«Βόρεια» Μπαράκια: Αποκέντρωση Τώρα

Τον τελευταίο καιρό το downtown της Αθήνας μετακομίζει σε… uptown μπαράκια. Επωφελούμαστε λοιπόν από τους άδειους δρόμους και απολαμβάνουμε το ποτό μας σε δέκα καινούργια και παλιά hotspots των Βορείων Προαστίων.
«Βόρεια» Μπαράκια: Αποκέντρωση Τώρα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παλαιότερα η έξοδος προς τα Βόρεια για τους κατοίκους του κέντρου ήταν αναμφίβολα μια υπέρβαση. «Πού να τρέχω μέχρι εκεί πάνω;» Σήμερα, λίγο οι τάσεις φυγής των περισσότερων Αθηναίων, λίγο η κατασκευή της Αττικής Οδού, έφεραν τα Β.Π. πιο κοντά στο κέντρο με αποτέλεσμα να «φυτρώσουν» δεκάδες μπαράκια αναβαθμίζοντας το nightlife περιοχών όπως το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή και τα Βριλήσια. Οι σταθερές αξίες κάθε περιοχής από την άλλη, είτε παρέμειναν ως είχαν διατηρώντας το πιστό τους κοινό, είτε υποχρεώθηκαν να αλλάξουν στυλ και χαρακτήρα για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα αφίξεων. Επισκεφτήκαμε νέα, αλλά και «κλασικά» μπαράκια στα Β.Π, τιμήσαμε δεόντως το ρητό «ένα (ποτό) ίσον κανένα» και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Low Bar: Οι Κυκλάδες πάνε Βόρεια
Χαρ. Τρικούπη 142, Νέα Ερυθραία. Τηλ: 2106202187

Κυκλαδίτικη Χώρα στην καρδιά της Νέας Ερυθραίας; Και όμως. Το μικρό μπαράκι στην εσωτερική πλατεία ενός συγκροτήματος με εμπορικά καταστήματα εν ονόματι “Low” τα κατάφερε. Μην μας ρωτήσετε τι και πώς. Πραγματικά δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακόμα και τις καθημερινές, εκεί γύρω στις 12 με 2 τα μεσάνυχτα στην πλατειούλα επικρατεί πανδαιμόνιο. Νεαρόκοσμος αράζει στο όρθιο μιας και τα ελεύθερα τραπεζάκια είναι είδος υπό εξαφάνιση, άλλοι κάθονται στα σκαλάκια απέναντι, ενώ οι πιο τολμηροί μπαίνουν στο εσωτερικό του μαγαζιού όπου το κέφι είναι σαφέστατα σε ανώτερα επίπεδα. Rock, mainstream και house μουσικές επιλογές ανάλογα την μέρα συμπληρώνουν ένα «νησιώτικο» πακέτο εναλλακτικής διασκέδασης που δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει, αλλά σίγουρα θα το απολαμβάνουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Η μπύρα και το ποτήρι κρασί έχουν 5 ευρώ, το ποτό 7 και το κοκτέιλ - επίσης είδος υπό εξαφάνιση μετά τις 12 - 8 ευρώ.

Σπόρος: Αίθ(ε)ρια Cocktails 
Κατσουλιέρη 4, Χαλάνδρι. Τηλ: 2106844543

Νέα «μπαρόβια» άφιξη στην - ούτως η άλλως αναβαθμισμένη σε αυτόν τον τομέα - περιοχή του Χαλανδρίου. «Σπόρος» όνομα και πράγμα μιας και το κυρίως μπαράκι είναι πολύ μικρό – βλέπε Low – επομένως όλο το τζέρτζελο γίνεται στον αίθριο χώρο του εμπορικού που το περιστοιχίζει. Ξύλινα πλατιά τραπέζια, μαξιλάρια στα γύρω πεζουλάκια σε περίπτωση που δεν βρείτε τραπέζι και μπόλικα πουφ, διαμορφώνουν τον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού. Το κλίμα εδώ είναι χαλαρό, οι νεανικές κυρίως παρέες έρχονται και παρέρχονται, όπως επίσης και οι μελωδίες στις οποίες εναλλάσσονται indie, funk, soul, jazz και reggae ρυθμοί. Highlight του μαγαζιού, τα φοβερά και αρκετά φθηνά cocktails του δια χειρός Δημήτρη Κυριακίδη. Το προσωπικό μας Top- 3; Mamarena με ανανά, ρούμι και μοσχοκάρυδο, Zapatina με ρούμι, μαρμελάδα πορτοκάλι και τοματόζουμο και Ginrijahjoules με βάση το τζιν και το τζίντζερ. Τα ποτά κοστίζουν 6 ευρώ και τα cocktails 7.5€.

AlcoHole Bar: Η αλκοολική τρύπα του low budget
Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή

Πέντε(!) ευρώ το cocktail, 3 ευρώ η μπύρα (500ml). Όχι δεν είναι ανέκδοτο, είναι το AlcoHole Bar στην Αγία Παρασκευή, με το όνομά του να αντικατοπτρίζει πλήρως τον χαρακτήρα του. Μικρό σαν «τρύπα» αλλά στιλάτο και με προσωπικότητα, στο AlcoHole το αλκοόλ ρέει… άφθονο αλλά σε τιμές κρίσης και αυτό το εκτιμά δεόντως η νεολαία των γύρω περιοχών, η οποία ανακάλυψε από το πουθενά το νέο στέκι της. Σε ένα άκρως χαλαρό και φιλικό κλίμα το μαγαζί κατακλύζεται καθημερινά από κόσμο ηλικίας 17-30 something χρονών, ο οποίος αράζει στον λιλιπούτειο εσωτερικό χώρο, σε σκαλιά και πεζούλια έξω από το μαγαζί, ακόμα και στα παγκάκια της πλατείας. Τι και αν τα ποτά σου έρχονται σε πλαστικό ποτηράκι; Τι και αν η mixed μουσική μόλις και μετά βίας ακούγεται αν καθίσεις έξω; Το AlcoHole στοιχημάτισε κόντρα στις «τσιμπημένες» τιμές των γύρω μαγαζιών και το κέρδισε επάξια.

Blue: Σε πείσμα των καιρών
Μεσολογγίου 8, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6815505

Θρυλικό στέκι στην καρδιά του Χαλανδρίου, μετρά την Ιστορία του σε… δεκαετίες, καθώς παίζει αδιάλειπτα τις ροκ και alternative μουσικές του από τον Δεκέμβριο του 1992 μέχρι σήμερα. Αναλόγως την ώρα της ημέρας και την διάθεση, θα πιάσετε τραπεζάκι στον επάνω όροφο, για χαλαρή κουβεντούλα με χαμηλωμένη μουσική υπόκρουση, σκαμπό στη μπάρα του ισογείου για… σφηνάκια μέχρι τελική πτώσης και δυνατή μουσική, καναπεδάκι δίπλα στο σταντ του ισογείου με τα μουσικά περιοδικά –και τα τελευταία τεύχη του ΝΜΕ– τις μικρές πρωινές ώρες, για να ξεθολώσετε λίγο πριν φύγετε, ή… μια θέση κάτω από τον έναστρο ουρανό, στην ατμοσφαιρική ταράτσα του. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και επιτραπέζια στην δροσερή αυλή –ναι, κι άλλος χώρος. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, τα σπέσιαλ και τα κοκτέιλ από 8€ έως 10€.

33 Bar: Και τα 33 (τ.μ.) ήταν υπέροχα 
Πλατεία Αναλήψεως 4, Βριλήσσια. Τηλ: 210 6821033.

Τριάντα τρία τετραγωνικά μέτρα στην ήσυχη πλατεία Αναλήψεως αρκούν σε αυτό το νέο, λιλιπούτειο multi snack bar για να κάνει τη διαφορά στην περιοχή των Βριλησσίων. Industrial design, πολύ καλή κουζίνα, καλοφτιαγμένα cocktails, εκλεπτυσμένες μουσικές επιλογές που φλερτάρουν με την pop, την jazz, την rock, ακόμα και με την electronica ανάλογα την βραδιά. Μην σας φανεί περίεργο αν σε κάποια επίσκεψη στο μαγαζί το δείτε «στολισμένο» με διάφορους πίνακες. Ο χώρος του διατίθεται για μηνιαίες εικαστικές εκθέσεις, οι οποίες συμβάλλουν θετικά στον –ήδη όμορφη – εσωτερική του ατμόσφαιρα. Κατά καιρούς διοργανώνονται επίσης θεματικές βραδιές, όπως Tea Parties, Jazz n’ Malt και Cinefil. Τα ποτά κοστίζουν 6 ευρώ, τα cocktails 8, ενώ το μαγαζί ανοίγει από τις 8:30 το πρωί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας σε καφεΐνη.

Επίσης:

* Think Positive +
(Γκίνη & Ασπασίας Κανατσούλη 2, Χαλάνδρι, 2106839876) Μινιμαλιστική μπάρα που «βγάζει» πολύχρωμα cocktails για κάθε γούστο. Φοιτητικό στέκι με φανατικό κοινό που σε κάνει να… σκέφτεσαι θετικά. Τα απλά ποτά κοστίζουν € 6 και τα κοκτέιλ € 8.

* Speakeasy (Πάροδος Αγ. Παρασκευής 31, Χαλάνδρι, 2106890645). Εποχή ποτοαπαγόρευσης στο Χαλάνδρι; Γιατί όχι. 20’s και 30’s μουσικές, χαλαρό ποτάκι και vintage ατμόσφαιρα στο μαγαζί που διαθέτει όλα τα φόντα για να γίνει στέκι.

* Bronco (Διομήδους Κυριακού 17, Κηφισιά, 2106236691) Rock spot στην Κηφισιά, με ατμόσφαιρα Αμερικάνικου Νότου, classic rock διακόσμηση και – τι άλλο – rock μουσικές επιλογές.

* Used (Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι, 2106839426) Ανακυκλώστε άφοβα και πιείτε υπεύθυνα στο κλασσικό funky rock bar του Χαλανδρίου.

* Blueprint (Βασιλίσσης Σοφίας 17, Μαρούσι, 210 3129293) Αγαπημένο rock bar στο Μαρούσι που δανείζεται το όνομά του από τον ομώνυμο δίσκο του Rory Gallagher. Αυθεντικές ροκιές, παραπάνω από 20 ετικέτες μπύρας και ιδιαίτερα cocktails. Rock on!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v