Παλαιό Φάληρο: Εις τον αφρό της θάλασσας

Αρκεί μία βόλτα στο ανοιξιάτικο Παλαιό Φάληρο για να φτιάξει η διάθεσή σου: Ποδηλατάδα δίπλα στην θάλασσα, καφές με φόντο την Καστέλα και πολίτικοι μεζέδες που… σε στέλνουν. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για απόψε;
Παλαιό Φάληρο: Εις τον αφρό της θάλασσας
κείμενο-φωτογραφίες: Έλενα Μπούλια

Η ιστορία του Παλαιού Φαλήρου ξεκινά από τα αρχαία χρόνια –ήδη στα γραπτά του Ηροδότου υπάρχουν αναφορές στην περιοχή, ενώ ιδρυτής της πόλης λέγεται πως ήταν ο τοπικός ήρωας Φάληρος, ένας από τους Αργοναύτες. Μέχρι το 1920 το Φάληρο ήταν ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με απέραντες εκτάσεις σπαρμένες με σιτάρι και με αμπελώνες. Γύρω στα 1910-1915 κάποιοι εύποροι της περιοχής άρχισαν να οικοδομούν επαύλεις και βίλες, κάποιες από τις οποίες σώζονται μέχρι σήμερα κοσμώντας αρχιτεκτονικά την περιοχή.

Από το 1946 και μετά το Παλαιό Φάληρο προσελκύει πλούσιες οικογένειες που χτίζουν εκεί εξοχικές κατοικίες. Σταδιακά οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται κατακόρυφα, κάτι που δεν εμποδίζει πολλούς εύπορους Κωνσταντινοπολίτες να εγκατασταθούν εκεί από την μεταπολίτευση και μετά, δημιουργώντας μια πολύ ζωντανή κοινότητα που αφήνει μέχρι σήμερα το στίγμα της μέσα από πολίτικα εστιατόρια και καφέ.

Βόλτες και ψυχαγωγία
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του να ζεις στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Φαλήρου είναι ότι με περπάτημα μερικών λεπτών βρίσκεσαι στην παραλία –και αυτό για τους λάτρεις της θάλασσας είναι μεγάλη υπόθεση. Ο φαρδύς παραθαλάσσιος πεζόδρομος δίπλα στην λεωφόρο Ποσειδώνος κατακλύζεται όλες τις ώρες της ημέρας από άτομα κάθε ηλικίας που απολαμβάνουν εκεί περιπάτους και ποδηλατάδες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συγκεντρώνονται στις μεγάλες υπαίθριες σκακιέρες για να παίξουν ή να παρακολουθήσουν έναν αγώνα σκάκι από τους θαμώνες της περιοχής.

Τα «ορόσημα» της παραλίας του Φαλήρου είναι η ακτή Έδεμ και η παραλία του Μπάτη, απέναντι από το κλασικό ζαχαροπλαστείο του Πράπα, ενώ με κατεύθυνση προς το κέντρο του Φαλήρου, συναντά κανείς διάφορα αξιόλογα δημόσια έργα τέχνης, όπως οι μεταλλικοί Γλάροι της Ρόζας Ηλιού και το Πολύκυκλο του Ν. Γ. Παπουτσίδη. Απέναντι από το κέντρο του Φαλήρου (γνωστό στους παλιούς κατοίκους της περιοχής και ως Παχός, λόγω του ομώνυμου ζαχαροπλαστείου), βρίσκεται η παραλία Φλοίσβου, με το χαρακτηριστικό στρογγυλό κτίριο, γνωστό και ως Θέατρο (σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο).

Η βόλτα συνεχίζει από την παραλία Φλοίσβου με κατεύθυνση προς την Μαρίνα και τις νεόδμητες εγκαταστάσεις του Village Center. Τα χρώματα εδώ αρχίζουν να πρασινίζουν, αφού δίπλα στην θάλασσα έχει δημιουργηθεί μία καταπράσινη έκταση, με παιδικές χαρές και υπαίθριους παιδότοπους, εντελώς πεζοδρομημένη και προστατευμένη, που πραγματικά ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Πλησιάζοντας προς την Μαρίνα Φλοίσβου συναντάμε και τον συμπαθέστατο θερινό κινηματογράφο Cine Φλοίσβος, στο προαύλιο του οποίου υπάρχει μία ακόμα παιδική χαρά.


Για την Μαρίνα Φλοίσβου έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν (Σχετικά Άρθρα). Δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας, ειδικά τους θερινούς μήνες, που να μην συγκεντρώνονται επισκέπτες είτε στα παραθαλάσσια καφέ είτε στα φαρδιά πεζούλια της, για να θαυμάσουν την θέα προς την Καστέλα και τα εντυπωσιακά γιοτ.

Περί τα δέκα λεπτά περπάτημα από την Μαρίνα Φλοίσβου, απέναντι από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, το Ναυτικό Μουσείο Αβέρωφ με το ομώνυμο θωρηκτό και το Ολυμπιακό Κτίριο Tae Kwon Do, βρίσκεται και το Village Center. Στις εγκαταστάσεις του, πέρα από τους γνωστούς κινηματογράφους, φιλοξενούνται εστιατόρια, καφέ, χώροι ψυχαγωγίας και καταστήματα.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς την παραπάνω βόλτα είναι με ποδήλατο. Διαφορετικά, πάρτε το τραμ, κατεβείτε στην στάση ΕΔΕΜ και περπατήστε μέχρι τα Village. Από εκεί μπορείτε να ξαναπάρετε το τραμ (στάση ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ) για να επιστρέψετε.

Τέλος, στα «must» της ψυχαγωγίας πρέπει να προστεθεί και το Πλανητάριο, ένα μοναδικό πολιτιστικό κέντρο, ενώ στα άμεσα πλάνα του ιδρύματος Νιάρχου είναι να δημιουργηθεί στην περιοχή του παλιού ιπποδρόμου, στο Φαληρικό Δέλτα, ένα νέο αστικό πάρκο, όπου θα στεγαστούν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Το μεγαλόπνοο έργο θα αναλάβει ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο.

Γαστρονομικές απολαύσεις
Φάληρο = Φαγητό. Τι τραβάει η όρεξή σας; Πολίτικες και ανατολίτικες γεύσεις; Συμπαθέστατα μεζεδοπωλεία; Ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας; Οι επιλογές είναι αμέτρητες και από αυτές επιλέξαμε τις δικές μας αγαπημένες:

Φαγητό 
Barba Lazaros (Ζησιμοπούλου 24α – απέναντι από το Πλανητάριο, τηλ. 210-9403003): Εξαιρετικό πεϊνιρλί και νόστιμα ελληνικά πιάτα σε λογικές τιμές, σε ένα εστιατόριο με πολυετή ιστορία. 
Ελλάδος Εικόνες (Ευξείνου Πόντου 183, 210-9824620): Βρίσκεται στα σύνορα με Νέα Σμύρνη, στην πάνω πλευρά του Φαλήρου, και αποτελεί στέκι για όσους αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα με συνοδεία ζωντανής μουσικής που… σηκώνει στα τραπέζια.
Παντελής (Ναϊάδων 96, τηλ. 210-9825512): Το πλέον γνήσιο πολίτικο εστιατόριο της περιοχής, με εκλεκτό γιαουρτλού και καταπληκτικό καζάν ντιπί. 
Ρακάδικο (Ζησιμοπούλου 79, τηλ. 210-9419686): Κρητικές νοστιμιές και ζωντανή μουσική που ξεσηκώνει.
Η παλιά φάβα (Αχαιών 38, τηλ. 210-9311994): Συγκλονιστικό μαμαδίσιο φαγητό σε πολύ λογικές τιμές (δείτε περισσότερα στα Σχετικά Άρθρα). Αν δεν είστε της περιοχής θα χρειαστείτε GPS για να το βρείτε.
Φαλήρου Γεύσεις (Ναϊάδων 49, τηλ. 210 -9834546): Πολίτικα πιάτα και το καλύτερο καλαμάκι κοτόπουλου που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. 
Da Bruno (Αγ. Αλεξάνδρου 46, τηλ. 2109818959): Εξαιρετικό ιταλικό εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις, προσεγμένο σέρβις και λογικές τιμές.
Το Μικιό (Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9855380): Καταπληκτικοί κρητικοί μεζέδες και τσικουδιές, σε ένα χαριτωμένο μαγαζάκι που θυμίζει παραδοσιακό καφενείο.
New entry: Σχάρα Κατσαρόλα (Ναϊάδων 40 και Αγίου Αλεξάνδρου, τηλ. 210 9855553): Αυτό που λέει το όνομά του, με νόστιμα ψητά σχάρας και εξαιρετικά μαγειρευτά σε ολοκαίνουργιο στιλάτο χώρο.
New entry: Το Πιάτο της Βούλας (Ναϊάδων και Αγ. Αλεξάνδρου, τηλ. 215 5109404): Συμπαθητικό μεζεδοπωλείο με πρωτότυπες, ενδιαφέρουσες γεύσεις και πολύ λογικές τιμές. 
Delicatessen Benito (Θέτιδος 22): Για να αγοράσετε για το σπίτι ό,τι λαχταρά η γκουρμέ όρεξή σας (περίεργα σαλάμια, σπάνια τυριά κ.λ.π.)

Γλυκό 
Zuccherino (Γωνία Ναϊάδων και Αγ. Αλεξάνδρου για παγωτά και για γλυκά: Πρωτέως & Σειρήνων 38, τηλ. 210-9830869): Απλά συγκλονιστικό παγωτό και καταπληκτικές βάφλες. 
Κοσμικόν (Αγ. Αλεξάνδρου 102, τηλ. 210-9811677): Αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας (δοκιμάστε αυτό με φύλλο κανταΐφι).
Ρίο (Πρωτέως 4 & Μουσών, τηλ. 210-9831892): Παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο με τους πιο διάσημους μπαμπάδες στην Αθήνα.
Alma (Αγ. Αλεξάνδρου 56, τηλ. 210-9834493): Καταπληκτικό μιλφέιγ με σοκολάτα (και κανονικό).
Divan (Ναιάδων 51-53, τηλ. 210-9821927): Για εξαιρετικά σιροπιαστά. 
Τούρτα (Άρεως 104, τηλ. 210-9848989): Για εξαιρετικό προφιτερόλ.

Πoτό
Η περιοχή δεν φημίζεται για την βραδινή της ζωή. Ωστόσο, «χαλαρό» ποτό με θέα θάλασσα μπορείτε να απολαύσετε στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Shopping
Το εμπορικό κέντρο του Παλαιού Φαλήρου εκτείνεται βασικά γύρω από την κεντρική οδό Αγίου Αλεξάνδρου, η οποία πρόσφατα έγινε δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, βελτιώνοντας ίσως κάπως τις συνθήκες παρκαρίσματος.

Επί της Αγίου Αλεξάνδρου, λοιπόν, θα συναντήσετε κάθε λογής εμπορικά καταστήματα αλλά και ινστιτούτα ομορφιάς. Από τα καταστήματα ρούχων προτείνουμε το Reina με πολύ ιδιαίτερα γυναικεία κομμάτια σε λογικές τιμές και καλές προσφορές. Το Fede και το Iso έχουν, επίσης, πολύ συμπαθητικά νεανικά ρούχα με γνωστές μάρκες. Στο Σμίλη θα βρείτε εξαιρετικά χειροποίητα κοσμήματα από Έλληνες σχεδιαστές, ενώ το Rose Poupee είναι ένα πολύ ρομαντικό παιχνιδάδικο που θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν.

Ακόμα, χαμηλά στην Αγ. Αλεξάνδρου θα συναντήσετε το κατάστημα Αρσενίδης που ειδικεύεται στο ανδρικό δώρο, από αναπτήρες, πορτοφόλια και μπρελόκ μέχρι σουγιάδες ελβετικού τύπου σε μορφή πιστωτικής κάρτας και ωραία διακοσμητικά για το ανδρικό γραφείο.

Τέλος, αν κουραστήκατε από όλες αυτές τις βόλτες, κατευθυνθείτε στο Tormalina’s Beauty (Ναϊάδων 49) για ένα χαλαρωτικό μασάζ σώματος και περιποιημένο μανικιούρ-πεντικιούρ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v