». Εγγυημένες επιλογές εδώ είναι τα ατφού, με πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά, τιπς, με κομμένο σε λωρίδες χοιρινό ψημένο σε μαντεμένιο κατσαρολάκι, και γουότ, δηλαδή κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και βραστό αβγό. Όλα αυτά σερβίρονται επάνω στον δίσκο στον οποίο είναι απλωμένες οι πίτες injeras (θυμίζουν ωμή κρέπα, ελαφρώς ξινή) και τρώγονται με τα χέρια, εκτός εάν ζητήσετε μαχαιροπίρουνα, θυσιάζοντας λίγη από την αυθεντικότητα της εμπειρίας.

Η σκανδιναβική γοητεία του Safka (Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5243340)

Το πρώτο (και μοναδικό μέχρι στιγμής) σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας τραβάει εύκολα το βλέμμα στις μεγάλες τζαμαρίες του, που φωτίζουν και μεγαλώνουν τον χώρο. Το εμφανώς σκανδιναβικό design, συνδυάζει έξυπνα βιομηχανικά στοιχεία με το ανοιχτόχρωμο ξύλο που πρωταγωνιστεί. Ώρα όμως να μπούμε στο… ψητό. Στο Safka θα δοκιμάσετε εκπληκτικό ελαφροκαπνισμένο σολωμό Νορβηγίας σερβιρισμένο με πουρέ από παντζάρι, σωταρισμένα εποχιακά λαχανικά, μαριναρισμένο φινόκιο και σάλτσα beurre rouge. Ακόμη κομμάτια τάρανδου και μόσχου, σερβιρισμένα με λαχανικά ψημένα με μέλι και ζεστή βινεγκρέτ από καπνιστά κρεμμυδάκια shallot και μούρα cranberry. Οι τιμές του είναι τσιμπημένες (περί τα 35€ ανά άτομο με κρασί), όμως τις Κυριακές έχει brunch με συγκεκριμένα πιάτα σε χαμηλότερες τιμές. Κάθε ημέρα, διοργανώνει γευσιγνωσία κρασιών από διαφορετικά κτήματα, τα οποία συνοδεύει με ειδικά διαμορφωμένα μενού.

Ασιατικές μυρωδιές και γεύσεις στο China’s Food and Fantasy (Λ. Συγγρού 207, Ν. Σμύρνη, 210-93 45 271, 210-93 45 137)

Από τα δεκάδες κινέζικα εστιατόρια που κατέκλυσαν την Αττική τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα κατάφεραν να διατηρήσουν καλή σχέση ποιότητας και τιμής. Τα περισσότερα «ξέφυγαν» σε τιμή (ειρωνεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κινέζικο φαγητό είναι… φύσει φθηνό), ενώ κάποια άλλα έριξαν αρκετά τις τιμές τους χάνοντας σε ποιότητα. Το China’s Food and Fantasy, κατάφερε να ξεφύγει από τα δύο άκρα, σερβίροντας ποιοτικές γεύσεις σε ικανοποιητικές τιμές. Το μενού του δίνει έμφαση στην κινέζική, αλλά και γενικότερα στην ασιατική κουζίνα με μεγάλη ποικιλία από εξωτικές σαλάτες, παραδοσιακά κινέζικα πιάτα, πρωτότυπες δημιουργίες και απολαυστικές προτάσεις στο grill. Εκτός από το κλασσικό γλυκόξινο κοτόπουλο, την πάπια Πεκίνου και τα noodles, θα απολαύσετε και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως φιλέτο μοσχαριού με σάλτσα μάνγκο, καβούρι με πικάντικη σάλτσα, μαριναρισμένο μοσχάρι σε κρασί και σκόρδο και καλαμάρι με καντονέζικη σάλτσα. Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περί τα 22€ ανά άτομο, ενώ κάθε Τετάρτη έχει μπουφέ με 15€ ανά άτομο. Το εστιατόριο κάνει και delivery στις γειτονικές περιοχές (Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα).

Φαλάφελ και χούμους στην Αλεξάνδρεια (Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, τηλ.: 210 8210004)

Φαλάφελ οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει. Στην «Αλεξάνδρεια» θα δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα… παρελκόμενα της αρωματικής και πικάντικης αυτής κουζίνας σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στα Εξάρχεια. Ο cosy χώρος θυμίζει παλιό σπίτι, έχει διάφορα δωμάτια κατάλληλα διαρρυθμισμένα για φαγητό, ενώ το λευκό κυριαρχεί μέσα από τις καρέκλες και τα τραπεζάκια. Στα του φαγητού τώρα, εδώ εκτός από εκπληκτικά φαλάφελ και λαχταριστό χούμους, θα δοκιμάσετε κεμπάπ κοτόπουλο, φιλετάκια κοτόπουλο με γιαούρτι, κόλιανδρο και τριμμένα αμύγδαλα, κόφτα –πικάντικο μπιφτέκι σχάρας από αρνί και μοσχάρι– και κεμπάπ χάλα, δηλαδή αρνάκι γάλακτος στην κατσαρόλα με κρεμμύδια. Αν αντέχετε και γλυκό, τότε συνιστούμε ανεπιφύλακτα το κιουνάφα, καταΐφι με φυστίκι αιγίνης και φρέσκο βούτυρο και το Ομ Άλι, με κρέμα γάλακτος, γάλα ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα. Για ένα πλήρες γεύμα χωρίς κρασί, θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο. Τις καθημερινές έχει και έτοιμο μενού με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως και ποτό με 15€ ανά άτομο.

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας στο Die 3 Konige (25ης Μαρτίου 28, Ροδόπολη, τηλ: 210 8150915)

Μπορεί για κάποιους οι Γερμανοί να μην είναι και τόσο… φίλοι μας, όμως δεν χωρά αμφιβολία ότι οι μπύρες και η κουζίνα τους είναι λόγος επανασύνδεσης. Και αν υπάρχει ένα μέρος που μπορεί κανείς να απολαύσει αυθεντική γερμανική κουζίνα σε αυθεντικό περιβάλλον γερμανικής μπυραρίας, τότε αυτό είναι οι «Τρεις Βασιλιάδες» στην Ροδόπολη. Εδώ θα βρείτε όλα τα είδη βαρελίσιας και εμφιαλωμένης μπύρας, αλλά και φοβερούς μεζέδες, όπως γνήσια kartoffelsalad, αρωματικά μανιτάρια πλευρώτους στην σχάρα και Γαλλικό Καμαμπέρ τηγανισμένο και σερβιρισμένο με μύρτιλα. Το κότσι του είναι επίσης εξαιρετικό, όπως και το σνίτσελ με πατάτες σοτέ. Όλες οι μερίδες του είναι γενναίες. Υπολογίστε περίπου 20-25€ ανά άτομο συμπεριλαμβανομένης τις μπύρας.

Κουζίνα molto bene στο Dal Professore (Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου, Μαρούσι, τηλ.: 21061 49 000)

Αν ψάχνετε ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα, τότε πιθανώς θα πρέπει να κατευθυνθείτε βόρεια. Εκεί όπου το Dal Professore παραδίδει μαθήματα παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας σε μια ατμοσφαιρική μονοκατοικία στο Μαρούσι με όμορφη αυλή. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα ολόφρεσκα ravioli με σπανάκι και ρικότα σε ροζέ σάλτσα, το αρκούντως ζουμερό και καλομαγειρεμένο risotto ai gamberetti με φρέσκιες γαρίδες και τις παπαρδέλες με rutiche με μπουκίτσες κρέατος και παντσέτα σε σάλτσα ραγού. Επίσης γευστικό και αρωματικό το cocktail di gamberetti με κόκκινη σάλτσα από τα ορεκτικά, καθώς και τα λαχανικά σχάρας με καπνιστή σκαμόρτσα. Προχωρώντας στις χειροποίητες πίτσες του, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ομώνυμη με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, κρέμα γάλακτος, ρόκα και προσούτο και την Al Pollo με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα, κοτόπουλο, μανιτάρια και μαϊντανό. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε και στην εντυπωσιακή λίστα κρασιών του. Για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα θα πληρώσετε περί τα 37€ ανά άτομο με κρασί, όμως πιστέψτε μας, αξίζει.

Viva Mexico στον Μεξικανό (Ευδήλου 15, Γουδή, τηλ.: 2107716900)

Δύσκολο πράγμα να βρεις καλή και σχετικά οικονομική μεξικάνικη κουζίνα στην Αθήνα. Όμως ο Μεξικάνος στο Γουδί τα κατάφερε περίφημα και του αξίζουν εύσημα. Στο cosy και φιλόξενο αυτό μεξικάνικο ταβερνείο, η ατμόσφαιρα σε ταξιδεύει αμέσως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με πολύχρωμες σαύρες στους κιτρινωπούς τοίχους, πράσινα τραπεζάκια διάχυτα στον χώρο και διακοσμητικά καπέλα των Μάγιας και των Αζτέκων. Το κοτόπουλο με σάλτσα τεκίλας είναι αναμφίβολα το highlight του μαγαζιού, ενώ εξίσου λαχταριστές (αν και καυτερές) είναι οι enchiladas με πιπεριές chipotle. Στα must εδώ η εκπληκτική του μαργαρίτα σε διάφορες γεύσεις (φράουλα, λεμόνι, μάνγκο), κλάσεις ανώτερες από τις μετριότατες γρανιτένιες των υπόλοιπων μεξικάνικων. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των cocktails.

Born in the USA στα TGI Friday’s

Όχι ότι η αμερικάνικη κουζίνα έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει, όμως σε κάθε μας επίσκεψη στα TGI Friday’s συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και μια απλή μπριζόλα μπορεί να αλλάξει… ριζικά τον γευστικό της χαρακτήρα αν μαριναριστεί σε Jack Daniels BBQ Sauce. Σταθερή αξία στο American style φαγητό λοιπόν εδώ και χρόνια, η αλυσίδα που… χαίρεται κάθε Παρασκευή σερβίρει κλασσικά πλέον πιάτα όπως οι λαχταριστές potato twisters,η ζουμερή Jack Daniels Steak, το μεγαλειώδες Buffalo Burger και το χορταστικό Rib Eye, όπως επίσης και δροσιστικά cocktails σε τεράστια ποικιλία. Για ένα πλήρες γεύμα με ποτό υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο. Και lunch menu με μικρότερες μερίδες στα 10€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v