Ο γύρος του κόσμου σε 7 μπαρ

Από την Σκωτία ως την Κούβα, και από την Χώρα των Βάσκων μέχρι την Τσεχία, οι μπάρες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μας ταξιδεύουν με πολύχρωμα κοκτέιλ, ξέχειλα pints, έθνικ μουσικές και μεθυσμένα καραόκε.
Ο γύρος του κόσμου σε 7 μπαρ
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια έθνικ. Τα μπαρ που στήνουν στις καινούριες τους πατρίδες οι νεοαφιχθέντες ξένοι, ή οι ντόπιοι λάτρεις άλλων κουλτουρών, έχουν ένα δικό τους couleur locale το οποίο εγγυάται το κέφι που πολλές φορές λείπει από άλλες «ξενύχτικες» διευθύνσεις. Κάτι τα εξωτικά συστατικά των κοκτέιλ, κάτι ο αφρός που ξεχειλίζει από τα pints και τα cañas (το ισπανικό αντίστοιχο του pint), κάτι οι έθνικ μουσικές και η κοινότητα των expatriates που μαζεύεται εδώ κάθε βράδυ, χαρούμενη που βρήκε ένα μπαράκι «σαν στο σπίτι της», δεν θέλει και πολύ το χαρούμενο κλίμα να δημιουργηθεί και να σε παρασύρει. Έτσι που τελικά περνάς τόσο καλά όσο δεν φανταζόσουν ποτέ πως θα μπορούσες να περάσεις ανάμεσα σε χρωματιστά σημαιάκια, ντεκόρ στα όρια του κιτς (καμιά φορά και πέραν των ορίων αυτών) και μικρόφωνα karaoke. Μια βόλτα σε ένα από τα μπαρ που ακολουθούν θα εξαλείψει τις γκριμάτσες δυσπιστίας που βλέπουμε να σχηματίζονται στο πρόσωπό σας.

Η Σκωτία στο Wee Dram 
Κονοπισοπούλου 23 & Λογοθετίδη, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6916509

“Dram” λέγεται ανεπίσημα μια μεζούρα –ήτοι, περί τα 30 ml– σκωτσέζικου ουίσκι. “Wee” είναι η λέξη που χρησιμοποιούν χαϊδευτικά οι Σκωτσέζοι για το μικρό. «Μεζουρίτσα» θα μεταφράζαμε ελεύθερα το όνομα της σούπερ κεφάτης σκωτσέζικης παμπ που άνοιξε πριν από λίγους μήνες στη γειτονιά της Πανόρμου. Σπάνιες μπύρες από μικροζυθοποιείες της Σκωτίας, δυσεύρετες ετικέτες ουίσκι, έπιπλα και ντεκόρ απευθείας από το Εδιμβούργο, τηλεοράσεις που όταν δεν παίζει ποδοσφαιρικός αγώνας προβάλλουν καρτποσταλικά τοπία από τα Highlands και τακτικά events που κάνουν όλο το μαγαζί μια παρέα, συνθέτουν το προφίλ της.

Σημειώστε, επίσης, τα εξαιρετικά, δυνατά κοκτέιλ με ουίσκι, και κάθε άλλο είδος αλκοόλ που κυκλοφορεί. Αν πεινάσετε, υπάρχουν ωραιότατα σαντουϊτσάκια, φρεσκοψημένη πίτσα και nachos με chili con carne α λα Μεξικό. Τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€, οι μπύρες ξεκινούν από 3€, ενώ τακτικότατα παίζουν και happy hours –δείτε λεπτομέρειες στο site του Wee Dram.

Η Κούβα στο Enzzo de Cuba 
Αγ. Παρασκευής 70-72, Μπουρνάζι, Περιστέρι, τηλ: 210 5782610

Η παλιά πόλη της Αβάνας, Havana Vieja, ήταν η πηγή έμπνευσης για την ατμοσφαιρική διακόσμηση ενός εκ των παλαιότερων latin στεκιών της Αθήνας. Το Enzzo de Cuba μετρά ήδη δέκα χρόνια ζωής, και φανατικό κοινό που ορκίζεται στα εξωτικά κοκτέιλ, την κεφάτη ατμόσφαιρα και το πιο-κουβανέζικο-δε-γίνεται ντεκόρ με τους φοίνικες, τα μπαλκόνια και οι πιστές αναπαραστάσεις κτιρίων όπως το La Bodeguita del Medio και το εργοστάσιο των πούρων Partagas.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σφύζει από parties και events: capoeira shows, salsa parties, μαθήματα χορού, old school latin βραδιές, ζωντανή κουβανέζικη μουσική και ladies nights είναι μόνο μερικά εξ αυτών. Παρασκευές και Σάββατα η είσοδος κοστίζει 10€ με ένα ποτό και τις υπόλοιπες μέρες είναι δωρεάν.

Η Ιρλανδία στο Mike’s Irish Bar
Σινώπης 6, πίσω από τον Πύργο των Αθηνών, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7776797

Γιγάντια βαρέλια μπύρας χρησιμεύουν ως τραπεζάκια. Τα ζεστά χρώματα του ξύλου ντύνουν τα λίγα εκατοστά του χώρου που δεν είναι καλυμμένα από memorabilia ιρλανδικών ομάδων και ετικετών μπύρας. Η μεγάλη ξύλινη μπάρα φωτίζεται από ζωγραφιστά γυάλινα φωτιστικά που κρέμονται χαμηλά, τα ξέχειλα ποτήρια μπύρας πάνε κι έρχονται, οι τηλεοράσεις παίζουν αυστηρά και μόνο αθλητικά.

Η ατμόσφαιρα του Mike’s Irish Bar «φωνάζει» ιρλανδέζικη παμπ, και οι δημοφιλείς βραδιές karaoke που διοργανώνονται κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από τις 22.00 και μετά δένουν υπέροχα με το χαλαρό, παρεΐστικο κλίμα. Πάρτι και events διοργανώνονται και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα –rock, 80s, disco, Halloween, St. Patrick’s και πάει λέγοντας.

Η Χώρα των Βάσκων στο Jamon
Ελασιδών 15 & Δεκελέων & Ορφέως 46, Γκάζι, τηλ.: 210 3464120

Ένα αυθεντικό pintxos (πίντσος, προφέρεται, κι είναι η βάσκικη εκδοχή των ισπανικών tapas) bar, βγαλμένο από ταινία του Almodovar –τόσο αυθεντικά ισπανικό. Με ψηλά τραπέζια και σκαμπό στις μπάρες του, με τεράστια κομμάτια jamon να κρέμονται από τσιγκέλια στο ταβάνι, με μαύρους πίνακες πάνω από την μπάρα στους οποίους είναι γραμμένα τα pintxos της ημέρας. Η μουσική είναι αυστηρά και μόνο latin, και μάλιστα τις Πέμπτες ζωντανή από τους Duo Cubalinda, και οι γεύσεις ασύγκριτες –λεπτομέρειες σε παλαιότερο γευστικό αφιέρωμα του in2life

Όσο για τα ποτά; Η σανγκρία είναι απλώς ασύγκριτη (δοκιμάστε την ασυνήθιστη λευκή, που φτιάχνεται από το ισπανικό αφρώδες κρασί cava) ενώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές ισπανικών και ελληνικών κρασιών σε ποτήρι και μπουκάλι. Και οι λάτρεις της μπύρας, όμως, δε θα μείνουν παραπονεμένοι: επτά ετικέτες –μεταξύ των οποίων η αγαπημένη τσέχικη Crusovice και η μαύρη ιρλανδέζικη Murphy’s– σερβίρονται σε ποτήρια και επιτραπέζιες κάνουλες. Ένα ποτήρι σανγκρία θα σας κοστίσει 5€, ενώ οι μπύρες ξεκινούν από τα 4,5€.

Η Τσεχία στο Pulp
Βεΐκου 5, Κουκάκι, τηλ.: 211 4069835

Ψάθινες καρέκλες καφενείου, κόμικς στους τοίχους, χαλαρό κλίμα και τσέχικες μπύρες στα ποτήρια. Η μόνη αθηναϊκή μπυραρία που διαθέτει –εδώ και λίγο καιρό– την αγαπημένη μας, βαρελίσια Staropramen που ζυμώνεται στα ζυθοποιεία της Πράγας έχει κατακτήσει το δικό της φανατικό κοινό που εκτός από τις μπύρες αγαπά τα alternative ακούσματα του soundtrack και το χάζι στην περαντζάδα των δύο κεντρικών αρτηριών του Κουκακίου, Δημητρακοπούλου και Βεΐκου, από τις τζαμαρίες της.

Η Pulp σερβίρει τις τσέχικες μπύρες της και σε… κουβάδες του ενός και των δύο λίτρων, εκτός από ποτήρια. Είναι, δε, μία από τις οικονομικότερες μπυραρίες της πόλης: το μικρό ποτήρι κοστίζει 3€, το μεγάλο 3,5€ και ο δίλιτρος σωλήνας 11€. Ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ, και ξενυχτά μέχρι τις 3.00.

Και στην Θεσσαλονίκη…
Η Ισπανία στο .ES
Φράγκων 2-4, τηλ.: 2310 532503

Διαβάζεται “punto es” και είναι, εκτός από κατάληξη για τα ισπανικά websites (όπως λέμε "τελεία gr") και ένα γλυκύτατο μπαράκι κρυμμένο στην αρχή της οδού Φράγκων. Στον λιλιπούτειο αλλά καταπράσινο κήπο του θα δοκιμάσετε υπέροχα κρασιά σε μπουκάλι και ποτήρι, θα τσιμπολογήσετε νοστιμότατα tapas και θα ακούσετε μουσικές που «φλερτάρουν» με την Ιβηρική χερσόνησο. Οι τιμές για το ποτήρι κρασί ξεκινούν από 5€.

Το Μεξικό στο El Burrito
Χρ. Σμύρνης 5, τηλ: 2310 220622

Μας συστήνεται ως “cantina Mexicana & cocktaileria” και είναι ακριβώς αυτό: μεξικάνικο εστιατόριο μέχρι λίγο μετά τα Μεσάνυχτα, και cocktail bar από τις 12.30 μέχρι το ξημέρωμα. Κρυμμένο κοντά στην παραλία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μας κέρδισε με την πολύχρωμη διακόσμησή του και τους μικρούς γαϊδαράκους (όπως μεταφράζεται το burrito στα ελληνικά) που μας κοιτούν από κάθε γωνιά του. Οι μουσικές κινούνται στο έθνικ φάσμα των μεξικάνων mariachi, και τα κοκτέιλ είναι όλα ένα κι ένα: αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Herba Buena με κίτρινη τεκίλα, δυόσμο, σόδα και μαύρη ζάχαρη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v