Άλσος Βεϊκου: Η Αθήνα πάει… πάρκο

Άφθονο πράσινο, ολοκληρωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, θέατρο, κινηματογράφος, κολυμβητήριο, εξωτερική πισίνα. Το Άλσος Βεΐκου είναι περιποιημένο, οργανωμένο και φιλικό για τον κάθε Αθηναίο. Το επισκεφτήκαμε, το φωτογραφήσαμε και μάθαμε όλο το παρασκήνιο της επικείμενης… κατεδάφισής του.
Άλσος Βεϊκου: Η Αθήνα πάει… πάρκο
Κείμενο – Φωτογραφίες: Νικόλας Γεωργιακώδης

Πέμπτη πρωί και ο ήλιος κάνει αισθητή την παρουσία του. Τα πρώτα σχολικά λεωφορεία έχουν ήδη αρχίσει να συρρέουν στο parking του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι, ενώ δεν είναι και λίγα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των κατοίκων της περιοχής που εκμεταλλευόμενοι τον ανοιξιάτικο καιρό δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφτούν το Άλσος. Και γιατί να μη το κάνουν άλλωστε;

Το άλσος του λαού

Το συνολικής έκτασης 217 στρεμμάτων πάρκο έχει… απ’ όλα και αποτελεί την ιδανική επιλογή απόδρασης από την μουντάδα και την «ασφυξία» του κέντρου της Αθήνας. Σε κάτι λιγότερο από είκοσι λεπτά, βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου και βόλτες θα κάνεις πεζός ή με ποδήλατο και πράσινο θα δεις και τα πιτσιρίκια θα φέρεις χωρίς έγνοιες και θα γυμναστείς και θα πιεις χαλαρά τον καφέ σου υπό τον ίσκιο των πεύκων.


Τα πρωινά το άλσος γεμίζει με μαθητές που ξεχύνονται στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης. Τα διάσπαρτα ξύλινα κιόσκια μαζεύουν ως επί το πλείστον έφηβους, ενώ στα παγκάκια που βρίσκονται σε όλο το μήκος των μονοπατιών συνταξιούχοι κάθονται με τις ώρες και συζητούν περί ανέμων και υδάτων. Τα πιτσιρίκια προσχολικής ηλικίας συχνάζουν στις παιδικές χαρές του άλσους υπό το αυστηρό βλέμμα των γονέων, ενώ λίγο πιο πέρα τα υπαίθρια όργανα έχουν καταλάβει άτομα όλων των ηλικιών κάνοντας πράξη την φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Στον χώρο του άλσους υπάρχουν επίσης γήπεδα τένις, ανοιχτή πισίνα, κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο, κλειστό γήπεδο μπάσκετ/ βόλεϊ, θερινός κινηματογράφος και αίθριο αμφιθέατρο το οποίο κατά καιρούς φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το άλσος φυλάσσεται καθ' όλο το 24ωρο, ενώ στους χώρους του απασχολούνται εκτός από τους φύλακες, γυμναστές, γιατρός και νοσηλεύτρια, κηπουροί και υπάλληλοι καθαριότητας.


Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός που επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση το άλσος, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως όταν ξεκίνησε η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων το 1986, το άλσος δεχόταν τριακόσια με τετρακόσια άτομα την ημέρα. «Υπολογίζουμε περίπου πέντε χιλιάδες άτομα την εβδομάδα, αλλά ο ίδιος αριθμός μπορεί να έρθει και σε μία μέρα. Την προηγούμενη Κυριακή για παράδειγμα είχαμε περίπου έξι χιλιάδες», μου λέει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου και υπεύθυνος του χώρου, Εμμανουήλ Πρωτονοτάριος.


Η αναδασωτέα περιοχή, οι κατεδαφίσεις και άλλα ευτράπελα

Στις αρχές του 2012 η γενική γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ζήτησε τη κατεδάφιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Γαλατσίου που βρίσκονται στο Άλσος Βεΐκου. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Δασών Αθήνας εξέδωσε σε βάρος του Δήμου Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής για τις αθλητικές, πολιτιστικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις του Άλσους καθώς, όπως υποστήριξε, βρίσκονται σε αναδασωτέα περιοχή.

Απαντώντας ο Δήμος Γαλατσίου κατέθεσε αίτημα για τη μη εφαρμογή της απόφασης, ισχυριζόμενος ότι το Άλσος Βεΐκου χαρακτηρίζεται από το Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ως πόλος αναψυχής και αθλητισμού. Πράγματι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις που απειλούνται με… γκρέμισμα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με δικές τους τεχνικές μελέτες και φυσικά χρηματοδότηση του κράτους. «Η δασική υπηρεσία έρχεται μετά από τόσα χρόνια υποστηρίζοντας ότι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις είναι παράνομες και μας ζητά να τις γκρεμίσουμε. Πώς γίνεται το κράτος να κρίνει κάτι νόμιμο και να το χρηματοδοτεί και ύστερα να ζητά την κατεδάφισή του;», αναρωτιέται ο κ. Πρωτονοτάριος.

Ενδεικτικό του όλου παραλογισμού, είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 το κολυμβητήριο του άλσους συμπεριλήφθηκε στα ανεξάρτητα προπονητήρια, ενώ υπήρξε και σχετική σύμβαση παραχώρησης χρήσης μεταξύ του Δήμου Γαλατσίου και του Οργανισμού «ΑΘΗΝΑ 2004». «Στους Ολυμπιακούς οι εγκαταστάσεις ήταν καθ’ όλα νόμιμες. Μάλιστα στο κολυμβητήριο έκανε προπόνηση η Αμερικάνικη ομάδα», προσθέτει ο κ. Πρωτονοτάριος, αδυνατώντας να καταλάβει το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τόσα χρόνια εις βάρος του άλσους άλλα και των δημοτών του Γαλατσίου που το επισκέπτονται. «Πριν από τέσσερα χρόνια ο Υπουργός Οικονομικών μας διέθεσε 550 χιλιάδες ευρώ για να φτιάξουμε το ταρτάν του στίβου γύρω από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι ο μοναδικός στίβος στην Αθήνα που δεν έχει ταρτάν. Κάναμε τις αιτήσεις για να πάρουμε την έγκριση του έργου και η Υπηρεσία Δασών τις μπλόκαρε επειδή ο γύρω χώρος είναι δασικός. Έτσι χάσαμε τα χρήματα, τα οποία απορροφήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών», μου λέει.

«Θέσαμε το θέμα στον κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου και μας είπε ‘αφήστε το πάνω μου’. Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν άτομα της ΔΕΗ για να κόψουν το ρεύμα στις εγκαταστάσεις. Ξαναπήρα τηλέφωνα τους αρμόδιους και πήραμε προθεσμία δεκαπέντε ημερών για να καταθέσουμε ορισμένα χαρτιά. Είναι ανεγκέφαλοι. Δεν μπορείς μετά από τριάντα χρόνια να χαρακτηρίζεις ως παράνομο κάτι που έγινε με μελέτες και χρήματα του ελληνικού κράτους...», προσθέτει και εκφράζει τη γενικότερη αισιοδοξία του για τη μελλοντική λύση του ζητήματος.

«Έχουμε ήδη έρθει σε επαφές με ακόμα πέντε δήμους για να καταθέσουμε από κοινού τις ενστάσεις μας και ευελπιστούμε πως κάποια λύση θα βρεθεί», καταλήγει.

Δείτε στη Photo Gallery του άρθρου, φωτογραφίες από την «ανοιξιάτικη» περιήγησή μας στο Άλσος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v