Η Μεγάλη Έξοδος: Αναστάσιμα… σφηνάκια

Πού θα σας βρουν οι πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα; Τα μπαράκια στο κέντρο κατεβάζουν τις τιμές, και συναγωνίζονται τις σταθερές αξίες της Παραλιακής, που ανοίγει δειλά δειλά τις πόρτες της.
Η Μεγάλη Έξοδος: Αναστάσιμα… σφηνάκια
Ναι, ξέρουμε. Κατάνυξη και ξέφρενο clubbing δεν είναι ταιριαστές έννοιες –για την ακρίβεια, είναι μάλλον αλληλοαποκλειόμενες. Και σίγουρα, το Πάσχα δεν είναι ακριβώς Πρωτοχρονιά για να ανοίγουμε σαμπάνιες. Μεταξύ μας, όμως, τώρα: πόσοι εξ ημών περνάμε το μοναδικό επίσημο τετραήμερο του χρόνου ψάλλοντας ύμνους και πλάθοντας κουλουράκια σε όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα σαν αυτή που περιγράφαμε στις εκθέσεις του δημοτικού;

Ωραία. Τώρα που σταματήσαμε να κοροϊδευόμαστε, μπορούμε να προγραμματίσουμε πού θα μας βρουν οι πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα –τουλάχιστον όσους εξ ημών μείνουμε στο κλεινόν άστυ, και δεν επιστρέψουμε μετά την Ανάσταση στο σπίτι για μαγειρίτσα σε «όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα».

Στην Πλατεία Καρύτση

Η αναστάσιμη ακολουθία στον ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση συγκεντρώνει κάθε χρόνο και περισσότερα πλήθη Αθηναίων που εκεί γύρω στα Μεσάνυχτα σκορπίζονται στα μπαράκια έξω από τις πόρτες του. Η πλατεία που πήρε το όνομά της από την εκκλησία (και όχι το ανάποδο) είναι εδώ και τρία περίπου χρόνια κλασική αξία, έχει επιλογές για όλα τα γούστα και απολαμβάνει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά των πραγμάτων –σε περίπτωση που δεν βρίσκετε ούτε πάσο να ακουμπήσετε, το Μοναστηράκι και τα πέριξ του απέχουν ένα χαλαρό πεντάλεπτο περπάτημα.

Το Blink, το Pairidaeza, η Πρίζα, το Shakespeare (πρώην Beat), το Use και η νέα άφιξη που ακούει στο όνομα Gin Joint είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές, αν θέλετε να πιάσετε τραπεζάκι επάνω –ή σχεδόν επάνω– στην πλατεία. Αν δεν σας πειράζει να απομακρυνθείτε λίγο, δέκα βήματα πιο κάτω, στο 37 της Πραξιτέλους, το μικρούλι Key Bar θα σας περιμένει με μειωμένες τιμές στα ποτά (που πλέον ξεκινούν από 6€, ενώ το happy hour ισχύει όλη μέρα μέχρι τις 21.00 και ρίχνει τις τιμές κι άλλο, στα 5€) καλές μουσικές και την happy, καλλιτεχνίζουσα ατμόσφαιρα στην οποία μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα.

Στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Η νέα αγαπημένη πλατεία των Αθηναίων στολίζεται επίσης από μία επιβλητική εκκλησία –την πρώτη Μητρόπολη της Αθήνας, για να είμαστε ακριβείς– η οποία της έδωσε επίσης το όνομά της. Τα μπαράκια γύρω από την Αγία Ειρήνη πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Το Tailor Made, που στεγάζεται στο υπέροχο νεοκλασικό του Ερνέστου Τσίλλερ, παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας, όχι μόνο για την εντυπωσιακή διακόσμηση, με τα πανύψηλα ζωγραφιστά ταβάνια και τις γιγάντιες τοιχογραφίες, αλλά και για τις μουσικές του που κινούνται στα μονοπάτια του swing, της bossa nova και της new jazz, και για τα κοκτέιλ του –που μπορούν να γίνουν και Tailor Made, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας, με βάση τα ποτά και τις γεύσεις που σας αρέσουν. Το ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ 8,50€.

Δύο ακόμα ωραιότατες διευθύνσεις επί της πλατείας είναι το Rooster, με τις μουσικές του που δυναμώνουν –σε ένταση και beats– από τις 11.00 και μετά, και την μεσογειακή κουζίνα που φροντίζει για τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες που μας προκαλούν τα κοκτέιλ του, και το Throubi, το αδερφάκι του κλασικού σπετσιώτικου στεκιού που αγαπά την soul και την jazz και μας ταξιδεύει στο νησάκι του Αργοσαρωνικού με την καλοκαιρινή διακόσμησή του.

Κι αν θέλετε θάλασσα…

Και μπορείτε να υπομείνετε την κίνηση της Παραλιακής, προκειμένου να πιείτε τα κοκτέιλ σας με θέα στον ανοιχτό ορίζοντα, έχουμε καλά νέα: το Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, τιμώντας την παράδοση που το θέλει να ανοίγει πάντα τον χορό των καλοκαιρινών openings έχει πιάσει το συνηθισμένο πόστο του εδώ και μια εβδομάδα. Φέτος, η ανανέωσή του το βρίσκει φρεσκαρισμένο, σε ασπρόμαυρους τόνους, και με κουζίνα που ποντάρει σε ελληνικές γεύσεις. Το Σάββατο η μουσική θα είναι –κατά την παράδοση– mainstream, προσεχώς, όμως, έρχονται πολλά πάρτι (R’n’B τις Τετάρτες, house τις Πέμπτες, Greek Sundays… ξέρετε πότε) αλλά και live. Η είσοδος θα κοστίζει 10€ με ποτό.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v