Cocktail bars: 10 διευθύνσεις με τριμμένο πάγο

Πού θα βρείτε το καλύτερο Μοχίτο της πόλης; Ποιο μπαρ διαθέτει ένα ολόκληρο μανάβικο με φρέσκα φρούτα για τα κοκτέιλ του; Πόσες συνταγές με τζίντζερ θα ανακαλύψουν ακόμα οι barmen της Αθήνας; Η μόνη απάντηση που δεν έχουμε είναι η θεραπεία του hangover.
Cocktail bars: 10 διευθύνσεις με τριμμένο πάγο
της Ηρώς Κουνάδη

Η αναζήτηση του τέλειου κοκτέιλ σε μια πόλη με άπειρα μπαράκια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το «τέλειο κοκτέιλ» είναι μια έννοια πολύ σχετική. Είναι «τέλειο» για παράδειγμα το Μοχίτο που φτιάχνεται σύμφωνα με την αυθεντική κουβανέζικη συνταγή, ή εκείνο που παρεκκλίνει λίγο για να ικανοποιήσει τα προσωπικά μας γούστα –περισσότερη/ λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο/ λιγότερο λιωμένη και πάει λέγοντας; Επίσης, πόσο εύκολα μπορεί ένα απλά καλό κοκτέιλ να σου φαίνεται τέλειο επειδή το πίνεις χαζεύοντας μια φαντασμαγορική θέα; Φιλοσοφήστε το μαζί μας, σε δέκα αθηναϊκά μπαράκια, που φτιάχνουν (απολύτως υποκειμενικά) «τέλεια κοκτέιλ».

A for Athens (Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3244244): Το νέο hot spot της πόλης απολαμβάνει εξαίσια, πανοραμική θέα 360 μοιρών στην Ακρόπολη, την Πλάκα, το Μοναστηράκι και όλα τα υπόλοιπα υπέροχα σημεία της Αθήνας από το τριών επιπέδων roof bar του. Ελάτε νωρίς, για να πιάσετε καλή θέση, και δοκιμάστε, από την μεγάλη λίστα κοκτέιλ τα Passion Candy με βότκα, σιρόπι βανίλια, τζίντζερ και passion fruit και Mediteranneo με λικέρ μαστίχας και φύλλα βασιλικού. Εγγύηση. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 9€, και η θέα συμπεριλαμβάνεται.

Inoteka (Πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3246446): Τραπεζάκια έξω στην πλατεία Αβησσυνίας, χάζι στην τουριστο-περαντζάδα, και εξαιρετικά κοκτέιλ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για τα βράδια (και τα απογεύματα) του Σεπτεμβρίου; Στα hit του, περιλαμβάνονται τα διαφόρων ειδών Daiquiri με ολόφρεσκα φρούτα, και η ρετρό Pina Colada, που μας γυρίζει πίσω στα τιμημένα 80s. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τη Μαργαρίτα με φυσικό λεμόνι, αλλά και την Caipirinha. Εκτός από τα κοκτέιλ, διάσημο το έκανε η εντυπωσιακή λίστα κρασιών του, που σερβίρονται και σε ποτήρι, και το finger food - ασπίδα για το στομάχι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 9€.

Santa Botella (Πανόρμου 115, τηλ.: 210 6981032): Η όμορφη ταράτσα του θα έκλεβε την παράσταση, αν δεν το έκαναν τα signature cocktails του, που είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Η λίστα διαμορφώνεται ανάλογα με την διάθεση και την ώρα της ημέρας, και δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσετε για «κοκτέιλ ημέρας», όπως θα ακούγατε για «πιάτα ημέρας» σε ένα εστιατόριο. Σταθερή αξία, το Μοχίτο με μήλο και τζίντζερ, ενώ για τους αναποφάσιστους οι bartenders έχουν να… αυτοσχεδιάσουν δεκάδες διαφορετικούς συνδυασμούς για κάθε αγαπημένο σας υλικό. Μέχρι τις 21.00 έχει happy hour, με τα κοκτέιλ στα 6€, και μετά οι τιμές κυμαίνονται στα 8-9€. Υπάρχουν και ωραιότατα tapas-μπουκίτσες, για να μην σας «χτυπήσει» το αλκοόλ.

Baba au Rum (Κλειτίου 6, Σύνταγμα, τηλ: 6948242455): Κλασικό στέκι που έβγαλε τους θαμώνες του στον πεζόδρομο –και τον καπνό των τσιγάρων από το εσωτερικό του πολύ πριν τις περιβόητες «απαγορεύσεις»– και έβαλε τα signature κοκτέιλ του στη λίστα με τους λόγους για να βγεις ένα βράδυ καθημερινής. Τριάντα διαφορετικές ετικέτες ρούμι, πολλά εξωτικά φρούτα και… μπαχαρικά επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν το νέο αγαπημένο σας κοκτέιλ, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας… και μέχρι το επόμενο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-12€ το κοκτέιλ, και αν σας φαίνονται ακριβά, μια δοκιμή θα σας πείσει για το αντίθετο.


Cocktail’s Code (Τριπτολέμου 35, Γκάζι, τηλ.: 210 3458110): Το πιο κυκλαδίτικο μπαράκι της Αθήνας μας προκαλεί να αράξουμε στα χτιστά πεζούλια με τις πολύχρωμες μαξιλάρες, ή στα ασβεστωμένα σκαλοπάτια του όπως κάναμε στις διακοπές, και να δοκιμάσουμε όσα περισσότερα από τα εξήντα (!) διαφορετικά κοκτέιλ του αντέχουμε. Δεκάδες παραλλαγές των «κλασσικών» mojito, daiquiri και μαργαρίτα, αλλά και αρκετές «συνταγές» με σαμπάνια και αυτοσχεδιασμοί με βάση τα αγαπημένα σας υλικά βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 9€.

Six D.O.G.S. (Aβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210510): Ο ομορφότερος κήπος της Αθήνας ήταν λόγος αρκετός για να γίνουμε θαμώνες από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του. Φέτος, ήρθαν να προστεθούν και κοκτέιλ όπως τα Daiquiri πεπόνι/ καρπούζι, Golden Player με bitter πορτοκαλιού και mojito φράουλα για να ολοκληρώσουν το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 9-10€, και η λίστα είναι όσο μικρή πρέπει, για να είναι όλα ένα κι ένα.

Banana Moon (Αρδηττού 1, Μέτς, τηλ.: 210 9219397): Παλιά το λέγαμε Bobayo, παλιότερα On the Road και ακόμα παλιότερα Κούκο… Το μπαράκι στη νησίδα της Αρδηττού μπορεί να αλλάζει κατά καιρούς ονόματα, κρατά όμως ίδια κι απαράλλαχτη την ποιότητα και την φαντασία στα κοκτέιλ του, που φτιάχνονται με ολόφρεσκα φρούτα από τα… μανάβικα που κοσμούν τις μπάρες του. Δοκιμάστε οτιδήποτε με Μαστίχα Χίου, θα μας θυμηθείτε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€.

Circus (Ναβαρίνου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3615255): Μπορεί να είναι λιγότερο καλοκαιρινό από τα υπόλοιπα, ό,τι όμως υπολείπεται σε κήπους και αυλές το αναπληρώνει σε happy ατμόσφαιρα, ωραίες indie μουσικές και εξαιρετικά κοκτέιλ. Κορυφή στην υποκειμενική μας λίστα προτιμήσεων, το Ginger Cosmo, που όπως θα μαντέψατε είναι το κλασικό Cosmopolitan (vodka και raspberry) με την προσθήκη ευωδιαστού ginger. Δυνατό και το mojito, ενώ signature cocktail του μαγαζιού θεωρείται το Dolce Vita, με βότκα, prosecco, σταφύλια και μέλι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-9€, ενώ καθημερινά από τις 18.00 έως τις 20.00 έχει happy hour.

Μπρίκι (Δορυλαίου 6, πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6452380): Το θρυλικό στέκι της Μαβίλη που αγαπούν οι 30-something Αθηναίοι δεν είναι όσο γνωστό θα έπρεπε για τα εξαιρετικά κοκτέιλ του. Στη λιλιπούτεια μπάρα του θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα μοχίτο της πόλης, πολλά ευφάνταστα Daquiri –μας αρέσει εκείνο με το λεμόνι– και πολλούς πετυχημένους αυτοσχεδιασμούς των bartenders. Οι τιμές κυμαίνονται στα 9€.

Ζάχαρη και Αλάτι (Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253): Βistrot και αυλή στο ισόγειο, στιλάτο μπαράκι με ωραία cocktails στον πρώτο όροφο ενός αναπαλαιωμένου διώροφου της Βαλτετσίου. Το ρομαντικό σκηνικό αποπνέει αίσθηση παλιάς Αθήνας, με τα χαριτωμένα τραπεζάκια, τις στριφογυριστές σιδερένιες σκάλες, τα κρεμαστά λουλούδια και το πιάνο του. Εδώ θα δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων πιπεράτα cocktails όπως το Pornstar Martini με passion fruit και παραλλαγές κλασικών συνταγών με προσθήκη τσίπουρου και μαστίχας Χίου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€.

Ειδική μνεία…
- Στο Τσιπουρίτο του Pure Bliss (Ρόμβης 24Α, τηλ.: 210 3250360-2), που είναι βασικά το Μοχίτο όπως το ξέρουμε, αλλά με τσίπουρο στη θέση του ρουμιού. Αν πιείτε περισσότερα από ένα, δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη.
- Στο Μοχίτο με ούζο –ναι, με ούζο– που θα βρείτε μόνο στο Socialista (Τριπτολέμου 33, τηλ.: 210 3474733) του Γκαζιού.
- Στην Caipiroska του Kitchen Bar (Μαρίνα Ζέας, τηλ.: 210 4522338), που είναι η… ρώσικη εκδοχή της Caipirinha, με βότκα στη θέση της cachaca.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v