Swing: Και φέτος, η Αθήνα χορεύει

Δύο κεφάτα πάρτι, ένα grande μιούζικαλ που έρχεται απευθείας από το Broadway και τέσσερα (τουλάχιστον) γκρουπ που καταλαμβάνουν μπαρ και μουσικές σκηνές για να μας ταξιδέψουν στο Χάρλεμ του Μεσοπολέμου. Χορεύετε;
Swing: Και φέτος, η Αθήνα χορεύει
Γράφαμε πέρυσι τέτοια εποχή πως λίγο η οικονομική κρίση που μοιράζεται ο πλανήτης της αυγής του 21ου αιώνα με την Αμερική του Μεσοπολέμου, λίγο η κουλτούρα του clubbing της προηγούμενης δεκαετίας που είχε κάνει την νυχτερινή Αθήνα να θυμίζει εκκλησία με δυνατή μουσική, έδωσαν πρόσφορο έδαφος στην αναβίωση πρωτίστως του χορού και δευτερευόντως της μουσικής που περιγράφουμε με τον γενικό όρο swing. Αναρωτιόμασταν, μάλιστα, τότε και ρωτούσαμε τους διοργανωτές των πάρτι και τους μουσικούς που έπαιζαν σε αυτά, αν επρόκειτο για παροδική μόδα ή αν είχε έρθει για να μείνει.

Οι απαντήσεις έρχονται και μας βρίσκουν ένα χρόνο αργότερα, καθημερινά, στο inbox μας υπό τη μορφή προσκλήσεων για swing πάρτι και events. Ξεχωρίσαμε τα καλύτερα από αυτά για να ξεκινήσετε την νέα χρόνια… χορεύοντας. 

Athens Swing Cats
Τους βρίσκουμε… παντού, από το Floral και το Blue Fox όπου διοργανώνουν τα στάνταρ εβδομαδιαία πάρτι τους, μέχρι τα μεγάλα events και τα swing festivals που ανακοινώνουν κατά καιρούς. Στις 8 Ιανουαρίου κάνουν το πρώτο πάρτι της χρονιάς, στο Dipylon, ενώ για τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 3-5 Μαρτίου, μας έχουν υποσχεθεί το πρώτο μεγάλο Swing Festival επί αθηναϊκού εδάφους, με επίτιμους προσκεκλημένους τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένους δασκάλους, τους Michael Jagger & Evita Arce, Vincenzo Fesi & Isabella Gregorio. Πάρτε μια πρώτη γεύση από αυτό το βίντεο και λεπτομέρειες ακολουθούν σύντομα. 

Athens Lindy hop
Κάθε δεύτερη Τετάρτη η Lindy Hoppers διοργανώνουν το The Big Swing Social Dancing Party, με ελεύθερη είσοδο, στο Lost’n’Found (πρώην Barrio) στο Μεταξουργείο. Τσεκάρετε τακτικά το site και το Facebook group της ομάδας, για ανακοινώσεις έκτακτων parties και events.

Kelly Kaltsi & The Special K’z
Κάθε Δευτέρα στο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος, Μοναστηράκι) η Κέλλυ Καλτσή και η μπάντα της «πειράζουν» αγαπημένα swing κομμάτια, τα ανακατεύουν με electro soul, bossa nova και jazz, γαρνίρουν με indie rock ύφος και trip hop στοιχεία, video art, διαδραστικότητα και πρόζα και σερβίρουν απολαυστικά live. Το live ξεκινά στις 22.30, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Harlem Swing: Aint’ Misbehavin’
Το Θέατρο Badminton μεταμορφώνεται σε Cotton Club για λίγες μέρες, από τις 17 έως τις 22 Ιανουαρίου, και μας περιμένει για ένα grande μιούζικαλ εποχής που θα μας ταξιδέψει στο Χάρλεμ. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους African-American μουσικούς των δεκαετιών ’20 και ’30 που αποτελούσαν μέρος της λεγόμενης Αναγέννησης του Χάρλεμ (Harlem Renaissance), μια εποχή αυξανόμενης δημιουργικότητας, πολιτιστικής συνειδητοποίησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Ήταν μια εποχή που τα θρυλικά νυχτερινά κέντρα του Μανχάταν, όπως τα Cotton Club και Savoy Ballroom, έδιναν τον τόνο της διασκέδασης της υψηλής κοινωνίας και η Lenox Avenue, γεμάτη με πιανίστες που ξεσήκωναν την πόλη με έναν «καινούριο» ρυθμό, μάθαινε στην πόλη τα πρώτα της βήματα στο swing. Πέντε ερμηνευτές παρουσιάζουν μια θορυβώδη, «πρόστυχη» βραδιά, με χιουμοριστικά τραγούδια, μια βραδιά που κάνει τους θεατές να νιώθουν ότι έχουν κλείσει τραπέζι στο Cotton Club και μόλις έδωσαν στην γκαρνταρόμπα το καπέλο και τα γάντια τους. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 20€ (10€ τα φοιτητικά) έως 45€.

Σημειώστε επίσης…
Τρία γκρουπ που θα μας κάνουν να χορέψουμε μέσα στη χρονιά: οι Penny and the Swingin’ Cats που ακούγαμε πέρυσι στο Belafonte Bar του Μεταξουργείου, οι Hirollers Boogie που συχνάζουν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, και οι θεσσαλονικείς Speakeasies που τριγυρνούν μεταδίδοντας το μικρόβιο του swing από τη μια πόλη της Ελλάδας στην άλλη. Τσεκάρετε Facebook groups και επίσημα sites για ό,τι νεότερο σχετικά με συναυλίες, πάρτι και events.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v