8 οάσεις για… κάθε χρήση στην Αθήνα

Ένας καφές για αρχή, μία λογοτεχνική συζήτηση, μία εικαστική έκθεση, λίγα επιτραπέζια, αργότερα μία θεατρική παράσταση και τέλος ένα ποτό (ή και περισσότερα) σε ένα καλλιτεχνικό πάρτι. Κι όλα τα παραπάνω σε έναν χώρο. Ή σε οκτώ. Ιδού τα στέκια του πολύπλευρου αθηναϊκού πολιτισμού.
8 οάσεις για… κάθε χρήση στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι café. Δεν είναι bar. Δεν είναι γκαλερί. Ούτε αίθουσες προβολών, bazaar markets ή λέσχες ανάγνωσης. Είναι όλα αυτά μαζί. Οκτώ χώροι στην Αθήνα μας θυμίζουν ότι η τέχνη σε κάθε της μορφή ταιριάζει υπέροχα με την διασκέδαση, την συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών και εξελίσσουν τα πολλά πρόσωπα των χώρων τους σε παζάρι ιδεών για κάθε γούστο.

Εκεί μία βόλτα για καφέ μπορεί να εξελιχθεί σε βιβλιοφιλική συζήτηση ή μία παράσταση να καταλήξει σε τουρνουά σκάκι και τελικά σε ξέφρενο πάρτι. Το in2life σκανάρει τις πτυχές αυτών των πρωτοποριακών χώρων και παρακολουθεί την ατζέντα τους για να ξέρετε πού θα βιώσετε όλα τα παραπάνω.

*CAMP (Ευπολίδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, τηλ: 210 3247679)
Ξεκινάμε από την πιο φρέσκια άφιξη στην καρδιά της Αθήνας. Σε ένα όμορφο τριώροφο νεοκλασικό, που γειτονεύει με άλλα πανέμορφα κτίρια του κέντρου, που ωστόσο έχουν απαξιωθεί λόγω της περιθωριοποίησης της πλατείας Κοτζιά, οι ιθύνοντες του CAMP (Contemporary Art Meeting Point) αποφάσισαν να κάνουν την διαφορά ιδρύοντας το νέο σημείο συνάντησης καλλιτεχνών. Σκοπός του CAMP είναι η συνάντηση καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο για την παραγωγή καινοτόμων προτάσεων.

Τι θα βρείτε:
-Ένα ατμοσφαιρικό café με το όνομα Camp Coffee Culture, στο εσωτερικό του οποίου το σύγχρονο design συναντά την «παλιά Αθήνα» που αποπνέουν το ασπρόμαυρο πάτωμα και τα μαρμάρινα τραπεζάκια ζαχαροπλαστείου (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-3:00, Κυριακή 9:00-18:00).
-Μια γκαλερί στον πάνω όροφο, όπου τον κύριο λόγο έχουν οι εικαστικές τέχνες, πλαισιωμένες από δημιουργικές νότες πειραματικής μουσικής, θεατρικών δρώμενων και καινοτόμων προβολών (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 14:00-21:00).

Αυτή την περίοδο:
Θα συναντήσετε την έκθεση «Lost in Athens», μία φωτογραφική βόλτα στην μητρόπολη της Αθήνας, με πολλές παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις («Lost sounds»). Δείτε περισσότερα για τις εκθέσεις και τα επερχόμενα events στο CAMP εδώ

*TAF (Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 2103238757) 
Σε μια υπέροχη κρυφή αυλή στο Μοναστηράκι και στα μπαλκόνια και τα δωμάτια των παλιών αθηναϊκών κτιρίων που την περιβάλλουν, το The Art Foundation έφερε την τέχνη λίγο πιο κοντά στην διασκέδαση.

Τι θα βρείτε:
Στην αυλή θα χαλαρώσετε με καφεδάκι το μεσημέρι και θα βρείτε πολλές ετικέτες μπύρας, εναλλακτική μουσική και συχνά lives-εκπλήξεις. Στα δωμάτια και στον εκθεσιακό χώρο του TAF στα πάνω πατώματα θα περιηγηθείτε στις πάντα ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, με εικαστικές νότες, video art και εγκαταστάσεις (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 13:00-00:00).

Αυτή την περίοδο:
Το TAF φιλοξενεί την –ετήσια πλέον- έκθεση «Εργαστήρια», με έργα των απόφοιτων της σχολής Καλών Τεχνών, επιδιώκοντας να προβάλλει ό,τι πιο καινοτόμο παρουσιάζεται στην σύγχρονη σκηνή (περισσότερες πληροφορίες εδώ). 


*6 D.O.G.S (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3210510) 
Αυτοσυστήνεται ως ένα all day/all night πολιτιστικό κέντρο διασκεδάσεως, που προτείνει ένα νέο μοντέλου χώρου το οποίο κινείται μεταξύ pop και avant garde, όπου όλοι «μπορούν να παίξουν». Ή μπορούμε απλώς να πούμε ότι είναι το στέκι όπου όλοι έχουμε αράξει με τις ώρες τις τελευταίες δύο σεζόν.

Τι θα βρείτε:
Το 6 D.O.G.S συνδυάζει οργανικά ένα Project Space (χώρο που φιλοξενεί εκθέσεις, one-off events, performances και άλλα ποικίλα projects), ένα bar, ένα café, έναν κήπο (και τι κήπο), και ένα gig Space πλήρως εξοπλισμένο τεχνικά ώστε να φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικά, party, workshops, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, και σεμινάρια.

Αυτή την περίοδο:
Το ημερολόγιο του 6 D.O.G.S είναι πάντα γεμάτο (παρακολουθήστε το εδώ). Αυτή την εβδομάδα, στο Project Space «τρέχει» έκθεση της Inner Ear, που παρουσιάζει το artwork όλων των κυκλοφοριών της, ενώ παράλληλα τα live gigs περιλαμβάνουν την live soul-jazz της «Κυβερνογραφίας», την χορευτική μουσική της μπάντας του Jan van de Engel, τους εναλλακτικούς ήχους των Balzac Diva Live και πολλά guest DJ events στο bar.


*Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ: 210 3240944) 
Ξεκίνησε ως πρωτοποριακό bar στο κέντρο της Αθήνας πριν από 23 χρόνια, και σήμερα, αφού επεκτάθηκε και καλύπτει πλέον ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, πρόκειται για έναν ζωντανό χώρο, μία «ανοιχτή λέσχη ανταλλαγής ιδεών και συνάντησης ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες καλλιτεχνικές φιλοσοφικές και πνευματικές ανησυχίες, δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας μα και δημιουργίας σε όλα τα πεδία της έκφρασης».

Τι θα βρείτε:
-Το Booze Cooperativa περιλαμβάνει τρεις συνδεόμενους χώρους bars στο ατμοσφαιρικό νεοκλασικό κτίριο, όπου μάλιστα μπορείτε να επιδοθείτε και σε τουρνουά σκάκι στα ειδικά τραπέζια.
-Υπάρχει επίσης εκθεσιακός χώρος και ειδικά διαμορφωμένο “Booze Market” με συχνά bazaars χειροποίητων και μεταχειρισμένων ειδών τέχνης και μη. Θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις βρίσκουν επίσης στέγη στο Booze.
-Στην «Etage Litteraire» οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν τον δικό τους αγαπημένο χώρο, όπου πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων.
-Σε όλο το κτίριο επιπλέον, πραγματοποιούνται συναυλίες ζωντανής μουσικής, προβολές, συνεντεύξεις τύπου και πανεπιστημιακές διαλέξεις. Τέλος, ένα εστιατόριο βρίσκεται στα σκαριά, ενώ αναμένεται και η αξιοποίηση με ακόμη πιο φρέσκες ιδέες κι άλλων από τα χιλιάδες τετραγωνικά του χώρου.

Αυτή την περίοδο:
Έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου στην γκαλερί, τζαζ μιούζικαλ, περφόρμανς και δύο θεατρικές παραστάσεις, καθώς και παραστάσεις χορού και προβολή ταινιών είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή μήνα. Ενημερωθείτε για όλα εδώ

 
*Passport (Καραϊσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ: 210 4296401) 
Η πολιτιστική «αποψίλωση» του Πειραιά έστειλε σε άλλες γειτονιές τους καλλιτέχνες του επινείου. Για να ξαναζεσταθεί το «πνεύμα» του, γεννήθηκε η ιδέα του PassPort, που εγκαταστάθηκε στο πρώην σινέ «Χάι Λάιφ» και πλέον στεγάζει τις μουσικές, θεατρικές και αναγνωστικές ανησυχίες του πειραιώτικου καλλιτεχνικού κοινού.

Τι θα βρείτε:
Γωνιές αφιερωμένες στο σινεμά και το θέατρο (θεατρικά αναλόγια και παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους) και το σινεμά, λέσχη βιβλιόφιλων για λογοτεχνικές ομιλίες, συνομιλίες και βιβλιοπαρουσιάσεις, βιβλιοπωλείο, εικαστικές εκθέσεις και workshops.

Αυτή την περίοδο:
Την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Ιανουαρίου, το PassPort φιλοξενεί αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, το πρώτο βράδυ με τους «ΧΙΨΙ» και το δεύτερο με τις «Αψιλιές» και την συμμετοχή της αγαπημένης Μάρθας Φριντζήλα.

 
*Bios (Πειραιώς 84, τηλ: 210 3425335) 
Ως κέντρο συνάντησης για τις τέχνες και τα μέσα του σήμερα αυτοσυστήνεται ο χώρος τέχνης της Πειραιώς που κερδίζει το πιο νεανικό και εναλλακτικό κοινό της Αθήνας. Κι αυτό γιατί έχει μία γωνιά για κάθε όψη των τεχνών και της διασκέδασης: Θέατρο, σινεμά, μουσική, εγκαταστάσεις για προβολές και χορό.

Τι θα βρείτε:
-Front Room: Στο ισόγειο του κτιρίου, ο χώρος-χαμαιλέων μπορεί να φιλοξενήσει από εικαστικές εκθέσεις μέχρι μουσικά gigs ή DJ sets.
-Main Room: Στο πίσω μέρος του ισογείου, θα συναντήσετε τις ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενεί το BIOS αλλά και μουσικές παραστάσεις.
-The Space Above: Café-bar με πολλά δωμάτια και εξοπλισμένο DJ booth για διασκέδαση επτά ημέρες την εβδομάδα.
-Cinematheque: Αυτόνομος χώρος προβολών κινηματογραφικών ταινιών, που χρησιμεύει και ως συνεδριακός χώρος.
-Basement/Terrace: Από την κορυφή (το ανοιχτό roof bar που λειτουργεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο) μέχρι τα «θεμέλια» (το ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο), η μουσική και η διασκέδαση κατοικούν μόνιμα στο BIOS.

Αυτή την περίοδο:
Τα events που φιλοξενούνται στο BIOS είναι δεκάδες κάθε εβδομάδα, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλεύεστε το ημερολόγιό του εδώ

 
*@Rouf (Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Ρουφ – Γκάζι, τηλ: 210 3837191) 
«Για καφέ, ποτό, ραντεβού ή χασομέρι, ταινία, διάλεξη, μουσική βραδιά ή θεατρικό δρώμενο, πρωί, απόγευμα ή βράδυ» προσκαλεί ο χώρος πολιτισμού «στο Ρουφ» τους φιλότεχνους της Αθήνας.

Τι θα βρείτε:
-Θέατρο 100 θέσεων με ενδιαφέρουσες παραστάσεις
-Café-bar και μουσική σκηνή
-Πατάρι πολλαπλών χρήσεων
Στους παραπάνω χώρους, σημαντικοί καλλιτέχνες καθώς και το κοινό που θέλει να συζητήσει μαζί τους συμμετέχουν σε μουσικές βραδιές, προβολές και παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, θέατρο σκιών, παρουσιάσεις και βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, πάρτι, μέχρι και… μαραθώνιους επιτραπέζιων παιχνιδιών. Οι τιμές σε όλους τους χώρους έχουν διατηρηθεί χαμηλές.

Αυτή την περίοδο:
Για τις εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν για το 2012 μείνετε συντονισμένοι εδώ

 
*Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12, τηλ: 210 3234095) 
Άλλη μία κίνηση ανανέωσης στο κέντρο της πόλης, μια ανάσα από την Καπνικαρέα και την πλατεία Αγίας Ειρήνης, πραγματοποιήθηκε με την ανακατασκευή ενός τριώροφου διατηρητέου, που από τον Οκτώβριο φιλοξενεί δραστηριότητες μουσικής σκηνής – bar – θεάτρου, εικαστικών εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Τι θα βρείτε:
Στο ισόγειο θα βρείτε το κεντρικό μπαρ-μουσική σκηνή του Φάουστ, ενώ στον δεύτερο και τρίτο όροφο παίρνουν την σκυτάλη οι θεατρικές παραστάσεις και οι εικαστικές εκθέσεις.

Αυτή την περίοδο:
Την Τετάρτη 18/1 το Φάουστ φιλοξενεί βραδιά «Καμπαρέ» (ώρα 22.00, είσοδος 5€ χωρίς ποτό), την Πέμπτη 19/1 βραδιά ελληνικής τζαζ (G. Kontrafouris Trio ft. Olivier Temime, ώρα 22.00, είσοδος 12€ χωρίς ποτό), και την Κυριακή 22/1 ένα μίγμα ροκ και τζαζ με το κουαρτέτο του Κώστα Μαγγίνα να συναντά τον David Lynch (ώρα 22.00, είσοδος 8€ χωρίς ποτό, ή 12€ σε τραπέζι). Για μελλοντικά events μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v