Σαββατιάτικες βόλτες: Στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Pinocchio

Πικνίκ και sightseeing στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος το πρωί, burgers και κοκτέιλ υπό το άγρυπνο βλέμμα του αγαπημένου ήρωα των παιδικών μας χρόνων, στο Pinocchio το βράδυ. Κάπως έτσι ονειρευόμαστε το Σάββατό μας.
Σαββατιάτικες βόλτες: Στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Pinocchio
Κείμενο - φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Ετοιμάζουμε τα καλαθάκια του πικνίκ –ή τεμπελιάζουμε μέχρι αργά κι ευελπιστούμε να πετύχουμε κανένα μεζεδάκι στο Συνεργατικό Καφενείο– και ξεκινάμε για ένα από τα ομορφότερα, και πλέον άγνωστα, πάρκα της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Και το βράδυ, πιάνουμε τραπεζάκι στο Pinocchio και στήνουμε άτυπα πρωταθλήματα για το ποιος θα εντοπίσει περισσότερους… Πινόκιο στο μπαρ.

Πικνίκ και sightseeing στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τρία φανάρια απόσταση από το Γκάζι, υπάρχει μια γειτονιά από αυτές που ξεχνάμε –μέχρι να γίνουν ταινίες, ας πούμε, ή μέχρι η κρίση να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμασταν για να αναζητήσουμε μέρη για πικνίκ. Η γειτονιά αυτή, λοιπόν, έχει ένα πάρκο. Όχι ένα πάρκο σαν τα υπόλοιπα, με αμφισβητήσιμες αναπλάσεις εκατομμυρίων ευρώ, στιλάτα σιντριβάνια και παρτέρια με εξωτικά λουλούδια. Ένα πάρκο με ψηλά δέντρα, μοβ πασχαλιές και χωμάτινα μονοπάτια, με μια παιδική χαρά από την οποία ακούγονται διαρκώς παιδικές φωνές, και με αρχαία ιστορία.

Εκτός από πάρκο, βλέπετε, είναι και αρχαιολογικός χώρος –χωρίς εισιτήριο εισόδου, ένας από τους λίγους που ξέφυγαν από το Υπουργείο Πολιτισμού– ο οποίος φιλοξενεί τα απομεινάρια της Ακαδημίας που ίδρυσε εδώ ο Πλάτωνας το 387 π.Χ. Ανεβοκατεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια, κάτω από την σκιά των δέντρων, σχεδόν μπορεί κανείς να φανταστεί τον φιλόσοφο να διδάσκει έξω από το Περίστυλο Κτίριο, και τους μαθητές του να αθλούνται στο Γυμνάσιο, όταν δεν επιδίδονται σε μαραθώνιους φιλοσοφίας.

Στην άκρη του πάρκου, στο 140 της οδού Μοναστηρίου, το Συνεργατικό Καφενείο σερβίρει καφεδάκι και μπύρα σε ασυναγώνιστες τιμές (από 1,20€ ο καφές, 2€ η μικρή μπύρα) στη λιακάδα. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στα τραπεζάκια του, στο πεζοδρόμιο έξω από το πάρκο, και στο να στρώσετε στο γρασίδι –το μεγάλο ξύλινο μπαούλο περιέχει όλα τα υφάσματα που θα χρειαστείτε, αν δεν έχετε προβλέψει να φέρετε το καρό τραπεζομάντηλο. Αν πεινάσετε και έχετε την τύχη με το μέρος σας, όλο και κάποιο λαχταριστό μεζεδάκι ενδέχεται να πετύχετε να βγαίνει από την κουζίνα.

Burgers και 70’s cocktails στο Pinocchio

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ιπποκράτους δεν έχει γίνει ακόμα «πιάτσα» είναι το μέγεθός της, που δεν εμπνέει χαλαρές περαντζάδες από τη μια άκρη της στην άλλη. Κατά τα άλλα, καινούρια μαγαζάκια που έχουν κάτι να πουν ξεφυτρώνουν συνέχεια στα πεζοδρόμιά της, κι οι πιστοί θαμώνες της όσο πάνε και ζωντανεύουν ένα δρόμο στον οποίο μέχρι πρότινος μόνο αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν τα βράδια. Μία από τις τελευταίες αφίξεις προσγειώθηκε στο νούμερο 56 το φθινόπωρο που μας πέρασε. Και το όνομα αυτού… Πινόκιο.

Ο ήρωας του Carlo Collodi πρωταγωνιστεί πραγματικά σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του μπαρ: πάνω στο μπαρ, κρεμασμένος από φωτιστικά, μέσα σε κάδρα, έξω από τα παράθυρα, σε ένα ιδιότυπο, γιγάντιο animation πάνω από την πόρτα και όπου αλλού κοιτάξετε… Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός που δίνει στο Pinocchio τον χαρακτήρα του: είναι και οι εξαιρετικές μουσικές, που αλλάζουν ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη διάθεση και το DJ set –τις Δευτέρες, για παράδειγμα, τα decks αναλαμβάνει ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης Κώστας Αποστολάκης, με sets-έκπληξη, όπως το τελευταίο 60s-70s-80s cult ελληνικές επιτυχίες. Είναι, επίσης, και η διάταξη του χώρου, που θυμίζει νεοϋρκέζικο μπαρ: από τη μία μεριά η μεγάλη, ξύλινη μπάρα, από την άλλη το ελάχιστα υπερυψωμένο παταράκι με τους δερμάτινους καναπέδες και τα τραπεζάκια στα οποία παρελαύνουν ζουμερά burger με πατάτες-κόλαση, και old fashioned κοκτέιλ, με βάση το τζιν και το ρούμι. Είναι, τέλος, και η χαρούμενη ατμόσφαιρα, το φιλικό σέρβις και οι τιμές, που κυμαίνονται στα 8-10€ για τα κοκτέιλ, και στα 7,50€ για τα burgers.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v