Θερινά σινεμά: Επιστροφή στις… αίθουσες χωρίς ταβάνι

Το πανί συναντά τα αστέρια και στις αστικές γωνιές που μυρίζουν αγιόκλημα, τα θερινά σινεμά δίνουν το σύνθημα για να μεταφερθούμε από τις σκοτεινές αίθουσες στις υπαίθριες. Απολαύστε μια βόλτα στα αγαπημένα θερινά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Θερινά σινεμά: Επιστροφή στις… αίθουσες χωρίς ταβάνι
του Γιώργου Κόκουβα

Αγιόκλημα και γιασεμί. Δέντρα που απολαμβάνουν το καλοκαιρινό αεράκι και φυλλωσιές που απειλούν να κρύψουν την μεγάλη οθόνη. Και κάπου ανάμεσα, οι εικόνες από νουάρ αριστουργήματα, από τους ήρωες του Χίτσκοκ, από κλασικές κωμωδίες άλλων εποχών και από το πλιάτσικο του καπετάν-Sparrow.

Από τα «κρυφά» θερινά μας καταφύγια μέσα στους δρόμους της πόλης μέχρι τα άλση που φιλοξενούν τους κινηματογραφόφιλους, τα θερινά σινεμά κήρυξαν την έναρξη της σεζόν και μας περιμένουν με τις μπομπίνες και τα μπαρ τους σε ετοιμότητα για να πέσουν οι τίτλοι έναρξης. Ας θυμηθούμε για ακόμη μία φορά τους αγαπημένες μας θερινές οάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Cine Paris (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071) 
Με ιστορία που μετράει περίπου 90 χρόνια, ο κινηματογράφος της πιο γραφικής γειτονιάς της Αθήνας συνεχίζει να φιλοξενεί τους φίλους της έβδομης τέχνης που θέλουν να συνδυάσουν το θέαμα, την δροσιά και την απολαυστική θέα προς την Ακρόπολη από την «παριζιάνικη» ταράτσα. Στο ισόγειο του κτιρίου, που βλέπει τον κεντρικό δρόμο της Πλάκας όπου οι τουρίστες μπλέκονται με τις ελληνικές γεύσεις, το Cine Paris προτείνει… κινηματογραφικές αφίσες για σουβενίρ και ξεκινά τις καλοκαιρινές προβολές του με το βραβευμένο «Δέντρο της Ζωής».
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ

Σινέ Γαλάτσι (Άλσος Βεΐκου, τηλ: 210 2138119)
Από τα πιο «πράσινα» θερινά της Αθήνας, το Σινέ Γαλάτσι βάζει μπροστά την μηχανή προβολής ανάμεσα στα δέντρα του κατάφυτου Άλσους Βεΐκου. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε το bar να εξυπηρετεί τους θεατές μέσα στον χώρο προβολής, αλλά να επεκτείνεται και στον έξω χώρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στα τραπεζάκια κάτω από τα ψηλά δέντρα. Στα συν του Σινέ Γαλάτσι, η θέση του μέσα στην φύση, σε μη κατοικημένη περιοχή, που του επιτρέπει να προβάλλει εκτός από κλασικές ταινίες και καινούριες περιπέτειες με ηχητικά εφέ που ακούγονται στην σωστή ένταση.
Τιμή εισιτηρίου: 7,50 ευρώ (μειωμένο 6 ευρώ)

Τα εξαρχειώτικα θερινά «καταφύγια»
Πρόκειται για τον κινηματογράφο Riviera στον όμορφο πεζόδρομο της Βαλτετσίου και για το πιο «ψαγμένο» Βοξ στην Θεμιστοκλέους. Ο πρώτος φιλοξενεί στο «πνιγμένο» από τα λουλούδια πανί του αγαπημένες κλασικές ταινίες (ο Μάιος τον βρήκε να φιλοξενεί αφιέρωμα στον Woody Allen), ενώ ακριβώς απέναντι σερβίρεται η καλύτερη sangria της πόλης στο Salero, αν θέλετε να συνεχίσετε την διασκέδαση μετά την προβολή.
Riviera, Βαλτετσίου 46, τηλ: 210 3837716, τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ.

Η ταράτσα του Βοξ από την άλλη, ανταποκρίνεται στα γούστα και του πιο απαιτητικού σινεφίλ, που έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα καλύτερα νουάρ αριστουργήματα της έβδομης τέχνης αλλά και ταινίες σταθμούς για τον κινηματογράφο, στην καρδιά των «καλλιτεχνικών» Εξαρχείων, μια ανάσα από την πλατεία.
Βοξ, Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 210 3301020, τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ.

Cine Alsos, Λ. Δεκέλειας 154, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, τηλ: 210 2583133 
Ανακαινισμένος και πλήρως ανανεωμένος, ο θερινός κινηματογράφος της Νέας Φιλαδέλφειας διαθέτει οθόνη 10 επί 5 μέτρα, 280 καθίσματα και 12 ηχεία που περιβάλλουν τον χώρο για να απολαύσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προβολή. Φυσικά, η θέση του στην άκρη του άλσους και οι κήποι που τον περιβάλλουν επιτρέπουν στις καλοκαιρινές μυρωδιές από τα λουλούδια να σας συνοδεύουν καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Για τους πιο μερακλήδες, το μπαρ δεν διαθέτει μόνο αναψυκτικά, μπύρες και ποπ κορν, αλλά και ουζάκι με απολαυστικούς μεζέδες.
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ.

Σινέ Αίγλη, Αίγλη Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369 
Καλοκαίρι του 1903. Η οθόνη της Αίγλης του Ζαππείου φιλοξενεί τις πρώτες της εικόνες, από την ιστορική ταινία «Δέκα Γυναίκες Κυνηγούν έναν άνδρα». Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το Σινέ Αίγλη συνεχίζει να γεμίζει κινηματογραφικές εικόνες την πιο πράσινη γωνιά του κέντρου. Η βουκαμβίλια και το γιασεμί, τα πάνινα καθίσματα, τα αστέρια του ουρανού και η ευχάριστη ψυχρή νότα στον αέρα είναι "τελετουργικά" στοιχεία του θερινού κινηματογράφου και για πολλούς πολύ σημαντικότερα ακόμα και από μια πολύ καλή ταινία. Ωστόσο, το Σινέ Αίγλη, συνεργαζόμενο με την Village, έχει εξασφαλίσει σημαντικές πρεμιέρες όπως το Hangover 2 και τον επερχόμενο Harry Potter, για να ικανοποιήσει το «διψασμένο» κοινό. Κάθε Τετάρτη, μέσω του προγράμματος 2 for 1 της Cosmote, έχετε επίσης την δυνατότητα να εξασφαλίσετε δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.
Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ.

Σινέ Φλοίσβος, Πάρκο Μαρίνας Φλοίσβου, Π. Φάληρο, τηλ: 210 9821256
Μόλις 9 μέτρα από την θάλασσα, το αγαπημένο θερινό των νοτίων προαστίων έχει ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς: Έναν όμορφο, λειτουργικό χώρο, 500 καθίσματα με τραπεζάκια και ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά, ταινίες α’ προβολής και πλούσιο μπαρ που προσφέρει καφέδες, ελληνικά αναψυκτικά, ποτά, ποπ κορν, νάτσος , πίτσα Domino's αλλά και… σουβλάκι στα κάρβουνα. Τα πεντανόστιμα καλαμάκια ψήνονται σε μία αυτοσχέδια ψησταριά που έχει στηθεί στον κήπο και προκαλούν με την μυρωδιά τους πεινασμένους κινηματογραφόφιλους να πλησιάσουν στην μαρίνα. Όσο για τα παιδιά, μπορούν ελεύθερα να παίξουν στην παιδική χαρά του χώρου.
Τιμή εισιτηρίου: 7,50 ευρώ.

Λαϊς, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136 Την δεκαετία του ’70, ο θερινός κινηματογράφος της Ιεράς Οδού κλείνει υπό το βάρος της δημοφιλούς τηλεόρασης. Μόλις πριν έναν χρόνο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το κτίριο ως βάση της και διαμορφώνει την ταράτσα σύμφωνα με την αισθητική της παλιάς εποχής, προσθέτοντας ωστόσο τις απαραίτητες ανέσεις: 250 θέσεις, DS ήχο και ένα πλήρως εξοπλισμένο bar. Οι πιο σινεφίλ Αθηναίοι βρίσκουν στο Γκάζι το καταφύγιό τους, αφού η Λαϊς προβάλλει πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα. Αυτές τις ημέρες για παράδειγμα φιλοξενεί εκδηλώσεις και αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την all time classic Καζαμπλάνκα. Αν δικαιούστε μειωμένο εισιτήριο, η έκπληξη των 4 ευρώ θα είναι άλλη μια ευχάριστη αφορμή να ανεβείτε στην Λαϊδα.
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ, μειωμένο 4 ευρώ.

Θησείον, Απ. Παύλου 7, τηλ: 210 3420864 
Ο πιο παραδοσιακός εκ των θερινών «σινεμάδων» βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Απ. Παύλου και μας γλυκαίνει, εκτός από τις ταινίες του, με σπιτικό γλυκό βύσσινο, βυσσινάδα που φτιάχνουν οι ιδιοκτήτες με μαύρη ζάχαρη και φρεσκοψημένη τυρόπιτα. Ο ειδυλλιακός χώρος που είναι γεμάτος από μνήμες –η πορεία του ξεκίνησε το 1935- φιλοξενεί από ταινίες πρώτης προβολής μέχρι avant garde αριστουργήματα και κλασικές κωμωδίες, όπως το μοναδικό «Πάρτι» με τον Peter Sellers που αναμένεται να αναβιώσει στο πανί σε λίγες ημέρες.
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ, μειωμένο 6 ευρώ (ο χώρος έχει την δυνατότητα να γίνει σκεπαστός σε περίπτωση βροχής).

Κάτω από τα αστέρια… της Θεσσαλονίκης

Οι δημοφιλέστεροι θερινοί κινηματογράφοι της συμπρωτεύουσας ξεκίνησαν δειλά δειλά το φετινό τους καλοκαιρινό ταξίδι προβολών. Μένει να δούμε αν το πανέμορφο Σινέ Αίγλη (φωτό) στο ιστορικό κτίριο του Γενί Χαμάμ στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου και ο σινεφίλ «Απόλλων» στο Φάληρο θα ανοίξουν σύντομα, αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πρόγραμμά τους. Μέχρι τότε, απολαμβάνουμε την κινηματογραφική δροσιά στις «ανοιχτές» αίθουσες που λειτουργούν ήδη:

*Σινέ Ναταλί (Μ. Αλεξάνδρου 3, Φάληρο, τηλ: 2310 829457)
Σε ένα κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο πρότυπο θερινού σινεμά και χωρά 700 θεατές, φιλοξενούνται πρόσφατες κυκλοφορίες, αλλά και ταινίες ευρωπαϊκού αέρα. Αγαπημένος αστικός προορισμός των Θεσσαλονικέων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το γνωστό και ως Ναταλί Pepsi προτιμάται μεταξύ άλλων για την εγγύτητά του στην παραλία και για το χαλίκι στο έδαφος που θυμίζει παραλία.

*Σινέ Ελληνίς (ΔΕΘ, πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ: 2310 292304)
Το θερινό που φημίζεται για τις εξαιρετικές επιλογές του σε ταινίες μας ξάφνιασε ευχάριστα τα προηγούμενα καλοκαίρια συμπεριλαμβάνοντας αφιερώματα με ταινίες του Φεστιβάλ και με προβολές της Seven Films που φέρνει στην χώρα μας πιο «εναλλακτικές» ταινίες, οι οποίες διαφορετικά δεν θα έφταναν στις ελληνικές αίθουσες. Εκ των ων ουκ άνευ, οι προβολές κλασικών κομεντί όπως το «Breakfast at Tiffany’s» υπό την σκιά του πύργου της ΔΕΘ και υπό την ευωδία των λουλουδιών.

*Σινέ Πανόραμα (1ο χλμ Πανοράματος-Θέρμης, τηλ: 2310 346720)
Ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος του Πανοράματος φροντίζει να κρατά ψηλά τον νοσταλγικό θεσμό των προβολών κάτω από το φεγγάρι και υποδέχεται τους κατοίκους του προαστίου αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης σε έναν χώρο με την μυρωδιά του αγιοκλήματος και τις ελληνικές παραγωγές της προηγούμενης σεζόν. Η αρχή έγινε με το remake του «Ζητείται Ψεύτης» και έπεται συνέχεια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v