Τα αγαπημένα μας στην Αθήνα

Το αγαπημένο μας στέκι για κοκτέιλ, η πιο απολαυστική ζεστή σοκολάτα, το καλύτερο ταβερνάκι, οι κρυφές μας «καβάτζες» για φαγητό, ποτό ή σφηνάκια τέχνης και όλες οι γωνιές της διασκέδασης που αγαπάμε στην Αθήνα, γιατί μας… προσέχουν και συμφέρουν.
Τα αγαπημένα μας στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν θα μας νικήσει η μιζέρια! Όσο υπάρχουν οι αγαπημένες μας γωνιές στην πόλη, θα έχουμε λόγο να διασκεδάζουμε. Όχι απαραίτητα να ξοδεύουμε (όσα δεν έχουμε). Γιατί αγαπημένο δεν σημαίνει απαραίτητα ακριβό. Γι’ αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για καθεμία από τις κατηγορίες εκείνες που εμπίπτουν στον χάρτη της αθηναϊκής διασκέδασης, οι οποίες (ακόμη και τώρα) αξίζουν τα χρήματα που θα δώσουμε – επιτέλους το value for money αποκτά σημασία.

*Το αγαπημένο μας στέκι για κοκτέιλ:
Ginger Ale
(Θεμιστοκλέους 74, πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 2103301246)
Το ‘50s artistic στέκι της πλατείας Εξαρχείων όχι μόνο προσέχει ιδιαίτερα τα κοκτέιλ του, αλλά τα προσφέρει σε οικονομική τιμή κατά την διάρκεια του βαρβάτου happy hour (19.00-22.00, Δευτέρα ως Τετάρτη), στην τιμή των 7€ - το ποτό στοιχίζει 5€. Το σύνθημα;

*Το αγαπημένο μας στέκι για καφέ:
Tailor Made
(Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, τηλ: 213 0049645)
Μια ανοιχτή τραπεζαρία μας μυεί στα μυστικά του φρεσκοκομμένου καφέ, που αλέθεται και ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια μας, σε αυτή τη νέα άφιξη στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Το προτιμάμε γιατί εδώ πίνουμε πραγματικά ιδιαίτερο καφέ, που δεν θα βρούμε σε κανένα άλλο café - μάλιστα μπορούμε να αγοράσουμε κόκκους και για το σπίτι.

*Η αγαπημένη μας θέα από bar:
A for Athens
(Μιαούλη 2-4, τηλ.: 210 3244244)
Κανείς δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί μπροστά στη θέα από την γυάλινη τζαμαρία του νέου talk of the town στο Μοναστηράκι από όπου νομίζεις ότι θα αγγίξεις τον Παρθενώνα (και πολλά άλλα αθηναϊκά landmarks). To cocktail στοιχίζει 9€.

*Το αγαπημένο μας «φοιτητικό» στέκι για φαγητό:
Κυματοθραύστης
(Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου, Εξάρχεια)
Το μικροσκοπικό στέκι των Εξαρχείων που ταΐζει καθημερινά τις πιο φρέσκιες φάτσες της πόλης μάς έχει κερδίσει χάρη στην ποικιλία του και στις προσεγμένες γεύσεις που στοιβάζονται πίσω από τον γυάλινο μπουφέ του για να διαλέξεις. Το μικρό πιάτο στοιχίζει 3,50€ και το μεγάλο 6,80€, αλλά μπορείς να το γεμίσεις με όσα από τα φαγητά θέλεις. Η φοιτητική λέσχη (ξανα)ζεί.

*Ο αγαπημένος μας κυριακάτικος μπουφές:
Το Τσάι
(Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, τηλ.: 210 3388941)
Με 8,50€ μπορείς να απολαύσεις όλες τις γεύσεις του κυριακάτικου brunch στο φωτεινό, ήσυχο στέκι του Κολωνακίου, και να ξαναγεμίσεις όσες φορές θέλεις. Κάθε Κυριακή, μία σούπα, ένα κυρίως, δύο σαλάτες, συνοδευτικά και γλυκά είναι στην διάθεσή σας. Κι εμείς, τώρα που το ανακαλύψαμε, κάθε Κυριακή θα δηλώνουμε «παρών». Tip: Φυσικά, μην ξεχάσετε να «κλείσετε» το γεύμα με το κύριο ατού του καταστήματος που δεν είναι άλλο από την απίστευτη ποικιλία τσαγιού.

*Το αγαπημένο μας μέρος για ζεστή σοκολάτα:
Petite Fleur
(Ομήρου 44, Κολωνάκι και Πλ. Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι)
Ένα «μικρό λουλούδι» φύτρωσε στο Κολωνάκι, και άλλο ένα στην πλατεία του Χαλανδρίου. Δεν κρύβουμε την αδυναμία μας στο τελευταίο, και πιάνουμε θέση σε ένα από τα χαριτωμένα, γαλλικής αισθητικής τραπεζάκια του, απολαμβάνουμε τους ήχους του πικάπ, και «λιώνουμε» πίνοντας τις απίθανες γεύσεις ζεστής σοκολάτας – αγαπημένη μας αυτή με το γλυκό κάστανο. Tip: Τσεκάρετε την fanpage του Petite Fleur για να πετύχετε τα υπέροχα live jazz sessions που διοργανώνονται κατά καιρούς.

*Η αγαπημένη μας τσαγερί:
Στροφές
(Χάμιλτον 7, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8833625)
Ο χρόνος σταμάτησε σε ένα παλιό μαγαζάκι κοντά στην Βικτώρια. Τόσο παλιό που μας γυρνά στα σχολικά μας χρόνια. Τότε που αφήναμε ραβασάκια και χαρτάκια με σχόλια παντού, που κάναμε κοπάνα και παίζαμε επιτραπέζια με συνοδεία καφέ. Διόρθωση: Στις Στροφές, ο καφές αντικαθίσταται με το τσάι, και μάλιστα σε χαμηλές τιμές – άλλωστε η επιγραφή πριν μπείτε στο εσωτερικό τους με το πάτωμα-σκακιέρα τα λέει όλα: Πρόκειται για «Τεϊοποτείον».

*Το αγαπημένο μας βρώμικο:
Το βρώμικο της πλατείας Μαβίλη
(Πλατεία Μαβίλη)
Έχει φέρει «στα ίσια» τους γενιές και γενιές ξενύχτηδων, που προτιμούν την οικονομική και γρήγορη λύση του «βρώμικου» φαγητού μετά από μια νύχτα κραιπάλης στο κέντρο της πόλης. Φυσικά, το hit είναι το σάντουιτς με λουκάνικο, βραστό ή ψητό, περιχυμένο με γλυκιά σαλτσα με κρεμμύδια και γαρνιρισμένο με λάχανο-καρότο. Η εναλλακτική σας είναι τα χοιρινά καλαμάκια, ενώ οι τιμές κυμαίνονται περί τα 4€.

*Η αγαπημένη μας ταβέρνα:
Η Παλιά Φάβα
(Αχαιών 38, Π. Φάληρο)
Έγινε αδυναμία μας γιατί είναι μακριά από όλους και απ’ όλα, σε ένα ήσυχο δρομάκι του Παλαιού Φαλήρου που γνωρίζουν μόνο οι… μερακλήδες με έφεση στα μαγειρευτά. Εξαίσια σουτζουκάκια, λαχταριστό κοκκινιστό, σπιτικό στιφάδο, θεϊκή πατατοσαλάτα είναι μερικά από τα best of του μενού, που έρχονται σε τεράστιες μερίδες, ενώ ο λογαριασμός με δυσκολία θα ξεπεράσει τα 15€ κατ’ άτομο.

*Το αγαπημένο μας εστιατόριο μουσείου:
Εστιατόριο Νέου Μουσείου Ακρόπολης
(Δ. Αρεοπαγίτου 15)


Η ταράτσα του έχει φιλοξενήσει πολλά απογεύματά μας, κατά τα οποία συνοδεύσαμε το πολύ καλό φαγητό από το προσεγμένο μενού του με την θέα προς τον Βράχο της Ακρόπολης. Σε ειδικές περιστάσεις, παραμένει ανοιχτό μέχρι τα Μεσάνυχτα και διοργανώνει παράλληλα μουσικές βραδιές στον προαύλιο χώρο του (ενδεικτική τιμή: 15-20€ κατ’ άτομο).

*Το αγαπημένο μας μέρος για burger:
Colibri
(Αναπαύσεως 9, Μετς, τηλ.: 210 9214277 και Εμπεδοκλέους 9-13, Παγκράτι, τηλ.: 210 70110111)
Το μυστικό του βρίσκεται στο καλοψημένο μπιφτέκι του από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς περίπλοκες συνταγές, σος και μυρωδικά, που κάνει το burger ζουμερό και απολαυστικό. Οι τιμές του ξεκινούν από τα 4,50€ για το απλό burger με πατάτες, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τα burgers με μανιτάρια και τσένταρ ή με blue cheese και έξτρα ντομάτα. Σημειώστε ότι το Colibri κάνει και delivery.

*Το αγαπημένο μας μέρος για παγωτό:
Χαρά
, (Πατησίων 339, τηλ: 210 2287266)
Στην Χαρά της Πατησίων θα βρείτε το πιο αμαρτωλό πολίτικο εκμέκ παγωτό, αλλά και εξαιρετικό Σικάγο. Η παγωμένη «παλέτα» ενισχύεται κάθε χρόνο με νέες απολαυστικές γεύσεις, όπως ρούμι-σταφίδες και αγριοκέρασο.

*Το αγαπημένο μας παγωμένο γιαούρτι:
Fresh yogurt bar
(Δ. Αρεοπαγίτου 3, τηλ: 210 9233760)
Από την στιγμή που δοκιμάσαμε το light κρεμώδες παγωμένο γιαούρτι του με το απίστευτο γλυκό σταφύλι του, έχουμε ορκιστεί οπαδοί του. Γι’ αυτό, η βόλτα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχει πλέον αποκτήσει επίσημη αφετηρία, στους ξύλινους πάγκους του Fresko. Το κυπελάκι στοιχίζει περίπου όσο και ένα παγωτό (ή και λιγότερο) αλλά κερδίζει σε… θερμίδες, παράδοση και πρωτοτυπία.

*Το αγαπημένο μας café-βιβλιοπωλείο:
Ευριπίδης Café
(Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 3839078)
Τέσσερις υπέροχα διαμορφωμένοι όροφοι γεμάτοι βιβλία αποτελούν το σκηνικό του απλού αλλά ιδανικού για αναγνώσεις συνοδεία καφέ στο μικρό café του βιβλιοπωλείου «Ευρυπίδης στην Στοά». Στον χώρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, που κάνει ακόμη πιο μεγάλο (και οικονομικό) το δέλεαρ για μερικές ώρες λογοτεχνικής χαλάρωσης στο Χαλάνδρι.

*Η αγαπημένη μας μπυραρία:
Pulp
(Βεΐκου 5, Κουκάκι, τηλ.: 211 4069835)
Η πιο οικονομική μπυραρία της πόλης τυχαίνει να είναι και η μοναδική που διαθέτει την αγαπημένη Staropramen σε βαρέλι από την Πράγα, αλλά και να προσφέρει την μπύρα μέχρι και σε… κανάτες. Η «πρεσβεία» της τσεχικής διασκέδασης με άλλα λόγια έχει ανοίξει ένα χαλαρό, αλλά δυνατό παράρτημα στο Κουκάκι και σε τιμές που δύσκολα θα βρείτε αλλού: Από 3€ το ποτήρι μέχρι 11€ για τον δίλιτρο σωλήνα.

*Η αγαπημένη μας κινηματογραφική αίθουσα:
Αττικόν
(Σταδίου 19)
Οι πανέμορφες αρχοντικές αίθουσες του Αττικόν και του Απόλλωνα στη Σταδίου κλείνουν αυτή την χρονιά ακριβώς έναν αιώνα ζωής. Παρ’ ότι κάποιοι προσπάθησαν να καταστρέψουν τα γενέθλια με τους πρόσφατους εμπρησμούς, η αίθουσα άντεξε και οι πιο όμορφες ταινίες θα ξαναρχίσουν σύντομα να προβάλλονται στο πανί της. Μάλιστα, η αγαπημένη μας συνήθεια γίνεται πιο οικονομική κάθε Τετάρτη, αφού στα δύο εισιτήρια, το ένα είναι δωρεάν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v