8 μπάρες που… σπάνε τον πάγο

Μεγάλα τραπέζια που φέρνουν τις παρέες πιο κοντά, μουσικές που ενθαρρύνουν τον «ζευγαρωτό» χορό, σωστή ατμόσφαιρα, δυνατά κοκτέιλ. Ναι, υπάρχουν ακόμα μπαράκια όπου... γίνεται παιχνίδι. Δεν είναι αστικός θρύλος.
8 μπάρες που… σπάνε τον πάγο
της Ηρώς Κουνάδη

«Τι κοκτέιλ είναι αυτό που πίνεις;». Η Κατερίνα γύρισε με δύσπιστο βλέμμα –σαν ο χαμογελαστός τριαντάρης δίπλα της να την είχε μόλις ρωτήσει από πού αγόρασε το φόρεμά της, για να πάει να πάρει ένα ίδιο. Λογικό: αν έχεις ζήσει στην Αθήνα αρκετά για να διαπιστώσεις την φθίνουσα κοινωνικοποίηση που (δεν) λαμβάνει χώρα στα μπαρ την τελευταία δεκαετία, πιο πιθανό θεωρείς ο διπλανός σου να ζηλεύει τις στιλιστικές σου γνώσεις, παρά να προσπαθεί να σου πιάσει την κουβέντα –η λέξη «φλερτ» έχει προ πολλού διαγραφεί από το λεξιλόγιο όλων μας. Κι όμως, ο συγκεκριμένος χαμογελαστός τριαντάρης προσπαθούσε απλά να πιάσει κουβέντα –μετά των προεκτάσεων εκείνων που δεν υπάρχει πια δόκιμη λέξη για να περιγράψει. Χρειάστηκε να επιμείνει περί τη μισή ώρα μέχρι να το καταλάβουμε.

Και χρειάστηκε, επίσης, να ακολουθήσουν αρκετά ακόμα παρόμοια περιστατικά για να πειστούμε πως δεν επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός. Όχι ότι συνέβη κάποια κοινωνιολογική μεταστροφή ελέω κρίσης –που αλλάζει τα πάντα στο πέρασμά της, βέβαια, οπότε με την πάροδο του χρόνου τίποτα δεν αποκλείεται. Απλά γίνονται ολοένα και περισσότερα τα μπαράκια που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (βλέπε μεγάλα τραπέζια-μπάρες που «ανακατεύουν» τις παρέες μεταξύ τους, χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας, μουσική που ενθαρρύνει τον «ζευγαρωτό» χορό, ή έστω δυνατά κοκτέιλ) ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των θαμώνων τους. Αλήθεια. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε όλα τα παρακάτω. 

A for Athens
Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3244244 (στον 6ο όροφο του ομώνυμου ξενοδοχείου)

Έχει την τέλεια θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη και τα συγκλονιστικά κοκτέιλ (δοκιμάστε οπωσδήποτε το Mediterraneo, μοχίτο με μαστίχα αντί για ρούμι, και το Passion Candy με βότκα, σιρόπι βανίλια, τζίντζερ και passion fruit). Έχει, επίσης, την καταπληκτική ιδέα των τραπεζιών σε στιλ μπάρας με ψηλά σκαμπό, που φιλοξενούν έξι άτομα το καθένα –ή και λίγο περισσότερα, καθώς οι ώρες περνούν και ο κόσμος πληθαίνει. Έτσι, οι παρέες αναμειγνύονται μεταξύ τους, και οι συζητήσεις ξεκινούν αβίαστα. Βοηθάει και το έξτρα ρομαντίκ σκηνικό. Και οι καλές τιμές: 7€ το ποτό, 9€ το (καταπληκτικό) κοκτέιλ. 

Circus
Ναβαρίνου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3615255
«Κάτω Κολωνάκι, Άνω Εξάρχεια». Έτσι περιγράφουν οι θαμώνες του το σημείο όπου βρίσκεται ένα από τα πιο happy μπαράκια της πόλης. Κι αυτή η πληροφορία είναι ενδεικτική όχι τόσο του πώς θα το βρείτε όσο του πόσο ετερόκλητο κόσμο συγκεντρώνει. Προσθέστε σε αυτό τον σχετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των 20somethings, την upbeat μουσική με τα indie ακούσματα να συναντούν τα 90s, τα εξαιρετικά κοκτέιλ και το happy hour 18.30-20.30 και υποθέτουμε πως δεν χρειάζεστε άλλες εξηγήσεις.

Blink
Καρύτση 10, τηλ.: 210 3245705
Είναι μακράν το λιγότερο "ποζεράδικο" μπαρ της πλατείας Καρύτση. Είναι, επίσης αρκετά μεγάλο για να μην χωράει μόνο εσάς και δύο φίλους σας και αρκετά μικρό για να μην χάνεται το βλέμμα σας όταν τσεκάρει τον χώρο. Έχει κάτι από την χαλαρή ατμόσφαιρα των μπαρ της γειτονιάς, έχει ωραίες indie rock μουσικές, και έχει και ποτό στα 5€ μέχρι τις 22.00. Τα παλιά εξώφυλλα δίσκων που καλύπτουν έναν από τους τοίχους έχουν σώσει πολύ κόσμο που έψαχνε αφορμή για να ξεκινήσει κουβέντα. Το δε «μυστικό» του πατάρι με τα χαμηλά καναπεδάκια είναι το τέλειο σημείο για χαλαρή κουβέντα, αλλά και για να χαζεύετε την περαντζάδα της πλατείας χωρίς να σας βλέπει κανείς.

Baba au Rum και Pop
Κλειτίου 6, τηλ: 6948242455 και Κλειτίου 10Β, τηλ.: 210 3220650 αντίστοιχα

Μια σταλιά πεζόδρομος, δυο σταλιές μαγαζιά, που όμως συγκεντρώνουν κάθε βράδυ φανατικό κοινό στις freestyle μπάρες τους, κι ακόμα περισσότερο κόσμο έξω από τις πόρτες τους. Στο μεν Baba au Rum το κάπνισμα δεν επιτρέπεται εντός –εδώ και αρκετά χρόνια, πριν την επίσημη απαγόρευση– στο δε Pop αν φτάσετε μετά τις 10.30 το βράδυ το πιθανότερο είναι να μην χωράτε μέσα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το… outdoors socializing ενθαρρύνει ο μικρός, κρυμμένος από τα φώτα της πόλης πεζόδρομος, και βέβαια το vibe που είναι ιδιαίτερα χαρούμενο, αφενός λόγω του σχετικά χαμηλού μέσου όρου ηλικίας των θαμώνων, αφετέρου λόγω των εξαιρετικών κοκτέιλ. Οι μουσικές ακούγονται από μέσα, στην ένταση εκείνη που ενθαρρύνει τις συζητήσεις και ταυτόχρονα σας επιτρέπει να διακρίνετε το αγαπημένο σας τραγούδι και να… τρέξετε μέσα για να το ακούσετε. Τα extra large κοκτέιλ κυμαίνονται στα 10€ –κι αν σας φαίνονται ακριβά, μια δοκιμή θα σας πείσει για το αντίθετο.

Lost and Found (και οπουδήποτε αλλού γίνονται swing parties)
Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5246564

«Πριν την αναβίωση του swing, ο κόσμος είχε σταματήσει να χορεύει» μας έλεγαν πέρυσι οι ομάδες που έφεραν τα swing parties στην Αθήνα. Κι αν αυτός ο χαρούμενος, «ζευγαρωτός» χορός δεν είναι η καλύτερη αφορμή για να γνωρίσεις κόσμο, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε ποια είναι. Ακόμη και αν δεν πειστείτε να ξεκινήσετε μαθήματα swing, η happy ατμόσφαιρα που έχει κάτι από θεματικό πάρτι και ταινία εποχής θα σας παρασύρει στο κέφι της, και όλο και κάποιος/α θα βρεθεί να θέλει να σας δείξει τα πρώτα σας βήματα. Διαβάστε περισσότερα για το Lost and Found, και τα υπόλοιπα μπαράκια του Μεταξουργείου, εδώ και για τα swing parties εδώ

Γκαζάκι
Τριπτολέμου 31, Γκάζι, τηλ.: 210 3460901
Τα Σαββατόβραδα υποφέρει από τον συνωστισμό που επικρατεί σε όλη την περιοχή. Αν, όμως, έρθετε νωρίς οποιοδήποτε άλλο βράδυ, θα βρείτε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) το νέο αγαπημένο σας στέκι. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή σαν μπαράκι γειτονιάς, τα τραπεζάκια –που από την φύση τους δεν ενθαρρύνουν το socializing– είναι ελάχιστα, η μπάρα μεγάλη και οι μουσικές μακράν οι καλύτερες σε όλο το Γκάζι. Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θαμώνες του το θεωρούν κάτι σαν δεύτερο σπίτι (άρα νιώθουν άνετα να πιάσουν κουβέντα τόσο μεταξύ τους όσο και με τους «νεοφερμένους») κι έχετε την τέλεια συνταγή για ένα... φλερτομπαράκι.

Μπρίκι (και η υπόλοιπη Πλατεία Μαβίλη)
Δορυλαίου 6, πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6452380
Η Μαβίλη είναι, εδώ και δεκαετίες, παραδοσιακό meeting point: έχει τα σωστά, cozy μπαράκια, τις σωστές δόσεις κόσμου –που γεμίζει τα μπαρ χωρίς να ξεχειλίζει στα δρομάκια γύρω τους– τις σωστές μουσικές και τα σωστά ωράρια: σχεδόν όλοι οι 30-something Αθηναίοι καταλήγουν εδώ για ένα τελευταίο ποτό αφού γυρίσουν όλα τα νέο-hip στέκια. Το δε Μπρίκι είναι ένα από τα ωραιότερα μπαρ της μικρής πλατείας, αρκεί να έρθετε αρκετά νωρίς ή αρκετά αργά για να αποφύγετε τον συνωστισμό. Στη λιλιπούτεια μπάρα του, που φέρνει τους θαμώνες αναγκαστικά πιο κοντά, θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα μοχίτο της πόλης και πολλά ευφάνταστα Daquiri –μας αρέσει εκείνο με το λεμόνι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v