Εκθέσεις σε bars: Η τέχνη επί της μπάρας

Ένα καλός bartender μπορεί να αναγάγει το κοκτέιλ σε έργο τέχνης. Άλλα αυτή δεν είναι η μόνη μορφή τέχνης που μπορεί να στεγάσει ένα bar. Δείτε ποια στέκια της Αθήνας φιλοξενούν φωτογραφίες, events και εικαστικές εκπλήξεις για να μην καθίσετε λεπτό στην μπάρα.
Εκθέσεις σε bars: Η τέχνη επί της μπάρας
του Γιώργου Κόκουβα

Βρίσκεστε σε ένα άχρωμο μουσείο. Πλησιάζετε με θρησκευτική ευλάβεια τους άσπρους τοίχους για να δείτε τους πίνακες της έκθεσης και μιλάτε ψιθυριστά γιατί το προσωπικό καραδοκεί με το δάχτυλο προτεταμένο. Εναλλακτική επιλογή: Κάθεστε σε μια αναπαυτική καρέκλα με την παρέα σας, μιλάτε και γελάτε δυνατά, έχετε το ποτό ανά χείρας και μπορείτε να τριγυρίσετε ελεύθερα όποτε το θελήσετε για να δείτε την έκθεση που φιλοξενεί το αγαπημένο σας στέκι.

Εσείς ποια εκδοχή θα διαλέγατε για να παραστείτε σε μια έκθεση τέχνης; Εμείς ψηφίζουμε την δεύτερη, όσο απολαμβάνουμε το ποτό μας στο καλύτερο σκηνικό, που αποδεικνύει ότι η τέχνη είναι τόσο χρήσιμα «άχρηστη» όσο και ένα βραδινό ποτό με καλούς φίλους. Και τόσο εύκολα προσβάσιμη, όσο ένα αγαπημένο bar στο κέντρο της πόλης. Άλλωστε, η πιθανότητα να συναντήσεις τον ίδιο τον καλλιτέχνη χαλαρό, και να συζητήσετε για την τέχνη του όσο διαρκεί το δεύτερο ποτό ίσως είναι μερικές φορές πιο ουσιαστική και από το πιο οργανωμένο masterclass ή Q&A σε γκαλερί. Γι’ αυτό εντοπίζουμε τις εκθέσεις φωτογραφίας, τους πίνακες ζωγραφικής, τα events και τις εικαστικές εκπλήξεις σε οκτώ μπαρ της Αθήνας και πίνουμε στην υγειά της τέχνης.

TAF (Νορμανού 5, Μοναστηράκι)
Ποτέ δεν μας απογοήτευσε ένα πέρασμα από το «κλασικό εναλλακτικό» πλέον στέκι στο Μοναστηράκι. Η μπύρα ρέει άφθονη στην υπέροχη αυλή, ενώ στα ιδιαίτερα μπαλκόνια και δωμάτια που την περιτριγυρίζουν οι αλλεπάλληλες εκθέσεις τέχνης συναγωνίζονται σε πρωτοτυπία και πρωτοπορία.

Αυτή την περίοδο, τα δωμάτια του The Art Foundation ετοιμάζονται να υποδεχθούν την «αιχμή» της εικαστικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης «Εργαστήρια», που παρουσιάζει μια επιλογή έργων από πρόσφατους αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και δίνει έμφαση στις καλλιτεχνικές τάσεις που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τα περισσότερα έργα συνιστούν μέρος της πτυχιακής των καλλιτεχνών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν εξέλιξη της πρακτικής τους μετά την αποφοίτηση. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ
Διάρκεια: 17 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου

Bartessera (Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, τηλ: 210 3229805)
«Η Αμοργός φωτογραφημένη τον τελευταίο χρόνο. Μέσω της επανάληψης, της επιμονής, της υπομονής και της παρατήρησης του φυσικού κόσμου, ο Γιώργος Νούνεσης, προσπαθεί να συλλάβει την στιγμή που το συνηθισμένο μεταμορφώνεται σε κάτι ιδιαίτερο και αποκτά την ιδιότητα να αναρωτιόμαστε που βρίσκεται», αναφέρει το δελτίο τύπου της έκθεσης «Αμοργός» στο γνωστό bar της στοάς Πραξιτέλους. Το Bartessera μας καλεί να (ξανα)ανακαλύψουμε τα μυστικά της θάλασσας μέσα στο καταχείμωνο και μας ανοίγει την όρεξη για να ατενίσουμε την Αμοργό μεταξύ του καφέ και των υπέροχων γλυκών ημέρας που προσφέρει.
Διάρκεια: έως 28 Ιανουαρίου

Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α, τηλ: 210 3234760)

Η «Μαύρη Πάπια» μας ταξιδεύει στα ομιχλώδη τοπία της Νάξου, μέσα από τις μυστηριώδεις φωτογραφίες του Μανώλη Μπαρδάνη που ακολουθούν την «Κίτρινη Γραμμή» για να βρουν το φως μέσα από την «κατσιφόρα», όπως αποκαλούν οι Ναξιώτες την ομίχλη. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του γνωστού bar-gallery-restaurant των πέριξ της πλατείας Καρύτση. 
Διάρκεια: έως 22 Ιανουαρίου

Rooster (Πλατεία Αγ. Ειρήνης 4)
Ανερχόμενο στέκι της hot περιοχής της Αγίας Ειρήνης, ο αθηναϊκός «Κόκορας» βρίσκεται ακριβώς πίσω από την εκκλησία και ανεβαίνει στις εναλλακτικές προτιμήσεις καθώς καλωσορίζει τους πάντες. Gay friendly, swing friendly, art friendly – και πολλά άλλα σε friendly, το Rooster αυτό τον μήνα παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Λευτέρη Κουλώνη. Η συλλογή αποτελείται από δώδεκα μονόχρωμες υδατογραφίες σε ακουαρέλα, που δημιουργήθηκαν ειδικά για το επετειακό ημερολόγιο της εταιρείας Abbott με θέμα το HIV/AIDS.
Διάρκεια: έως 16 Ιανουαρίου

Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ: 2114000863)

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος πολυσυλλεκτικός χώρος της οδού Κολοκοτρώνη δεν μας επιτρέπει ποτέ να πλήξουμε: Από ένα απλό ποτό στους industrial χώρους του μέχρι τα τουρνουά σκακιού, τα bazaars του Booze Market και τις εκθέσεις τέχνης, όλες οι αισθήσεις υπερλειτουργούν. Ο εκθεσιακός χώρος του Booze αυτόν τον μήνα φιλοξενεί τις φωτογραφίες της Ρενέ Ρεβάχ στην έκθεση «Καινός Χρόνος» που περιδιαβαίνει την τέχνη του φωτός με άξονα τον χρόνο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 ως της 30/1, ενώ στα εγκαίνιά της, στις 16/1 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτικό event σε χορογραφία της Μαρουσώς Καραλέκα (περισσότερα εδώ).

Επιπλέον, από τις 25 Ιανουάριου ως 10 Φεβρουαρίου, το Booze θα γεμίσει με τα doodles του Μάριου Περάκη. Η έκθεση σκίτσου «Happy Doodles» έχει σκοπό να προκαλέσει το μειδίαμα του κοινού στην θέα των ιδιαίτερων doodles του καλλιτέχνη, αλλά και να καθρεφτίσει τον ανομολόγητο εαυτό μας πάνω τους (περισσότερα εδώ). 

Hoxton (Βουτάδων 42, Γκάζι, τηλ: 210 3413395)
Οι φθαρμένοι τοίχοι του πιο ιδιαίτερου bar του Γκαζίου, εκτός του ότι είχαν την δική τους ιστορία, συνεχίζουν να φιλοξενούν ιστορίες για να συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τα cocktails και τις ψαγμένες μουσικές του. Τέτοιες ιστορίες αφηγούνται οι «Άνθρωποι, Σκιές και Χνάρια», τα φωτογραφικά αποτυπώματα ζωής που απαθανάτισαν οι απόφοιτοι της Ελεύθερης Σπουδής Φωτογραφίας του Πειραϊκού Συνδέσμου. Συμμετέχουν με έργα τους έντεκα νέοι καλλιτέχνες και ο δάσκαλός τους, Κίμων Αξαόπουλος.
Διάρκεια: Έως 7 Φεβρουαρίου

6 D.O.G.S (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3210510)

Είτε βρίσκεστε στην αυλή-φετίχ του Μοναστηρακίου, είτε στο bar του πρώτου επιπέδου, είτε στα πέριξ της Αβραμιώτου, λίγα βήματα σας χωρίζουν από το «Project Space» του Six D.O.G.S όπου εκτός από φρέσκα live gigs βρίσκουν στέγη και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 22 του Ιανουαρίου η μουσική συναντά την εικαστική άποψη, καθώς το μουσικό label της Inner Ear κλείνει πέντε χρόνια και εκθέτει τα artwork των εξωφύλλων όλων των άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μέσα σε αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, πολλές από τις βραδιές του Ιανουαρίου, η αίθουσα θα καταληφθεί από ονόματα της Inner Ear για δυνατά lives (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ). 

Saladin (Μ. Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός)
Το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό καφενείο με το ανατολίτικο όνομα στον Κεραμεικό παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ιωάννη Πρωτονοτάριου και το νέο του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Αγάπη μου, δεν ζω άλλο μακριά σου». Η ενότητα αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου κινηματογραφικού επιχειρήματος «ο Μεγάλος Έλληνας Οτιδήποτε» του καλλιτέχνη.
Διάρκεια: έως 15 Ιανουαρίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v