Μοναστηράκι και πέριξ: Κοκτέιλ στη σκιά της Ακρόπολης

Μυστικοί κήποι, αναστηλωμένα νεοκλασικά, πολύχρωμα στέκια με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ταράτσες με θέα τα φώτα της Αρχαίας Αγοράς. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας δεν ερημώνει πια τα βράδια. Ούτε τα απογεύματα.
Μοναστηράκι και πέριξ: Κοκτέιλ στη σκιά της Ακρόπολης
της Ηρώς Κουνάδη 

Ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς του μετρό. Η ομορφότερη, ίσως, πλατεία της Αθήνας. Δύο από τους εμπορικότερους δρόμους της (και για τους λάτρεις της Ιστορίας, οι πρώτοι που χαράχθηκαν όταν της δόθηκε ο βαρύγδουπος τίτλος της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους): η Ερμού και η Αιόλου. Όλες οι ιστορίες της αρχαίας πόλης σε απόσταση μερικών τετραγώνων. Και η παιδική χαρά των εικοσάρηδων της περασμένης δεκαετίας: η ημι-ερειπωμένη πια γειτονιά του Ψυρρή. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το Μοναστηράκι εξελίσσεται σε νέο κέντρο της αθηναϊκής νύχτας. Άργησε κιόλας.

Σε αντίθεση, όμως, με άλλες γειτονιές που αλώνονται τόσο από την επέλαση των τάσεων που τελικά καταλήγουν υπαίθρια super market διασκέδασης μέχρι να εγκαταλειφθούν και από τους φανατικότερους θαμώνες τους και να ερημώσουν, το Μοναστηράκι κρατάει τον χαρακτήρα του εμπορικού και ιστορικού κέντρου, στο οποίο μπορείς –και θέλεις– να βολτάρεις κάθε ώρα της ημέρας. Απλώς, τώρα πια δεν ερημώνει με το που πέφτει το σκοτάδι.

Τα στέκια που ακολουθούν, αυτά που έφεραν εδώ τη μόδα του «βγαίνουμε για ένα ποτάκι να τα πούμε απογευματάκι καθημερινής» κι αυτά που ακολούθησαν αφού είχε έρθει ο κόσμος, δεν συνωστίζονται το ένα δίπλα στο άλλο, δεν μπερδεύουν τις μουσικές τους και δεν πλημμυρίζουν τα πεζοδρόμια με διπλοπαρκαρισμένα τζιπ. Προσθέτουν στην εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δεν της αφαιρούν. Γι’ αυτό τα αγαπάμε. 

(*) Κάντε κλικ πάνω στις διευθύνσεις και βρείτε τον δρόμο σας με το in2life maps.

A for Athens
Μιαούλη 2-4, τηλ.: 210 3244244
Άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι που μας πέρασε, κι η φήμη του εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα από στόμα σε στόμα που το να βρεις τραπέζι στον 6ο όροφο του «καινούριου ξενοδοχείου στο κέντρο» ισοδυναμούσε το πρώτο δίμηνο με το να κερδίζεις το Τζόκερ στο τρίτο τζακ ποτ. Μακράν η ωραιότερη θέα της Ακρόπολης, αλλά και όλου του ατμοσφαιρικά φωτισμένου ιστορικού κέντρου που βρίσκεται σε απόσταση «αν-τεντώσω-το-χέρι-μου-αγγίζω-το-Αστεροσκοπείο». Μερικά από τα καλύτερα signature cocktails –δοκιμάστε οπωσδήποτε το Mediterraneo, Μοχίτο με μαστίχα αντί για ρούμι. Ωραίες μουσικές. Και τιμές που μας κάνουν να σκεφτούμε ότι επιτέλους, κάποιος μας χρέωσε μόνο το κοκτέιλ (9€) και όχι και τη θέα. Τι άλλο θέλετε; 

Six D.O.G.S.
Aβραμιώτου 6-8, τηλ.: 210 3210510

Γιατί να το πρωτο-αγαπήσουμε; Για τα post-modern live που φιλοξενεί και τα καλύτερα πάρτι της πόλης που διοργανώνει; Για το art space και τις πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις του; Για το μπαρ έξω από το οποίο δύσκολα περνάς χωρίς να πιάσει το αυτί σου ενδιαφέροντες ήχους που θα σε τραβήξουν μέσα; Ή μήπως για τον απόλυτα ζεν κήπο του, που τις ηλιόλουστες μέρες μας σερβίρει σπιτικό ice tea και φρουτένια κοκτέιλ σε αιώρες και ξύλινα καρεκλάκια κάτω από τα δέντρα; Το στέκι που ένωσε πριν από τρία χρόνια όλα τα μπαράκια της πολύβουης Αβραμιώτου σε έναν all day προορισμό, παραμένει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα αγαπημένα μας –και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί, ακόμα και αν δεν εφεύρισκε διαρκώς νέους τρόπους και φρέσκες προτάσεις για να μας εκπλήσσει.

Taf
Νορμανού 5, τηλ: 2103238757
Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που περάσαμε για πρώτη φορά τις ξύλινες πόρτες του, κι ακόμα να σταματήσουμε να σοκαριζόμαστε με την απίστευτη αυλίτσα που κρύβεται πίσω από τους ετοιμόρροπους τοίχους στο σκοτεινό στενάκι. Τώρα τον χειμώνα, η αυλή σκεπάζεται και θερμαίνεται, ενώ οι εκθέσεις στα δωμάτια των νεοκλασικών που την περιβάλλουν ανανεώνονται διαρκώς: αυτές τις μέρες «τρέχει» η ετήσια έκθεση Εργαστήρια, με έργα των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Inoteka
Πλ. Αβησσυνίας 3, τηλ.: 210 3246446

Μυστικό στέκι στην Πλατεία Αβησσυνίας, από εκείνα που δε συναντάς σε κάθε δεύτερη σελίδα των οδηγών πόλης, με sui generis ατμόσφαιρα, κονσόλα που κάνει μουσικά άλματα από το ambient dub στο ethnic και από τη lounge στην electro, κόκκινους τοίχους και συγκλονιστικά κοκτέιλ. Στα hit του, περιλαμβάνονται τα διαφόρων ειδών Daiquiri με ολόφρεσκα φρούτα, και η ρετρό Pina Colada, που μας γυρίζει πίσω στα τιμημένα 80s. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τη Μαργαρίτα με φυσικό λεμόνι, αλλά και την Caipirinha. Εκτός από τα κοκτέιλ, διάσημο το έκανε η εντυπωσιακή λίστα κρασιών του, που σερβίρονται και σε ποτήρι, και το finger food - ασπίδα για το στομάχι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 9€. Όταν ο καιρός είναι καλός βγάζει τραπεζάκια στην Πλατεία Αβησσυνίας, για χάζι στην τουριστο-περαντζάδα. 

Pure Bliss
Ρόμβης 24Α, τηλ.: 210 3250360

Funky, πολύχρωμο, cozy, με οικολογικές ανησυχίες, ωραίες world μουσικές και εμπνευσμένο μενού που καλύπτει τα πάντα, από τσάι και καφέ μέχρι ποτό και φαγητό. Γιγάντια, παρεΐστικα τραπέζια στο ισόγειο δίπλα στην μπάρα, αφράτες μαξιλάρες με χαμηλά τραπέζια που συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για τσάι λίγο πιο πίσω. Ζωγραφιστά τραπεζάκια και πολύχρωμες καρέκλες στον επάνω όροφο, όπου βρίσκεται και το μίνι κατάστημα που πουλά από χαριτωμένες τσαγιέρες και μπαχαρικά απ’ όλο τον κόσμο μέχρι εντυπωσιακά χειροποίητα κοσμήματα και βιολογικά προϊόντα. Ακόμα έναν όροφο πιο πάνω, διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια και συναντήσεις για οτιδήποτε άπτεται της εναλλακτικής κουλτούρας: από γιόγκα μέχρι αφρικάνικα κρουστά. Όσοι μένετε ή δουλεύετε κοντά, σημειώστε επίσης πως εδώ και λίγο καιρό, από τις 8.00 έως τις 10.00 το πρωί, στήνεται ένας γιγάντιος μπουφές με βιολογικά πρωινά, σπιτικές μαρμελάδες και φρεσκοψημένες πίττες. Λόγος αρκετός για να ξυπνήσετε νωρίς.

Cantina Social
Λεωκορίου 6-8 (εντός στοάς), Ψυρρή, τηλ.: 210 3251668

Ο πρώτος διδάξας της «χύμα» τάσης που κατέλαβε σιγά σιγά την Αθήνα παίρνοντας εκδίκηση για το ακατάσχετο mainstream των 90s, το Cantina Social εξελίχθηκε από ένα «καφενείο στον ακάλυπτο» σε αγαπημένο στέκι της avant-garde κουλτούρας της πόλης. Ετερόκλητη –τουλάχιστον– διακόσμηση (μια βέσπα εδώ, ένα αμπαζούρ βγαλμένο από τα καμπαρέ του Μεσοπολέμου εκεί), συμπαθέστατη αυλίτσα-ακάλυπτος, λιλιπούτειος εσωτερικός χώρος που χωρά λίγους και καλούς, και πολλοί DJs που εναλλάσσονται στην κονσόλα παίζοντας μουσικές που δεν χωρούν κάτω από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Να προσθέσουμε ότι οι τιμές είναι εξαιρετικές: στα 5€ το ποτό. 

Faust
Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12, τηλ: 210 3234095

Είναι bar, είναι και θέατρο, είναι και μουσική σκηνή, φιλοξενεί και εικαστικές εκθέσεις. Έχει «σκοτεινή» ατμόσφαιρα καμπαρέ, έχει ρετρό στυλ, έχει και όρεξη για νέα πράγματα –γι’ αυτό απευθύνει μέσω του site του ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε καλλιτέχνη ή ομάδα που κινείται στους χώρους της World Music, του Καμπαρέ και του Bar-Theatre. Το Faust, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες σε ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο, υπόσχεται να μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα με ενδιαφέροντα events –τα οποία θα ανακοινώνονται εδώ. Εμείς πάντως αράζουμε στους θεατράλε καναπέδες του για ποτό (το οποίο τιμάται στα 8€) και κουβέντα, ανεξάρτητα από το αν «τρέχει» ή όχι κάποιο event.

Baba au Rum
Κλειτίου 6, τηλ: 6948242455

Κλασικό στέκι που έβγαλε τους θαμώνες του στον πεζόδρομο –και τον καπνό των τσιγάρων από το εσωτερικό του πολύ πριν τις περιβόητες «απαγορεύσεις»– και έβαλε τα signature κοκτέιλ του στη λίστα με τους λόγους για να βγεις ένα βράδυ καθημερινής. Τριάντα διαφορετικές ετικέτες ρούμι, πολλά εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν το νέο αγαπημένο σας κοκτέιλ, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας… και μέχρι το επόμενο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το κοκτέιλ, και αν σας φαίνονται ακριβά, μια δοκιμή θα σας πείσει για το αντίθετο. Αν έρθετε νωρίς, υπάρχει περίπτωση να χωρέσετε και μέσα.

Pop
Κλειτίου 10Β, τηλ.: 6980397976
Ακριβώς δίπλα στο Baba au Rum, συμβάλλει κι αυτό στον συνωστισμό του μικρού πεζόδρομου της Κλειτίου όταν ο καιρός είναι καλός. Όταν δεν είναι, οι φανατικοί θαμώνες του στριμώχνονται στο λιλιπούτειο εσωτερικό του, για να ακούσουν την εκδοχή εκείνη της pop που κοντεύουμε να ξεχάσουμε, την καλή, και να δοκιμάσουν τα κοκτέιλ του που μπορεί να χάνουν στη σύγκριση με τα… βαριά πυροβολικά του γείτονά του, αλλά σίγουρα δεν απογοητεύουν.

Dude
Καλαμιώτου 14, τηλ.: 210 322713 

Μία από τις τελευταίες αφίξεις της περιοχής, το Dude αποτίει φόρο τιμής στον ομώνυμο χαρακτήρα της ταινίας Big Lebowski. Μικρούλι αλλά παρεΐστικο –με την έννοια του «όλοι οι καλοί χωράνε»– με κορίνες του bowling στα ράφια με τα ποτά που φτάνουν μέχρι το πανύψηλο ταβάνι, και κονσόλα που αγαπά τη funk και τη soul, αλλά κάνει και μερικές rock στροφές όταν η ώρα και η διάθεση το απαιτούν. Το ποτό κοστίζει 7€, ενώ τα signature cocktails –και ιδιαίτερα η παραλλαγή του White Russian που λέγεται… Dude Russian– αξίζουν μία, ίσως και δύο, δοκιμές.

Rooster
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 4, τηλ.: 210 3224410

Άλλη μια καινούρια άφιξη, το μπαρ του Γρηγόρη Βαλλιανάτου μετρά λίγους μήνες και πολλούς φανατικούς θαμώνες, και πολλοί αναφέρονται στην πλατεΐτσα της Αγίας Ειρήνης, όπου βρίσκεται μαζί με τα Tailor Made και Throubi, ως νέα Καρύτση. Αν θα γίνει όντως έτσι, μένει ο χρόνος να το δείξει. Προς το παρόν, το Rooster σερβίρει πρωινά (από τις 8.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι) και ωραιότατη μεσογειακή κουζίνα, φιλοξενεί τα βιβλία των Αθηναίων bookcrossers, διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και παίζει ωραίες μουσικές. Το ποτό κοστίζει 7€. 

Tailor Made
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 213 0049645
Ζωγραφιστά ταβάνια που για τα αθηναϊκά δεδομένα θα μπορούσαν να αγγίζουν τον ουρανό, τοιχογραφίες με γιγάντια… πατρόν, μία από τις πιο ιδιαίτερες μπάρες της Αθήνας, και πολλές ακόμη καλλιτεχνικές λεπτομέρειες συνθέτουν τη διακόσμηση που αρμόζει στο νεοκλασικό του Ερνέστου Τσίλλερ, το ισόγειο του οποίου καταλαμβάνει εδώ και λίγους μήνες το Tailor Made. Οι μουσικές του κινούνται στα μονοπάτια του swing, της bossa nova και της new jazz, ενώ τα κοκτέιλ του –που μπορούν να γίνουν και Tailor Made, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας, με βάση τα ποτά και τις γεύσεις που σας αρέσουν– διεκδικούν επάξια μια θέση στο αθηναϊκό top-5. Οι φρεσκοκομμένες ποικιλίες Fair Trade καφέ που πλημμυρίζουν την πλατεία με μυρωδιές είναι ένας λόγος να το επισκεφθείτε και το πρωί –θα αγοράσετε και για το σπίτι. Το ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ 8,50€.

Throubi
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3230928

Το αδερφάκι του ιστορικού σπετσιώτικου μπαρ συμπληρώνει την… αγία τριάδα της νέας αγαπημένης πλατείας των Αθηναίων. Η κονσόλα αγαπά τη soul και την jazz, ενώ η διακόσμηση θυμίζει καλοκαιρινές διακοπές για πάντα: λίγο η πέτρα στους τοίχους, λίγο τα γλαστράκια με τις ελιές στα τραπεζάκι έξω, λίγο ο συνδυασμός άσπρο-μπλε στην πρόσοψη, δεν θέλεις και πολύ να μεταφερθείς στις πρώτες μετεφηβικές σου διακοπές στις Σπέτσες. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και εμπνευσμένα μεσογειακά σνακ. Το ποτό κοστίζει 7€.

Μαγκαζέ
Αιόλου 33, τηλ.: 210 3243740
Ο τεράστιος χάρτης της Αθήνας στον τοίχο του ισογείου, τα funky χρώματα στους τοίχους, η μπανιέρα στον χώρο της τουαλέτας, είναι όλα στοιχεία που προδίδουν την arty ταυτότητα ενός εκ των παλιότερων στεκιών στα πέριξ της Αγίας Ειρήνης. Το «Μαγκαζέ», παρ’ ότι δεν δηλώνει την σεξουαλική του ταυτότητα, αποτελεί σταθερό στέκι για το gay κοινό, που πίνει τον καφέ του στα τραπεζάκια του πλακόστρωτου ή επιλέγει νόστιμες σαλάτες και κρύα πιάτα, συνοδεύοντάς τα με τις διάφορες ετικέτες κρασιού που διαθέτει το bar. Οι μουσικές είναι uptempo, στην ένταση εκείνη που δεν καλύπτει αλλά ούτε και χάνεται κάτω από τις συζητήσεις των παρεών που γεμίζουν τα μεγάλα τραπέζια του. Το ποτό κοστίζει 7€.

Κι αν πεινάσετε...

Mama Roux
Αιόλου 48, τηλ.: 213 0048382

Ήταν θέμα χρόνου για το βιομηχανικό design που αγαπά τελευταία η αθηναϊκή νύχτα να επεκταθεί και στην εστιατορική σκηνή της. Η νέα άφιξη της Αιόλου έχει τεράστιες τζαμαρίες για χάζι στον πεζόδρομο, σκαμπό στην μπάρα για τσιμπολόγημα με τη συνοδεία αλκοόλ, και έθνικ γεύσεις –τα φαλάφελ και τα αρνίσια κεμπάπ συγκαταλέγονται στα hit του μενού– συνδυασμένες με burger, σούπες και bagels. Αν σκέφτεστε να το επισκεφθείτε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ, θα ήταν σοφό να κάνετε κράτηση. Οι τιμές κυμαίνονται στα αναμενόμενα 20-25€ το άτομο. 

Μελίλωτος 
Καλαμιώτου 19, τηλ.: 210 3222458

Μοντέρνο μαγειρείο που μετακόμισε πρόσφατα από τη στοά της Ξενοφώντος απ’ όπου έφευγαν ζεστά τα πακέτα του delivery σε νέο χώρο δίπλα στην Καπνικαρέα, όπου μπορούμε πλέον να αράζουμε στα τραπεζάκια του και να απολαμβάνουμε τα εμπνευσμένα πιάτα ημέρας. Οι παραδοσιακές συνταγές παντρεύονται με την έμπνευση και τη δημιουργικότητα των σεφ, και το αποτέλεσμα περιλαμβάνει νοστιμιές όπως κριθαράκι με καπνιστό λουκάνικο Χανίων, κολοκύθα και σταμναγκάθι, ή κοτόπουλο γεμιστό με σπαράγγια σε σάλτσα φασκόμηλο που συνοδεύεται από χειροποίητο πουρέ πατάτας με πιπερόριζα. Σημειώστε ότι λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων, ήτοι: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη έως τις 18.00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο έως τις 20.30. Την Κυριακή η κουζίνα ξεκουράζεται. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v