Νέο Ψυχικό: Το νέο... Κολωνάκι της Αθήνας

Στιλάτη διακόσμηση, gourmet κουζίνες και διάχυτο glam χαρακτηρίζουν τον λαμπερό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Φάρο της νυχτερινής Αθήνας. Αν σκεφτήκατε “90s” είστε πολύ κοντά. Υπάρχουν, όμως, και ευχάριστες εκπλήξεις...
Νέο Ψυχικό: Το νέο... Κολωνάκι της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Οι φήμες μιλούσαν για το «νέο Κολωνάκι», κι αυτό, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας για τις τιμές της αθηναϊκής νύχτας ήταν μάλλον αποθαρρυντικό. Από την άλλη, μια νέα πιάτσα στην φαινομενικά κορεσμένη από πιάτσες Αθήνα είναι πάντα έκπληξη. Και η πολυφωνία είναι το βούτυρο στο ψωμί μιας πόλης που (θέλει να) παραμένει ενδιαφέρουσα ό,τι και αν συμβαίνει στους ανθρώπους της.

Ναι, το Νέο Ψυχικό είναι ό,τι ήταν το Κολωνάκι των 90s. Έχει ακριβά μαγαζιά και διάχυτο glam που δεν συνάδει με την ζοφερή πραγματικότητα –η διαφορά είναι πως τότε, στα 90s, η ζοφερή πραγματικότητα δεν συμπεριλαμβανόταν στα δελτία ειδήσεων και τις συζητήσεις των παρεών. Πιθανότατα δεν είναι το μέρος που θα κάνουμε στέκι, ή το πρώτο που θα μας έρχεται στο μυαλό όταν κανονίζουμε ένα «χαλαρό ποτάκι για να τα πούμε» με την παρέα. Είναι, όμως, μια αναζωογονητική αλλαγή σε μια νυχτερινή πόλη που κάθε φορά που πιστεύουμε πως έχει κορεστεί εφευρίσκει κάτι για να μας εκπλήξει.

Ακολουθήστε μας για μια βόλτα σε έξι από τις καλύτερες glamorous διευθύνσεις του Φάρου του Ψυχικού.

Gaspar Food & Mood
Λ. Δημ. Βασιλείου & Λυκούργου, τηλ.: 210 6775011

Άνοιξε τον χορό των openings πέρυσι των χειμώνα. Ακολούθησε την επιτυχημένη συνταγή των Balthazar και Rock’n’Roll («παιδί» κι αυτό των δύο ιδιοκτητών τους) και κατέκτησε ένα multi-culti κοινό, που ήρθε, κι έμεινε, για να δοκιμάσει την (τσιμπημένη) gourmet κουζίνα, να απολαύσει αχνιστό καφέ πλάι στις αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες –ή στοίβες βιβλίων, καλύτερα– που αγγίζουν το ταβάνι, ή να… αμαρτήσει με τα εξαιρετικά γλυκά του. Οι τζαμαρίες ολόγυρα επιτρέπουν, αν δεν ενθαρρύνουν, το χάζι στην περαντζάδα της Δημητρίου Βασιλείου, ενώ τα διάφορα επίπεδα προσφέρουν πολλές επιλογές για το πού θα καθίσετε, αναλόγως αν θέλετε περισσότερη ησυχία, δυνατότερη μουσική, πιο «πάρτι» ατμόσφαιρα και πάει λέγοντας. Για πλήρες γεύμα, χωρίς το κρασί, υπολογίστε περί τα 50€ το άτομο. Τα ποτά κυμαίνονται στα 9€.

Ράμπα
Δημ. Βασιλείου 14, τηλ.: 210 6711677
Θετράλε σκηνικό, με παλιές φωτογραφίες ηθοποιών να κοσμούν τους τοίχους, μικρούς κρυστάλλινους πολυελαίους να κρέμονται από το ταβάνι και ροδοπέταλα κάτω από γυαλί στα ξύλινα τραπέζια. Η λίστα των κοκτέιλ είναι τεράστια, και χωρισμένη ανά ποτό-βάση για να ξεφυλλίζεται πιο εύκολα, ενώ η κουζίνα είναι μεσογειακή και τα γλυκά must. Η μουσική κινείται κατά βάση σε 90s μονοπάτια, χωρίς να αποκλείει και μερικές νοσταλγικές νότες παλαιότερων δεκαετιών, με ιδιαίτερη αδυναμία στα soundtracks. Το ποτό κοστίζει 9€ και τα κοκτέιλ 10€, ενώ για φαγητό θα υπολογίσετε περί τα 25-30€ το άτομο. Αν θέλετε απλά να τσιμπολογήσετε κάτι με το ποτό σας, οι μπρουσκέτες με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένη ντοματούλα και κάππαρη συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Λωτός
Γλαύκου 14 & Δημητρίου Βασιλείου, τηλ.: 210 6717461

Ένα από τα παλαιότερα στέκια της περιοχής, ο Λωτός στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό με όμορφη αυλίτσα –μονίμως γεμάτη όταν ο καιρός είναι καλός. Στο εσωτερικό, η διακόσμηση είναι βγαλμένη από κουκλόσπιτο: μοβ και ροζ τόνοι, πολύχρωμες πεταλούδες στους τοίχους, ξύλινα πατώματα και χαμηλός φωτισμός φτιάχνουν ρομαντική ατμόσφαιρα που ταιριάζει γάντι με την απαλή, lounge μουσική. Μάλλον το υποψιαστήκατε, αλλά να το επιβεβαιώσουμε: ο Λωτός ξεκίνησε ως τσαγερί, και η μεγάλη ποικιλία τσαγιών του επιβεβαιώνει τον τίτλο του. Απλά στην πορεία αγαπήθηκε και για τις ζεστές σοκολάτες του, και για τις vegetarian λιχουδιές του, αλλά και ως στέκι για late-night ποτό –ξενυχτά άλλωστε μέχρι τη 1.00. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί, για καφεδάκι. Οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 8€.

Street
Kηφισίας 310, τηλ.: 210 6710688
Burgers α λα Νέα Υόρκη. Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του Street, που άνοιξε φέτος τις πόρτες του στη θέση του παλιού Pizza Hut. Δερμάτινοι καναπέδες, ασπρόμαυρα πατώματα και αναφορές στο industrial design συνθέτουν το σκηνικό. Ζουμερά burgers, αλλά και steaks και λοιπές κρεατο-προτάσεις συναποτελούν το μενού, που ολοκληρώνεται από μια ωραιότατη λίστα κοκτέιλ –ναι, εννοείται πως τα νεοϋρκέζικα Cosmopolitans έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μουσική είναι upbeat, και οι τιμές αρκετά ανεβασμένες: στα 11€ το American burger με πατάτες, στα 10€ τα κοκτέιλ.

Adamo
Δημητρίου Βασιλείου 16, τηλ.: 210 6713997

Άλλη μία νέα άφιξη, στη θέση των πάλαι ποτέ Διόσκουρων, το Adamo είναι ένα ολίγον τσιμπημένο ιταλικό εστιατόριο με γαλλικές αναφορές στον επάνω όροφο και ένα συμπαθέστατο café-bar στο ισόγειο. Η διακόσμηση κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά: μεγάλες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι στην περαντζάδα, δεντράκια ανάμεσα στα τραπέζια, κοκκινωπές αποχρώσεις στους τοίχους, χαριτωμένες καμάρες και φερ φορζέ έπιπλα, σα να βρίσκεσαι στην γαλλική εξοχή. Τα κοκτέιλ είναι όλα ένα κι ένα, ενώ οι γλυκατζήδες ορκίζονται στο όνομα του τιραμισού. Για φαγητό, θα χρειαστείτε περί τα 40€ το άτομο χωρίς κρασί, ενώ οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 9€.

Patron
Δημητρίου Βασιλείου 10 & Περικλέους 13, τηλ.: 213 0200000
Η arty διακόσμησή του απολαμβάνεται καλύτερα από τον επάνω όροφο: από εδώ φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η τεράστια βιβλιοθήκη που υψώνεται από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, τα μαύρα καπελάκια που κρέμονται πάνω από την μπάρα και ο α λα καμπαρέ πολυέλαιος. Η κουζίνα είναι μεσογειακή, με κάποιες ελληνικές αναφορές –σκεφτείτε φιλέτο κόκορα με κριθαράκι, σε σάλτσα από κόκκινο κρασί και ελιά, ή φιλέτο μοσχάρι σε κρούστα από φουντούκι– ενώ το Patron λειτουργεί όλη μέρα, από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για ποτό. Το πρωί, πάρτε και το laptop σας μαζί –το wi-fi είναι δωρεάν. Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα κυμαίνονται στα 50€ το άτομο, χωρίς το κρασί, ενώ τα ποτά στα 9€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v